Klipsch Cornwall III hangfal bemutató

2019. április 25., csütörtök, 06:05

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt high end hangfal Klipsch hangfal teszt hifi hangfal teszt high end hangfal teszt

A Klipsch történetében sok meghatározó hangsugárzó modellel találkoztunk, olyanokkal, amelyek emblematikussá váltak az évek során. Nemrég jelent meg a gyártó Heritage szériájának egyik csúcsmodellje, a Cornwall III, amit az Extreme Audio-nál hallgattunk meg. Véleményünk szerint egy újabb klasszikus mutatkozott be, kissé meglepő, sőt esetlen méretekkel és arányokkal, de olyan megszólalással, ami minden másért kárpótol.

Klipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-banKlipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-banKlipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-banKlipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-banKlipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-banKlipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-banKlipsch Cronwall III hangfalKlipsch Cronwall III hangfal hátlapKlipsch Cronwall III hangfal csatlakozóKlipsch Cronwall hangfalKlipsch Cronwall hangfal Made in USA

Történet

A Klipsch története egészen 1946-ig nyúlik vissza, amikor Paul W. Klipsch alapító megalkotta a történelem első, klasszikus értelemben vett hangsugárzóját a Klipschorn-t azzal a céllal, hogy az előzene hangját minden nappaliba eljuttassa. Ezzel elindította a hangfal tervezés és fejlesztés útját, ami több generációnyi zenerajongó életére lett hatással. A cél mindig a lehető legélethűbb hang elérése volt, kompromisszumok nélkül. E hagyományt viszi tovább napjainkban is a Heritage széria, ami minőségével, megépítésével és küllemével is kissé kilóg a ma megszokott hangsugárzók közül.

Klipsch Cornwall III

A Cornwall szériát eredetileg 1959-ben mutatta be a Klipsch, 1990-es kivezetésekor pedig a márka rajongói petícióban követelték a modell gyártásban tartását. Így most visszatért és a gyártó ígérete szerint jobb, mint valaha.

Klipsch Cronwall hangfal

Az MDF anyagú hangdoboz borítása gondosan válogatott fa furnérból készül, amit kifejezetten a széria számára válogatnak és darabolnak megfelelő méretűre. Minden egyes pár esetében egyazon fából származik a furnér, így biztosított, hogy hangdobozaink esztétikailag is kifogástalanok lehessenek. A doboztest megépítésénél külön figyelmet fordítottak az akusztikai tulajdonságok mellett a különösen időtálló kialakításra is, így e hangszórók akár több generáció kiszolgálására is alkalmasak lehetnek.

Klipsch Cronwall III hangfal

A Cornwall III háromutas, 38 cm-es mélyhangszóróval és az egyedi Klipschorn-nal szerelt, 400 W maximális teljesítményt kezelő, álló hangfal. Kinézete meglepő, méretei tiszteletet parancsolnak, 44,5 kg-os tömegével pedig igazi nehézsúlyú versenyzőnek mondható. A Cornwall III specialitása, hogy kifejezetten falhoz vagy sarokhoz közeli felállításra tervezték (innen a Cornwall név: corner/wall) ennélfogvaaz általában nem javasolt elhelyezés mellett, maximális hangminőséget kínál. Széles frekvencia-tartomány, nagy hangnyomás és minimális torzítás jellemzi, így ideális minden igényes zenehallgató számára. Ahogy említettük, megjelenése kissé darabosnak mondható, ám hangja ezért bőséggel kárpótol. A Cornwall III összeszerelése az USA-ban, kézzel készül, magas minőségű helyi és importált alkatrészek felhasználásával.

Az érzékenysége 102 dB, ami kiemelkedő érték és komoly dinamikát vetít előre.

Klipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-ban

A szigorú minőségellenőrzés és a körültekintő tervezés okán e hangsugárzók hosszú évtizedekig képesek megőrizni hangzásukat, így befektetésünk igazán hosszútávúnak ígérkezik, ha ilyen modell megvásárlása mellett döntünk, ami páronként kb. 1,9 millió forintért a cikk írásakor.

Klipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-ban

Meghallgatás

Az Extreme Audio bemutatótermében hallgattuk meg a Klipsch Cornwall III-at egy nem kifejezetten audiofil szempontok alapján kialakított, viszont tágas és nagy légterű helyiségben. A hangfalak pozíciójára nem fordítottunk olyan nagy figyelmet, mint általában szoktunk, hiszen a gyártó éppen az elhelyezéstől független megszólalást hangsúlyozta a széria esetében. Eleinte egy Musical Fidelity M6si erősítővel és M6scd CD-lejátszó/DAC lánccal, minőségi kábelezéssel hallgattuk meg a Klipsch tudását. Gyorsan rá kellett jönnünk, hogy az egyébként kiváló Musical Fidelity erősítő nem olyan szintű partner, mint amilyen szükséges lenne a Cornwall III-hoz, így váltottunk egy Roksan Blak-re, ami már jobban kiszolgálta a hangdobozok igényeit. (Nagy sajnálatunkra a boltban lévő Synthesis 510AC csöves erősítő éppen üzemen kívül volt a teszt időpontjában, pedig tudomásunk szerint a Klipsch e modelljéhez kifejezetten jól illik a csöves hang. Azért nem csalódtunk a Roksan-nal sem!)

Klipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-ban

Ami már az első másodpercekben is feltűnt, az a hihetetlen tér és jelenlét érzet volt. Bár feltételezésünk szerint a két Cornwall III-at egymástól távolabbra helyezve még jobb eredményt érhettünk volna el, a megszólalás így is lenyűgöző volt. Minden részlet pontosan jelent meg a hangképben, egyik tartományban sem érzékeltünk torzulásokat vagy eltévedt hanghullámokat, (amik a nem akusztikailag tervezett helyiségekben gyakran előfordulnak) csak a zenét hallottuk. Gyorsan kiderült, hogy a Klipsch bizony szigorúan veszi a bemeneti jel minőségét: gyengébb, veszteségesen tömörített formátumok ezen a szinten értelemszerűen nem jönnek szóba, de CD lejátszásakor is érezhető volt a csökkent felbontás például DSD vagy akár "csak" 24/192 PCM anyagokhoz képest. Lehet, hogy a csatlakoztatott lejátszó karaktere jelent meg, de CD hallgatáskor figyelmesek lettünk bizonyos szárazságra is, ami a precizitást megnövelte, viszont az emberközeli, "analógos" megszólalást elfedte. Mindemellett ízlés kérdése, hogy ez tetszik-e vagy sem; a feszes szigorú megszólalás sokak számára tetszetős lehet, a mi fülünk a valamivel melegebb, kerekebb karaktert kedveli. Érdekes, hogy ez a szárazság már a DAC-kal való meghallgatásnál eltűnt, de analóg forrással sajnos nem volt alkalmunk meghallgatni a Cronwall III-at. Feltételezzük, hogy egy komolyabb lemezjátszó-előerősítő párossal még tovább terelhettük volna a Klipsch hangját az általunk preferált irányba.

Klipsch Cronwall III hangfal csatlakozó

A Cornwall III-at többféle stílussal is megkínáltuk: rock, jazz, klasszikus és még elektronikus zenékkel is. Az eredmény minden esetben kiemelkedő volt, ugyanakkor érezhető, hogy a Klipsch sokkal inkább az akusztikus stílusokban érzi otthon magát, különösen jazz lemezek meghallgatásakor alkotott nagyot.

Klipsch Cronwall III hangfal

Dinamika tekintetében egyszerűen semmi negatív nem jut eszünkbe: az egyes hangszerek vagy akár az egész zenemű lélegző, élő megszólalását hallgatva az az érzésünk támadt, hogy pontosan halljuk, amikor a zenészek csak egy kicsit is erőteljesebben pengetik, fújják, ütik meg hangszerüket. Klasszikus zenei felvételek esetében az egyes hangszerek vagy hangszercsoportok bekapcsolódása szinte visszarepített minket a hangfelvételek előtti korba, amikor egy adott zenemű "hangossága" azon múlt, hogy hány hangszer játszik egy adott szólamot. Körülbelül ez az élményünk volt a meghallgatás közben, ami igencsak meggyőző a mostani, gyakorta mesterkéltnek ható, alacsonyabb kategóriás dinamikákhoz képest. A tökéleteshez konvergáló színpadképet tovább árnyalta az énekhang megjelenítése, ami minden esetben pontosan előttünk történt - mondhatni nem a hangsugárzókból szólt az énekes, hanem elénk lépett a szoba közepére, hogy élőben szórakoztasson minket.

Klipsch Cronwall III hangfal

A legérdekesebb mégis az volt, hogy szinte bárhová ülhettünk a szobában, lehettünk közelebb vagy távolabb a dobozokhoz, a megszólalás mindig koherens és élvezhető maradt. Ami minden várakozásunkat felülírta az egy igen egyszerű mozzanat volt: székünkből felállva nem éreztük a hang drasztikus változását, az egyes frekvenciák hiányát sem, annak ellenére, hogy a Cornwall III magassága mindössze 90,8 cm, ami az álló hangfalak között kifejezetten alacsonynak mondható, pláne ebben a kategóriában.

Klipsch Cronwall III hangfal

A 38 cm-es mélysugárzó precíz, megfogott, mégis bőséges, kerek és mindent átható basszusai ámulatba ejtettek, hiszen a minőség és mennyiség ilyen optimális találkozása nem mondható gyakorinak még a magasabb kategóriában sem. Kezdtük megérteni, hogy miért ilyen formabontó a Cornwall III külseje: az elhelyezéstől nagyjából független megszólalásnak mindig magas szinten kell maradnia, így olyan kialakításra volt szükség, amivel ez megvalósítható.

Klipsch Cronwall III hangfal

Összegzés

A Klipsch Cornwall III meglepő és nehezen befogadható kinézete ellenére olyan hangminőséget produkál, ami minden igényes zenehallgató számára kielégítő lehet - legalábbis technikai oldalról mindenképpen. Természetesen ízlés kérdése, hogy az adott előadásmód tetszik-e vagy sem, de ha a karakter általunk szerethető, akkor a legmagasabb minőséget kapjuk a Klipsch e modelljétől. Fontos, hogy leginkább akusztikus zenékkel, főleg jazz előadásokkal alakít nagyot a Cornwall III, mindemellett természetesen más stílusokat is kiválóan szólaltat meg. Ha vásárlásra adnánk fejünket, mindenképpen szükséges előzetesen saját zenéinkkel is meghallgatni, hogy utána ne a beszerzett eszközhöz kelljen zenét választanunk, hanem az általunk kedvelt darabok szólaljanak meg megfelelően. Tesztünk során a legnagyobb meglepetést az elhelyezésre való gyakorlatilag teljes érzéketlenség okozta; bárhova tettük a Cornwall III-at, vagy bárhova is ültünk mi magunk, az eredmény minden esetben lenyűgöző volt. Kategóriában is hozzáillő további komponensekkel és magas minőségű forrásanyagokkal kiváló választás lehet, főleg nagyobb terekbe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.