KEF LSX aktív hangfal teszt

Két doboz mindent megold

2019. január 17., csütörtök, 21:45

KEF audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal aktív hangfal KEF hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt KEF hangfal teszt hifi hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt aktív hangfal teszt

KEF LS50 Wireless bemutatkozásával kiderült, hogy nem lehetetlen egyetlen termékbe összegyúrni a hálózati médialejátszó, erősítő és minőségi hangfal szerepköröket. Az LSX az LS50 Wireless kisebb, praktikusabb, megfizethetőbb változata. És annak ellenére, hogy kicsit lejjebb faragtak képességeiből, továbbra is nagyot üt.

Ugyanaz miniben

Az LSX továbbra is azt a funkciót tölti be, mint az LS50 Wireless. A KEF olyan hangrendszert akart létrehozni, amely megfelel napjaink zenehallgatási szokásainak. Egyszerű, kompakt, elegáns kialakítás, intelligens funkciókkal. Emellett persze a gyártó nem felejtette el saját akusztikai ismereteit is alkalmazni, hogy az eredmény egyszerre legyen élvezhető és magas felbontású hang.

KEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfal UniQ hangszóróKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfal hátlapKEF LSX aktív hangfal hátlapKEF LSX aktív hangfal reflex portKEF LSX aktív hangfal hátlapKEF LSX aktív hangfal belsőKEF LSX aktív hangfal belsőKEF LSX aktív hangfal UniQ hangszóróKEF LSX aktív hangfal UniQ hangszóróKEF LSX aktív hangfal színekKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfal talpKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX aktív hangfalKEF LSX AppKEF LSX App

Az LSX vezeték nélküli hangrendszerként is használható, ami valójában azt jelenti, hogy a két hangdobozt nem feltétlenül kell egymáshoz csatlakoztatni. A KEF saját fejlesztésű jelátvitelét használva kábel nélkül is képesek egymással kommunikálni. Igény esetén dönthetünk úgy is, hogy vezetékkel használjuk őket, ehhez Ethernet kábelre lesz szükség. Beépített akkumulátort nem tartalmaznak, tehát ahhoz, hogy megszólaljanak, mindkét hangfalat csatlakoztatni kell az elektromos hálózathoz.

KEF LSX aktív hangfal hátlap

Bemeneteket illetően (csak) látszólag nincs sok lehetőség. Valójában éppen azokat a funkciókat építette be a KEF, amelyeket a modern felhasználók zöme kihasznál. Az optikai bemenethez például csatlakoztatható televízió, a 3,5 mm-es Jack aljzathoz pedig bármilyen egyéb forráskészülék. Valójában a beépített WiFi (amely helyett igény szerint Ethernet kábeles csatlakozás is használható) lehetővé teszi, hogy az LSX legyen egyben a lejátszó is. Beépített Spotify és (a KEF Stream applikáción keresztül hozzáférhető) TIDAL klienseket tartalmaz, továbbá 2019 elejétől AirPlay 2 támogatást is nyújt. Beilleszthető a Roon szoftveres rendszerébe is, illetve vezérelhető DLNA és IP-alapú intelligens rendszerekből. Ezek mellett aptX Bluetooth vevő sem maradt ki belőle, tehát egy mezei okostelefonról is lehet rá vezeték nélkül zenét közvetíteni.

KEF LSX aktív hangfal belső

Ami a teljesítményt és feldolgozást illeti, 192 kHz/24 bites DAC végzi a digitális/analóg jelátalakítást (vezeték nélkül 48 kHz/24 bit, vezetékes kapcsolattal 96 kHz/24 bit a mintavételezés). A kétutas hangszórókészletet két D osztályú erősítő hajtja (30 wattos a magassugárzót és 70 wattos a mély/középsugárzót). A keresztváltást és hangszínszabályzást DSP kontrollálja, utóbbit kiegészíti a KEF dedikált időzítés-korrigáló ún. Music Integrity Engine eljárása. Az előlapot Finite Element analízis segítségével vizsgálták meg, hogy a hanghullámok kevésbé verődjenek vissza a doboz felszínéről.

KEF LSX aktív hangfal

Nem elhanyagolható az LSX LS50 Wireless-hez képest kedvezőbb ára sem. Nagyobbik testvéréből egy pár kb. 800 000 forintba kerül, amelyhez viszonyítva a ma taglalt hangrendszer épp feleakkora összegért, vagyis kb. 400 000 Ft/pár áron vihető haza. Elképzelhető, hogy egyesek a szoba vagy saját ízlésük miatt hiányolni fogják az extra basszust, amelyhez segítséget jelent az aktív mélyláda kimenet megléte.

KEF LSX aktív hangfal hátlap

Küllem

A KEF LSX szinte teljesen az LS50 Wireless dizájnját örökölte. Lekerekített szélű dobozát vizuálisan egyedivé teszi az akusztikai szerepet is betöltő, íves előlap. Koncentrikus hangszórókészletét (19 mm-es alumínium dóm és 115 mm-es alumínium/magnézium ötvözet mélyközép sugárzó) minden színopció esetében a dobozzal harmonizáló árnyalatúra festik.

KEF LSX aktív hangfal UniQ hangszóró

Az LSX olyan kicsi, hogy a legtöbb íróasztalon kényelmesen elfér. Fizikailag közelebb kerül használójához, ennek érdekében igyekeztek valamivel még otthonosabbá tenni. Utóbbi eredménye, hogy a fényes fehér színopció kivételével mindegyik doboz külsejét dán Kvadrat textillel látták el. Nálunk a vörös verzió vendégeskedett, amelyre minden napszakban rátévedt tekintetünk. A KEF tervezői jól eltalálták a színopciókat olyan értelemben, hogy a rendelkezésre álló öt változat mind-mind kicsit más hangulatot képes teremteni. Előlapi védőrács nem jár az LSX mellé, de nem is akkora baj - az egyedi megjelenésű Uni-Q hangszórót ugyanis kár volna rejtegetni.

KEF LSX aktív hangfal színek

A két hangsugárzó közül az ún. mester egység tartalmaz bemeneti csatlakozókat és infravörös érzékelőket. Tetszés szerint (ha pl. a kábelek csak az egyik hangfalig érnek el) dönthetünk úgy, hogy szoftveresen felcseréljük a jobb- és baloldalt. A hangszóró alatti RGB LED mindig más színnel világít attól függően, hogy melyik bemenetet használjuk éppen.

KEF LSX aktív hangfal UniQ hangszóró

Használat közben

Klasszikus infravörös távvezérlő is jár az LSX mellé, egyetlen logikátlansága, hogy nem tartalmaz dedikált forrásválasztókat, helyette egyetlen gombbal kell úgymond végiglépkedni a négy bemeneten. Nincsen ilyen gond akkor, ha az applikációt használjuk, az ugyanis már elkülönítve jeleníti meg a kiválasztható forrásokat, ráadásul ki- és bekapcsolhatjuk vele a hangrendszert (bárhonnan a WiFi hatókörön belül).

KEF LSX App

A mobilos segédalkalmazás egyébként egész használhatónak bizonyult. Nagyon ritkán előfordult, hogy a ki/bekapcsolás, ill. forrásválasztás kicsit lomha reakcióval történt, ettől eltekintve hamar feltérképeztük a menüket. Érdekesség, hogy akusztikai profilokat is be lehet állítani, amelyekben az LSX szobánk adottságait és saját pozícióját figyelembe véve próbál ideális fázist, ill. frekvenciagörbét biztosítani. Létrehoztunk egy próba profilt, melyben a mély/közép frekvenciák öblösségét egyértelműen visszavette a hangrendszer, de ettől tekintve nem éreztünk drámai eltérést. Értelemszerűen minél többet játszik vele a felhasználó és minél pontosabb adatokat határoz meg, annál jobban eltalálja az LSX a környezethez passzoló hangszínt.

KEF LSX App

Hangminőség

A KEF LSX-et Jack-Jack kábellel csatlakoztattuk egy számítógéphez (Astell&Kern lejátszót használva DA konverternek). Amikor a gépen már nem dolgoztunk, akkor pedig telefonunk Spotify applikációjáról vezéreltük. Próbaképpen egy Denon CD-játszót is bevontunk a tesztelésbe, optikai kábellel a mester egységhez csatlakoztatva.

KEF LSX aktív hangfal

A bemenetek közt felfedeztünk halvány különbségeket, főleg a részletek mennyiségében és dinamikai árnyalatokban, de az LSX alapvető karaktere nem változott. Energikus, részletgazdag hangot kaptunk, határozott, fiatalos dinamikával és nem túl kidolgozott, de jól érzékelhető sztereó színpaddal. A basszus épp annyira meglepő volt, mint az LS50 Wireless esetében. Ezúttal alig 20 négyzetméteres szobában teszteltünk, amelyben még mélynyomó nélkül is telt, erőteljes, impulzív mélyhangokkal egészült ki a zene. A DSP terheléstől függetlenül úgy állította be a basszust, hogy az ne tompítsa a többi részletet, ugyanakkor folyamatos lendületet adjon.

KEF LSX aktív hangfal

A középső frekvenciák fülbemászók voltak és szépen összefonódtak a magashangokkal. Nem éreztük azt, hogy az LSX ránk akarta volna erőltetni a zenét akkor sem, ha az íróasztal előtt állva, kicsit nagyobb terheléssel hallgattuk. Óvatos forgatás, tologatás, állítgatás után sikerült elérnünk, hogy számítógépünk monitora elé nézve odaképzeljük a láthatatlan sztereó tér összetevőit. Nem volt annyira szilárd és megfogott a színpad, de a kritikus, középre pozícionált részletek egyértelműen kimerészkedtek a hangdobozokból és különálló térbe helyezkedtek. A Uni-Q technológia másik előnye a nagy szórás. Asztalunkról csak úgy ontotta az információt a kis hangfalpár akkor is, ha a szoba másik végében ültünk éppen.

KEF LSX aktív hangfal

Mindezt szinte bármilyen zeneszámmal megtapasztalhattuk, feltéve, hogy az albumot jó minőségben keverték. Az átlagos számítógépes hangfalakhoz képest nyíltabb, tisztább, dinamikusabb élménnyé vált a zenehallgatás. Az énekhang tisztán, érthetően jelent meg, gondosan elhatárolva a többi hangsávtól. A gitárpendülések testesen, nagy térből úsztak elő, a lábdobok ütemei pedig szinte mindig extra energiával jelentek meg. Kellemes részleteket és eleven, agresszív, mégis könnyed torzítós gitárhangot kaptunk kedvenc Linkin Park, ill. Joe Satriani számaink hallgatásakor. Másfelől mondjuk Yuja Wang vagy Marcus Miller albumait elindítva megkaptuk azt a zenei, hosszan hallgatható közlésmódot, amelyet az árát figyelembe véve el is vártunk.

KEF LSX aktív hangfal belső

Végszó

Szerencsére a KEF LS50 Wireless innovációit egyáltalán nem befolyásolta a zsugorított kivitel. Szinte pontosan ugyanazt a felhasználói élményt kapjuk, persze kicsit karcsúbb (de bizonyos szituációkban meglepően telt) basszus visszaadással. Az aktív mélyláda kimenet azonban ezt is áthidalhatja. A kompakt kialakítás, a vagány megjelenés és a naprakész funkciók együttese ütős eredményt szült. Annak ellenére, hogy nem audiofil szintet céloz meg, öröm hallgatni és használni is, leegyszerűsíti és feldobja a zenehallgatás élményét, ezért megérdemli, hogy Ajánlott Vétel legyen a KEF LSX. Meghallgatását azoknak javasoljuk, akik mellőzni akarják a szem előtt lévő készülék, ill. kábel tömeget és kis méretből szeretnének nagy szórású, hosszan hallgatható hangot.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.