JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró teszt

2020. október 19., hétfő, 10:45

JBL audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangfal JBL LINK hangszóró teszt hangfal teszt vezeték nélküli hangszóró Bluetooth hangszóró teszt

Legutóbb a JBL új Link hangszóróját, a Link Music-ot ismertük meg kicsit közelebbről, melyben egy igazi otthoni társra leltünk a multimédiás szórakoztató eszközök között. Hálózati képességeit meglepően magas szintű hangminőséggel párosította, mellesleg jól is nézett ki, de néhány apróságot hiányoltunk belőle. Ezt a hiányérzetet most a Link Portable szerencsére gyorsan szerte foszlatta.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró dokkolóJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró dokkolóJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró hátlapJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable és Music vezeték nélküli hangszórókJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró dobozJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link Portable vezeték nélküli hangszóróJBL Link hangszórók

Nem csak otthonülőknek

A JBL és a hordozható Bluetooth hangszórók fogalma szinte eggyé vált az elmúlt években. Nincs olyan korosztály, aki ne találná meg a magának legjobban tetsző külsejű, méretű vagy teljesítményű JBL hangszórót a zsebre vágható GO-tól egészen a falbontásra is alkalmas Partybox 1000-ig. Ezeknek kb. hasonló a funkciójuk, csak más-más célokra hozták őket létre. Egyben azonban megegyeznek. Viszonylag egyszerűek, csúnyán fogalmazva: buták. Talán ez lehetett a motiváció a JBL mérnökeinek, amikor kitalálták, hogy ha már tudnak strapabíró és jó hangminőségű kompakt hangszórókat gyártani, amit visznek is, mint a cukrot, miért ne húzhatnák azt szép ruhába, és tuszkolhatnának bele némi sütnivalót is. És létrejött a Link sorozat, mely sokkal inkább próbál egy szép nappaliban vagy hálószobában érvényesülni, mint egy udvaron vagy éppen egy medencében.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró

Ha már otthoni hangszóró, miért ne csatlakozhatna a hálózatunkhoz, sőt, okos otthonunk többi tagjához is? Egy Google Home integrációval ez meg is oldódott, és így a praktikus, akár tenyérben is elférő hangszórónk máris egy okos, szép és igényes része lett a zenehallgatási szokásainknak. Pontosan ezt testesítette meg a legutóbb tesztelt JBL Link Music, mely minden téren lenyűgözött minket, azt leszámítva, hogy helyhez kötött volt.

A Link Portable, ahogy nevében is látszik, ezt a kis "problémát" oldotta meg azzal, hogy a jól megszokott, JBL-es akkumulátor kapacitást ötvözte a Link Music elegáns kinézetével és a korábbi Bluetooth hangszórókénál kifinomultabb hangminőségével.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró dokkoló

Az a pár hasznos plusz…

Nem ismételnénk magunkat, hiszen a Portable tudása pontosan megegyezik a Link Music-kal. Ugyanúgy 360 fokos lesugárzásra és 20 W teljesítményre képes, azonban ehhez nincs szüksége folyamatos áramellátásra. A beépített lítium ion polimer akkumulátor elméletben 8 óra játékidőt ígér, mindezt 3-3,5 óra töltéssel. A töltés azonban itt eltér az eddig megszokottól. Bár a mellékelt USB kábelt egyenesen a hangszóróba is dughatjuk, de a Link Portable kapott egy zseniális kis dokkoló talpat, melyre a hangsugárzáshoz hasonlóan akárhogy rakhatjuk 360 fokban. Ez nemcsak azért praktikus, mert nem kell még egy töltőkábelt nézegetnünk valahol a lakásban, hanem egyszer valahova fixen és elegánsan elhelyezzük a dokkoló talpat és onnantól kezdve csak lekaphatjuk a kis Link hangszórót és indulás. Mivel egy lakásban, pláne egy házban sok helység van, nagyon praktikus és gyors megoldás, hogy így vihetjük magunkkal bárhova a teljesen feltöltött eszközt. A lényeg itt szó szerint a bárhova szóban rejlik. Akár a konyhába, a fürdőbe, az udvarra, a medencéhez, vagy strandra is. Igen, itt nem olyan diszkréten próbáltunk célozni arra, hogy az IPX7 tanúsítvánnyal is rendelkező Link Portable bizony tökéletesen vízálló, és bizonyos mértékig ütésálló is lett! Persze amennyiben valakinek erre szüksége és plusz 15 000 forintja van. Szerintünk nem egy katasztrofális összeg cserébe ezekért a tulajdonságokért. Az öt különböző színben rendelhető vízálló borítás továbbra sem hívja fel magára a figyelmet rikító színekkel, sokkal inkább egy elegáns, visszafogott vonalat céloznak meg.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró dokkoló

Külsőre lényegében megegyezik a Link Music-kal, legfeljebb a Stan és Pan jelleg különbözteti meg őket, azaz, a Link Portable keskenyebb és magasabb formából igyekszik elérni ugyanazt a hangzást, mely a nyers adatok alapján szintén nagyon hasonló.

JBL Link Portable és Music vezeték nélküli hangszórók

Helyhez kötött testvéréhez hasonlóan támogatja az Apple AirPlay 2, Bluetooth és Chromecast hálózat nélküli lehetőségeket, valamint a Google Assistant segítségével szó szerint egy szavunkba kerül elérni a Spotify, YouTube Music vagy Apple Music platformunkat. A legtöbb olyan fájl formátumot támogatja, amit minőségben is hitelesen képes prezentálni (HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus) 65 Hz-től egészen 20 kHz-ig terjedő frekvencia-tartományon belül.

A meghallgatást a Link Portable esetében kicsit kiterjedtebb körben végeztük, kihasználva "névadó" tulajdonságát, így jóval több szemszögből is sikerült tapasztalatokat szereznünk a kisméretű szépségről.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró

Meghallgatás

A JBL Link Portable egyértelmű előnye persze maga a hordozhatóság, de kövérebb testvéréhez képest ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy lehet mozgatni. A hosszúkás keskeny forma szinte tökéletesen illik az ember kezébe, ezért nagyon biztonságosan lehet felkapni a töltő dokkról és hurcolászni, ahova csak akarjuk. Bármilyen táskában, strand szatyorban vagy akármilyen hasonló alkalmatosságban tökéletesen elfér, lényegében egy kisebb ásványvizes palack helyén. Persze a JBL Flip, JBL Charge stb. hangszóróknál ezeket már megszokhattuk, de valahogy mégis más hangulata volt egy otthoni csini hálózati darabbal megtenni ugyanezt.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró

Ami a hangzását illeti, szinte tökéletesen megegyező karaktert nyújtott a Link Music-hoz képest, de pár apróságban mégis éreztünk eltérést. Basszusa a méreteihez képest dicséretes volt, de mégsem tudott olyan testes mélyhangokat produkálni, mint pocakosabb testvére. Ezzel ellentétben a közép- és magastartomány kifejezetten nyitottabb, tisztább és karakánabb volt. Ahogy az lenni szokott, a sarkok közelében sokat tudtunk javítani a basszusokon, és a 360 fokos hangzás is kifejezetten jól verődött vissza a közeli falakról, de ez utóbbi inkább akkor érvényesült, amikor egy körbeült asztalra helyeztük el, és szépen halkan muzsikált a társaságnak. Az akusztikus zenéket ez a modell is jobban szerette (jazz, blues, könnyebb rock), de amikor előkerültek a zúzósabb, dinamikusabb kedvenceink, bizonyos hangerő felett (40-50 %) már sajnos közbeszóltak a megkerülhetetlen törvények, és hamar elérte a méreteiből adódó korlátokat. 50 %-os jelszint felett a DSP szigorúbban regulázta a mélyhangokat, és sajnos érezhetően mosódott a hangkép. Persze erre számítani lehetett, ez nem egy Partybox.

JBL Link Portable vezeték nélküli hangszóró

A gyártó által beharangozott akkumulátor kapacitás teljesen hitelesnek tűnt, sőt, ha diszkrétebbre vettük a hangerőt, akár 9-10 órát is lazán bírt. Na persze, ha jobban meghajtottuk, akkor 3-4 óra alatt is szépen eltűnt és pirossá változott a hátul található akku szint visszajelző csík. Ebben lényegében hasonlít a klasszikus hordozható Bluetooth hangszórók üzemidejére, de összességében tisztességes időt bírt ki két töltés között.

JBL Link hangszórók

Összegzés

A JBL Link Portable egy kompakt, nagyon okos, véleményünk szerint szép, és a víz és ütésállóságának hála, igen széles körben használható hangszóró, melyet sokkal inkább arra találtak ki, hogy minőségi halk háttérzenét biztosítson, mintsem buli hangulatot. Ha ezt figyelembe vesszük, akár otthon, akár egy kirándulás vagy nyaralás során tökéletes társunk lesz majd. Ár/érték arányát tekintve akár jobb vétel is lehet a JBL Link Music-nál, de ha már esetleg akad hordozható Bluetooth hangszóró a családban, akkor felesleges lenne a sok okos funkció, melyet úgysem tudunk kihasználni távol a hálózatunktól. Érdemes tehát mérlegelni mielőtt bármelyik JBL Link modell vásárlásán gondolkodunk, annyi bizonyos, hogy egyikkel sem fogunk mellé nyúlni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.