JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró teszt

2020. június 26., péntek, 20:20

JBL audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangfal JBL LINK hangszóró teszt hangfal teszt vezeték nélküli hangszóró Bluetooth hangszóró teszt

Mióta a JBL-nél rájöttek, hogy nem sztereó és házimozi hangsugárzók gyártásából fognak meggazdagodni, elképesztő sikertörténet vette kezdetét Bluetooth és hálózati hangszóróik fejlődésével. Hangminőségükkel már a legegyszerűbb hangszóróiknál is kilógtak a konkurencia forgatagából, de az új Link sorozattal, tudásban is sikerült tisztes mennyiségű borsot törni a versenytársak nózija alá. A két legfrissebb Link hangszóróból először a kedvezőbb árú, JBL Link Music modellt volt szerencsénk kipróbálni néhány hétig.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóró hátlapJBL Link Music vezeték nélküli hangszóró hátlapJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music vezeték nélküli hangszóróJBL Link Music Link Portable vezeték nélküli hangszórókJBL Link hangszóró csakládJBL Link Music vezeték nélküli hangszóró doboz

Tenyerünkben a világ

Nehéz lenne megítélni, hogy jó irányba halad-e ez a világ, de az tény, hogy a gyártók már valóban mindent megtesznek a kényelmünkért. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy egy hangszóró, amely elfér a kezünkben, beszélgessen velünk vagy más készülékeket irányítson. Arról nem is beszélve, hogy megdöbbentően jó minőségben is szóljon, főleg a méreteihez képest. A JBL és a Google erről is gondoskodott. A korábbi JBL Link hangszórók is nagyon okosak voltak és külsejükbe sem volt könnyű belekötni, de a JBL Link Music, ha lehet, még mutatósabb lett.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

A hat különböző színből választható erős szövetburkolat nagyon visszafogott és elegáns külsőt kölcsönöz a JBL Link Music-nak, és teszi szobadísszé. Tetején gumírozott felület rejti a hangerő vezérlő gombokat, a Google Assistant aktiváló gombját, valamint két apró lyukat, ami az említett szolgáltatás mikrofonja. A hátoldalon található a mikrofon ki/bekapcsolás, illetve e Bluetooth párosító gombja. Akkumulátor híján borotva csatlakozós tápaljzaton keresztül kapja az áramot, ami azt is jelenti, hogy nincs készenléti állapot, vagy "alvó mód". A Link Music, illetve a Google Assistant lényegében mindig, stabilan a WiFi-hez csatlakozva várja a manuális vagy éppen szóbeli parancsainkat, és azonnal reagál rá.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

A készülék elejének felső részen elhelyezett státusz LED sor csak akkor villan fel, amikor konkrét dolgot jelez, addig semmiféle fényjel nem töri meg a minimalista összképet.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

A JBL Link Music, amilyen kicsi, olyan zsúfolt a burkolata alatt. Egy digitális erősítő hajtja a 360 fokban sugárzó hangszórókat, melyeket az oldalakon elhelyezett ovális passzív radiátorok támogatnak, hogy basszusokban se legyen hiány. Ezt a módszert a JBL már olyan szinten fejlesztette tökélyre, hogy a kisebb bögre méretű eszközből 60 Hz-es alsó tartományt is elő lehet csalogatni, ami egészen 20 kHz-es frekvenciáig terjed. Ez igen tekintélyes adat ilyen méretek mellett.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

Kis fejben sok tudás

Szerencsére az igen jól sikerült fizikai megoldások mellett a szoftveres háttér is jócskán túlmutat a megszokott "Bluetooth hangszóró" képességeken. A Google Home gondozásában tökéletesen integrálhatóak a JBL Link hangszórók az akár szavakkal is vezérelhető otthonunkba, valamint az összes manapság divatos hálózati funkció elérhető rajta keresztül, mint az Apple Music, Spotify, YouTube akár Android, akár iOS készülékekre, akár AirPlay 2 vagy Bluetooth használatával.

Továbbra sem számít kicsiny országunk olyan fontosnak, hogy a Google végre megtanulja nyelvünket, ezért a Link Music akkor szolgálhat 100 %-osan, ha a sok-sok kompatibilis nyelv egyikét olyan szinten beszéljük, hogy az megfeleljen a beépített mikrofonoknak. Ettől kezdve lényegében hozzá sem kell nyúlnunk forráskészülékeinkhez, csupán a beállítások során kell végigmenni a különböző szolgáltatások regisztrációin. Az olyan streming kliensek, mint pl. a TIDAL, továbbra sem támogatja a hangutasításokat, de manuálisan a klasszikus vezeték nélküli lehetőségekkel (AirPlay, Chromecast, Bluetooth) egy mozdulattal továbbíthatjuk a Link Music-ra. Más kérdés persze, hogy a minőségbeli fölény pl. a Spotify-hoz képest, itt nem igazán érződik.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró hátlap

A készülék hátulján találunk egy mikrofon némító gombot, mellyel befoghatjuk a Google mindenre figyelő füleit, de ha valakinek sok titkolni valója akad, az inkább maradjon egy lemezjátszónál.

Mielőtt az éles tesztnek nekifeküdtünk volna, 4-5 napos bejáratási időt adtunk a kis Link Music-nak, bár itt ez nem feltétlenül mérvadó, de nálunk nincs méretből adódó diszkrimináció. Ami jár, az jár.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

Meghallgatás

Zenei teljesítményét tekintve a JBL Link Music nagyságrendileg a JBL Flip, esetleg a JBL Charge hangszórók környékére tehető, ezért értékelhető eredményt legfeljebb 15-20 négyzetméteres helységig bezárólag várhattunk. A gyártó ennek megfelelően nem is nappali szobák hangosítására szánta, sokkal inkább konyhák, hálószobák, esetleg kisebb közösségi helyiségekbe, háttérzenére.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

A beüzemelés számunkra már egyszerű volt, hiszen rendelkeztünk a megfelelő Google és egyéb regisztrációkkal, ami annyit jelentett, hogy a WiFi hálózatunkhoz csatlakozva lényegében harcra kész volt a rendszer. Némi türelemre volt szükség, ugyanis a bekapcsolást követően közel 30-40 mp telt el mire megszólalt az üzemkész állapot jelzése. A hangutasításokat angolul és németül is nagyon precízen kezelte a Google Assistant, és nyelvtani hibáinkat is tolerálta. Ahogy már említettük, a kisebb méretű Bluetooth hangszórók teljesítményével számoltunk, de ami a hangminőséget illeti, már más volt a helyzet. A Link Music 360 fokban sugárzó hangszórója és 20 W teljesítménye tökéletesen elegendő volt ahhoz, hogy a szobák sarkait kihasználva ne csak a basszusokat "tuningoljuk" fel kicsit, hanem azoknak visszaverő felületeit is felhasználjuk.

JBL Link Music vezeték nélküli hangszóró

A teljes frekvencia-tartományban kiegyensúlyozottabb és egyben kifinomultabb hangzást kaptunk a Link Music-tól mint az említett Bluetooth hangszórók mesterségesen felpumpált, hatásvadász karakterétől. Ezt nem a tinik házibulijára, hanem inkább a szülők pihenésére, vagy társasági kikapcsolódására szánták. A mélyhangok nagyon finoman, de testesen alapozták meg a felsőbb régiókat, de talán a középtartomány természetességében éreztük a kis JBL valódi erejét. Nagyon határozott és tiszta énekhangokat produkált, ami ugyanúgy igaz volt az akusztikus hangszerekre is. Amíg nagyobb hangerőn nem regulázta meg a DSP a hangképet, becsukott szemmel sosem mondtuk volna meg, hogy mekkora forrásból érkeznek a hangok. A körkörös lesugárzás kiterjedt és széles hangszínpadot varázsolt maga köré monó létére, de ehhez szükséges volt a megfelelő elhelyezés is. Tapasztalatink szerint 30-40 cm-re a saroktól és a falaktól már nagyon hatásosan használta a  visszaverő felületeket, és itt még a basszusok ereje is lényegesen jobb volt mintha távolabbra helyeztük volna. Ezzel szemben egy 10 m2 körüli hálószobában egészen halkan szinte bárhol jól érezte magát, és magabiztos, kellemes, testes hangon muzsikált. Ahogy kedvenc hangszeres zenéinkről (Norah Jones, Fleck Bela, Dominic Miller stb.) tovább haladtunk, az az érzésünk támadt, hogy ez volt a Link Music igazi erőssége. A könnyedebb stílusok világában még mindig nagyon magabiztosan mozgott, de nem kaptuk meg azt a meghökkentő élményt, amit a méretei miatt addig éreztünk. Ahogy keményedtek az ütemek, és lendületesebbé vált a zenei stílus, kezdett előbújni a fizika, könnyedén elértük a korlátait. A rock zenék erőteljes magashangjait nagyon szépen lekerekítette és kisimította, a gitárszólók pedig egy pillanatig sem tűntek bántónak, vagy zavarónak a Metallica előadásában. Érezni lehetett, hogy a Link Music valóban a kellemes zenehallgatásra termett és nem a bömböltetésre. A könnyebb hip-hop és elektronikus zenék világában is nagyon magabiztosan mozgott, de ekkor már csak maximum 50 %-os jelszintig tartotta egyben a frekvencia-tartományt, utána sajnos hajlamos volt szétesni és erősen középtónusúvá válni.

JBL Link hangszóró csaklád

A vezérlése végig pofonegyszerű volt, bár a JBL Connect alkalmazást nem támogatja, ezzel is mutatva, hogy teljesen más célra készült. A teszt alatt megérkezett hozzánk a hordozható, vízálló testvére is a Link Portable személyében, így azonnal megmutathatták multiroom képességeiket is. A Google Home szerencsére ekkor sem okozott csalódást, de az alkalmazást még mindig szoknunk kell.

JBL Link Music Link Portable vezeték nélküli hangszórók

Vetélytársak

A legszebb ebben a történetben, hogy ha nagyon szigorúan nézzük, lényegében nincs vetélytársa. A JBL Link Music 35 000 Ft-os árával a sokkal butább Bluetooth hangszórók értékével bír, és bár teljesítményben gyengébb, mégis azoknál jobb hangminőséggel. A legkomolyabb versenytársai szinte csak a saját családjából kerülnek ki a Harman Kardon Citation vagy éppen a JBL Link Portable személyében, de ezek mind drágábbak. A Sonos One szintén esélyes lehetne, de drágább és hangvezérlés valamint Bluetooth híján alul marad szolgáltatásban. Ezeken túl is akadna még konkurencia (Amazon Echo, Google Home Speaker) de ezekből csak az utóbbival van személyes tapasztalatunk és hangminőséget tekintve nem is lehet egy ligában említeni őket.

Összegzés

A JBL Link Music jelenleg talán a legjobb ár/érték arányú okos hangszóró a piacon. Apró méreteivel feltétlenül számolni kell, így semmiképp sem javasoljuk nagyobb helyiségekbe, de tudástára, hangminősége és külső jegyei alapján rengeteg kellemes zenehallgatással töltött órával fogja meghálálni a választást. Sajnos a JBL Connect alkalmazással nem kompatibilis, nem hordozható és nem is vízálló, de cserébe rendkívül korrekt áron kínál olyan hangminőséget, amit egy hasonló árcédulával rendelkező Bluetooth hangszóró jelenleg nem tud. A titka mindössze annyi, hogy ne vele akarjunk házibulit rendezni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.