JBL GO 3 Bluetooth hangszóró teszt

Fogd és vidd!

2020. november 23., hétfő, 23:05

JBL audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró vízálló hangszóró vízálló hangfal JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt JBL teszt JBL hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt vízálló hangszóró teszt

Itthon is rengeteg JBL GO talált már gazdára az elmúlt években. A cég legkisebb és legolcsóbb hordozható hangrendszere kezdettől fogva a megfizethető mindenes szerepét töltötte be. A teljesen új dizájnnal érkező 3. generáció mennyire tudja megőrizni ezt a státuszt?

Küllem és egyéb adottságok

A JBL GO 3 szigorúan az eredeti JBL GO koncepcióját viszi tovább. Megtestesíti a "nép" Bluetooth hangszóróját, amely még a legtöbb nadrágzsebben is elférhet. Az eredeti, spártai doboz koncepciót mostanra teljesen leváltotta a nagyobb/drágább modellektől örökölt nano-szálas bevonat. A magasabb gyártási minőség IP67 por- és vízállóságot eredményez, amely papírforma szerint legfeljebb 30 percen át, 1 méteres vízmélységig garantált.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL GO 3 Bluetooth hangszóróJBL Bluetooth hangszórókJBL Bluetooth hangszórókJBL Bluetooth hangszórókJBL Bluetooth hangszórók

A GO 3 aljára a legfrissebb generációs JBL hangrendszereknél alkalmazott gumi csíkokat helyezték, amelyek csúszásgátló talp szerepet hivatottak betölteni. A hátsó (hangszóró mögötti) oldalt gumírozott műanyag lemez fedi, mintegy jelezve, hogy úgymond lapra fektetve is bátran használható a kis doboz.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

Másik dizájnbeli újítás a 6-7 mm vastag fonálból készített akasztó fül, amely pl. egy karabinerrel bárhova felakaszthatóvá teszi a GO 3-at, hasonlóan a JBL Clip Bluetooth hangszóróhoz.

Említendő újdonság még a Bluetooth 5.1 és az USB-C aljzat, amely a korábbi micro USB-hez képest kényelmesebb és vélhetőleg tartósabb is. Az akkumulátoros üzemidő nem változott: terhelési szinttől és a lejátszott műsortól függően egy feltöltéssel legfeljebb 5 órát zenélhetünk.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

Hangeszközöknél nem érdemes kizárólag papíradatok alapján véleményt formálni. Az viszont sejtet valamit, hogy az első generációs GO alsó frekvenciás határértéke 180 Hz volt, amellyel szemben a GO 3 specifikációja már 110 Hz-et közöl. Utóbbi természetesen közelében sincsen mondjuk egy Charge vagy Xtreme tudásának, ettől függetlenül indikálja a fejlődést. Épp úgy, mint a tömeg, amely a kezdeti 130 g-hoz képest már 209 g.

JBL Bluetooth hangszórók

Használat közben

Rendelkezünk egy első generációs GO-val. Ahhoz képest az új GO3 vezeték nélküli hatóköre érzékelhetően jobb. Még viszonylag zsúfolt, beltéri környezetben is könnyen elérhető a 10-15 méter. Az 5 órás akkumulátoros üzemidő lehet kicsivel több és kevesebb is, nagymértékben függ a terhelés szintjétől és a lejátszott műsor intenzitásától. Az egyetlen dolog, amiben a GO 3 "visszalépés" az első generációhoz képest, hogy már nem használható telefonos kihangosítóként. Talán a vízállóság érdekében döntöttek így.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

A minőségérzet viszont alapvetően jobb, mint bármelyik korábbi GO esetében. Egyedül a "doboz" alján lévő gumi csíkokkal kapcsolatosan voltak aggályaink. Vajon mennyire fogja bírni az idő próbáját e vékonyka sávok ragasztása? A válasz természetesen nagymértékben a körülményeken, illetve a felhasználó szokásain múlik. Egy apróságra nem árt odafigyelni: lehetőleg a gumi csíkokra állítsák a hangszórót, ne pedig a hátoldali műanyag lapjára! Egyenetlen felületen (pl. fa) ugyanis előfordult, hogy intenzív járatás mellett a heves hangszóró mozgás hatására szó szerint megindult a doboz. Ha nem figyelünk oda, akár le is pottyanhat az asztalról.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A korábbi GO hangrendszereket is dicsértük, hiszen méretükhöz képest viszonylag nagyot szóltak és ésszerű terhelés mellett, hosszú távon is kellemes háttérzenei aláfestésre voltak alkalmasak, csendesebb környezetben és/vagy kis hallgatói távolságból. A GO 3 hangkarakterét kicsit dinamikusabbra, markánsabbra formálták. Magashangjai jobban "kiugrottak" a készülékházból, az énekhang jobban elkülönült a többi hangszertől vagy hangsávtól. Részletesség szempontjából érzékelni lehetett nem kis előrelépést az elődökhöz képest.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

Másfelől a vártnál (a mérethez képest) számottevően terhelhetőbbnek bizonyult a GO3. Igaz, hogy nagyobb hangerőn erősen elvékonyodott a basszus és keményebb zenéknél enyhe dobozhang alakult ki, viszont a középső és magas frekvenciák magabiztosabb, árnyaltabb, élénkebb módon jelentek meg, mint mondjuk a korábbi generációknál.

A Massive Attack - Teardrop c. számot hallgatva próbált a kis test valamennyi basszust kelteni. Nem ment le igazán mélyre, de amennyire lehetősége volt rá, határozott és feszes ütemeket keltett. Az énekhang meglepő határozottsággal röppent ki a nedvtaszító szálréteg mögül. Kisebb hangerőn is észrevettünk jónéhány halkabb részletet.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

Másik remek teszt-anyag volt a Dave Brubeck - Take Five. A cintányér lazább és könnyedebb volt a vártnál. A szaxofon ismét rendkívül intenzíven és élénken rajzolódott ki. A nagybőgő vérszegény és háttérbe szoruló maradt, amin nem lepődtünk meg, elvégre zsebméretű hangrendszert hallgattunk. Az átvezetőknél azonban, mikor a szaxofon elcsendesült, a nagybőgő melegsége, dallamossága, még ha nem is hiánytalanul, de valamennyire érzékelhetővé vált. A dobot pedig meghökkentő élénkséggel és tisztasággal rajzolta ki a GO3.

Eközben persze el kellett fogadni annak tényét is, hogy a sztereó színpad egy alig cigarettás doboz nagyságú testbe zsugorodott bele. Térhatást tehát egy ekkora eszköztől nem szabad várni, ez afféle monó-manó élmény. Az is tény, hogy bizonyos tónusokat enyhén elkent a Bluetooth, de ezzel együtt sok esetben a vártnál jóval részletesebb, artikuláltabb zene-ábrázolást kaptunk.

JBL GO 3 Bluetooth hangszóró

Végszó

A JBL GO 3 párezer forintos drágulásáért cserébe praktikus funkciókkal gazdagodott, miközben dizájnban is a nála nagyobb modellek igényességét igyekszik megtestesíteni. Basszus kezelés, dinamika szempontjából nem forradalmi szinten, de érzékelhetően javult, magas frekvenciái is kissé élénkebbek lettek. Ami kérdéses és csak hosszabb idő után fog kiderülni, hogy vajon mennyire időtállók a vízhatlan bevonatra ragasztott műanyag/gumi elemek? Ezzel együtt a GO3 praktikus lehet szinte bárhova és bárkinek, akit már kezd fárasztani a telefon vagy laptop beépített hangszórójának sercegő, visítozó zörgése.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.