JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró teszt

A plazmatermosz visszatér

2022. december 22., csütörtök, 09:20

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer vízálló hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

Léteznek diszkógömböt imitáló, forgó, villogó hangrendszerek, de a JBL Pulse 5 kicsit más. Inkább hangulatvilágításra való, finoman behinti fénnyel a szobát, miközben háttérzenét nyújt. Hangja továbbra sem annyira nevezhető JBL mércével ütősnek, de számos frissítést kapott. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes az újgenerációs plazmatermoszról!

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró hátlapJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró hátlapJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró frontJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 Bluetooth hangszóróJBL Pulse 5 App

A fő funkció nem változott

Megmaradt az eredeti JBL Pulse koncepciója: egy termosz méretű hangrendszer, ami a zene ütemére többszínű hangulatvilágítást nyújt. Aki szeret saját hangulatához, vagy a zene stílusához passzoló színeket látni maga körül, most garantáltan kiélheti magát (gyakorlati rész a Használat közben c. bekezdésben). Újítás, hogy a talpban lévő passzív mélyhangszóró is világít. Így a Pulse 5 alatt is kiszűrődik fény, nemcsak átlátszó, búra-szerű műanyag oldalából. Ráadásul, ami lent kijön, tökéletes összhangban áll a fő fényekkel.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

A korábbi kiadástól eltérően már kétutas a kivitel, ami azt jelenti, hogy külön hangszóró (64 mm-es) szólaltatja meg a basszust és középső hangokat, egy második (16 mm-es) pedig a magas frekvenciákat. Az előd 70 Hz-es alsó határát papírforma szerint lejjebb szorították 58 Hz-re. Az akkumulátoros üzemidő nem változott (egy feltöltéssel 12 óra), viszont az összteljesítmény duplájára nőtt. 10 W teljesítményű erősítő hajtja a magassugárzót, 30 W a mély/középsugárzót.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Megmaradt az IP67 tanúsítvány is, ami teljes vízállóságot jelent. Bluetooth 5.3 vevő fogadja a vezeték nélküli jelet, legfeljebb két forráseszköztől. Továbbra is rendelkezésre áll a PartyBoost funkció. Ez azt jelenti, hogy ha valaki rendelkezik még egy (vagy több) PartyBoost-kompatibilis JBL hangrendszerrel, akkor összekapcsolhatja azokat egyetlen gombnyomással, kábel használata nélkül. Szemfüleseknek feltűnhet, hogy a hangrendszer már nem tartalmaz zenei navigációra és jelszint (hangerő) szabályozásra szolgáló gombokat. A JBL feleslegesnek gondolta azokat, helyette csak a forráseszközről lehet hangerőt állítani.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró hátlap

Küllem

A majdnem másfél kilós hangrendszer tetején fémrács mögött rejtőzik két aktív hangszórója. A belső, világító panel továbbra is a lebegés illúzióját kelti, ami eszelősen jól néz ki. A hátsó részen masszív fogantyú található. Alatta sorakoznak fizikai nyomógombok és egy töltésre szolgáló USB-C aljzat.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

A Pulse 5 három talpon áll, melyek részlegesen áteresztik a passzív hangszóróból kijövő fényeket. Az összképet bármelyik nevesebb lámpakészítő cég is megirigyelhetné. Nem kizárt, hogy valamelyikükkel együttműködtek a JBL mérnökei, de erről nem tudunk többet.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Használat közben

A JBL Pulse 5 beüzemelése és használata annyira egyszerű, hogy alapvető funkcióit még gyerekek is pár perc alatt áttanulmányozhatják. A jelszint (hangerő) vezérlése telefonról, vagy bármilyen egyéb forráseszközről lehetséges. A Bluetooth gomb megnyomásával automatikusan elindul a párosítási folyamat. Az alatta lévő gombbal, amelyen napocskára hasonlító ikon látható, a különböző fénymódok közül lehet válogatni. Amennyiben további Pulse 5 hangrendszereket szeretnének összekapcsolni, a PartyBoost ikont ábrázoló gombot kell megnyomni az összes párosítani kívánt hangrendszeren.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Mielőbb érdemes leszedni a JBL Portable alkalmazást, amely ingyenesen elérhető Google Play és App Store áruházban is. Ezen belül egyedi név adható a hangrendszernek, RGB-skálán kiválasztható bármilyen tetszőleges árnyalat, amellyel harmonizáló színekben világítani fog. A búra mögötti és az alsó világítás fényereje egymástól függetlenül is szabályozható.

JBL Pulse 5 App

A színmódok között találhatók természeti jelenségeket, bulifényeket, spirituális hatásokat, koktélok színeit, csapadékokat (hóesést is) és egyéb művészi hatásokat imitáló opciók. Több tucat lehetőség közül lehet válogatni, érdemes szétnézni az alkalmazásban. Egy kicsit kihagyott ziccer, hogy nincsenek személyre szabható alakzatok, netalán fényüzenetek, de hozzá kell tenni, hogy a Pulse 5 elsősorban zenehallgatásra készült.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

A gombok alatt a JBL Bluetooth hangrszóróktól megszokott fehér csík mutatja a beépített akkumulátor töltöttségét. A 7500 mAh kapacitású akkumulátor kb. 4 óra alatt tölthető fel teljesen, ezt követően terheléstől és a zene stílusától függően legfeljebb 12 órányi működést biztosít. Ez egy alkalmi házibuli, medencés pancsolás vagy hajnalba nyúló sütögetés esetén is bőven elég. Ha bármi probléma lenne a bulin, az tuti nem a zene hiánya miatt lesz.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A JBL Pulse 5 hangja megőrizte azokat az alapvető tulajdonságokat, amelyekkel a Pulse 4 esetében is találkozni lehetett. Kellemes basszus tónusokat jelenített meg közepes terhelésig, ám ezek magas hangnyomásszintnél hamar elgyengültek. A hangokat javarészt felfelé szórta, sok részlet 360 fokos irányban terült szét. Így a karaktere kissé indirekt jellegű volt, ami azt jelenti, hogy nem kimondottan felénk, hanem a térbe irányultak a részletek. Ez előny volt abból a szempontból, hogy a kis hangrendszer egy kis burkot hozott létre maga körül. Másfelől mindez kicsit fakó érzettel párosult, bár hozzá kell tenni, hogy a halk részletek jobb felbontással szólaltak meg, mint az elődnél. A gazdagabb részletességben fontos szerepet játszott, hogy dedikált magassugárzó is került a rendszerbe.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Ha tőlünk 1-2 méterre helyeztük el, akkor jobban tudott érvényesülni a Pulse 5. Amennyiben 15 négyzetméternél nagyobb tereket akartunk vele betölteni, csak alacsony dinamikával tudta teljesíteni kérésünket. Ennél fogva "közeltéri" módban hozhattuk ki belőle a legtöbbet, ami azt jelenti, hogy egy közeli polcon, vagy az előttünk lévő asztalra helyezve meg tudta őrizni kiegyensúlyozottságát.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Az óriási atmoszférája miatt kedvelt Platon Karataev - Most Magamba c. számát hallgatva tisztán érthető énekhangokat és szeparált gitárt hallottunk. A nehéz léptékű, erős mélyhangok csak részlegesen tudtak kiszabadulni, de az énekhangok és a kísérő hangszerek lendülettel, határozottsággal jelentek meg. Ezután a szaporább hangvételű, elektronikus effektekkel nem spóroló Spectrum következett Max Coopertől. Egyetlen hangrendszertől logikusan nem vártunk el sztereó hangzást, de a darab áramló, úszó jellege anélkül is átjött. A JBL nevet erős szálak fűzik a rock történelemhez, ezért nem maradhatott ki az említett zsáner sem. Talán éppen ezért nem meglepő, hogy legjobban a Sum41 kanadai rockzenekar Fat Lip c. számát élveztük rajta. Az elektromos gitár vidáman röppent ki a 64 mm-es mélyközépsugárzóból és az átvezetőben lévő basszusgitár is könnyedén, dallamosan kísérte. A refrénben kicsit egykedvű maradt a Pulse 5 ahhoz képest, amit egy Charge vagy Xtreme hangrendszer képes nyújtani. Viszont közben izgalmasan cikázó, pulzáló fényhatásokban tudtunk gyönyörködni.

Megjegyzés: basszus kiegészítésre alkalmas lehet bármilyen PartyBost-kompatibilis JBL hangrendszer hozzáadása.

JBL Pulse 5 Bluetooth hangszóró

Végszó

A JBL Pulse 5 alattomos termék, mert hiába húzós az ára, elég rápillantani és attól kezdve hipnotizál. Az úszkáló, pulzáló, cserélődő fények és grafikák stimulálják az agyat, mintha semmi más nem számítana, még a kevéske basszus sem. Utóbbi csak azoknak lehet karcsú, akik megszokták az Xtreme vagy Boombox zúzós karakterét. A JBL interaktív plazmatermosza nyilván nem arra való, hogy szétverje a házat. Laza, mérsékelt háttérzenére méretezték, amit jobb észben tartani. Persze ha sarokba, vagy földre helyezik, könnyen fellendíthetők a basszusok. Nemcsak a látványeffektusokon csiszoltak sikerrel, hanem a hangzáson is. Jobb a felbontása, mint elődjeinek, ezért nem kizárólag diszkózenével érvényesíthető.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.