Kanto YU2 aktív hangfal teszt

Zenét az asztalra!

2022. június 8., szerda, 09:20

Kanto audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal Kanto hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Kanto hangfal teszt hifi hangfal teszt Kanto aktív hangfal

Hangfal teszt rovatunk több aktív hangsugárzót is tartalmaz, amelyek audiofil hangzást és izgalmas funkciókat kínálnak. Viszont zömük meglehetősen drága, ami elriasztja a zenehallgatás iránt érdeklődő újoncokat. Időnként találkozunk kisebb és megfizethetőbb alternatívákkal, amelyek könnyebben elférnek az íróasztal sarkán és kevésbé terhelik a pénztárcát. Közéjük tartozik a Kanto YU2. Ideális átmenet a kommersz számítógépes hangfalak és profibb stúdió monitorok világa között.

Egy csipet multimédia, hifivel dúsítva

A Kanto főleg aktív hangfalaikra specializálódott cég. A hagyományos hifi gyártóktól eltérően nem belépőszinttől high end-ig, hanem egy szűkebb, globális értelemben vett középkategóriára fókuszálnak. Korábban teszteltük tőlük a YU6 és zászlóshajó TUK aktív hangfalakat, melyek a maguk kategóriájában jól szerepeltek. Azonban nem mindenki engedhet meg 150 vagy 300 ezer forintot egy pár íróasztali aktív hangfalra. Nekik készült a YU2, melyből egy pár cikkünk írásakor 90 000 forintért kapható.

Kanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfal hangszórókKanto YU2 aktív hangfal középsugárzóKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal talpKanto YU2 aktív hangfal vnylKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfal hátlapKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfalKanto YU2 aktív hangfal

A Kanto YU2 20 mm-es lágy dóm magassugárzóval és 75 mm-es mélyközépsugárzóval rendelkezik, amelynek membránja kevlár szálakból készült. Nyitott rendszer, a hátulján lapos résen keresztül áramlik a levegő.

Kanto YU2 aktív hangfal hátlap

A sztereó szett egy bal aktív és egy jobb passzív hangsugárzóból áll. Egy számítógépes USB-B és egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenettel rendelkezik. Lehetséges színopciók: fekete, fehér és 10 000 forint felárért dió, valamint limitált mennyiségben, a készlet erejéig bambusz külsővel is kapható a Kanto YU2.

Kanto YU2 aktív hangfal vnyl

Küllem

A hangfalak szokatlanul kicsik, még egy átlagos házimozi háttérsugárzónál is kevesebb helyet igényelnek. Ezért kicsomagoláskor egyenesen cuki látszatot keltenek. Az elektronikát tartalmazó, aktív hangfal parányi méretéhez képest meglepően nehéz, több mint három kiló. A passzív doboz alatt 1,3 kilogrammot mutatott a mérleg. Előlapi védőselymet nem csomagoltak melléjük, de nem baj, mert a fekete hangszórók jó kontrasztot alkotnak a világos külsővel (különösen az általunk tesztelt fehér szín esetén). A dobozok sarkait lekerekítették, ami barátságos és trendi formatervet kölcsönöz nekik.

Kanto YU2 aktív hangfal talp

A tartozékok között szerepel USB-A-B kábel a számítógépes kapcsolathoz és egy 3,5 mm-es Jack-Jack kábel is, amellyel szinte bármihez (Jack kimenettel rendelkező okostelefon, számítógép, televízió stb.) illeszthető a YU2. Az áramot külső tápegység biztosítja. A két hangfal összekötésére kb. 3 méter hosszú kábelt is csomagoltak. Akinek ez túl hosszú (vagy rövid) lenne, az szinte bármilyen alap vagy középszintű vezetékkel pótolhatja, az univerzális, banándugó kompatibilis, szorítófejes aljzatoknak köszönhetően. A hátsó oldalon jelszintvezérlő található, amely egyúttal a ki/bekapcsoló is.

Kanto YU2 aktív hangfal hátlap

Az elektronikát tartalmazó, baloldali doboz előlapjára élénk fényű, kék színű LED került. Utóbbi egyeseknek (főleg sötétebb szobában, esti filmnézésnél stb.) kicsit zavaró lehet, de szinte bármilyen matricával könnyedén elsötétíthető.

Kanto YU2 aktív hangfal

Beüzemelés

Íróasztalon és televízió mellett is kipróbáltuk a YU2 tudását. A számítógépünk monitorja viszonylag magasan volt a hangszórókhoz képest. Emiatt minket zavart, hogy a hangok a képtől független irányból érkeztek. A problémát a hangsugárzók megemelésével oldottuk meg. Akik hozzánk hasonlóan nagy monitorral rendelkeznek, azoknak érdemes lehet valamilyen magasító eszközt használni a YU2-höz, hogy a magassugárzó közelebb kerüljön a fül magasságához. Említendő kiegészítő a Kanto S2 hangfal állvány, mellyel a YU2 megdönthető, hogy a hangokat hatékonyabban sugározza a fül felé.

Kanto YU2 aktív hangfal talp

Amikor tv mellé pakoltuk a kis hangsugárzókat, akkor szembesültünk a távvezérlő hiányával. Ha a képmegjelenítő rendelkezik belső jelszint vezérlővel, akkor nincs probléma. Egyéb esetben oda kellett sétálni az aktív egységhez, ha halkítani vagy hangosítani akartunk. Más kérdés, hogy a mi hagyományos méretű hangfalakhoz szokott szemünknek mókásan apró látványt nyújtottak a manapság kicsinek számító, 55 col képátlójú televízió melletti fehér dobozkák. Sejthető, hogy fő célközönsége inkább olyan fiatalokból (vagy kisebb helyen élők) áll, akik 27-32 col méretű, gyatra hangszórókkal szerelt képmegjelenítőjüket szeretnék helykímélő hangfalpárral kiegészíteni. Multimédiás célokra is alkalmas volt a YU2 (főleg akkor, ha mélyládát raktunk mellé), de szubjektív véleményünk, hogy "természetes élőhelye" elsősorban egy számítógépasztal.

Kanto YU2 aktív hangfal talp

Hangminőség

A Kanto YU2 kis mérete ellenére hozta azt a barátságos, selymes hangkaraktert, mellyel a gyártó drágább termékeinél is találkoztunk. A selyem dóm magassugárzó finoman csilingelt, megfelelő minőségű műsorral mellőzte a túlzott élességet. A kevlár mélyközépsugárzó hozta az anyagra jellemző inkább előre (a hallgató felé) tolódó, középső frekvenciás közlésmódot. Kisméretű hangfal, tehát nem vártunk ütős basszusokat, 60-70 Hz alatt nem igazán tudott kiteljesedni. Felesleges volt ráerőszakolni, hogy EQ-val vagy magasabb terheléssel több mélyhang jöjjön ki belőle, mert nagy hangerőn már természetellenes búgás társult a basszusokhoz.

Kanto YU2 aktív hangfal hátlap

A kevés basszust aktív mélysugárzó beillesztésével lehetett orvosolni. A forgalmazótól kölcsön kaptunk egy Kanto SUB8-at (ára cikkünk írásakor 119 990 Ft), melynek óvatos beállításával sikerült bepótolni a YU2 elmaradó mélyhangjait. A külön mélyládával bármilyen erősségűre szabhattuk az alsó frekvenciákat akkor is, ha a hangdobozkák csak alacsony terhelést kaptak.

Kanto YU2 aktív hangfal

Mikor elindítottuk Peggy Lee - Fever c. számát, a kis Kanto meglepő tisztasággal és könnyedséggel jelenítette meg az énekesnő hangját. A dalszöveg köztünk és a monitor között félúton, a levegőben öltött formát. A YU2 ügyesen rakosgatta virtuális sztereó színpadján ide-oda az emberi hangokat. A háttérben lévő részletek (például a Fever alatt a dobjáték és a csettintések) diszkrétek, lágyítottak voltak, de az ének és a nagybőgő dinamikája (különösen mélysugárzóval) meggyőzőek voltak.

Kanto YU2 aktív hangfal

John Metcalfe brit zeneszerző Gold, Green c. száma jött ezután, mely finoman úsztatott, magas gitárhúr pengetésekkel és tágas, eleven dobjátékkal kötötte le figyelmünket. A gitárjátékot sebességgel és nyitottsággal tudta ábrázolni a YU2, ráadásul a dobjátékot is meglepő magabiztosággal helyezte el a virtuális középpontban. A basszusgitár és a lábdob ereje nekünk, 20 négyzetméteren, mélyláda nélkül nem jött át, de a mélysugárzó bekapcsolásával máris mosollyal folytattuk a tesztelést. A zongorát, gitárt és éneket tartalmazó számokat saját korlátjain belül meglepő rátermettséggel jelenítette meg a YU2.

Kanto YU2 aktív hangfal középsugárzó

A kis hangszóró átmérő miatt viszonylag szűk színpadot kaptunk. A YU2 nem tudott olyan tágas hangmezőt maga köré varázsolni, mint a Kanto nagyobb hangsugárzói. Viszonylag szűk színpadképe nem volt feltűnő, ha a dobozoktól 1-2 méteres távolságon belül tartózkodtunk. Kissé be kellett forgatni a hangfalakat, különben a sztereó középpont nem állt össze. Ha egyenesen előre néztek, olyan érzésünk volt, mintha csak "magának", szinte befelé zenéltek volna. Picit befelé fordítva a dobozokat, máris tisztább és szilárdabb középpontot kaptunk.

Kanto YU2 aktív hangfal

Televízió mellé téve is kellemes kiegészítésnek bizonyult a YU2 ahhoz képest, amit a képmegjelenítő beépített hangszórói nyújtottak. Netflix sorozatok, beszélgetések, podcast műsorok hallgatására önmagában is rugalmasnak bizonyult, de intenzívebb műsorok (pl. robbanékony hangeffekteket tartalmazó filmek, koncertfelvételek stb.) közben már automatikusan nyújtózkodtunk a mélysugárzó kapcsolójához.

Kanto YU2 aktív hangfal hátlap

Megjegyzés: a beépített USB DAC a szett árához képest jó hangot biztosított, de csodákra nem érdemes számítani. Akinek van magasabb minőségű külső D/A konvertere, könnyen lehet, hogy felülmúlja a YU2 átalakítóját a 3,5 mm-es Jack bemenet használatával.

Kanto YU2 aktív hangfal

Végszó

A Kanto YU2 bája kompaktságában és letisztultságában rejlik. Nem kell külön USB DAC beszerzésével bajlódni, mert van benne. Ha a basszusa kevés (ami podcast hallgatáson kívül szinte biztosan érzékelhető lesz) akkor bármikor kiegészíthető egy asztal alatt vagy fal tövében elhelyezhető aktív mélysugárzóval. Nem távvezérelhető, de fő célközönsége, a számítógépes felhasználók számára az nem jelent gondot. Aranyos és civilizált külsejű kis aktív hangfalpár, amely nem tartozik a legolcsóbbak közé. Viszont figyelembe véve, hogy a D/A konverter és a "Sub Out" kimenet szolgáltatásai között szerepel, egész kellemes ár/érték arányt képvisel a mai kínálatban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.