Kanto YU4 aktív hangfal teszt

Jó színpad kis méretben

2022. december 26., hétfő, 12:50

Kanto audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal Kanto hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Kanto hangfal teszt hifi hangfal teszt Kanto aktív hangfal

Korábban bemutattuk a Kanto YU6 aktív hangfalat, majd a gyártó legkisebbjeként ismert YU2-t is. Átlagos íróasztalon a YU6 sok esetben dominánssá válhat, a YU2-nek pedig önmagában nincsen elegendő basszusa. Arany középút kettejük között a sokak által dicsért YU4. Vajon minek köszönheti népszerűségét ez a kis aktív hangsugárzó?

Kanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfal magassugárzóKanto YU4 aktív hangfal középsugárzóKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfal állványKanto YU4 aktív hangfal állványKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfal hátlapKanto YU4 aktív hangfal hátlapKanto YU4 aktív hangfal hátlapKanto YU4 aktív hangfal távirányítóKanto YU4 aktív hangfal távirányítóKanto YU4 aktív hangfal távirányítóKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfalKanto YU4 aktív hangfal tartozékok

Szolgáltatások áttekintése

A Kanto YU4 párja e sorok írásakor 150-160 ezer forint között mozog, színtől függően. Aktív, így az erősítőt már tartalmazza, mellette D/A konverter is található benne. Utóbbihoz Bluetooth, továbbá két optikai bemenet által lehet forráseszközöket csatlakoztatni. Ezen kívül analóg 3,5 mm-es Jack és RCA bemenetet is tartalmaz, utóbbi átkapcsolható phono módba. Így okostelefontól vinyl lemezjátszóig, sokféle készülék illeszthető hozzá.

Kanto YU4 aktív hangfal hátlap

Egy kevlár membrános, 10 cm-es mély/középsugárzó, továbbá egy 2,5 cm-es selyem dómsugárzó szólaltatja meg a hangokat. A dobozok MDF-ből készülnek és hátsó reflexnyílásosak.

Kanto YU4 aktív hangfal

A meghajtásért D osztályú erősítő felel, melynek RMS teljesítménye 70 W. A frekvencia-átvitel 60 Hz-től 20 kHz-ig terjed, ami reális ekkora méretekhez. Önmagában nem basszusimádók kegyeibe próbál beférkőzni, viszont tartalmaz aktív mélysugárzó kimenetet. Ez a cikk a YU4-re, mint önálló hangrendszerre fókuszál.

Kanto YU4 aktív hangfal távirányító

Egyesek negatívumként róhatják fel, hogy a bemenetek között nincsen koaxiális, HDMI ARC vagy számítógépes USB. Utóbbi különösen számítógépes felhasználóknak hiányozhat. Így, ha ők a legtöbbet szeretnék kihozni a hangsugárzókból, még külön USB DAC-ot is kellene, hogy vásároljanak. Ez még nem jelenti azt, hogy a YU4 szűkmarkú lenne a szolgáltatásokkal. Mindent tartalmaz, amire egy kezdőnek szüksége lehet, lentebb kifejtjük, hogy pontosan mindez miben nyilvánul meg.

Kanto YU4 aktív hangfal tartozékok

Kicsomagolás

Takaros és igényes kis csomagban fészkelnek a hangfalak. Egy alaposan megtöltött doboz tartalmaz minden kiegészítőt. Elsőként egy teljesértékű infravörös távvezérlőt, aminek mérete, fogása és minőségérzete messze jobb a kategóriától megszokottnál. Nyolc gumi alátétet, tápkábelt és összekötő hangfalkábelt is mellékelt a gyártó. Mindent ahhoz, hogy percek alatt, még laikusok is beüzemelhessék a szettet.

Kanto YU4 aktív hangfal távirányító

Küllem

Akik szeretik a minimalista formatervet, szeretni fogják a Kanto YU4-et is. Csak a legfontosabb részletek láthatók előlapján: hangszórói, egy jelszint vezérlővel (hangerő szabályzó) kombinált forrásválasztó gomb és egy állapotjelző LED.

Kanto YU4 aktív hangfal

Nálunk a matt fekete kiadás járt és hálásak vagyunk a gyártónak, hogy ilyen színopciót is biztosítanak. Világosabb környezetben matt fehér, limitált darabszámban matt szürke, vagy felár ellenében bambusz kiadás választható (továbbá dió).

Kanto YU4 aktív hangfal

Használat közben

A távvezérlőn minden forrás dedikált gombot kapott, így gyorsan választhattunk a rendelkezésre álló öt bemenet közül. A Bluetooth párosító gomb megnyomásával bármikor kezdeményezhettünk új kapcsolatot és vezeték nélküli módban a legalsó három gombbal a zeneszámok között is válthattunk. Külön gombokat szenteltek a basszus és magashang kiemelésére is. Ezekkel néhány percig eljátszottunk, de számunkra az alapbeállítás tűnt legkellemesebbnek.

Kanto YU4 aktív hangfal távirányító

A magashangok valóban élénkebbé váltak a hangszínszabályzó hatására, de a basszus inkább csak töményebb, öblösebb irányba torzította a karaktert. Bizonyos helyzetekben, a hallgatói távolság vagy előnytelen elhelyezés miatt valószínű, hogy egyesek mégis értékelni fogják e funkciók meglétét. Épp úgy, mint a balansz módosítás lehetőségét.

Kanto YU4 aktív hangfal magassugárzó

A YU4 ugyanazt a kissé bársonyos, fülbemászó érzetet hordozta, amely nagyobb testvére, a YU6 kipróbálása során is tapasztalható volt. Ám kis távolságból, a 27 col képátlójú iMac két oldaláról ez a kis doboz valahogy frappánsabb, érzékletesebb színpadképet tudott teremteni, legalábbis a mi környezetünkben. Sajnos nem volt arra lehetőségünk, hogy közvetlenül összemérjük a YU4 és YU6 tudását, de amennyire saját emlékezetünkre támaszkodhattunk, kis (karnyújtásnyi) távolságban a kisebb testvér pontosabb, levegősebb térhatást tudott létrehozni. Valószínű, hogy ez a kisebb hangszóró átmérő érdeme is volt, amely a kevesebb tömeg által gyorsabban, rendezettebben mozgott. Nem jelenthető ki, hogy a YU4 jobban szól, mint a YU6, de íróasztalra mi egyértelműen a kisebbet választanánk.

Kanto YU4 aktív hangfal állvány

Hangminőség

A korábbi tesztek tanulsága, hogy minden Kanto hangfal azonos hangkarakterre épül, kivéve a TUK, mert az merőben más hangszórókat tartalmaz. De most térjünk vissza a YU4-re, illetve arra a bizonyos hangzásra! Lágy mélyhang, közvetlen középső frekvenciák és selymes magas frekvenciák kíséretében szólaltak meg referencia zeneszámaink. Ehhez hozzáadódott egy jobb térérzet, tagoltabb sztereó színpad, mint a YU2 esetében. A kicsit lekorlátozott mélyhangok nem fojtották el a dobozok dinamikáját. Energikusan, élénken jelentek meg Cassandra Wilson - Red Guitar c. számának gitárpendítései és ütős hangszerei. Halkabb és közepes terhelésen is egész jó részletességgel jelent meg bármely videójáték, YouTube podcast és zene.

Kanto YU4 aktív hangfal

Joe Satriani - Wind in the Trees c. instrumentális progresszív rock művét hallgatva a gitár elkülönült a többi hangszertől. Nem állt be tökéletesen a középpontra, de önálló rétegként mutatkozott meg, ami egy belépő kategóriás aktív hangfaltól elismerést érdemel. Az oldalról kísérő, hullámzó effektek is önálló rétegként tették izgalmasabbá a darabot. A cintányér kicsit fátyolos maradt és a lábdob mellkasnak verődő energiáját logikusan nem várhattuk el 10 cm-es mélyközépsugárzótól. Ennek ellenére a darab kidolgozottsága, hangulata és áramló jellege érzékelhető, élvezhető maradt.

Kanto YU4 aktív hangfal

Uehara Hiromi jazz zongorista Dreamer c. számát hallgatva bebizonyosodott, hogy tesztalanyunk mini színpaddal, de egész ügyesen tudott feszes, gazdag textúrájú lábdob ábrázolást mutatni. A kísérő basszusgitár meleg, telt érzetet nyújtott kisebb hallgatói távolság esetén. Ha nem egy egész nappalit akartunk a vállára tenni, csak asztali monitorsugárzóként vetettük be, akkor magabiztos és lelkes arcát mutatta a YU4. A zongorajáték finom váltásai érzékletesen, de zavaró tolakodás nélkül jelentek meg.

Kanto YU4 aktív hangfal

A D osztályú erősítővel szemben mai napig sokan előítéletesek. A régebbi elektronikák esetében harsány, rideg karakter volt tapasztalható, ami hamar elvette a lelkes zenehallgatók kedvét e technológiától. Azóta történtek változások, amit a YU4 is megerősít. Hangszíne nem volt harsány és mellőzte azt a ridegséget, ami a gyengébben teljesítő D osztályú erősítőket jellemzi. Inkább lágy, melegebb karaktert mutatott, ami sokat számított hosszú távú hallgathatóság szempontjából. A magabiztosan kirajzolt, térben elhelyezkedő középső frekvenciák és simulékony magashangok még a mi kritikus dobhártyánknak is kifejezetten jól estek!

Kanto YU4 aktív hangfal

Végszó

A Kanto YU4 ideális mindenes aktív hangfalpár azoknak, akik kis méretben és kedvező összegből szeretnének haladni a minőségi zenehallgatás irányába. Hangzása kellemes és hosszú távon is élvezhető, ami otthoni munka és kisebb házibulik során is meglepően jó terhelhetőséggel párosul. 

Számítógépes zenehallgatás esetén jobban kihasználható tudása, ha nem közvetlenül alaplapi hangkártyára, hanem kiegészítő USB D/A konverterre csatlakoztatják. A beépített Bluetooth is elég lehet kezdésnek bárki számára, aki általános multimédiás célra szeretné használni. Idővel meghálálja majd a jobb minőségű jelet és egy állványt is érdemes alá helyezni. A kipróbálás során számunkra egyértelműen kiderült, hogy a YU4 meghálálja az ilyen kiegészítőket.

150-200 ezer forint között komoly kihívókkal kell megküzdenie, emiatt elhamarkodottság lenne legjobb vétel kategóriába rangsorolni. Az összképet, szolgáltatásokat figyelembe véve kijelenthető, hogy a YU4 Ajánlott Vétel. Aki kompakt méret, univerzális funkcionalitás és jó sztereó hangzás kombinációját keresi, szubjektív véleményünk szerint ma kevés jobbat talál ezen az áron.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.