Klipsch RP-8000F álló hangfal teszt

Van új a nap alatt?

2018. december 3., hétfő, 16:45

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt Klipsch hangfal teszt hifi hangfal teszt

A Klipsch tervezőasztaláról ismét lekerült egy állódoboz, ami jól felkavarja majd a hifi bolondok gondolatait, számos vita és összehasonlítás tárgya lesz majd. Az RP-8000F modellről van szó, ami tekintélyes mérettel terelgeti a rajongók gondolatait a vásárlás felé, mivel megőrizte az elődöknek mindazokat a jó tulajdonságait, amik kiemelik az átlagosból. Említhetjük a 98 dB-es érzékenységet, a tölcséres magassugárzót, amely ráadásul most újabb változat, a kettős kábelezés lehetőségét, a jelentős terhelhetőséget és az olyan praktikus megoldást, mint a mágneses védőkeret.

Klipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfalKlipsch RP-8000F hangfal Horn magassugárzóKlipsch RP-8000F hangfal magassugárzóKlipsch RP-8000F hangfal mélysugárzóKlipsch RP-8000F hangfal talpKlipsch RP-8000F hangfal hátlapKlipsch RP-8000F hangfal hátlapKlipsch RP-8000F hangfal reflex portKlipsch RP-8000F hangfalszettKlipsch RP-8000F hangfalszettKlipsch RP-8000F hangfalszettKlipsch RP-8000F hangfalszett

Régi? Új?...

A Klipsch mindig is nagy szám volt a hifi megszállottak körében és amióta Magyarországon hivatalosan beszerezhető, nem maradunk ki az újdonságokból. Két éve a Reference Premiere RP-280F állódoboz borzolta fel az audio fanok kedélyeit és persze jól megdolgoztatta a hallójárataikat. Nos, az a doboz valóban nagyszerűen sikerült és nem sok választja el a Klipsch kínálatában szereplő csúcsmodellek tudásától. De mindez nem volt elég, és az eredetileg 2015-ös évjáratú hangfal átesett a manapság szokásos modellfrissítésen, aminek az eredménye és a produktuma az RP-8000F állódoboz lett. Ha valaki a korábbi RP-280F modellre emlékszik, esetleg használ olyat, és egymás mellé teszi a kettőt, biztos, hogy számos ismerős részlettel fog találkozni. A méretei majdnem teljesen azonosak, legalábbis a magassága, míg a szélessége és mélysége néhány centiméterrel terebélyesebb lett. A fizikai felépítés tekintetében az RP-8000F rezgéscsillapított, és ami érdekes a hangfaltüskéket előszeretettel használók számára, hogy erre nem lesz szükség, mivel a talapzata erősített fémkeret és már majdhogynem tüskének is nevezhető. Egy biztos, méghozzá az, hogy nagyon stabilan áll önmagától is, különösebb beállítást nem igényel. Viszont megmaradt a hangdoboz enyhe dőlése hátrafele, ami a hangkép pontossága és a hallgatói pozíció könnyebb megtalálása miatt előnyösnek bizonyult.

Klipsch RP-8000F hangfal talp

A hangfal viszont első ránézésre is nagyon hasonlít a kategória korábbi csúcsmodelljére, persze kötelező változtatások azért történtek.

Klipsch RP-8000F hangfal

Ami a külsőt illeti, a hangdoboz lényegi átalakulást nem élt meg, a formatervezése ugyanolyan, mint a korábbi Klipsch modelleké. A mágneses védőidom továbbra is megérdemli az év ötlete díjat, már ha lenne ilyen, mert ennél könnyebben eltávolítható, illetve visszahelyezhető megoldással még nem találkoztunk. Annál is inkább érdekes, mivel ha tényleg komolyan a minőségre utazunk, legalábbis ami hallható, akkor célszerű az eltávolításuk, mert a magastartomány nem tud kiteljesedni, ha a helyén marad. A formatervben érdekesség, hogy a mélyközép membránok kaptak egy mutatós réz "glóriát", de a lényeg nem változott, mivel a membrán a jól bevált Cerametallic többrétegű megoldást használja, amit a mögötte lévő réz tekercs tart mozgásban, és mindezt meglehetősen nagy érzékenység mellett teszi.

Klipsch RP-8000F hangfal

A hátoldal négyszögletes Tractrix Horn reflexnyílása teljes összhangban van a hangdoboz egészével és ideális légáramlást biztosít az alacsony frekvenciák visszaadása során. A csatlakozó kettős kábelezésre, illetve kettős erősítésre alkalmas kialakítású.

Klipsch RP-8000F hangfal reflex port

A legnagyobb változást a Tractrix Horn magassugárzó mutatja, ami egyben a Klipsch védett saját technológiájának megtestesítője is. A teljesen áttervezett tölcséres magassugárzó hűtötté illetve szellőztetetté vált és az új kialakítás az állóhullámok csökkenését hivatott végrehajtani. Mechanikai tulajdonságai miatt szűrőként funkcionál, és megszünteti a fázis-dugókat, egyenletesebb átvitelt biztosít és nem utolsósorban a mechanikai sérülésektől is védi a titán dómot. Az újratervezett szilikon felület pedig a kialakuló káros rezonancia elnyelésében játszik aktív szerepet.

Klipsch RP-8000F hangfal Horn magassugárzó

Technikai adottságok

Amennyiben az RP-8000F technikai paramétereit tekintjük át, igazából nem ér minket nagy meglepetés. A 98 dB-es érzékenység megmaradt, ami egyszerűen szuper jó érték és vita nélkül nem mindennapos a hangfalak világában. Hozzátesszük, egyben ez a Klipsch egyik védjegye, mivel a nagy érzékenység elérése ennél a gyártónál alapkövetelmény. A hangdobozok tartós terhelhetősége 150 W, míg a pillanatnyilag elérhető csúcs ennek a négyszerese, mintegy 600 W! A rendszer valójában kétutas, mivel a magashangokért a tölcséres titán dóm sugárzó felel, míg a mélyekért és a középtartományért pedig a 20 cm-es, Cerametallic membrános hangszórók, amelyek nemcsak technikailag érdekesek, hanem látványosak is. Érdekes, hogy a korábbi modellnél nagyobb hangfal kicsivel több, mint egy kg-mal könnyebb lett, a számos azonosság ellenére, így 27,2 kg-ot nyomnak darabonként.

Klipsch RP-8000F hangfal mélysugárzó

Hallgassuk csak!

Veszélyes vizekre evez az a gyártó, amelyik egy jól bevált és főleg sikeres konstrukcióval bíró termékét frissíti, modifikálja. A Klipsch is ebben a cipőben jár, mert bizony a korábbi RP-280F meglehetősen jól sikerült darab, és még ha a számozásból nem is következik, egyenes ági rokonság van köztük. Az egyetlen igazán érdemleges különbség a korábban említett tölcséres magassugárzó, ami teljesen új belsőt kapott, szellőztetett, újratervezett formában, úgy hogy a kerámia ház és a meghajtó mágnes a Klipsch egy új etalonját jelképezi. Egyszóval ezen a mérnöki bravúron múlhat az RP-8000F jövője, mivel jelentősen meghatározza mind a hangzás élvezeti szintjét, mind pedig a lehallgatási pozícióban kapott térérzetet.

Klipsch RP-8000F hangfal magassugárzó

A meghallgatáshoz Accuphase sztereó erősítőt és vinyl lemezjátszót használtunk, önálló lemezjátszó előerősítő közbeiktatásával. A hangfalkábelek a Neotech felső-közép mezőnyéből származó monokristályos réz és ezüst bevonatú réz vezetékei voltak, míg az összekötő kábelek tiszta ezüstből készültek. Előre bocsájtjuk, hogy az ezüst mellett azért is döntöttünk, mivel a magastartomány jellegzetességeit jobban meg lehet hallani, mint a réz vagy az ezüstözött réz vezetők esetében.

Klipsch RP-8000F hangfal

A meghallgatás teljesen átlagos nappaliban történt az in-akustik tesztlemezeivel, továbbá Dave Brubeck - Take Five kiadványával, Diana Krall szólólemezeivel. A bekapcsolás pillanatától kezdve nagy volt a térérzet, ez rögtön megfogta a hallgatóságot, de ez el is várható egy Klipsch esetében. Hangnyomásban nem volt hiány, mivel rendkívül érzékeny a hangsugárzó, így a legkisebb jelre is azonnal reagált, a részleteket nem fedte el. A tesztlemezeken lévő változatos zenei stílusok egyikébe sem törött bele a bicskája, legjobban a szóló énekek és a hangszeres, jazz jellegű zenék feküdtek neki, de a szimfonikus felvételekkel sem vallott kárt. Mind a hegedű mind a brácsa és nagybőgő kellő dinamikával, energiával, a zongora élethűen szólalt meg, nem szenvedett felesleges "csillogástól" a hangzást leginkább természetesnek mondhatjuk. A cintányér, illetve a dobseprű is pontosan ott hangzott fel ahol kellett, határozott és pontos volt a hangképe. A tisztaságon már lehetett volna finomítani, néha kicsit elmosottnak éreztünk egy-egy részletet, valamivel nyersesség hiányzott az előadásmódjából. A mélytartománnyal semmi gond nem volt, bővelkedett benne energiában. A 32 Hz, mint fizikai alsó határ nagyon ritkán párosul effektíve jól hallható zenei részletekkel, inkább csak pszichoakusztikai jelenősége van ennek. A magastartományban a tölcséres sugárzó erősen pozícionálttá tette a hangszereket, és alapvetően meghatározta a térérzetet. Az újratervezett magassugárzó jól vizsgázott nem fedett el semmilyen részletet, de nem is emelt ki frekvenciákat. A gyártónak is az volt a célja hogy az elért hangzás minél simább és egyenletesebb legyen, amit sikerült is elérni. A korábbi magassugárzó konstrukció harsányabb, élesebb reprodukcióra volt képes, míg a mostani egyenletesebb, kiemelés-mentes hangleképezést nyújtott. Mindkettőnek meg van az előnye és a hátránya is, mivel néha a hangkép teljességében éreztünk különbséget. Esetleg úgy gondolhatnánk, hogy az újabb magassugárzó valamennyire elfedett részleteket, de jobban odafigyelve ez nem így volt, inkább csak kevésbé emelt ki bizonyos frekvenciákat. A térérzet nem sérült, a Klipschtől megszokott mértani pontosságú színpadot rajzolta az RP-8000F is, legfeljebb kicsit kevésbé volt színezett a hangkép. A középtartomány összességében nem lett más, mint amit a korábbi referencia sorozatú hangfaltól megszoktunk, nagy dinamika, nagy energia és testesség jellemezte.

Klipsch RP-8000F hangfalszett

Ajánlólevél

A Klipsch RP-8000F egy nagyszerű és különleges felső-középkategóriás hangfal. Van drágább, van nagyobb, bár ez utóbbi már csak relatív, hiszen ebben az árkategóriában nehezen találnánk ilyet. Mindenféle túlzás nélkül elmondható, hogy az RP-8000F egy kitűnő hangdoboz, ami a minőségi zenehallgatás eszköze. Meggyőződésünk, hogy nemcsak sztereó rendszer lelkét képezheti, hanem házimozi rendszerek fontos eleme is lehet, és főleg azok számára bizonyulhat érdekesnek, akik szeretik a különleges megoldásokat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.