JBL Tuner XL DAB rádió és Bluetooth hangszóró teszt

2021. január 28., csütörtök, 05:10

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer tuner JBL hangfal JBL hangszóró JBL Tuner Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Tuner teszt JBL hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

Megfizethető, sőt olcsó asztali vagy hordozható rádiókból Dunát lehetne rekeszteni, még olyan is akad köztük, ami képes Bluetooth-on keresztül a zenéink lejátszására. Olyat viszont, ami mindezek mellett vízálló, stabil kapcsolatot nyújt minden téren, ráadásul könnyű is kezelni, elég kevés akad. Közülük jöjjön most a JBL új üdvöskéje, a Tuner XL.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró hátlapJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóróJBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró doboz

A cég Tuner, majd Tuner 2 készülékei üdítősdoboz méretükkel és teljesítményükkel elsősorban a klasszikus rádiózásra voltak kihegyezve, a zenelejátszás úgymond másodlagos opció volt rajtuk, pontosabban bennük. A JBL Tuner XL nevéből adódóan is nagyobb, így elvileg több minden fér el benne. A formája merőben eltér a kistestvérétől, bár lehet annak a felállított és megnövelt méretű változatának is tekinteni.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró

Az alsó kétharmad tulajdonképpen a 7 cm-es hangszóróé, a névleges zenei teljesítmény pedig 10 W, ami továbbra sem tűnik soknak, de bőven elég lehet a hétköznapokra. A sűrű fém védőanyag körbeöleli a készüléket, elől csak a gyártó logója büszkélkedik, hátul pedig egy kis méretű Jack, valamint egy micro USB aljzat, továbbá az elengedhetetlen teleszkópos antenna.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró

A felső szegmenset akril borítja, ide került a háttérvilágítású LCD kijelző, ami távolról ugyan már nehezen, de bő egy méterről könnyedén kiolvasható. A felső rész gumírozott, itt találhatók a kezelőszervek, amelyek érintésre működnek, a tuner rész hangolása, valamint a hangerő viszont kapott egy külön kis tárcsát, ami ujjbeggyel is könnyedén mozgatható. Rendelkezésünkre áll még összesen öt darab csatorna tárolására és közvetlen elérésére alkalmas gombsor, válthatunk a Bluetooth kapcsolat és a rádió használat között, valamint a fő üzembehelyező is ide került. 

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró

JBL Tuner XL tervezői tehát elsősorban a felhasználhatóságot tekintették elsődleges szempontnat, a készülék formavilága a lekerekítésektől eltekintve nem tekinthető fantáziadúsnak, ráadásul a Tuner 2-vel ellentétben csak fekete színben kapható. A hangsúly egy rádiónál egyébként is ne a színorgián legyen, hanem a stabil kapcsolaton, ami jelen esetben képes az FM csatornák mellett a DAB és DAB+ állomások fogadására is, Bluetooth-nál pedig a legújabb 4.2 verziót alkalmazták. Rádió hallgatásakor az infók szépen gördülnek az elegendően informatív kijelzőn, a beépített lítium-ion polimer akkumulátor akár 15 órát is kibír, a töltési ideje 4 óra, ami abszolút normálisnak tekinthető, az IPX7 besorolású külső bevonat pedig lehetővé teszi azt, hogy a JBL Tuner XL a szabadban is bátran használható legyen.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró

Most akkor tuner, vagy Bluetooth rendszer, netán kettő az egyben?

A JBL Tuner 2 ahogyan az elején már említettük is, elsősorban a klasszikus rádiózásra volt kihegyezve, így hangja is eléggé zárt, középtónusú volt. Persze ez még mindig jobb, mint a nagyobb, de kevésbé dinamikus tér, de éreztük, hogy van még hová fejlődni. A Tuner XL a megnövelt teljesítménye és mérete által hozza az elvártakat, de kezdjük az elején. A rádió rész gond nélkül kínálja a Tuner 2-nél megismert komfortérzetet, felhasználás és kezelhetőség szempontjából. A váltás a csatornák és a sávok között is gyors és pontos, a keresés pedig szintén megbízható.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró hátlap

Az FM és DAB között érzékelhető a különbség, amin szintén nincs mit csodálkozni. Megmaradt az alapvetően rádiós hangzás, ami elsősorban a JBL Pro Sound processzor érdeme, ám a megnövelt teljesítmény és hangszóróméret jóvoltából az egész jóval tágasabb és részletesebb. Ez természetesen nem híranyagok hallgatása közben lesz feltűnő, hanem elsősorban kereskedelmi csatornák hallgatásakor, ahol a zene a fő műsor. Érdekes, de mindhárom általunk használt állomáson, ahol eltérő műfajú és minőségű muzsikák szóltak, ez egyértelműen érzékelhető volt. A JBL Tuner XL hangereje továbbra sem alkalmas arra, hogy vérbő partyban mulassunk a segítségével, de egy kellemesnek ható dalnál pont elegendő levegőt tud megmozgatni ahhoz, hogy szórakoztatóbb legyen az előadása egy átlagos rádiónál. Még Prince vehemensebb korszakából való szerzeményeknél is kaptunk energiát, meglepően szép és pontos basszusokkal, azonban a többi zenész is szépen szerepelt. Ugyanez mondható el kamarazenén is, ami ugyan nem feltétlenül a legkézenfekvőbb műfaj egy ilyen készüléken, viszont a Bartók rádiót eszünk ágában sem volt kihagyni a teszt közben.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró

A készülék alapvető, tuner részét tehát ki is pipálhatjuk, nézzük meg, hogy a Bluetooth kapcsolat és a minőség, valamint a teljesítmény ezen a téren mennyiben nyújt többet. A mobilunkkal pillanatok alatt egymásra találtak, tehát ezzel nem volt probléma. Az adatátvitel sem szakadt meg, tehát hosszabb üzemelésnél sem lesz vele problémánk. Jó minőségű felvételeknél bizony kihozza magából a maximumot, már ami a fizikai adottságait illeti. Külső térben persze igényelhetünk többet, amihez egyszerűen nagyobb készüléket kell választanunk, de szerencsére a cég repertoárjában bőven van még alternatíva. Maximális hangerőn sem tapasztaltunk torzítást, előjött a JBL-re jellemző, enyhén pumpáló jellegű hangkép, viszont térből és részletekből is eleget kaptunk. A szórakoztatás a fő cél, tehát nagy szavakat nem ildomos használnunk, mert az túlzás lenne, de itt azért már többről van szó a Bluetooth zenelejátszás terén, mint plusz funkcióról. Zárt térben egy félszobát képes megtölteni, de azt azért könnyen be tudjuk tájolni, hogy honnan is jön a hang. Ezzel ebben a kategóriában nincs baj, mert bár akár olcsóbban is hozzájuthatunk olyan aktív hangszóróhoz, aminek nagyobb a szórása, abban viszont nem találunk rádióegységet. Röviden úgy definiálhatjuk a JBL Tuner XL-t, hogy sikerült létrehozni egy egészséges balanszot, amiben körülbelül egyforma szerep jut a rádió és a Bluetooth résznek, de a mérleg még mindig kicsit az előbbi felé billen, ami természetes, hiszen ez a készülék még mindig elsősorban egy tuner.

JBL Tuner XL rádiós Bluetooth hangszóró

Egyszerű forma, jó működés és megfelelő hangzás

A JBL Tuner XL egy olyan rádiókészülék, ami nem feltétlenül fogja a formájával megdobogtatni egyik korosztály szívét sem, viszont a funkciói és a minősége révén mindenképpen versenyben marad a vetélytársaival szemben, akik tulajdonképpen nincsenek is. 50 ezer forint alatt maradt az ára, mindebben továbbra is benne van a könnyen kezelhető és stabil vételű FM és DAB tuner, valamint a Bluetooth 4.2, ehhez jön a nagyszerű kivitelezés, valamint a vízállóság is, a teljesítmény a Tuner 2-höz képest jelentősen nőtt, a hangkép pedig szellősebb, teresebb lett. Rádiózáshoz mindenképpen ajánlott, zenehallgatáshoz is a mobilunkról, de ott azért még mindig marad hiányérzetünk. Sajnálatos hírként illik megjegyeznünk, hogy szeptember 6-tól a digitális rádiós sugárzást megszüntettékhazánkban, így már csak az FM-csatornákat foghatjuk a készülékkel, legalábbis Magyarországon. Valamivel olcsóbban akár ajánlott vétel is lehetett volna ez a készülék, de jelen pillanatban maradjunk annyiban, hogy érdemes meghallgatni annak, aki ebben a ritka kombinációban keresgél egy megbízható és könnyen kezelhető modellt, aminek komoly hibái nincsenek, de még lehetne hová fejlődnie.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.