Klipsch Reference Premiere házimozi hangfalszett teszt

2015. május 13., szerda, 06:15

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangfalszett házimozi hangfal Klipsch hangfal akciós hangfal hangfal teszt hangfalszett teszt házimozi hangfalszett teszt Klipsch hangfal teszt

A Klipsch nevet sokan hallották már, de ma még aránylag keveseknek fűződik hozzájuk közvetlen élménye. Az elmúlt években, kis túlzással, kutya nem törődött ezzel a márkával Magyarországon. Az Invitone azonban felvállalta a Klipsch hazai képviseletét, így az végre nem csak egy név a tengerentúlról, hanem kézzelfogható, meghallgatható és akár haza is vihető.

A tesztelt sorozat a Klipsch szokványos hangfal kínálatának csúcsán áll. Már amennyiben a tölcséres típusokat szokványosnak nevezhetjük. A Klipsch palettáján persze akadnak még magasabb kategóriájú és még kevésbé hétköznapi típusok is, mint a Heresy vagy a Cornwall és ott van a Palladium is, ami nem csak árában távolodik el a kínálat kisebb darabjaitól, de megjelenése miatt is sokkal inkább sorolható high end világhoz.

A Klipsch hétköznapibb modelljei mind a Reference nevet viselik. Ezen belül három család, a felső kategóriás Reference Premiere, a Reference II és a "sima" Reference különül el.

A Reference, Studio és sok más ezekhez hasonló név igazán eltűnhetne a piacról! Ezeket a legtöbb gyártó arra használja, hogy az olcsóbb típusokhoz kössön valami oda nem illő asszociációt, ami a profi világot (Studio) vagy a legjobbnak gondolt, viszonyítási alapnak tekintett (Reference) modellt juttatja eszünkbe. Gondoljuk csak bele, hogy ez épp olyan, mintha az Opel Astra caravan (kombi) változatát Dump Truck (dömper) vagy Lorry-nak (nyergesvontató) nevezné a gyártó. Azon ugye röhögnénk?

Klipsch Reference Premiere RP-280F házimozi hangfalszett

A most meghallgatott készletben a frontsugárzó szerep az RP-280F típusú állódobozoknak jutott. Ezek a méretes és méteres, pontosabban 1,1 méter magas, 27 cm széles és majd' fél méter mély dobozok több mint 28 kg-ot nyomnak a mérlegen! Az RP-450C centernek sincsen szégyenkeznivalója, bár az némileg karcsúbb kivitel, a maga szerény 17 cm magasságával. Igaz, ehhez majd 37 cm mélység és 80 cm szélesség jár, no meg 16 kg tömeg! Ezek után az R-115SW szubláda 34 kilója és 56 x 56 x 50 cm-es mérete már meg sem lep. Egyedül a háttér csatornához használt RP-250S tűnik szokványos méretűnek.

Persze egy hangfalnak nem a mérete a legfontosabb jellemzője! A nagyság a lakberendezés szempontjaival esetleg ütközhet, hangot illetően viszont, jól kihasználva, előnyös lehet. S ha már lakberendezésről szólunk, említsük meg, hogy a Klipsch hangfalai karakteresek, sőt látványosak! Az Extreme Audio szobájában és a fényképeken is látható, fekete szett, a réz felületű membránokkal, nagyon mutatós. Persze, ez is ízlés dolga, de nekünk nagyon tetszik!

Klipsch Reference Premiere RP-280F házimozi hangfalszett

A Reference Premiere műszaki tartalma a Klipsch jellegzetes megoldásai köré épül. Az egyik ilyen, a tölcséres magassugárzó, ami tesztalanyunkban a HYBRID TRACTRIX® nevet viseli. Ez a hangszóró közelében, még egy, nagy nyomáson formázott gumi tölcsért használ, kör keresztmetszettel, majd a hangszórótól távolabb kemény, négyzeteshez közelítő kialakításra vált. A gyártó állítása szerint, a kételemű tölcsér tisztább hangzást eredményez.

Maga a magassugárzó a Palladium sorozatban is használt, Titanium LTS technológiát alkalmazza. Mit is jelent mindez? Nehéz a leírtak alapján megmondani, de két dolog biztos. Egyrészt a Klipsch egyike a legrutinosabb tölcsér-használóknak, tehát értenek hozzá. Másrészt, a tölcséres hangfalak érzékenysége gyakran magasabb az átlagosnál, amit a Reference Premiere műszaki adatai is igazolnak. A frontok esetében 98 dB-es értéket láthatunk, ami 8-10 decibellel magasabb a ma szokásosnál.

Klipsch Reference Premiere hangfalak magassugárzója

A mélyközép hangszórók anyaga Cerametallic ami a kerámia és fém keveréke, de ebben nem is szeretnénk igazán elmerülni. A lényeg, hogy a klasszikus, papír, polipropilén vagy ragasztott szövet membrán helyett a mai trendeknek megfelelően, egy kevert anyagot használnak, aminek a látható oldala fém felületet kapott.

A Klipsch még dicsekszik egy kicsit a TRACTRIX rendszerű, tehát ?szögletes tölcsér? reflexnyílásokkal is, de mi ettől nem fogunk elájulni. A nagy doboz mélyhangjára alighanem sokkal nagyobb hatással van a tekintélyes belső térfogat és a nagy membránfelület.

A meghallgatás

A hangfalszettet ezúttal az Extreme Audio budapesti üzletében, a Dolby Atmos szobában hallgattuk meg. A teszthez OPPO lejátszót és Yamaha RX-A1040 erősítőt, illetve AudioQuest kábeleket használtunk. A tesztanyagok között voltak akciófilmek, koncert lemezek és persze a szokásos tesztanyagaink.

A meghallgatást filmrészletekkel kezdtük. Első élményünk a mélyláda hangjához kapcsolódott, ami talán furcsán hangzik, ha azt is hozzá tesszük, hogy nem azért, mert a mélyek túlzóak voltak! Egyszerűen csak közvetlen, erős és cseppet sem agresszív, vagyis jó volt, amit hallottunk. Igen, a mélytartomány azonnal tetszett! Ez nyilván köszönhető annak is, hogy a méretes dobozban hatalmas, 15 colos membrán mozgatja a levegőt. Ez is olyasmi, amivel ma ritkán találkozunk. A legtöbb gyártó mostanság a mélysugárzókat is igyekszik a lehető legkisebbre zsugorítani. Márpedig az alacsony frekvenciák meghálálják a nagy méretet. Teljesen más módon tölti meg a teret egy apró, agresszíven ugrándozó membrán, mint egy nagy felületű, kisebb amplitúdóval is nagy légtömeget mozgató és ezt a Klipschnél figyelembe veszik.

Klipsch R-115SW aktív mélyláda

Akciófilmekkel a rendszer hozta azt a szintet, amit elvártunk tőle. Vagyis a hang közvetlen, nagyon gyorsan megtölti a teret és bizonyos értelemben észrevétlen is. Talán a nagy membránfelület miatt is, de a hangzásból hiányzott az a rámenős, agresszív karakter, ami ma annyi hangrendszernek sajátja. A Klipsch hatalmas hangszórói, komolyabb erőfeszítés nélkül hoztak létre házimozihoz illő hangnyomást.

Igazi amerikai. Vagyis a nagy méretet nagy erővel ötvözi, és lehengerlő egyszerűséggel végzi a dolgát. Nem feltűnősködik és ezzel talán el is veszít egy eladási érvet, hiszen akadnak konkurensek, amelyek karcsú külsővel és méretüket meghazudtoló hanggal szórakoztatnak. Persze egy hangrendszert nem csak eladni/megvenni kell, hanem hallgatni is, így ezt sem kell feltétlenül negatívumként értékelni.

Klipsch Reference Premiere RP-450C centersugárzó

Koncertfilmeket hallgatva, a szoba megtelt a közönséggel, a színpadi jelenlét kellőképp közvetlen volt ám a hangszerek és előadók nem foglaltak el olyan határozott pozíciókat, amit más, hasonló árú szetteknél megszoktunk. A teszt alatt az a gondolat is többször felmerült, hogy ez az összeállítás egy jóval nagyobb szobában tudná igazán megmutatni, mire is képes.

Sztereóban a rendszer hangja meglepett minket, mert jobb volt, mint amit egy nagy házimozi készlettől vártunk. Ezúttal a térérzet messze felülmúlta az elvárásainkat és nagyon jól szórakoztatott. A pontossága most sem volt kimagasló, sőt néha már-már hamisnak éreztük a színpadot, de az összhatás ennek ellenére is tetszetős. A szokásos tesztzenék között böngészve, az énekhangok nem a megszokott módon szólaltak meg, és néha összekeveredtek a hangszerekkel is. A Klipsch nem olyan analitikus természetű, mint sok európai vetélytársa.

Klipsch Reference Premiere RP-280F hangfalKlasszikus felvételekkel, mint a barokk vonósok köré épülő VBO lemez, a Klipsch nagyszerű, élmények sokaságát kínáló hifi rendszernek mutatta magát. Az Elvis-féle Fever alatt a nagy tér, és a csettintések hitelessége teljesen lekötött, miközben a zene egésze grandiózusnak tűnt. Vagyis a kevésbé komplex muzsikával remekelt a szett.

Ezen a ponton egyre határozottabban éreztük, hogy a tölcséres magasak és a nagy érzékenység miatt a Klipsch rendszer a nagyobb, vagy átlagosnál erősebben csillapított tereket szomjazza. Az Extreme Audio demószobájában egyszerűen nem tud kibontakozni. Később, a már ezerszer hallott és nem egyszer kritizált tesztfelvételt előhúzva, a Daft Punk - Doing it Right alatt a mélyeket figyeltük és majdnem leesett az állunk. A hangzás sokat meg tudott mutatni a zene karakteréből, de ami ennél is sokkal fontosabb, a különböző, alacsony frekvenciák köré felépülő szakaszok hangereje szinte tökéletesen egyenletesnek tűnt, ami nagyon-nagyon ritka dolog! Abban a tartományban, amely itt megszólalt, a legtöbb hangfal már szinte csak a basszreflex nyílások nyújtotta, szűk átfogású kiemelésre támaszkodik. Vagyis a Doing it Right mélyei egyik pillanatról a másikra nyernek és veszítenek rengeteg erőt, de nem a Klipsch nagy dobozaival! Ezek a méretes ládák 2.0 felállásban is gond nélkül futották be az alsó frekvencia-tartományt. A műszaki leírásban említett 32 Hz-es alsó határérték (-3 dB) nagyon is reálisnak tűnik!

Ha az arányokat nézzük, a közép- és magastartomány jó. A nyitottság egészen magával ragadó, bár a magasak lehetnének tisztábbak, jobban körülírtak, cserébe viszont, a mélyek könnyedek.

Mivel a demószobában ott pihent a Yamaha 3000-es sorozatú CD-lejátszója és integrált erősítője is, ezekkel is kipróbáltuk a sztereó élményt. Nem törődtünk az olyan előítéletekkel, amik szerint ez a két komponens ritkán kerül ugyanahhoz a tulajdonoshoz, mert kíváncsiak voltuk a csúcskategóriás Yamaha elektronika és a komoly Klipsch dobozok csapatjátékára.

Érdemes volt próbát tennünk! Azok a tulajdonságok, amiket eddig a tölcséres amerikai karakterének hihettünk, most szinte mind elillantak. A hang még közvetlenebb lett, a tisztaság, átláthatóság és rendezettség rengeteget javult, az énekhangok kitisztultak. Diana Krall, Jennifer Warnes, Deborah Henson és Kari Bremnes felvételei is lenyűgöztek a közvetlenségükkel. Csendben mosolyogva meg is állapítottuk, hogy ha kereskedők lennénk, ezt az összeállítást simán eladnánk.

Klipsch Reference Premiere RP-280F házimozi hangfalszett

Ítélet

A Klipsch szereplése majdnem papírforma szerinti volt. Vagyis a magas érzékenységű, nagy dobozok könnyedén töltik meg a teret, de a finomkodó, analitikus hangzás helyett nyíltan felvállalják, hogy szórakoztatásra születtek. Kiemelkedő erénye a dobozoknak az egyenletes mély futásuk. A kellemes nyílt középtartomány és arányos magas is elismerhető, de ezek pontossága nem kimagasló. Leginkább azoknak ajánljuk, akik a részletek felett elmerengés helyett, kiegyensúlyozott, sokoldalú rendszert szeretnének, átlagosnál nagyobb szobában felépíteni. A szett most a tesztben is használt Yamaha házimozi erősítővel, akciós áron is megvásárolható. A felsőkategóriás sztereó készülékekkel szerzett tapasztalataink alapján, azonban még komolyabb erősítővel is érdemes lehet párba állítani a Klipsch Reference Premiere hangfalakat!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.