JBL Control X kültéri hangfal teszt

2017. augusztus 12., szombat, 15:40

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer kültéri hangszóró kültéri hangfal hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt JBL hangfal teszt kültéri hangszóró teszt kültéri hangfal teszt

Tombol a nyár, melynek hatására az emberek lehetőség szerint igyekeznek a lehető legtöbb időt a szabadban tölteni, legyen az szabadidős tevékenység vagy egy kellemes baráti összejövetel a kertben vagy éppen egy étterem teraszán. Ezen események optimális esetben egyik fontos pontja a hangulatos (háttér)zene. Napjainkban a zenehallgatás élvezetének már nem csak az otthonunkban a négy fal közt hódolhatunk, a piacon fellelhető kültéri hangfalaknak hála, azonban korántsem mindegy, hogy mindezt milyen minőségben kapjuk meg. Korábban beharangoztuk napjaink egyik legkedveltebb kültéri hangsugárzójának érkezését, mi is kipróbáltunk. A JBL Control X passzív hangfalait teszteltük.

JBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfal hátlapJBL Control X kültéri hangfal dobozJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X kültéri hangfalJBL Control X Wireless kültéri aktív hangfal hátlap

Küllem

A kicsomagolást követően egy meglepően jól megépített, átlagon felüli minőségű anyagokból készített, masszív kis dobozpárhoz volt szerencsénk. A készülékház első osztályú műanyagból készült időt (és időjárást) álló, méretéhez képest megnyugtatóan súlyos, kompakt selyemfényű, esetünkben fekete. Ez a modell kapható még fehér színben is, akinek azonban ezek a színek nem elégítik ki az igényeit, a JBL Control X Wireless aktív hangsugárzóját javasoljuk, ahol egy hivalkodóbb piros színnel bővül a paletta.

JBL Control X kültéri hangfal

A tetején egy gumilapba nyomott méretes Control X feliratot találunk, valamint elő- illetve hátlapjának éleit is ugyanebből a kellemes tapintású, szintén nagyon jó minőségű gumiból készült perem védi. Ennek vélhetően egyik legfontosabb feladata az, hogy a hangsugárzó kiképzése folytán, amennyiben nem kívánjuk fali konzolon rögzíteni, állítva és fektetve is használható, és talpak helyett ez a gumifelület fekszik fel a sérülékenyebb műanyag helyett.

JBL Control X kültéri hangfal

A JBL egyik igen szimpatikus ehhez kapcsolódó ötlete, a 6 db gumihüvelybe süllyeszthető hangszóróvédő rácsba illesztett, szálcsiszolt fekete alumínium lapka, melybe a cég logóját valamint a hangszóró típusát is belemarták. Ez a kis lapka egy rugós mechanizmussal rögzül a rácshoz, amit belülről kinyomva úgy forgathatunk, ahogy a hangszórót el szeretnénk helyezni, és az ékes JBL logó így mindig olvasható, vízszintes állapotban marad. Ez talán valakinek jelentéktelen apróság, de mi nagyon szeretjük az ilyesfajta figyelmességet.

JBL Control X kültéri hangfal hátlap

A hangfal hátlapján találunk egy tölcséres kiképzésű lőrésre emlékeztető basszreflex nyílást, alatta egy menetes furatot a gyárilag mellékelt igen rugalmasan alkalmazható fali konzol rögzítéshez, valamint egy masszív, aranyozott, banándugós hangfalkábel fogadására alkalmas terminált.

JBL Control X kültéri hangfal

Az előlapban kapott helyet a 133 mm átmérőjű grafit töltésű polipropilén mélyközép sugárzó melynél ígéretes technikai újítás a High Definition Imaging (HDI) hullámvezető alkalmazása, ami különösen tiszta és természetes hangképet biztosít. Felette helyezkedik el a 25 mm-es CMMD® lágy dóm magassugárzó, ami szintén tölcséres technológiát használ a magas frekvenciájú hangok széles, ám annál pontosabb továbbításához.

JBL Control X kültéri hangfal

A korábbi modellekhez, vagy akár a legtöbb egyéb kültéri hangsugárzókhoz képest, valóban modern kinézetű az íves előlappal rendelkező JBL Control X. Olyannyira, hogy jó elhelyezéssel egy igazán kulturált szobai minimál rendszernek is alkalmas. De ha már egy legendás kültéri hangfalról beszélünk, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak, inkább azt javasoljuk, hogy adjunk bizalmat a gyártónak, és fogjuk munkára a természetesnek szánt környezetében.

JBL Control X kültéri hangfal

Meghallgatás

A kis JBL-ek konkrét tesztelését megelőzően, egyhetes szobai bejáratásra fogtuk a legkülönbözőbb zenékkel és egyéb tesztanyagokkal. Ezt követően az ár/érték arányok figyelembe vételével az éppen nálunk vendégeskedő Yamaha MCR-N570D hangfalait cseréltük le a Control X-re, ami nagyon megfelelő forrásnak bizonyult.

Az első benyomásaink vegyesek voltak. A gyártó által megadott 90 Hz-es alsó tartomány tudatában nem számítottunk gyomorrengető basszusokra, de ezen adatokat és a hangszóró méretét tekintve, mégis elismerésre méltó mélyhangokat produkált a grafit töltésű mélyközép sugárzó. A klasszikus szobai állványos sugárzókhoz képest inkább erős középtartomány és magasba húzó karakterre lettünk figyelmesek, de abszolút nem bántó vagy zavaró tónusban.

JBL Control X kültéri hangfal

Jazz és blues felvételeken végig határozottan, dominánsan és feszesen zenélt. A dobütések és cintányérok remek összhangban szólaltak meg, a fúvósok és az énekhangok pedig egyenesen megdöbbentő erővel törtek elő az apró dobozokból. A komolyabb mélyhangok tekintetében hozta a gyári adatot, így például egy nagybőgő vagy egy basszusgitár alsó frekvenciás pengetéseit már sajnos nem tudta hűen prezentálni, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy ebből a méretből ezt nem is vártuk el. Rockzenékre váltva erő, dinamika és gyorsaság jellemezte a Control X előadását. A dob szettek, elektromos és basszus gitárok játéka pontosan és erőtől duzzadóan árasztották el a szoba minden szegletét, de itt mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy amennyiben ilyen célú benti felhasználásra szánnánk a hangfalakat, úgy realisztikusan 10-15 m2 felett nem feltétlenül ő lesz a legmegfelelőbb választás.

Elektronikus, pop és egyéb modern tánczenei felvételekkel is roppant élvezetesen muzsikált a JBL de mint ahogy az összes ilyen méretű hangfal, itt el is érte a határait, mely határokat a tőlünk már jól megszokott javaslatot követően, igen szélesre lehet tágítani. Aktív mélysugárzó bevetésével egy igazán ütős komponenssé válik a JBL Control X. Egy ilyen felállásban nagyobb méretű szobák vagy kisebb termek hangosítására is alkalmas egy rendezvény vagy házibuli alkalmával.

JBL Control X kültéri hangfal

Elérkezettnek láttuk a pillanatot, hogy végre szabadba vigyük tesztalanyunkat, hiszen az az ő igazi felségterülete. A kültéri beüzemelést követően próbáltunk a házból fogható WiFi hálózaton maradni, és Tidal, valamint Spotify streaming szolgáltatások igénybevételével bővítettük ki referencia zenetárunkat. Hogy is fogalmazzunk? Mint egy örökmozgó gyermek a szobafogság után, aki azt érzi: végre kint vagyok!

A JBL-eket masszív állványra helyezve teljesen a ház falának tolva (már amennyire a banándugós kábelek engedték) egymástól 1-1,5 méterre húzva szólaltattuk meg hasonló zenékkel, mint szobai szolgálata alatt.

Az eredmény mosoly, mosoly, és még több mosoly! A Control X egy kellemes szobai hangszóróból egy igazi vérbeli, nagymenővé vált. Valós értelmet nyert a tölcséres hangvezető mely 10-15 méterre is bármilyen irányban olyan kristálytiszta és dinamikus hangzást adott az udvarnak, hogy szinte azonnal kedvünk lett volna összehívni egy random grillpartit.

JBL Control X kültéri hangfal

A 200 W-os rövidtávú terhelhetőség hiteles adatnak tűnik, de mi inkább az 50 W-os zenei teljesítményt aknáztuk ki, amivel már erős pontos és részletekben gazdag zenét kaptunk. A jazz albumok sorra követték egymást és nem tudtuk megunni, amit hallottunk. Később már össze-vissza ugráltunk a zenei stílusok és különböző bitrátájú stream szolgáltatók zenetárában. A szobában hiányolt mélytartomány fura módon előkerült, de nem a szó szoros értelmében. Olyan energikussá váltak a basszusok, hogy a legtöbb zenei stílusnál nem is éreztük az igazán mélyre kúszó hangok égető hiányát. A középfrekvenciák mintha a szobában szándékosan tartalékoltak volna még valamit, amit csak kint akart megmutatni, ám ott méretét minden téren meghazudtoló formában bújt elő. Nagyon kellemes meglepetés volt, amit a JBL Control X prezentált számunkra. Amennyiben komolyabb kültéri rendezvényt vagy partit kívánunk behangosítani, úgy érdemesnek tartjuk egy kiegészítő mélysugárzó akár ideiglenes elhelyezését. Azonban üzemi felhasználásnál akár csak háttérzene sugárzására, garantáltan, igen kellemes légkört fog varázsolni, egy nyitott teraszon, vagy étteremben.

A JBL Control X egyik igen fontos tulajdonságának tesztelésére sajnos nem kerítettünk sort. Ezek a hangfalak elvileg nagyon szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenállnak, ennek ellenére nem éreztünk késztetést, hogy kerti slagot ragadjunk és neki essünk, mint egy veteményes locsolásának, így bizalmat kell szavaznunk a gyártónak és elhinni, hogy a kis hangszóró ezt is maradéktalanul teljesíti. Akinek ez a vásárlásnál fontos szempont, mindenképp azt javasoljuk, hogy a forgalmazó szakemberitől kérjen tanácsot, vagy lehetőséget egy ilyen jellegű próbára.

JBL Control X kültéri hangfal

Összefoglalva

Az új JBL Control X egy roppant széles körben felhasználható modern kompakt hangfal, nagyon pontos, dinamikus, erős és élvezetes hanggal. Ár/érték arányát tekintve nagyon jó választás lehet, akár egy szimpla otthoni sztereó, vagy házimozi rendszer háttérsugárzójaként, de igazán jól tényleg a szabadban érzi magát, ahol akár magán, akár üzleti szempontokat figyelembe véve garantáltan elégedettséget fog kivívni magának részletgazdag remek felbontású hangjával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.