Klipsch Reference R-4B soundbar teszt

Lehet egy hanggal több?

2016. március 22., kedd, 09:10

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangrendszer mélyláda soundbar soundbar hangrendszer házimozi hangrendszer házimozi hangfal Klipsch soundbar Klipsch hangfal hangfal teszt soundbar teszt Klipsch soundbar teszt Klipsch hangfal teszt

A Klipsch R-4B soundbar praktikus kiegészítője lehet nagyobb méretű televíziónknak, amennyiben annak hangjával elégedetlenek vagyunk. Arra találták ki ezt a Bluetooth-os mélyládával rendelkező hangfal összeállítást, hogy a meglévő televíziónk esetlegesen sivár hangzását hallgathatóvá tegyük, vagy egyszerűen csak felturbózzuk a már meglévő hangminőségét. Kompakt, egyszerűen beüzemelhető, kis helyet foglaló és nem utolsósorban jó hangú a Klipsch R-4B soundbar hangrendszere, amit 150 000 Ft-os áron vásárolhatunk meg.

Receptre sajnos még nem kérhető?

Akár még milliós televíziók esetén is találkozhatunk azzal a zavaró ténnyel, hogy a rég áhított készülék bizony nem olyan hangminőségben szólal meg, mint azt elvárhatnánk tőle. A fizika sajnos tartja magát a törvényszerűségeihez, így valahol érthető, jobban mondva nem illik csodálkozni azon, ha egy "lapos" televíziónak, nem csak a képfelülete lapos, hanem sajnos a hangja is. Nyilván vásárláskor nem erre számítunk, és nem is minden esetben van így, de sajnos gyakori jelenség. A megoldás kézenfekvő: szükség van egy erősítőre, na meg legalább egy pár hangfalra, esetleg házimozi rendszerre. A gond csak akkor van, ha nincs hely külön-külön az eszközök elhelyezéséhez, és akkor még a kábelezés problematikájáról sem szóltunk egy szót sem. Ilyen esetekre fejlesztették ki a Klipsch R-4B soundbar szettet, ami a nívós amerikai cégtől meglehetősen csábító ajánlatnak számít. Ez a hangfal szett vagy inkább az ötlet nem egyedi a piacon, hiszen ilyen célra több hasonlót találhatunk a konkurensek kínálatában is. Az viszont megállja a helyét, hogy a presztízsmárka miatt nagyobb igényeket támaszthatunk vele szemben, minden tekintetben.

Klipsch Reference R-4B soundbar hangrendszer

"Láncfűrész"

Láncfűrész, legalábbis ami a csomagolást illeti, éppen úgy néz ki a felületes szemlélő számára, mint egy szépen bedobozolt Stihl szerszámgép. Pedig abszolút nem erről van szó, csak éppen a két egységet úgy helyezték el egymás mellett, hogy alakja megtévesztő. A "nagyobb" méretű mélynyomó mellett találjuk azt a fő hangdobozt, ami igazából se nem igazi klasszikus center-, se nem háttérsugárzó, hanem afféle minden egyben típus. Nincs ebben semmi szokatlan: pont ez a lényeg, hogy szóljon középről, meg oldalról is egy kicsit, na meg legyen tere és mindezt kompakt méretben nyújtsa. Ez utóbbi jellemző esetében sem érheti szó a ház elejét, mivel az R-4B meglehetősen kecses felépítésű, és ami a kivitelét illeti: nagyon igényes, minőségi munka. Annak ellenére, hogy a mélysugárzót oldalról nézve, magasságát és hosszát tekintve, alig nagyobb egy A4-es lapnál, és a soundbar is keskeny és hosszú, minden alkotóeleme pontos összeszerelésről tesz tanúbizonyságot, kommersz jellegnek híre-nyoma sincsen.

Klipsch Reference R-4B soundbar

A csomagolás informatív, néhány mondatban a lényeg rajta szerepel: legyen az analóg vagy digitális forrás, netán Bluetooth adatkapcsolat, ahhoz használhatjuk az R-4B-t hangsugárzóként. A műanyag csomagolás eltávolítása során szépen kipotyog néhány jól bebugyolált, de korántsem felesleges tartozék, mint például hálózati csatlakozó adapterek, valamint két hálózati trafó. A terméket ugyanis több piacra gyártják, és a megfelelő konnektor típus, felhasználási helytől függően cserélhető. A két trafónak nagyon egyszerű a magyarázata: az egyik a mélynyomóhoz a másik pedig az aktív "hangrúdhoz" tartozik. Első használatkor nem árt figyelni, hogy eltérő-feszültség értékű a két tápegység, mivel a mélynyomó 24 V-os, míg a "center" 18 V-os kialakítású. További tartozék egy hitelkártyánál is kisebb távvezérlő, amely a szett valamennyi funkciójának vezérlését biztosítja. Érintőgombosnak ugyan nem nevezhetjük, de valahol átmenetet képez a normál távvezérlőkhöz vezető evolúcióban.

Klipsch Reference R-4B soundbar távvezérlő

Beüzemelés, de semmi flanc!

A Klipsch R-4B, mint megannyi más terméke a gyártónak, jól pozícionált és nagyon átgondolt termék, pontosan azt a funkciót látja el, mint amire tervezték. A termék koncepciója amolyan 2+1 is lehetne, azaz két hangfal egy kábel. Ebben csupán szépséghiba a tápegységek önálló, eltérő kialakítása. A két hangdoboz nem szolgál különösebb magyarázatra, míg az egy kábel talán igen. A jelforrás, ami jelen esetben a televízió, analóg vagy digitális úton csatlakozik a központi egységként szolgáló "centersugárzóhoz". Ez utóbbi csatlakozási mód ajánlott, amihez az optikai kábelt szériatartozékként kapjuk a gyártótól. A mélysugárzó és a központi egység között vezetékes kapcsolat nincs, az első bekapcsoláskor automatikusan felismeri a rendszer a jelenlétét, és már kész is. A mélynyomó olyannyira függ a hangrúdtól, hogy önálló hálózati kapcsolója sincs. Ez utóbbi meglehetősen hosszú, így az elhelyezésnél egy keskeny szabad helyre van szükség a televízió előtt. A soundbar természetesen nem csak asztalra tehető, hanem a falra is felszerelhető. Ez utóbbi talán azért nem annyira célszerű, mert a televízió síkja mögé kerülne, és akkor maga a TV eléggé tompítaná a hangzását és rontaná a hangképet. Amennyiben csak koaxiális digitális kimenet lenne a televízión, akkor sajnos le kell mondani a közetlen digitális kapcsolatról, mert a soundbaron ilyet nem találunk. Sztereó bemenetet elhelyeztek rajta egy USB csatlakozóval karöltve. A HDMI aljzatot is hiányolhatnánk, mert az ARC és a CEC funkciók itt is hasznosnak bizonyulnának.

Klipsch Reference R-4B soundbar hangrendszer

A hangrendszer távvezérlés szempontjából tanítható, így akár a televízió távirányítójával is módosíthatjuk a hangerőt, ha elvégezzük a programozási műveletet. Abban az esetben viszont nem biztos, hogy ez előny, ha a televízió hangerő szabályozását nem tudjuk kiiktatni, mert akkor egyszerre reagál majd minden: a televízió és a Klipsch soundbar is. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hagyományos vezetékes adatkapcsolat mellett a Klipsch Bluetooth kompatibilis eszközökkel is kommunikál, így akár tabletről vagy telefonról is vezérelhetjük hangsugárzónkat.

Kis esti filmnézés

A rengeteg hasznos funkció mellett, a legfontosabb a használhatóság és a hangminőség. Aki a Klipsch soundbar megvásárlásában töri a fejét, ne feledje: ez nem házimozi, és nem is arra tervezték. Nyilván jellegéből fakad, hogy a hangzása hasonló karakterű, mint egy házimozi rendszeré, de itt főleg a beszédhangzás kiemelésére és némi virtuális térhatás elérésére helyezték a hangsúlyt. A Klipsch R-4B ezt a leckét maximálisan megtanulta és minden elfogultság nélkül állítjuk, a vizsgán is jól szerepelt. A televízió programokat végiglapozva, egy-egy zenei csatornába belehallgatva azt mondhatjuk, kár hogy nem sztenderd tartozék egy ilyen kütyü, minden 100 cm feletti tévéhez. A beszédhangot jól kiemeli, de ha nincs fülmagasságban, akkor azért jól hallatszik, hogy melyik pontban is van a hang forrása. Persze nehéz olyan helyzetbe elhelyezni a soundbart, hogy ideális magasságban legyen, hacsak nem fekve nézzük a TV-t. Na de ez nem veszélyes, mivel a surround gomb megnyomásával a határozottan pozícionált beszédhang kevésbé hangsúlyossá válik. Igazi térhangzásról nem beszélhetünk, legfeljebb kicsit szélesebbnek tűnik a hangkép surround üzemmódban. Kedvezőbb a helyzet esetleg olyan szobában, ahol közvetlenül vissza tudnak verődni az oldalfalakról a hanghullámok.

Klipsch Reference R-4B soundbar mélyláda

Mélyhangok visszaadása nem sok kívánnivalót hagy maga után, mivel a kis mélynyomó, méreteit meghazudtoló temperamentummal és energiával bír. A mélyek nagyon ütősek és kontrolláltak, moziszerű a hangzás, annak ellenére, hogy a dobozka elég könnyű és mindössze egy 16,5 cm-es hangsugárzót tartalmaz. Az külön dicséretet érdemel, hogy a mélyhangok intenzitása és hangereje távvezérlővel állítható, így ha kicsit sok lenne egyik vagy másik műsornál, könnyedén visszavehetjük a nekünk tetsző szintig. Párbeszéd kiemelésére is van mód, jóllehet csak egy fokozatban.

Klipsch Reference R-4B soundbar mélyláda

Az R-4B hangzása kellemes, karakteres, kicsit talán nyers, de a mélynyomóval együtt jól illeszkedik a filmekhez, valamint teljesítményben nincsen hiány, bőven elég egy átlagos nappali hangosítására. A távvezérlőn elérhető dinamika kompresszió, viszont a család többi tagjának is megnyugvást jelenthet, amivel egyetlen gombnyomással megszüntethetjük a mélyhangok kiemelését, visszafogott esti tévézéshez igazíthatjuk a hangképet. A funkciót egy kis félhold szimbolizálja a távvezérlőn. A hangforrás kiválasztása ugyancsak egy gombnyomás, ahogy az előlapi LED-ek ki- és bekapcsolása is egy mozdulat. Igen hasznosnak bizonyult az automatikus bemenőjel-felismerés, amiről a használati utasítás egy szót sem szól. Tehát, ha kikapcsoljuk a hang forrását, akkor a soundbar automatikusan készenléti állapotba kerül, illetve bekapcsol ha jelet kap.

Klipsch Reference R-4B soundbar távvezérlővel

Összegzés

A Klipsch R-4B, mint középkategóriás soundbar, a saját kategóriájában stabilan bebetonozta magát. Egy jól átgondolt termékfilozófia eredménye, aminek következtében egy ötletes, könnyen telepíthető hangrendszert kapunk televíziónk hangjának feljavítására. Szolgáltatási köre nem korlátlan, nincs rajta HDMI-ARC, WiFi, vagy éppen koaxiális digitális bemenet, de mindent tud, amivel azonnal bevethető, ha egy kicsit jobb hangot szeretnénk. 150000 Ft-os árával nem éppen olcsó modell, de mindenképpen jó ár/érték arányt képvisel. A jó hír viszont az, hogy jelenleg akciós áron, 109 000 Ft-ért juthatunk hozzá, amivel igazán ajánlott vétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.