Klipsch Flexus Core 100 soundbar teszt

2024. május 26., vasárnap, 18:25

Klipsch audio soundbar házimozi hangfal hangfalszett hangrendszer soundbar Klipsch hangfal Klipsch soundbar Klipsch teszt hangfal teszt soundbar teszt Klipsch hangfal teszt Klipsch soundbar teszt

A Klipsch ismét merészet gondolt, bár eddigi tapasztalataink szerint ez rendszerint be is szokott jönni nekik. Mivel drága, szinte már luxus számba menő soundbarokból egyre több van, a Klipsch-től most valami olyat kapunk, ami sokak számára elérhető, de egy kis csavarral mégis egy olyan teljesítmény párosul hozzá, amibe eddig nem igazán futottunk bele.

Klipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Core 100 soundbar csatlakozókKlipsch Flexus Transport 100 stickKlipsch Flexus SUB 100 mélyládaKlipsch Flexus SUB 100 mélyládaKlipsch Flexus SUB 100 mélyládaKlipsch Flexus SUB 100 mélyládaKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzóKlipsch Flexus Core 100 soundbarKlipsch Flexus Onkyo PCBKlipsch Flexus Core 100 soundbar távirányítóKlipsch Flexus Core 100 AppKlipsch Flexus Core 100 App

Vissza az alapokhoz?

Mostanában szinte minden gyártó arra fókuszál, hogy a soundbarok is tele legyenek tömve okos funkciókkal, mindenféle kalibrációs szoftverekkel és lényegében hálózati zenelejátszó funkciót látnak el inkább, mint amire valamikor ezek a hangszórók meg lettek álmodva. Ugye emlékszünk, hogy mi is az? Igen, a tévé hangjának feljavítása a kiinduló pont, aztán persze zseb mélységtől függően menetelhetünk a házimozis élmény felé.

Klipsch Flexus Core 100 soundbar csatlakozók

A Klipsch talán ezt elégelte meg, amikor úgy volt vele, hogy ott van a HDMI eARC, okos eszköznek pedig a tv tökéletes lesz és így inkább abba az összegbe, amibe mások chormecast-et, AirPlayt és multiroomot tesznek, ők inkább belepakolják a legendás hangszóróikat, és itt is kamatoztatják az Onkyo-val jól működő kapcsolatukat, aki pedig igazán tudja, hogy mitől lesz jó egy házimozi elektronika. Zseniális ötlet!

Klipsch Flexus Onkyo PCB

A Klipsch rajongók között egészen biztosan akad szép számmal, akinek a jellegzetes bronzos membránokkal díszített hangsugárzóikkal megtömött moziszobájuk közepén egy alaposan kigyúrt Onkyo erősítő segít a falbontásban, ami érthető, mert az egyik legjobb elektronikákat gyártó és nagy múltú cégről beszélünk. Miért ne bízhatnák az új Flexus soundbarok belsejét éppen rájuk?

Klipsch Flexus Core 100 soundbar

A koncepció tehát adott, de a Klipsch mindig is híres volt arról, hogy a külsőségekben is odateszik magukat. A Flexus Core család minden tagja már a Klipsch új generációs hangszóróira hasonlít, ha színekben nem is, de dizájnban mindenképp. Ha szemügyre vesszük a The One Plus és a The Three Plus hangszórók anyagait, formáját és stílusát, lényegében ugyanaz minden, viszont a Flexus Core soundbarok csak fekete színben érhetők el, amivel amúgy nincs is semmi gond, bár lenne fantázia néhány színvariánsban.

Klipsch Flexus Core 100 soundbar

A szemnek

Tény, hogy a soundbarok esetében szinte mellékes tényező a külső, jó néhány gyártó mégis igyekszik a saját stílusjegyeit kiemelni a hangrudak vagy mélysugárzók esetében, és ha valaki igazán ütős külsőt tud az asztalra rakni, az a Klipsch.

A Flexus Core 100 igen kompakt méreteihez képest (711 x76x127 mm) is nagyon jól néz ki. A frontoldalt körbe ölelő szövet burkolatot csak az ízléses logó töri meg, és VÉGRE egy tisztességes méretű LED kijelző közli velünk a legfontosabb információkat és mindezt úgy, hogy nincs szükségünk színházi távcsőre, hogy lássunk is belőle valamit.

Klipsch Flexus Core 100 soundbar

A szövet mögött megbújó 2.1 rendszer tartalmaz 2 db 5,7 cm-es alumínium és 2 db 10 cm-es papírkúpos hangszórót melyeket egy 100 W teljesítményű D osztályú erősítő hajt. A hangrúd tetején lévő fém rács ugyanennek a hangszórónak ad védelmet, bár olyan mintha egy Atmos sugárzót rejtene maga alatt. Ugyanitt találjuk meg az érintőgombos kezelő szerveket is, de a mellékelt távvezérlő és a Klipsch Connect Plus applikáció mellett, ezt valószínű senki nem fogja érintgetni.

Klipsch Flexus Core 100 App

A fémrácsok között a jellegzetes gyönyörű fa betét egészíti ki az összeképet és ezzel valóban az egyik legelegánsabb soundbar lett a Flexus Core-okból, ráadásul sem a port, sem az ujjlenyomatokat nem vonzza, mint néhány jóval drágább vetélytársuk lakk, vagy üveg felületei.

Kevésbé izgalmas a Flexus Core 100 csatlakozó felhozatala, ami kimerül egy HDMI eARC, egy optikai egy szerviz USB aljzatban, illetve akad itt még két izgalmas rész is. Az egyik, hogy kapunk egy szubkimenetet, tehát bármilyen vezetékes mélysugárzót rá tudunk kötni, a másik pedig, hogy a párosító gomb mellett van egy saját fejlesztésű "stick aljzat", amit akkor kapunk meg, ha a Flexus SUB 100 mélyládát (kb. 140 000 Ft) vagy Flexus SURR 100 (kb. 120 000 Ft/pár) háttérsugárzókat akarjuk párostani a hangrúddal vezeték nélkül.

Klipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzó

Itt tűnhet fel először a jártasabb szemeknek az Ethernet port hiánya, és ahogy ezt fentebb már említettük, azt is jelenti, hogy a Flexus Core 100 sajnos nem rendelkezik hálózati vagy WiFi-s képeségekkel, tehát nincs streaming, chromecast, airplay, sem pedig multiroom, tehát marad a jól bevált Bluetooth, ha külső forrásról kívánunk streamelni.

Ugyanez igaz a soron következő Flexus Core 200-as modellre is, ellenben az ősszel érkező Flexus Core 300 már nem lesz hiányában ezeknek az erényeknek, sőt kiegészül egy "aprósággal" is, de erre még később visszatérünk.

Klipsch Flexus Core 100 soundbar távirányító

Működés közben

A Klipsch Flexus Core 100 üzembehelyezése önmagában egy végtelenül egyszerű történet. Tápkábelt a konnektorba, HDMI (vagy optikai) kábelt a helyére, távirányítót a kézbe és lényegében kezdődhet a mozizás. Természetesen, ha már a Klipsch megörvendeztetett bennünket a Connect Plus applikáció lehetőségével, mi nem értük be ennyivel, és ahogy letöltöttük és elindítottuk a felületet, egész más szintre ugrott a vezérlés, de sajnos az a néhány fájó hiányosság ettől még elmaradt.

Klipsch Flexus Core 100 App

A Core 100-ban (és a Core 200-ban) nincs szobakalibráció, így minden reményünk a fejlesztők tudásában marad a legnagyobb modellig, ahol már full extrás lesz az alapfelszereltség.

Nagy elvárásokkal estünk neki a tesztnek, de mellette figyelembe vettük a Flexus Core 100 igen kedvező árát is, alaposan ismerve a konkurencia hasonló soundbar-jait. Nehéz is volt eldönteni, amikor az első hangok betöltötték a szobát, hogy meglepődtünk, vagy csak nyugtáztuk, hogy valami ilyesmire számítottunk. A Klipsch marketing osztálya itt is beállt a hülyeségeket beszélők sorába, miszerint a Core 100 mélyhangszórói miatt "nincs szükség mélyládára". Nos, ami azt illeti, a 45 Hz-es megadott alsó érték talán nem is túlzó, és tényleg azt kell mondanunk, hogy kiemelkedően erős és testes basszusokat présel ki magából ez a kompakt kis hangdoboz (alig várjuk, hogy a Core 200-as mire lesz képes), de erős túlzás lenne azt állítani, hogy nincs szükség több mélyre. Ami talán még inkább meglepő, hogy a középső- és felső tartomány is kristálytiszta, és nagyon határozottan szólt, pedig nincs dedikált magassugárzó a készletben. A Klipsch App nagyon jól és logikusan van felépítve, és bár a legfontosabb funkciók a távvezérlőn is megvannak, a különböző hangzásképek vagy az EQ csak ott lehet segítségünkre.

Klipsch Flexus Core 100 soundbar

Az alapbeállításokkal kissé tompa hangzást így szerencsére néhány mozdulattal szinte tökéletessé lehetett varázsolni, a párbeszédkiemelés három fokozata pedig bármilyen dialógust azonnal tisztán érthetővé és artikulálttá tett számunkra.

Szintén meglepő volt, hogy ilyen minimális hangszórókészlettel és kalibrációs szoftver nélkül, de Dolby Atmos (virtuális) képességeivel is nagyon hatásosan használta fel a 30 m2 körüli helyiségünk falait és olykor onnan is hangok jöttek, ahonnan nem számítottunk rá, ellenben ugyanez a méretű szoba mutatott rá arra is, hogy szubláda nélkül legfeljebb ennek a feléig vagy maximum 20 m2-ig mernénk javasolni a Klipsch Flexus Core 100-ast.

A zenei tesztek során szintén nagyon kellemes meglepetés volt az akusztikus hangszerek hangja és főleg az énekhangok részletessége és jelenléte, azonban a dinamikusabb stílusok esetében, mint pl. a hip-hop, a basszusokban gazdag elektronikus zenék, vagy lábdoboktól dübörgő rock-nál ugyanaz a hiányérzetünk volt, mint a filmeknél, amikor a robbanások és morajló akciójelenetek vették át az irányítást.

Klipsch Flexus SUB 100 mélyláda

Szerencsénkre itt módunkban állt beiktatni a Klipsch Flexus SUB 100-at, ami amúgy egy igen érdekes, de annál vagányabb külsőt kapott. A 25 cm-es hangszóróval rendelkező mélysugárzó mindössze 160 W teljesítményre képes, mégis bőségesen elég basszust tudott produkálni, ahhoz, hogy minden hiányérzetünk megszűnjön. Mivel a Flexus SUB 100 kizárólag a legnagyobb jelszinten tudta igazán megtölteni ezt a méretű szobát, azonnal meg is értettük, hogy miért van lehetőség 2 db szubláda csatlakoztatásához, mert amíg a Flexus Core 100-zal tökéletes párost alkotnak, egy Flexus Core 200 mellé már komolyabb teljesítményre lesz szükség, amíg a Flexus SUB 200 meg nem érkezik.

Klipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzó

Ugyanez a helyzet a Flexus SURR 100 háttérsugárzókkal, melyekkel ismét egy új szintre emelhetjük a térhangzást és a moziélményt és érdemes belegondolni, hogy egy teljes értékű hangrendszert élvezhetünk olyan összegért cserébe, amit egy-egy prémium márka esetében csupán a hangrúdért kellene leszurkolni.

Klipsch Flexus SURR 100 háttérsugárzó

Tesztünk végére nagyon megszerettük a Klipsch Flexus Core 100-at és akár önmagában, akár komplett rendszerben nézve jelenleg az egyik abszolút kedvencünkké vált a nálunk töltött ideje alatt. Alig várjuk a folytatást a nagyobb testvérekkel!

Klipsch Flexus Core 100 soundbar

Összegzés

A Klipsch Flexus Core 100-on két hétig próbáltunk fogást találni, de ami azt illeti, sem a hangjában, sem a külső jegyeiben nem találtunk kivetnivalót, sőt, ebben az árkategóriában mindkettőben kimagaslót nyújtott, bár a Klipsch rajongók körében ezzel valószínűleg nem mondtunk újat. Ami a hálózati képességek vagy a szobakalibráció hiányát illeti, ezt valószínűleg csak az hiányolná, aki amúgy sem venné meg ezek nélkül, aki viszont egy dögös hangzással megáldott korrekt árú szépségre vágyik, annak szívből ajánljuk a Klipsch Flexus Core 100-at, lehetőség szerint legalább egy mélysugárzó társaságában.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.