JBL Tuner 2 DAB tuner és Bluetooth hangszóró teszt

2020. november 10., kedd, 15:35

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer tuner JBL hangfal JBL hangszóró JBL Tuner Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Tuner teszt JBL hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

A JBL Tuner Bluetooth hangszórójához kb. két éve volt szerencsénk, most a cég elkészítette ennek a modellnek az új változatát. Milyen változtatásokat várhatunk el egy alig 30 ezer forintos modelltől kívül és belül? Tulajdonképpen azt, amit ez a kategória ennyi idő után megérdemel.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró hátlapJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró hátlapJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóróJBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró doboz

Lényegében ugyanaz, de más köntösben

A JBL Tuner 2 elődjéhez hasonló mérteket ölt, hiszen továbbra is akkora, mint egy fél literes üdítős vagy sörös doboz (kinek melyik tetszik), egyedül a bő fél kg-os súlya árulkodik arról, hogy nem folyadék van benne, na meg a kivitele. Továbbra is maradt a jól bevált szilikon bevonat, hiszen a lehetséges sérüléseknek és az időjárás viszontagságnak ellen kell állni, valamint a hangszóró előtti sűrű védőrács, ami azért átengedi a membrán munkájának gyümölcsét.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

A vezérlő gombok továbbra is a tetőn foglalnak helyet, de az elrendezésük, méretük és a kivitelük változott. Most már tulajdonképpen nem is gombokról kell beszélnünk, hanem ikonokról, amelyek szerencsére kis nyomásra is azonnal reagálnak. 5 programozható csatorna áll rendelkezésünkre, mindezek közvetlen elérése biztosított, a scan segítségével pedig a keresést alkalmazhatjuk mindkét irányban az állomások között.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

A rádió rész FM és DAB adók jeleit tudja fogadni. Segítségére van mindebben a hátul elhelyezett, teleszkópos antenna. Alatta mini USB-t találunk, amivel feltölthetjük a Tuner 2 akkumulátorát, továbbá van egy mini Jack aljzat is azoknak, akik más jelforrással szeretnék összekötni.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró hátlap

Az egész kettő darab gumitalpon nyugszik, ami egyszerűen azt a célt szolgálja, hogy a készülék ne guruljon el, valamint ne kopjon az alsó fertálya. A bekapcsológomb a bal oldalon helyezkedik el, itt már lakkbevonatot is alkalmaztak, valószínűleg szintén azért, hogy az esztétika tovább megmaradjon.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

Az előlapon megváltozott a kijelző és a hangszórót védő rács méretének aránya is. Az utóbbi most már nem nyúlik fel a tetőlapra, az LCD viszont nagyobb lett, így az egész a korábbi modellhez képest kicsit zömökebb képet mutat. A klasszikus JBL logó azért továbbra is központi helyet foglal el, de ez így van rendjén. A lítium-polimer akkumulátor töltési ideje 3,5 óra, a teljesítménye a korábbi 8 órával ellentétben itt már akár 12 óra is lehet, persze ez függvénye a hangerőnek és a hanganyagnak. A 44,5 mm-es hangszóró, valamint az 5 W teljesítmény nem változott, Bluetooth-ból viszont már a 4.2 verziót alkalmazták.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

A fő szempont a készüléknél továbbra is a rádió, ahol a DAB esetében már eleve programozva találtunk néhány állomást, míg az FM adók mellékes szerepet töltenek be, a keresés is elég nosztalgikus, és a végeredmény sem egyből sikeres. DAB állásnál az LCD kijelző görgeti az információkat, amiből ugyan többet is nyújt maga a rendszer, ebben az esetben azért csak a szükségesebbek jelennek meg. Nem nevezzük hibának, nem feltétlenül ezt fogjuk nézegetni, inkább jópofa, plusz szolgáltatásnak fogjuk fel. Az egész készülék IPX7 besorolású vízállóságot biztosít, ezért medence, tó vagy tengerparton sem kell féltenünk, ha néhány vízcsepp éri, fürdeni azonban ne vigyük magunkkal. Fehér és fekete színben választható a Tuner 2, tehát ezen sem változtattak, úgy látszik, hogy ezen a területen másra egyszerűen nincs igény.(?)

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

Egy tuner, ami nem mellékesen Bluetooth hangszóró is

A JBL Tuner 2 elsősorban rádió, ez a nevéből is adódik. Vételi képessége átlagos, normális, a készülék mozgatásától enyhén instabil lehet, tehát használjuk ki a talpakat, helyezzük szépen egy stabil felületre, majd egyszerűen hallgassuk a kiválasztott állomást. A korábbi modell előadását JBL-esnek tituláltuk, ez az érzés itt sem marad el, köszönhetően a cég Pro Sound fantázianevű hangzásának, tehát a márka szerelmesei elégedettek lehetnek. Kicsit sűrű a közép- és a mély-, viszont kevés a magashang, de a hírek hallgatásánál legalább elfog némi nosztalgikus hangulat. A térérzetből juthatna valamivel több is, de a rádiózás lényege ebben a méretben nem erről szól. Érdekes módon, ha veszünk egy pár ezer forintos hordozható modellt, nagyobb dimenziót kapunk, viszont ereje nem lesz, a JBL-nek pedig az utóbbi fontosabb, így e mellé tették le ezúttal is a voksukat. A két sáv közötti váltás nagyon gyorsan megtörténik, a minőségi eltérés természetesen már itt is bőven hallható, az információk pedig szépen megjelennek az LCD kijelzőn, ami továbbra sem jelentős, de ebben a méretben egyszerűen nem igazán lehet nagyobbat alkalmazni úgy, hogy az ne menjen a hangszóró méretének kárára.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

A Bluetooth kapcsolat először időigényes szokott lenni, de általában az első kapcsolódáskor ez előfordul, második nekifutásra már megy minden, mint a karikacsapás. Itt felejtsük el az első kört, tényleg 5 mp alatt megvan az összeköttetés, aztán szólhat is a zene. Csodákat ne várjunk ekkora mérettől, ráadásul itt is a rádiós hangzás jut először az eszünkbe. Kicsit nyomott minden, bár az énekhang érthető, és a hangszerek is kivehetők, a tónus inkább a mélyebb hangokon marad, pedig a megadott frekvencia adatokból nem erre következtettünk. Jó pont, hogy ez a karakter már egészen halkan is érezhető, tehát kellemes háttérzenék lejátszásához ideális választás lehet. Feljebb állítva a hangerőt sem esik össze a hangkép, ráadásul szellősebben hangszerelt zenéken a JBL Tuner 2 is lazábban viselkedik. Természetesen komolyabb műfajokon ne várjunk katarzist, ha szigorúbbak szeretnénk lenni, azt is írhatnánk, hogy egyszerűen felejtsük el. Ez a készülék információ átadásra termett, a Bluetooth opció tulajdonképpen másodlagos rajta, tehát örüljünk annak, hogy egyáltalán van benne, és a rendelkezésünkre áll arra az esetre, ha olyan helyen szeretnénk használni, ahol a rádiónak nincs vétele.

JBL Tuner 2 Bluetooth hangszóró

A JBL Tuner 2 elsősorban használhatóság tekintetében előrelépés a korábbi modellhez képest. Felhasználhatóbbá tették a külsejét, gondolunk itt a vezérlőgombokra és a nagyobb kijelzőre, valamint az akkumulátor is többet bír. A hangját elsősorban a rádióhoz kalibrálták, ami nem meglepő, hiszen ez a készülék tulajdonképpen egy tuner. A 4.2 verziójú Bluetooth nagyon klassz, manapság már kihagyhatatlan opció, hangzása pedig nem eget rengető, de használható. Ugyan ellenáll az időjárás viszontagságainak a Tuner 2 bevonata, de az adottságai révén inkább a konyhai vagy fürdőszobai pára az, ami ellen meg kell küzdenie, nem pedig egy tágas medence hullámai. Remek kis kütyü, 30 ezer forintért tényleg barátunkká válhat akár polcon vagy íróasztalon is, ahol a következő modellváltásig biztosan nem akad ma jd vele problémánk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.