Klipsch R-15PM aktív hangfal teszt

Kész hang egy csapásra

2016. március 12., szombat, 18:10

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Klipsch hangfal aktív hangfal PC hangfal PC hangszóró számítógépes hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Klipsch hangfal teszt aktív hangfal teszt Klipsch aktív hangfal

"A bolygó legsokoldalúbb aktív hangfala" - így hirdeti gyártója ezt a nemrégiben bejelentett, állványos méretű aktív hangfalat. Nos, a kijelentés talán kissé fellengzős, de tény, hogy az R-15PM szolgáltatásai között olyat is találtunk, amire aktív rendszer esetében még nem volt példa.

Miért is jó egy aktív hangfal?

Bizonyára rengeteg olvasónk tisztában van a működési elvvel, de hogy laikus látogatóink számára is tudjunk támpontot nyújtani, most kicsit kitérünk az aktív hangfalak lényegére. Voltaképpen ezek is éppen olyan hangszórókészlettel rendelkeznek, mint passzív társaik, viszont a megszólaltatásukhoz szükséges erősítőt is magukba foglalják. Tehát nem kell külön végfokot vásárolnunk, majd a  43,5 cm széles elektronika elhelyezésével bajlódnunk, hiszen az aktív hangfal, ha úgy tetszik, önmaga meghajtásáról gondoskodik.

Jelen esetben a Klipsch R-15PM előnye, hogy "konyhakész" hangzást produkál helytakarékos kialakítás mellett. Kicsi hangfal, tehát szinte bárhol elfér. A benne lévő erősítő teljesítményét pedig - elméletileg - pontosan a hangszórókészletéhez optimalizálták. Utóbbival azért nem árt tisztában lenni, mert egy hagyományos (külön erősítőből és hangfalakból felépített) hifi rendszer az esetek döntő részében túlméretezett tápegységet és a szükségesnél lényegesen túlszárnyalt teljesítményadatokat produkál annak érdekében, hogy az elektronika sokféle hangszóróval képes legyen megbirkózni. Tehát az otthoni felhasználásra szánt aktív hangfalak elsődleges előnyei közé a kisebb helyigényt, és a hatékonyabb energiafelhasználást sorolhatjuk.

Klipsch R-15PM aktív hangfal hátlap

Nehéz belekötni, mivel könnyű bekötni

A Klipsch R-15PM bemeneteinek felhozatala elsőre talán nem tűnik bőségesnek, viszont az átlagfelhasználók számára fontos csatlakozók mindegyike megtalálható rajta. Földelésének köszönhetően köthetünk rá analóg lemezjátszót (!), e mellett beépített Bluetooth vevő, PC-USB port és optikai digitális aljzat tarkítja a lehetőségek tárházát. Valamint egy analóg sztereó RCA és 3,5 mm-es Jack is rendelkezésünkre áll, tehát az otthoni szórakozáshoz, zenehallgatáshoz és filmnézéshez használatos (számítógép, játékkonzol, set top box, mobileszköz stb.) forráseszközöket mindenféle utólagos kiegészítő vásárlása és fejfájás nélkül rácsatlakoztathatjuk. Még egy távvezérlő is jár a kis hangfalpár mellé, a gyárilag mellékelt vezetékekről nem is beszélve. Ha később mégis tuningolni szeretnénk a rendszert, akkor ott kacsingat rajta az aktív mélysugárzó kimenet. Kinek kell ennél több? A szett ára 150 000 Ft, ami egész tűrhető összeg, tekintettel arra, hogy egy ugyanilyen lehetőségeket nyújtó, hagyományos sztereó rendszert szinte képtelenség 200 000 Ft alatt megépíteni. Voltaképpen az extrákért piros pont jár. A beépített erősítő 2 x 50 W teljesítményre képes, ami átlagos felhasználásra bőven elég, de egy kis garzonlakást (mint kiderült) ekkora erővel simán be lehet hangosítani, kellemesen közepes jelszint mellett.

Klipsch R-15PM aktív hangfal

Első benyomások, használat

Teljesen originál állapotában érkezett hozzánk a Klipsch R-15PM, így ránk hárult a szűz doboz felnyitásának szép és nemes feladata. A kartonból áradó, enyhe műanyag szagot a technika-őrültek inkább illatnak titulálnák, a hungarocell lapok közé ékelt hangfalakat mezei nejlonba bújtatták. A mellékelt tartozékokat egy téglatestté hajtogatott kartonba helyezték, így az összkép végtelenül egyszerű és mindennemű giccset, felsőbbrendűséget nélkülöző volt. A fotókon egyértelműen látható, hogy ezek a hangfalak, jelenleg is futó Klipsch dobozok aktívvá alakított változatai, így minden stílusjegyet hangsúlyosan magukon hordoznak. Ezzel el is érkeztünk a dobozok esetlegesen említhető gyenge pontjához, ugyanis a Klipsch tervezőcsapata nem a szofisztikált, antik bútorok hangulatát célzó projektekről híres. Magyarán az R-15PM nem kifejezetten szobadísz, hűvös technikaiságot sugall és a gyártótól megszokott, konzervatívan alkalmazott vörösréz membránfelület elrejtésére még csak esélyt sem ad: nem jár a hangfal mellé előlapi védőrács, vagyis a hangszórók mindig láthatóak lesznek. Mindenkinek a saját preferenciái fognak dönteni afelől, hogy beengedi-e otthonába a Klipsch stílust. Férfi olvasóink döntő hányada alighanem gondolkodás nélkül nyitná az ajtót, ha ilyen dobozkákkal érkezne a futár. Mi tagadás, igencsak tesztoszteron-centrikus hangulatot sugall az R-15PM. MDF-ből készített dobozára szálcsiszolt hatású, fekete műanyag fólia került. Eleinte hiányoltunk fehér, vagy fahatású, netán furnérral ellátott verziót, aztán rá kellett jönnünk, hogy ez a bőséges szolgáltatásokért bevállalt kompromisszum: egyszerű dizájn. Más gyártók nyújtanak kompaktabb és csinosabb aktív dobozkákat hasonló áron, azoknál viszont fele ennyi csatlakozót (sem) fogunk találni a hátlapon.

Klipsch R-15PM aktív hangfal

Az R-15PM jobboldali csatornájába került az erősítő modul és a bemenetek is. A baloldali hangfal bekötéséhez mellékeltek egy jókora hosszúságú hangfalkábelt, melynek végeit gyárilag csupaszították és ónozták. A jobb csatorna jobb alsó sarkába, a hangszóró széléhez került egy állapotjelző LED, mely a forrásokra váltva más és más fénnyel világít. Természetesen csak szőrszálhasogatás, de ettől még megszokást igényelt, hogy pont az általunk leggyakrabban használt USB bemenetet választva kaptuk a "legcsajosabb", áfonyás joghurt jellegű ciklámen színt. Szerencsére a LED fény kikapcsolható, így esti filmezés közben is zavarmentesen használható a kis hangfalpár. A gyártó mellékelt egy parányi infravörös távvezérlőt is, mely küllemre nem kimondottan különleges, de hosszú távon nagyon hasznosnak bizonyult és még inkább fokozta az R-15PM nappalira szabott jellegét.

Klipsch R-15PM aktív hangfal távvezérlő

Hangminőség

Mivel korábban számos Klipsch dobozt hallgattunk és részletesen ecseteltük akusztikai képességüket, most csak tömören vázoljuk az R-15PM karakterét (elvégre ez a típus is épp olyan ízű, színű és stílusú hangot ad, mint a gyártó kedvezőbben árazott "R"-szériás tagjai), viszont néhány fontos tapasztalatra ki kell térnünk.

Klipsch R-15PM aktív hangfal

Sokan joggal feltételezhetik, hogy az R-15PM egy vérbeli, íróasztali számítógépes hangfal, amit csak szépen leteszünk a monitor két oldalára, aztán mehet a buli. Ez a megállapítás nem minden esetben helytálló. A tölcséres hangszórók miatt úgy érezhetjük, hogy egy parabola-antenna módjára szétterített hangmező borítja be az íróasztalunk környékét. Természetesen ez nem mindenkit aggaszt. Minket 1-2 hét után már zavart, hogy a monitor környékén "szétoszolva" röpködnek a magashangok. A tölcsér nagyon sok hangot (beszéd ill. vokál hangsávokat is) képes volt pazarul a monitor függőleges középpontjába igazítani, de ettől még nem tudtunk szemet hunyni a terebélyesen szétterülő, egyéb részletek fölött.

Klipsch R-15PM aktív hangfal

A fordulópont akkor történt, mikor egy 55 colos TV két oldalára kerültek át a Klipsch hangfalak és a képtől kb. 3 méternyire leültünk filmet nézni. Itt sokkal pozitívabb módon éltük meg a kürt hatásait és mivel közelebb voltunk a mögöttünk lévő falhoz, basszusokból is sokkal többet kaptunk. Így az eredmény érdekesebb és szórakoztatóbb lett. Ezek alapján az derült ki, hogy az R-15PM sokkal inkább otthoni szórakozáshoz szánt multimédiás hangrendszert, és nem PC-s hangfalpárt személyesített meg. A nagyobb kép mellett végre ki tudott bontakozni.

Klipsch R-15PM aktív hangfal

No de milyen maga a hang? Az alsó frekvenciák inkább melegebb jellegűek, szerencsére nem feltétlenül dominálnak, csak ha mi akarjuk (basszus hangszínszabályozásra képes a rendszer). A közepek könnyedek és gyorsak, a felső tartomány pedig nem fülbántó, de intenzív és folyamatosan érzékelteti a jelenlétét. Az R-15PM lelkes és a méretéhez képest meglepően nagy hangszórású doboz, csurig telve energiával. Közlésmódjában van egy ártatlan puhaság, aminek köszönhetően órákon keresztül lehet hallgatni. A simulékony stílus egyetlen hátránya, hogy a doboz felbontása egysíkú, tehát élethű részletekre ne számítsunk tőle. Minden kicsit nagyobb, szebb és mézesebb lesz a Klipsch tölcséren keresztül, mint a valóságban, de így legalább akkor is szórakozunk, ha átlagos anyagok szólalnak meg.

Végszó

A Klipsch R-15PM az "R" szériából ismert karakterisztikai adottságokat nyújtja azzal az extrával, hogy nem kell hozzá külön erősítőt vadásznunk, mivel aktív. Szolgáltatásait tekintve nagyon is versenyképes, hangja és megjelenése, hogy mennyire tetszetős, mindenki szubjektív ízlésén múlik. Szerintünk ütős, markáns kis dobozkák egy kicsi nappaliba, de semmiképpen nem PC-hez valók. Igaz hogy a potenciális felhasználók tábora a vagányabb, akciófilmet, videojátékot, rock-elektro zenét kedvelő, főleg férfi felhasználókra redukálható, ők viszont bálványozni fogják.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.