Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró teszt

Minimalista kényelem

2021. szeptember 20., hétfő, 10:20

Loewe audio hifi hangszóró rádió okosrádió Bluetooth hangszóró Loewe hangszóró Loewe rádió rádió teszt hangszóró teszt Loewe teszt Bluetooth hangszóró teszt

Okosrádió elnevezéssel népszerűsíti szinte bárhol elférő, prémiumkategóriás, hálózati funkciókkal rendelkező hangrendszerét a Loewe. A high end televíziók világában már bizonyítottak. De vajon hogyan érvényesülhet a klang s1 más, hasonlóan árazott "okoshangszórókkal" szemben?

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 okosrádióLoewe klang s1 okosrádióLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 okosrádióLoewe klang s1 okosrádióLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró hátlapLoewe klang s1 okosrádió hátlapLoewe klang s1 okosrádió hátlapLoewe klang s1 okosrádióLoewe klang s1 okosrádióLoewe klang s1 okosrádió kijelzőLoewe klang s1 okosrádió kijelzőLoewe klang s1 okosrádió kijelző SpotifyLoewe klang s1 okosrádió kijelző SpotifyLoewe klang s1 vezeték nélküli hangszóróLoewe radio AppLoewe klang s1 okosrádió

Rádió by Loewe

A Loewe hosszú évek óta tervez elegáns megjelenésű, modern funkciókkal gazdagon felszerelt televíziókat. Bátor lépés volt csatlakozni a hangrendszerek világába, ám az eredmény nem forradalmi ötletekkel, hanem épp ellenkezőleg, visszafogottságával és minimalizmusával igyekszik a fogyasztói figyelem tárgyává válni. A klang s1 a klasszikus otthoni rádiók szerepét szeretné betölteni átgondolt, 21. századra optimalizált kivitelben. Rendelkezik FM és DAB/DAB+ (bár Magyarországon digitális sugárzás jelenleg nincsen) vevővel, de emellett beépített WiFi segítségével az online térből is képes műsort lejátszani.

Loewe klang s1 okosrádió

A felhasználó sokezer internetrádió állomás közül válogathat, de ha rendelkezik Spotify vagy Deezer fiókkal, akkor e kliensek tetemes gyűjteménye is bőséges zenehallgatási forrást nyújt. Extrái között szerepel még az Amazon Music, továbbá Deezer, amelyek a Spotify-hoz képest jobban megcélozzák a vájtfülű zenekedvelőket, viszont lejátszási listák és megosztási opciók tekintetében még nem annyira fejlettek. Végül, de nem utolsósorban MP3 visszajátszásra szolgáló USB-A port és egy Bluetooth vevő is tarkítja a lehetőségek tárházát.

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró

Küllem

A hangrendszer letisztultsága vitathatatlan. A klang s1 minimalista, diszkrét, mégis kellemes formaterve (amely iF és Red Dot dizájndíjat is bezsebelt) igényes anyagokkal párosul. A lekerekített sarkú készülékház elejét és hátulját szövetréteg fedi, amely kicsit melegebb érzetet kölcsönöz a teljes egészében alumínium készülékháznak. A logót apró címkére helyezték, amely a jobb felső sarok alatt nem sokkal "kiáll". Hasonló arculat figyelhető meg a cég televízióin is.

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró

A tetőlapon billentyűkhöz hasonlóan integrált fizikai nyomógombok sorakoznak, keretbe foglalva egy színes kijelzőt. Jobb szélen jelszint vezérlő tárcsa töri meg a készülékház síkságát, ugyanez a kezelőszerv ki/bekapcsolásra is szolgál. Hátul mindössze egy C8 típusú tápaljzat és egy antenna csatlakozó, valamint a korábban említett USB port található. A kompakt, 33,5x12x9 cm-es készülékház vékony, csúszásgátló gumitalpakon áll.

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró hátlap

Az összkép letisztultsága egyeseknek unalmasnak tűnhet, de valójában pont abban rejlik vonzereje, hogy nem hívja fel magára a környezetében tartózkodók figyelmét. Észrevétlenül beolvasztható rengeteg típusú élettérbe, ami egy okosrádió esetében alapkövetelménynek is tekinthető. Mindazonáltal szívesen láttunk volna a sötétszürke vagy világosszürke színopciókon kívül további lehetséges árnyalatokat, mint például a Tivoli Audio vagy a Vifa gyártmányai között.

Loewe klang s1 okosrádió kijelző

Használat közben

A Loewe klang s1-et kis mérete és tömege által szinte bárhova elhelyezhettük. A tápkábel csatlakoztatása után pillanatokon belül a konfigurációs menüben találtuk magunkat. A WiFi kód megadását követően tetszőlegesen böngészhettünk a lehetséges források között. A fizikai kezelőszervek áttanulmányozása eltartott egy darabig, de a kissé szokatlan elrendezés ellenére hamar megjegyeztük a gombok rendeltetését. A kijelzőt könnyen lehetett olvasni, ha a készülék mellkas magasságban vagy annál lejjebb helyezkedett el. A tetőlapon elhelyezett kép nekünk nem okozott gondot, de talán praktikusabb megoldás lett volna, ha az előlapra építik. Persze akkor lőttek a minimalista kinézetnek. Ugyanakkor nem kellett feltétlenül a kijelzőre támaszkodnunk, hiszen letöltöttük a Loewe alkalmazását.

Loewe radio App

A Loewe radio applikáción belül WiFi alapon, bármikor elértük a klang s1 beállításait. Böngésztünk internetes rádióállomások között, listába mentettük kedvenceinket, választottunk forrást és vezéreltük a hangerőt. Rádióállomások böngészése során kicsit lomhán reagált az alkalmazás, de a kinézett csatorna elindítását követően gördülékenyebbé vált a vezérlés. Legalább 50 %-os WiFi lefedettség kellett ahhoz, hogy stabilan és szaggatás nélkül szóljon a zene. 50 %-alatt (a nagyobb távolságból és/vagy falvastagságból eredően) előfordult, hogy néha egy-egy pillanatra megakadt a lejátszás. Ennek elkerülése érdekében örömmel láttunk volna még egy Ethernet portot, persze egy erős router vagy jelerősítő alkalmazása sokak számára megoldja az ideális lefedettséget. Tetszett, hogy készenléti módból történő bekapcsolás után kb. 2 másodpercen belül üzemképes állapotba került a klang s1. Ha Spotify-on keresztül "ébresztettük fel", akkor is ugyanilyen gyorsan szólalt meg rajta a zene. A felhasználói élmény összességében kellemes és gördülékeny volt.

Loewe klang s1 okosrádió kijelző Spotify

Hangminőség

A Loewe klang s1 belsejében 2 db 75 mm-es mélyközép hangszóró és 2 db 2,5 cm-es lágy dóm magassugárzó szólaltatta meg a frekvenciákat, egy hátra néző, szemmel nem látható reflexnyílással kiegészítve. A kis okosrádió összességében kellemes hangot nyújtott, közepes vagy kisebb terhelésen jó dinamikával, szépen definiált ének/beszédhanggal és eleven, de nem harsány zenei részletekkel. Kerek, simulékony, hosszú távon is élvezhető karakterre törekedett, ami a mi fülünknek kifejezetten jólesett. Ehhez meglehetősen ügyes szórás társult, tehát félreeső helyekről is egész gazdag részletesség jutott el a fülünkig. Szükség esetén az applikációban lévő EQ segítségével kicsit emelhettük a magas/mélyhangokon.

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró

Az egymáshoz közel helyezett hangszórók miatt értelemszerűen nem jöhetett létre olyan nyílt sztereó tér, mint egy hagyományos sztereó hangrendszer esetében. Ennek ellenére a klang s1 túlmutatott a mezei konyhai rádiók képességein, különösen közvetlen középső frekvenciáival, amelyeknek köszönhetően rendkívül árnyalt és közvetlen vokális hangsávokat kaptunk. Zenei stílusok tekintetében nem válogatott, mindent igyekezett a saját kis finomkodó, de bizonyos mértékig játékos attitűdjével megjeleníteni. Basszusa moderált volt, nem tolakodó, de ha a zene megkövetelte, akkor a kis hangszórók lehetőségeihez mérten megpróbáltak egy kis erőt és lüktetést becsempészni az összképbe.

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró

A klang s1 jelszint (azaz hangerő) tartományát 32-es számig skálázták. Közepes terhelésen (tehát a tárcsát a 16-osra állítva) már lazán keltett akkora hangnyomást a kis rádió, amivel kellemesen beszórt volna egy nagyobb konyhát, vagy egy átlagos méretű, amerikai konyhás nappalit. 50 % fölé merészkedve azonban a fizika törvényei megakadályozták a "bulizós" hangélményt. Tehát a kemény járatásra a klang s1 is keményebb, összefüggéstelenebb hangkarakterre váltott, ami kis doboz- és hangszóróméreteit figyelembe véve érthető volt. De lássuk be, nem is arra készült, hogy szomszédzaklatóan magas hangnyomást nyújtson.

Loewe klang s1 okosrádió

Alternatívák

Aki kedvezőbb áron széleskörűbb szolgáltatással és hasonlóan igényes hanggal rendelkező multiroom hangszórót keres, annak javasoljuk a Jays s-Living Three teszt elolvasását. Az említett alternatíva Google Home és Apple Home kompatibilis, hangja minőségi, viszont méreteihez képest gyenge basszust nyújt és nem minden zenei stílust kedvel. A Loewe szoros vetélytársának tekinthető a Denon Home 250, melynek teljesítménye csak papíron kisebb, hangja valójában testesebb. Ráadásul HEOS támogatása hosszú távon több lehetőséget ad.

Loewe klang s1 vezeték nélküli hangszóró

Végszó

A Loewe okosrádiója kellemes hangjával, felhasználóbarát kivitelével és prémium hatású alumínium házával kellemes háttérzenei eszköznek bizonyult. Akik mindössze egy hálózatképes, elegáns, kompakt hangrendszert szeretnének a konyha/dolgozószoba zenei aláfestésére, azoknak nem okoz csalódást. Ha viszont multiroom lehetőség, erősebb basszus vagy nagyobb terhelhetőség szerepel az igények listáján, akkor a klang s1 több vetélytárssal is szembe kell, hogy nézzen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.