Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal teszt

Sztereó egy csapásra

2021. június 21., hétfő, 19:50

Magnat audio hifi hangfal hangszóró Magnat hangfal hifi hangfal aktív hangfal hangfal teszt Magnat teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Magnat hangfal teszt Magnat aktív hangfal

A Magnat belépőszintű, erősítővel egybeépített hangfalpárja a legtöbb felhasználó által igényelt extrákat testesíti meg kompakt külsőben. De kinek ajánlható egy ilyen, egyszerűséget és rugalmasságot kombináló csomag?

Letisztult és flexibilis egyszerre?

Milyen forráskészülékről hallgat zenét (és filmet, vagy videójátékot) egy átlagfelhasználó? Nem reprezentatív felmérés, hanem saccolás alapján; az esetek 90 %-ában televízióról, számítógépről és okostelefonról. A maradék 10 %-ot CD- és analóg lemezjátszókat használók képviselik. A Magnat Monitor Active 2000 pont azokkal a bemenettel rendelkezik, amelyek az említett eszközöket kiszolgálják. És mivel beépített erősítőt tartalmaz, nem kell azon agyalni, hogy hova kerüljön a szokásos harmadik doboz.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal mélyközépsugárzóMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal mélyközépsugárzóMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlőMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlőMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlőMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlőMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlőMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal hátlapMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal hátlapMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfalMagnat Monitor Active 2000 aktív hangfal phono

A bemenetek sorrendben: optikai (televízióhoz), RCA (kapcsolható MM-kompatibilis phono előerősítő módba), 3,5 mm-es Jack (számítógéphez vagy bármilyen hordozható lejátszóhoz) és persze Bluetooth (okostelefon stb.). Kell ennél több egy modernkori átlagfelhasználónak? Hogy megválaszoljuk a kérdést, elvonultunk egy többnapos erdei túrára, ahol ezen meditáltunk. Visszatérve a következő válasz fogalmazódott meg bennünk: nem.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal hátlap

A hangfalpár, melynek darabja 175 x 290 x 205 mm, kellően kompakt ahhoz, hogy a legtöbb íróasztal sarkán, médiabútoron vagy könyvespolcon elférjen. Tartozék infravörös távvezérlő is része a csomagnak, minden adott tehát ahhoz, hogy a kanapé kényelméből mozgásra bírjuk a 25 mm-es lágy dóm magassugárzót és a 125 mm-es mélyközép hangszórót. Mindez kb. 140 000 forintért vásárolható meg.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

Küllem

Az MDF lapokból épített Monitor Active 2000 a megjelenését tekintve diszkrétnek nevezhető. Előlapját matt fekete, többi oldalát pedig faerezet hatású fekete fólia fedi. Ma már sokan örülnének fehér színopciónak is, de e korlátozás betudható a kedvező árnak. Egyetlen díszítő eleme az előlapi védőselymen lévő, fémesen csillogó embléma. A hangszórók szürke pereme műanyagból készült, ami kicsit visszavesz a minőségérzetből, de ettől eltekintve tisztességes belépőszintű hangdoboz benyomását kelti, amely nem hivalkodó, éppen ezért könnyen integrálható sokféle környezetbe. Aljára gyárilag felhelyeztek négy gumi alátétet, amelyek részben csúszásgátló, részben akusztikai szerepet töltenek be.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal mélyközépsugárzó

A jobb oldali, aktív egység hátlapján kb. 12x12 cm-es panelba ágyazva látható az összes korábban említett bemenet. Értékeltük, hogy a tápkábelt nem építették be gyárilag, hanem az igényesebb 3-tűs, IEC C-13 tápaljzatot alkalmazták. Ugyancsak pozitívum, hogy nem a legolcsóbb, rugós/csiptetős hangfal kábel aljzat segíti a bal oldali, passzív egység csatlakoztatását, hanem egy masszívabb, banándugó kompatibilis. A hátoldalra, a reflexnyílás alá került egy impulzus potméter is, amellyel a hangerőt lehet vezérelni.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

Használat közben

A Magnat Monitor Active 2000 vadonatúj állapotban érkezett hozzánk. Beüzemelése a doboz felnyitásától kezdve kevesebb, mint öt perc alatt megtörtént. Járatás gyanánt elhelyeztük az iroda egyik polcára a dobozokat és néhány hétig napi rendszerességgel onnan szólt a zene Bluetooth-on keresztül, néha okostelefonról, néha pedig iMac számítógépről. A kritikusabb időszakra levettük a hangfalakat, hogy a számítógép íróasztalán folytatódjon a muzsika. Ekkor egy Astell&Kern AK Jr hangkimenetére csatlakoztattuk a 3,5 mm-es sztereó hangbemenetet, hogy tisztességes jelet küldjünk a számára. Néhány napig televíziós/multimédiás hangkeltőnek is használtuk Sony televízió két oldalára téve, optikai kábellel csatlakoztatva.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlő

A Bluetooth stabilitása megfelelőnek bizonyult, illetve praktikus volt, hogy vezeték nélküli jelátvitelnél sípszóval jelezte a hangfal, ha elértük a legmagasabb jelszintet. Kényelmes volt a távvezérlő megléte is, igaz, utóbbit néha (különösen felhelyezett előlappal) nagyon rá kellett irányítani az aktív egységre ahhoz, hogy átmenjen a parancs.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

Hangminőség

A Monitor Active 2000 hangkaraktere kellemes és józan. Ésszerű terhelésen nem tolta fel irreális mértékben a frekvenciákat, csak ha mi is azt akartuk (külön EQ gombokat helyeztek el a távvezérlőn). Akusztikus műfajoknál a selyem dóm magassugárzó ügyesen csilingelt úgy, hogy közben mellőzte a túlzó élességet, harsány kiemeléseket. Az agyonszínezett, modernkori slágereknél néha kicsit elvetette a sulykot, de a beépített EQ-val ezt könnyen korrigálhattuk.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal távvezérlő

A dinamika és részletesség kis hangerőn kissé elgyengült, de közepes terhelésen egészen egységes, élénk és artikulált előadást kaptunk. A fizikai méretekből eredően le kellett mondani a kiterjedt, masszív basszusról. Bizonyos fokig képes volt meleg és lendületes mélyhangokat nyújtani a Monitor Active 2000, de nem ez volt fő erőssége. Ami nekünk főleg tetszett, hogy hogy már háttérzenei bevetéseken is jól szerepelt a kis hangfalpár. Előnye tehát a jó szórás, amely részben a hangszórókészlet, részben a fázis-optimalizált keresztváltó érdeme volt.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

A Bluetooth hallhatóan visszavett a finom részletekből, kissé elkente a magashangokat és a basszus is vesztett feszességéből. Minket ez kicsit zavart, de az irodán belül tartózkodó, többi személy sosem tett panaszt a hangminőségre.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

Tévés tapasztalatok

A The Adventures of Tintin (Tintin kalandjai) c. 2011-es Spielberg filmet nézve tiszta, jól érthető dialógot kaptunk textúrált és eleven háttérzenei aláfestéssel. A viharos jeleneteknél és az üldözések alatt kicsit modorossá, óvatossá vált a Magnat basszusa ahhoz képest, hogy picivel nagyobb állványos hangfalak és magasabb teljesítményű (pl. 2x50 W) erősítők korábban már mozgatták meg alattunk a kanapét.

Filmnézés és videojáték során a tv beépített hangszórójához képest fényévekkel tisztább, árnyaltabb és testesebb hangmezővel jutalmazott minket a Magnat Monitor Active 2000. Akciódúsabb műsoroknál, ha feljebb tekertük a hangerőt, akkor már hiányzott egy kiegészítő mélysugárzó és a magashangok kontrollált jellege is csökkent. Basszus-intenzív tartalom és kemény terhelés együttese során a Magnat mélyhangjai kicsit korlátolttá váltak és egy búgó frekvencia némileg rárakódott a többi részletre. Számunkra úgy tűnt, hogy a kis Monitor elsősorban ésszerű, avagy szomszédkímélő hangnyomásszint mellett nyújtott kiegyensúlyozott, kerek, optimális teljesítményt.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

Zenei tapasztalatok

Hangszeres, jazz, alternatív rock és reggae stb. stílusokkal kategóriájához mérten ügyesen bánt a Monitor Active 2000. Még nem bontotta szét olyan szépen a zenészeket, zenében lévő rétegeket, mint drágább vetélytársai, de a zene hangulati elemeit és fő motívumait így is kreatívan előhozta.

Dave Brubeck - Take Five c. számát hallgatva már kis hangerőn is textúrált, határozott, de nem túl éles cintányérokat kaptunk. A szaxofon játékosan és elevenen rajzolódott ki, igaz, kissé elnagyoltan jelent meg a színpadon és nem igazán különült el a többi hangszertől. A megfontolt basszus ábrázolás nekünk itt inkább előnyösen hatott, mert a nagybőgő így szépen beolvadt a háttérbe.

Post Malone jóval dinamikusabb Wow. c. számában megjelent az énekhangra rápakolt óvatos visszhang effekt, a kísérő ütemek keményen és határozottan röppentek ki a dobozokból, de a legalsóbb mélyhangok a kis hangszóró miatt értelemszerűen elmaradtak. Az énekes plasztikusan kiemelt és digitalizált hangja itt kicsit tolakodó magas frekvenciákat eredményezett, de a távvezérlő EQ gombjával két pillanat alatt megszűntethettük ezt a zavaró kiemelést.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal mélyközépsugárzó

Alternatívák

Akiknek fontos az aktív mélysugárzó kimenet megléte, azoknak megfontolandó lehet a kb. 60 000 forinttal drágább Magnat Multi Monitor 220. Nem mellesleg a drágább testvér picivel nagyobb teljesítményű elektronikát, fejlettebb (aptX kompatibilis) Bluetooth modult és kifinomultabb mélyközépsugárzót tartalmaz. Fentebb említettük, hogy a Monitor Active 2000 nem igazán preferálja a keményebb járatást. Akinek fontos a kis méret + nagy hang kettőse, annak megfontolandó lehet a jelentősen fejlettebb hangminőséget és több funkciót kínáló KEF LSX, hozzátesszük, a Magnat árának majdnem háromszorosáért.

Magnat Monitor Active 2000 aktív hangfal

Végszó

A Magnat Monitor Active 2000 jó választás azoknak, akik 150 000 forint alatt szeretnének multimédiás, minden célra alkalmas, távvezérelhető és kompakt aktív hangfalpárt. Célszerű azonban szem előtt tartani, hogy nem bulizásra való, legjobb tulajdonságait inkább a hétköznapi szituációk aláfestései során mutatja. Előnyei közé tartozik, hogy felhasználóbarát és szükség esetén sokkal nagyobb teret képes betölteni, mint az azonos összegért megvásárolható, hordozható Bluetooth hangrendszerek. Elmélyültebb zenehallgatás során a Monitor Active 2000-ből néha hiányoltuk azokat a finomságokat, amelyeket a drágább Magnat modellektől már megkaptunk, ezért reméljük, hogy egy napon nagyobb testvérét, a Multi Monitor 220-at is meghallgathatjuk majd.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.