Klipsch The Nines aktív hangfal teszt

Szétkürtölt hangok

2023. augusztus 15., kedd, 18:20

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Klipsch hangfal teszt hifi hangfal teszt Klipsch aktív hangfal

Viccesen úgy írható le a The Nines, mint a multiroom gyilkosa. Nem kell minden zónába hangfalakat tenni, elég beüzemelni csak a Klipsch aktív fenevadját a ház közepén. Simán betölti az épületet. Ezután bármihez kezdhetünk vele, feltéve, hogy szeretjük a hangerőt és a régies megjelenést. Hozzá kell tenni, hogy akkor is felmutat hasznos tulajdonságokat, ha nem kimondottan házibulis asszisztensnek akarjuk bevetni.

Visszatérő nosztalgia

A nagyobb hifi gyártók mostanában abból űznek sportot, hogy huszadik századi nosztalgiahullámokat lovagolnak meg. Ezzel nincs baj, mert a klasszikus szögletes formák és bútorhatású fakülső kedvesebb összképet kölcsönöz minden elektronikus eszköznek. A Klipsch The Nines formaterve is a múltba tekint vissza, de nem kell, hogy a riválisait másolja. A Klipsch régóta létező, passzív hangsugárzókat tartalmazó Heritage szériája elegendő inspiráció számára. Az említett termékcsalád tartalmazza a gyártó referencia hangsugárzóit, melyek évtizedek óta változatlan, rusztikus külsővel csábítják el a tölcsérkedvelő vájtfülűeket. Gond csak annyi, hogy nem mindenki engedhet meg magának milliós kiadást egy Heritage hangfalpárért (melyhez még külön erősítő beszerzése is szüksége).

Klipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines és The Sevens aktív hangfalakKlipsch The Nines és The Sevens aktív hangfalakKlipsch The Nines és The Sevens aktív hangfalakKlipsch The Nines aktív hangfal hangszórókKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfal selyemKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Nines aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Nines aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Nines aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Nines aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Nines aktív hangfal mélyközépsugárzóKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfal távirányítóKlipsch The Nines aktív hangfal távirányítóKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines AppKlipsch The Nines AppKlipsch The Nines aktív hangfal phonoKlipsch The Nines aktív hangfal tartozékokKlipsch The Nines aktív hangfal hátlapKlipsch The Nines aktív hangfal hátlapKlipsch The Nines aktív hangfal hátlapKlipsch The Nines aktív hangfal kábelKlipsch The Nines aktív hangfal reflexportKlipsch The Nines aktív hangfal reflexportKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfalKlipsch The Nines aktív hangfal

A Heritage Wireless csúcsa

A The Nines  az otthoni használatra szánt aktív hangfalak között inkább felsőkategóriásnak számít. E sorok írásakor a szett (mely egy pár hangfalat, használathoz szükséges teljes kábelezést és infravörös távvezérlőt tartalmaz) 860 000 forintért vásárolható meg. Jelenleg ez a gyártó Klipsch Heritage Wireles szériájának csúcsa, a legnagyobb és legerősebb. Kisebb (és megfizethetőbb) rokonairól, a Klipsch The Fives, Klipsch The Sixes és Klipsch The Sevens aktív hangfalakról is írtunk korábban. Azokat sem tartottuk globális mércével kicsinek, viszont eltörpülnek a kolosszális Klipsch The Nines mellett. Tesztalanyunk abban más, mint más gyártók által kínált felsőkategóriás állványos aktív hangsugárzók, hogy sokkal nagyobb. 48 cm magas, 24 cm széles és 34 cm mély doboza tágasabb teret igényel, hogy vizuálisan ne dominálja túl környezetét.

Klipsch The Nines és The Sevens aktív hangfalak

A The Nines belsejében négy erősítő dolgozik. A magassugárzót 20, a mélyközépsugárzót pedig 100 wattos végfok szolgálja ki. Így kapunk 240 W összteljesítményt, amelynek pillanatnyi csúcsa akár 480 W is lehet. Ennyi erővel magabiztosan kiszolgálható a méretes doboz sztárvendége, egy 20 cm-es mélyközépsugárzó. Alsó frekvenciás határértéke papíron 34 Hz.

Klipsch The Nines és The Sevens aktív hangfalak

Álló hangsugárzók sem mindig ereszkednek le ennyire mélyre, így a basszusok szerelmesei joggal kapják fel fejüket. Viszont minden szoba más és szerencsétlen helyzetben előfordulhat, hogy a hallgatói pozícióhoz alig jut valami a mélyhangokból. Ezért a Klipsch fejlesztői a kisebb modellekhez hasonlóan a The Nines-ra is helyeztek aktív mélysugárzó kimenetet.

Klipsch The Nines aktív hangfal magassugárzó

A magashangokat 2,5 cm-es titán LTS magassugárzó szólaltatja meg, amely hatalmas Tractrix hullámvezető tölcsérrel egészül ki. A hagyományos kúp formájú tölcsérektől eltérően megfigyelhető, hogy ennek formája komplex. Fala egyenes és kerekített szakaszokat egyaránt tartalmaz, ami fontos szerepet játszik a hangzásban (bővebben a Hangminőség c. bekezdésben). Gyártói specifikációja alapján, egyméteres távolságból mérve 115 dB hangnyomásszintre is alkalmas a Klipsch The Nines.

Klipsch The Nines aktív hangfal távirányító

Használat közben

A The Sevens használata összességében rendkívül egyszerű és felhasználóbarát volt. Mindössze két furcsasággal találkoztunk tesztelés közben, melyek a következők voltak: vezérléshez a The Sevens mintájára ezúttal is választhattunk invravörös távvezérlőt vagy a gyártó telefonos alkalmazását. Előbbivel jócskán célozni kellett, hogy reagáljon jelére a hangrendszer. A másik rejtélyes jelenség: valamiért a mi környezetünkben (Loewe bild i.65 dr+ set OLED TV-vel) 15 perc után kikapcsolt a hangrendszer, ha HDMI kapcsolattal használtuk. A segédalkalmazásban letiltottuk az automatikus kikapcsolást, ami megoldotta a problémát.

Klipsch The Nines App

Rutinos felhasználók percek számára a The Nines beüzemelése nem tart tovább néhány percnél. Aki tanácstalannak érzi magát, de rendelkezik minimális angoltudással, hasznos tippeket talál a telefonos alkalmazásban. Lépésről lépésre bemutatja a hangrendszer használatának módját, funkcióinak elérését.

Klipsch The Nines App

Telefonról könnyedén beállíthattunk egyedi hangszínt, mély, közép és magas frekvenciákat módosíthattunk. Emellett aktiválhattuk a Dynamic Bass üzemmódot, melynek alkalmazása aktív mélysugárzókat megközelítő basszust eredményezett. Vezérelhettük a jelszintet (hangerőt) és választhattunk forrást.

Klipsch The Nines aktív hangfal

Hangminőség

A The Nines olyan hangzást nyújtott, melyet megjelenése alapján sejteni lehetett. A gyártó könnyen felismerhető, lelkes karakterét kaptuk meg, viszont a korábbi The Fives/The Sixes/The Sevens kiadásokhoz képest még nagyobb hangmezővel. A kipróbálás 25 négyzetméteres szobában történt. Szubjektív megállapításunk, hogy e tér kevés volt számára. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a jelszintet (hangerőt) 30%-nál nem sűrűn akartuk feljebb emelni, mert már ott is gazdag hanginformáció töltötte meg a helyiséget. Mindez komoly előnyökkel társult: kis terhelésen is rendkívül határozott dinamikával jelentek meg a legapróbb részletek is. A nagy mélyközépsugárzó nem kizárólag szélesebb frekvencia-átvitelt tett lehetővé, hanem tágasabb dinamikai határokat is.

Klipsch The Nines aktív hangfal

A basszus intenzitását mi határoztuk meg. Ha úgy tartotta kedvünk, a Dynamic Bass mód engedélyezésével egy diszkóteremmé változtattuk a szobát. A DSP automatikusan felerősítette a mélyhangokat alacsonyabb terhelésen is. Így nem kellett feltétlenül hangosan járatni a hangfalakat, hogy ütős basszusban részesüljük. Alapjáraton viszont a The Nines basszusa nem volt túlzó. Kifejezetten levegős és könnyű ütemeket jelenített meg, bár egy kis energiatöbblet végig lappangott 50 Hz alatt. Ha nem tartottunk rá igényt, akkor a telefonos alkalmazásban egy pillanat alatt leszabályoztuk.

Klipsch The Nines aktív hangfal mélyközépsugárzó

Eric Clapton életteli hangulatú albuma, az Unplugged hallgatása közben rendkívüli mennyiségű fókusz helyezkedett a gitárhúrokra. A basszusok levegősen, hatalmas dinamikával támasztották alá a zenét. Ugyanakkor az ének nem tudott középen maradni, mert a hangsugárzók mindenhova szétterítették. Annak ellenére, hogy a Klipsch magassugárzó titánt tartalmaz, éppen a fémes hangokat hiányoltuk a gitárjáték lecsengéseiben.

Klipsch The Nines aktív hangfal hátlap

A tudatosan audiofil törekvésű Stockfisch Records munkáit hallgatva az ének inkább előre jött, mint középre. A hangfalakról nem vált le teljesen, ugyanakkor a basszusok és mélyközép frekvenciák lebegő, könnyű érzettel jelentek meg. Minden egyes részletet kristálytisztán hallottunk Sara K. - Stars c. számában. Annyira konkrétan vázolta a hangfal a legapróbb motívumokat is, hogy a bizonyítási kényszer határát súrolta. Emiatt a szimfonikus zene szerintünk kibillentette szerepéből.

Klipsch The Nines aktív hangfal kábel

Tesztalanyunk teljesen más oldalát ismertük meg, mikor az angol UNKLE együttes War Stories c. albumát indítottuk el. A szétnyíló színpad e dinamikus, elektronikus és rock elemeket tartalmazó stílusnál azonnali lúdbőrt eredményezett. A basszus monumentális mértékű és térbeli kiterjedésű volt. Csukott szemmel az ütemeket padló irányából érkező impulzusoknak érzékeltük. Rendkívül eleven és izgalmas karakterrel dolgozott a The Nines, mentálisan beszippantott minket a zenébe. Elhitette velünk, hogy egy akciófilm főszereplőjeként sodródtunk a dallamokkal. A magassugárzó továbbra sem vállalkozott finomkodásra és mikro-dinamikai árnyalásra. Mégsem nehezteltünk érte, mert a Klipsch által nyújtott, felfűtött hangulat elképesztően jól állt ennek a zenének.

Klipsch The Nines aktív hangfal tartozékok

Végszó

A Klipsch The Nines laza életérzést testesít meg, aminek az amerikai nagyvonalúság is részét képezi. Tipikusan Klipsch, de versenyszintűre kigyúrt izomzattal. Utóbbi sok tartalékkal ruházza fel, ha bármikor dinamikus, vagy egyszerűen hangos műsorra kerülne sor. Kétségtelenül izgalmassá tesz mindent, amit analóg vagy digitális bemenetei fogadnak. Más kérdés, hogy komolyzenei darabokat, melyekben a realizmusé a főszerep, ugyanúgy feldíszíti. Ezért nem kimondottan audiofilek képezik a célközönségét. Könnyűzenére és filmnézésre, illetve videójátékra viszont kifejezetten kompetens. Mindez hagyománytisztelő, XXL méretű köntösbe csomagolva. A The Nines máshoz nem fogható karaktere szavakkal nehezen írható le. A személyes kipróbálás, mint mindig, ezúttal is célravezető, az élményt nehéz lesz elfelejteni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.