Klipsch Reference R-20B soundbar teszt

A hangadó...

2016. július 5., kedd, 17:45

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangrendszer hangszóró soundbar mélyláda Klipsch hangfal Klipsch soundbar Klipsch mélyláda hangfal teszt hangrendszer teszt soundbar teszt Klipsch hangfal teszt Klipsch soundbar teszt

A soundbar kínálat igencsak nagy szórást mutat, az olcsó daraboktól a drágábbakig. Kinek milyen vastag a pénztárcája, attól függően választhat olyan kis-nagy hangrendszerpótlót, ami igazán biztatóan javítja fel a meglévő televíziónk hangját. Mert, hogy javítja az nem kérdés, több dinamika és jobb beszédhang felismerhetőség biztosan a soundbarok jótékony velejárója. Na de mégis mennyiért? A Klipsch a mozisabb hangzást jelen esetben majdnem negyed millió Ft-ért méri. Ez első hangzásra nem kevés, sőt másodikra sem. Lássuk, mit is tud ennyiért az R-20B!

Relatív előnyök

Az R-20B ára tétnek sem lenne rossz, na de persze a minőséget meg kell fizetni. Érdekes reláció ez, mivel nem kérdés, hogy a Klipsch R-20B a soundbarok felső kasztjához tartozik, még ha a hangprojektorok jellemzőivel nincs is felruházva. Hogyha megnézzük a gyártó honlapját láthatjuk, összesen három soundbart kínál termékpalettáján, amiből az R-20B a legnagyobb modell. Nemcsak méretben igaz ez, hanem erőben is, mivel 250 W teljes erősítő teljesítményt tudhat magáénak. Viszont cserébe lehet, hogy többet fizetünk a kasszánál érte, mint magáért a televízióért, pláne, ha a mai árakon a 40 colos készülékeket vesszük alapul, mint optimális, méretben illő partnert.

Klipsch Reference R-20B soundbar

Az R-20B egyébként már 2015 elejétől kapható a szaküzletekben, de pillanatnyilag is a gyártó csúcsmodellje a saját sorozatában. Szögletes formavilágával vita nélkül a Klipsch nagy hangfalainak jellegzetességeit hordozza magán és bárki bármit mond, van benne egy kis visszafogott elegancia.

A fekete doboz

Szó szerint is igaz, mivel a csomagolás, amiben ez a soundbar érkezik, fényes fekete, a maga Klipsches visszafogottságával, és persze hirdeti, hogy itt valamilyen referencia értékű dologgal van dolgunk. Felépítését tekintve a klasszikus képletet követi az R-20B: egy szépen tervezett soundbar, egy tisztességes méretű mélyláda, néhány tartozék kábel és egy érdekesebben tervezett távvezérlő lapul a dobozban.

Klipsch R-20B mélyláda

A mélysugárzó ebben a kategóriában komolyabbnak számít, a maga közel 12 kg tömegével, míg a hangrúd a méretét meghazudtoló módon nincs 4 kg. Méretének köszönhetően elfér a mélynyomóban egy 25,4 cm-es átmérővel rendelkező hangszóró is, ami jótékony hatású a moziban megszokott dinamikára. Érdekes a hangszóró elhelyezése is, mivel az általános, padló felé néző kivitel helyett a doboz oldalán található, egy kulturált kivitelű grill takarásában.

Klipsch R-20B mélyláda

A hangrúd formatervezése jól illeszkedik a mélysugárzóhoz, a közepén Klipsch felirattal. A perforált grill kicsit átlátszik, így megszemlélhetjük a mögötte felsorakoztatott hangszóró kínálatot. A magassugárzó két darab textil dómot jelent a Klipsch specialitását jelentő tölcsérrel kombinálva. A középsugárzók 76 mm átmérőjűek, és összesen négy darab található belőlük egymás mellett, katonás sorban.

Klipsch Reference R-20B soundbar

Szolgáltatások

Tehát van egy jól felépített hangfalpárosunk, amelynek minden adottsága meg van arra, hogy tisztességes hangzást adjunk a televíziónknak. A soundbar és a mélyláda összepárosításáról nem kell külön gondoskodnunk mindenféle gombok nyomogatásával, mivel egymás felismerése automatikusan történik. Ez nagyon jó, sok alacsonyabb kategóriás készülék, ezt sajnos nem mindig tudja. Nézzük a bemeneteket!

Klipsch R-20B soundbar csatlakozók

A hangrúd hátoldalán találjuk mondhatni rejtett kivitelben az analóg sztereó (RCA) és az optikai csatlakozót. Van még rajta egy speciális aljzat, de az csak a gyári szoftverfrissítésre, illetve szerviz célokra szolgál. Meglepő, és nem túl előnyös, hogy HDMI csatlakozót nem találunk rajta, így a beépített Dolby Digital dekóder képességeit csak az optikai aljzaton keresztül tudjuk kihasználni. A HDMI hiány azzal magyarázható, hogy inkább a vezeték nélküli Bluetooth kapcsolatot erősítették a koncepció kialakítása során. Ez utóbbi elméletileg alkalmas veszteségmentes adatátvitelre az aptX CSR technológián keresztül, amivel egy külső hangforrásról (pl. telefon, iPad, tablet) rögtön életre kelhetjük a soundbarunkat.

Klipsch R-20B soundbar

A HDMI hiánya viszont magában hordozza olyan kényelmi funkciók elvesztését, mint például az ARC, így a mindennapos használat körülményesebbé válik. A távirányítás a tévén keresztül direktben nem működik, de cserébe a televízió távvezérlőjének egyes funkciói felprogramozhatóak.

Klipsch R-20B soundbar távvezérlő

A rendszer 2,4 GHz-es technológiával kommunikál, ami esetleg routerek használata mellett járhat egy kis interferenciával szerencsétlen esetben. Ugyanakkor mi ilyet nem tapasztaltunk, és valószínűleg ritka is, mint a fehér holló. A 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológia előnye a relatív nagy kommunikációs távolság, ami a gyakorlatban akár 15 m-t is jelenthet. Nyilván nem sokan teszik ilyen messzire a két hangsugárzó egységet egymástól, de technikailag megoldható. Végezetül, de nem utolsósorban el kell mondanunk, hogy a falra, illetve vízszintes felületre egyaránt gond nélkül telepíthető a hangrúd.

Klipsch Reference R-20B soundbar

Mozi helyett

Ha nem is helyettesíti az igazi mozi hangzást, jó úton halad, hogy egy-két komplett házimozi rendszert maga mögé utasítson hangminőség terén. Miután áram alá helyeztük a rendszert, a hangfalak párosítása automatikusan megtörténik, mindössze pár másodperc kell hozzá. A saját távvezérlőjével is kényelmesen kezelhetjük, a bekapcsolást például LED-del jelzi a soundbar előlapján. Más kijelzés nincs, de legalább ez jól látható messziről is. Az optikai bemenetet használva érhetjük el a lehető legjobb hangminőséget. Ezt kihasználva Blu-ray lejátszóval teszteltük, kezdve például a klasszikusnak számító Men in Black trilógia részeivel, de persze a kommersznek mondható tévéadások sem maradhattak el.

Ami rögtön szembetűnt, az a tiszta, dinamikus hangzás, ami be kell vallani eléggé moziszerű jelleggel bírt. A térhatás nem volt túl nagy, de fényévekkel "megjavította" a hangzásbeli élményt a tévé saját hangszóróihoz képest. Tiszta a közép- és magastartomány is, kiegyensúlyozottnak mondható, a mélyekkel pedig igencsak házimozis élményt adott. Helyenként lehet olyan véleményeket olvasni, hogy a mély nem elégséges, de ez szerintünk egyáltalán nem igaz. Abban van igazság, hogy csak úgy szimplán nem lesz teljesen jó a hangkép, mivel a mélynyomó hátoldalán az intenzitását be lehet és be is kell állítani. Ez tapasztalatunk szerint akkor volt jó, amikor az erősítő háromnegyed állása körül volt a potméter. A gyártók, így a Klipsch is mindig próbálkoznak valamilyen virtuális térhatás létrehozására, mivel ezeken az aktív hangfalakon ez a szolgáltatás szinte kötelező. Nem minden esetben érik el azonban a kívánt hatást, tehát hogy nagyobb legyen a tér: szerintünk jelen esetben sem, bár lehetséges, hogy valakinek épp ez jön be. A 3D hangzás aktiválása során a beszédhang a tér középpontjából eltolódik, és kicsit erőtlen talán orrhangú beütést kap. Visszakapcsolva természetesebbé válik a hangzás, így az nekünk jobban tetszett. Teljesítményére semmilyen panasz nem lehet, a kanapé belerezdült egy-egy akció jelenet okozta robbanásba vagy ütközésbe.

A külső források felismertetése Bluetooth kapcsolaton keresztül pillanatok műve, akár zenére is használhatjuk, de azért mozin jobban elemében érzi magát. A tévé távvezérlőjét jó pár gombnyomással fel lehet programozni a Klipschre is, de nem biztos, hogy ez annyira szükséges, kisméretű saját távvezérlője jól teszi a dolgát.

Klipsch Reference R-20B soundbar

Konklúzió

A Klipsch Reference R-20B nem olcsó, de mindenképpen megér egy meghallgatást mielőtt valaki végképp dönt egy soundbar kiválasztásáról. Kiemelhető a dinamikus és tiszta természetes hangzása, ami nagyon kellemes és egyben szokatlan, más korábban hallott soundbarokat is ismerve. Itt a kis hangszóró membránméret a közép- és magastartományban valahogy nem hátrány, sőt nem is gondolkodik raja a hallgató, hogy mi és honnan szól. A szolgáltatásai megfelelnek a mindennapi elvárásoknak, de az automatikus hangszóró összepárosítás, illetve bekapcsolás sokat nyom a mérleg serpenyőjében. Összességében kivitele és hangzása miatt csak ajánlani tudjuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.