Kanto TUK aktív hangfal teszt

Végre hallotTUK!

2021. szeptember 23., csütörtök, 14:30

Kanto audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal Kanto hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Kanto hangfal teszt hifi hangfal teszt Kanto aktív hangfal

A Kanto aktuális csúcsmodelljeként népszerűsített TUK összefoglalja a gyártó esztétikával, funkcióval és felhasználói élménnyel kapcsolatos valamennyi törekvését. Az eredmény olyan aktív hangfalpár, amelyet jó hallgatni, könnyű használni és 300 000 Ft-ért bármelyik általunk ismert, DAC-ot tartalmazó vetélytársával felvehetné a versenyt. Túl szép, hogy igaz legyen?

Erős kis kompakt hangfal

A TUK (kb. 300 000 Ft/pár) a Kanto csúcsmodellje. Szívét csatornánként 65 W teljesítményű, D osztályú erősítő képviseli, amely teljesértékű DSP vezérléssel is kiegészül. Utóbbinak köszönhetően aktív keresztváltó is része az elektronikának, amely levágja a 80 Hz alatti frekvenciákat akkor, ha kiegészítő aktív mélysugárzót csatlakoztatnak hozzá. A pár egy aktív és egy passzív egységből áll. A jobb és bal oldal kiosztását a felhasználó konfigurálhatja, néhány egyszerű gombnyomással, ami praktikus, ha pl. a fali konnektor vagy a televízión lévő csatlakozók korlátozzák a kábelezési lehetőségeket.

Kanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfal magassugárzóKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfal hátlapKanto TUK aktív hangfal hátlapKanto TUK aktív hangfal hátlapKanto TUK aktív hangfal hátlapKanto TUK aktív hangfal távvezérlőKanto TUK aktív hangfal távvezérlőKanto TUK aktív hangfal távvezérlőKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfalKanto TUK aktív hangfal

A kisebb modellektől eltérően a Kanto TUK nem dóm, hanem 28x35 mm-es Air Motion Transformer (AMT, vagy ismertebb nevén hajtogatott szalag) magassugárzót tartalmaz. A 13 cm-es mélyhangszóró is más, mint az olcsóbb modellekben, hiszen nem ragasztott porsapkás szövetből, hanem egyetlen darabból formált alumínium a membránja. A csomagolásban lévő tartozékok: infravörös távvezérlő, alátétek, mágneses előlap és vezetékek: Jack-RCA, számítógépes USB, valamint természetesen a két oldal közé szükséges hangsugárzókábel és "klasszikus" IEC-C13 végű tápkábel.

Kanto TUK aktív hangfal távvezérlő

Küllem

A kicsi, de viszonylag nehéz (5 kg az aktív és 4,5 kg a passzív egység) kivitel ellenére kompakt és letisztult összkép tárul a felhasználó elé. A Kanto elrejtett minden csavart és rögzítést az előlapról. Ráadásul az alumínium mélyközépsugárzó pereme fordított, így membrán szépen illeszkedik a köré formált hullámvezetőhöz. Tetszettek a lekerekített sarkok, a matt fehér vagy matt fekete színopciók és a hangfalakhoz passzoló külsejű, műanyag, viszont kellemes tapintású infravörös távvezérlő is. A bemenetek sorjában: RCA és phono RCA, számítógépes USB-B, optikai, továbbá Bluetooth aptX kodekkel.

Kanto TUK aktív hangfal hátlap

Az aktív egység előlapján, alulra helyeztek egy 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet, valamint a vele szemközti sarokba egy impulzus potmétert. Innen jobbra LED sort építettek be, amely az aktuális forrást, vagy a készenléti állapotot jelzi kék, illetve piros színnel.

Kanto TUK aktív hangfal

Tetszett, hogy a LED fényerősségén állíthattunk (akár teljes elsötétítéssel, ami hálószobában, vagy egy esti filmnézés során elég praktikus). Kevésbé tetszett, hogy az előlapon lévő jelölések és feliratok festése picit hanyag az igényes összképhez képest. Illetve a nálunk vendégeskedő, fehér változat aktív dobozának előlapján, erős napfényben halovány szemcséket láttunk a felületen. Utóbbi picit visszavett a prémium érzetből, de csak nagyon közelről volt egyáltalán látható. Az összkép mindennel együtt modern és letisztult hangulatot kínál.

Kanto TUK aktív hangfal

Használat közben

A Kanto TUK használata egyszerű volt és kényelmes. Alapesetben az elektronika kb. 15 perc inaktív üzem után (tehát ha az erősítő nem kapott jelet a forráskészüléktől) automatikusan készenléti módba kapcsolt. Ha ismét kapott jelet, akkor pedig érzékelte azt és 2-3 másodpercen belül "felébredt". Tetszés szerint letilthattuk az automatikus bekapcsolást és/vagy kikapcsolást a magashang vagy mélyhang EQ reset gombok 5 mp-es lenyomásával.

Kanto TUK aktív hangfal távvezérlő

Az EQ használatával próbálkoztunk, de számunkra a sztenderd beállítás volt ideális. Ha kiemeltük a mélyhangokat, attól csak döngősebbé, ha fokoztunk a magashangokon, akkor pedig árnyalat-csökkentő módon sziszegősebbé váltak. Ettől függetlenül sokan szeretik és igénylik a hangszínszabályzás lehetőségét, ha például a lejátszott műsor eleve túl tompa lenne. A TUK nagy hatókörben képes volt fogadni az infravörös távvezérlő jelét. Egyáltalán nem kellett célzás-szerűen ráirányítani, ami az olcsó(bb) aktív hangfalaknál néha előfordul.

Kanto TUK aktív hangfal hátlap

A forgalmazó javaslatára nemcsak számítógépes íróasztalon, hanem televízió mellé, állványokra helyezve, 2-3 méteres hallgatói távolságból is kipróbáltuk a TUK-ot. A dolgozószoba sarkában lévő iMac körül is jó felbontást és meggyőző dinamikát nyújtott, de amikor a tv mellől kicsit jobban megtölthette a rendelkezésére álló teret, akkor lényegesen izgalmasabb és tágasabb színpadot vázolt elénk. Tehát képességei legjavát főleg akkor mutatta meg, ha hifi hangfalhoz hasonlóan üzemeltük be és picit nagyobb légteret biztosítottunk számára.

Kanto TUK aktív hangfal

Hangminőség

Az AMT magassugárzó azonnal kifejtette pozitív hatását. A TUK jó térrel, izgalmas színpadképpel és felénk úszó sztereó középponttal szólalt meg. Ez hosszú távon sem fárasztó, szinte pihentető hangszínnel párosult. Az énekhang kellemesen lágy volt, de nem élettelen. A hangszerek megjelenítése neutrális és könnyed volt, de nem túl unott vagy lusta. Mindehhez szükség esetén markáns mély/közép frekvenciás energia társult.

Kanto TUK aktív hangfal

Fontos tudni, hogy a fizika törvényeit e hangsugárzó sem játszhatja ki. A TUK sok esetben váratlanul erős és magabiztos basszusokat jelenített meg. Végignéztük vele a Lord of the Rings (Gyűrűk Ura) trilógiát és az intenzív hanghatásoknál (pl. Nazgul sárkány szárnycsapkodása a Holt Láp felett, vagy az ork horda dobolása Mória bányáiban) sokszor meglepően határozott, masszív effektek szabadultak ki belőle. Ám ezek nagy hangerőn kicsit tömör és kemény, illetve monoton jellegűvé tették a mélyfrekvenciás hangélményt. Ahhoz, hogy árnyaltabb és jobban szétterjedő basszusban részesüljünk, próbaképpen csatlakoztattunk egy aktív mélysugárzót (Acoustic Energy AE108 2nd Generation). A DSP-nek köszönhetően ekkor lazábban tudott zenélni a hangfal és megérkeztek azok a nagyszabású, izmos, kanapé rezegtető mélyhangok, amiket a két darab 13 cm-es hangszórótól nem várhattunk el.

Kanto TUK aktív hangfal magassugárzó

Zenehallgatás közben a TUK főleg levegős és könnyed térérzetével győzött meg minket. Ha Dave Brubeck - Time Out c. albumát indítottuk el (96 kHz/24 bites kiadásban), a hangszereket ügyesen elkülönítette egymástól. Teljesen más zsánerre váltva (Post Malone - Rockstar) továbbra is elkápráztatott minket a mozgalmas színpad és a tiszta, de nem túllelkesített hangeffektek. Természetesen hip-hop stílusnál, 50 %-os terhelés fölött többé-kevésbé szükségét éreztük a kiegészítő mélysugárzónak, de ésszerű terhelésen megőrizte józan stílusát a TUK. Akusztikus, csak egy-két hangszert tartalmazó zenénél (pl. orgona) bámulatos mértékben kiteljesedett az AMT szélessége és mélysége. Miközben 30-tól 80 Hz-ig teszthangokat játszottunk le, egyértelművé vált, hogy a kis Kanto 45 Hz-től vált igazán magabiztossá (tehát 45 Hz alatt ne tessék tőle ütős basszusokat várni), ami a membránfelület és a specifikációban közölt, 50 Hz-es alsó határérték ismeretében logikus volt.

Kanto TUK aktív hangfal

Alternatívák

Hasonló összegért kapható a Klipsch The Fives nevű aktív hangfalpárja, amely a TUK-hoz képest dominánsabb, intenzívebb hangélményt nyújt, bútorszerűbb megjelenés mellett, ráadásul ARC-képes HDMI bemenettel is rendelkezik. Más kérdés, hogy a Klipsch tölcséres magassugárzó hatása szubjektív, nem minden európai fül szereti, továbbá a Kanto doboza lényegesen kompaktabb, modernebb esztétikával. Akik kedvezőbb összegért (200 000 Ft/pár alatt) keresnek aktív hangfalat, azoknak érdemes kipróbálni a Magnat Monitor Active 220-at, amely a Kantóhoz hasonlóan távvezérelhető, 13 cm-es mélyhangszóróval és aktív mélyláda kimenettel, továbbá optikai bemenettel. Viszont a Magnat dizájnja fapadosnak tűnhet a TUK-hoz viszonyítva, továbbá azon nincsen USB-B csatlakozó.

Kanto TUK aktív hangfal

Végszó

A Kanto TUK tisztességes otthoni mindenes aktív hangfalpár a maga ár- és méretosztályában. Azoknak készült, akik egyszerű, de nagyszerű kétcsatornás hangrendszert szeretnének. Nem kell agyalni az erősítő elhelyezésén és a DAC kiválasztásán, hiszen ezeket magába foglalja. Ha a barátok, családtagok átjönnének bulizni, akkor Bluetooth-on két pillanaton belül rácsatlakozhatnak a hangrendszerre. Ugyanakkor meghálálja a minőségi forráskészüléket, hosszú távon mindenképpen érdemes kihasználni a digitális bemenetet (vagy eleve jó hangú elektronikát illeszteni az RCA-hoz). A megjelenés letisztult, és ami fontosabb, a hang kidolgozott, szép felbontással és hosszú távon is kellemes karakterrel. Basszus-őrülteknek kelleni fog egy kiegészítő mélysugárzó, de ésszerű terhelés esetén anélkül is kellemes meglepetést okozhat finom tónusaival, szokatlan nyitottságával és barátságos érzetével a Kanto TUK.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.