JBL Boombox Bluetooth hangszóró teszt

Fesztivál félvállról

2017. szeptember 22., péntek, 20:10

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer vízálló hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

Úgy tűnik, hogy a HARMAN marketing mágusai meglátták azt a tátongó rést, amit más még nem foltozott be, úgyhogy tervező asztalnak ugrottak és megszületett egy olyan hordozható hangrendszer, ami az Xtreme teljesítményére is rátesz néhány lapáttal.

Küllem

A JBL Boombox alapjaiban véve egy újabb Bluetooth hangszóró, az amerikaiak azonban látva a nagyobb méret után sóvárgók visszajelzését, nem elégedtek meg a konvencionális méretekkel. Nem jelenthetjük ki, hogy nem létezik ekkora vagy ennél nagyobb mobil hangsugárzó a piacon, de amennyire ismereteink lehetővé teszik, megkockáztathatjuk, hogy az itthoni lehetőségekhez mérten kétségkívül a Boombox az, ami a méretet és funkcionalitást a legjobb szinten kihasználja.

JBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóróJBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóróJBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóróJBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóróJBL Boombox és JBL GO Bluetooth hangszórókJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóró hátlapJBL Boombox Bluetooth hangszóró csatlakozókJBL Boombox AppJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox Bluetooth hangszóróJBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóróJBL vízálló Bluetooth hangszórókJBL Boombox Bluetooth hangszóró doboz

Ahogy fentebb is írtuk, ez a termék feljebb teszi a mércét, példának okáért picivel több, mint ötkilós tömegéhez már hordozó fül is indokolttá vált. Emellett fél méter széles, 25 cm magas és 20 cm mély, tehát a hátizsákok sőt, többnyire bőröndök sem alkalmasak tárolására, leginkább gépjárművek csomagtartójában vagy a hátsó ülésen lehet szállítani.

JBL Boombox és JBL GO Bluetooth hangszórók

Az anyagminőség pontosan olyan, amilyet a JBL névtől elvárhatunk. A készülékház műanyag, de láthatóan precízen összeszerelték és leszigetelték, mivel vízálló kialakítású. A hátoldalon lévő csatlakozókhoz egy körömmel felnyitható, masszív gumifedélen keresztül férhetünk hozzá.

JBL Boombox Bluetooth hangszóró csatlakozók

A komplett eszköz egyetlen, középről kinyújtott gumitalpon áll, aminek köszönhetően stabilitása egész jó. Két oldalán jókora passzív basszus radiátorok találhatók. Ezt a hangrendszert nem érdemes a kisebb (pl. Charge) testvéreihez hasonlóan az oldalára állítani, mivel enyhén banánszerű alakja miatt nem áll teljesen függőlegesen.

JBL Boombox Bluetooth hangszóró

A kisebb modelleknél megszokott kezelőszervek ezúttal is visszaköszönnek, kiegészülve egy hátulsó gombbal, amelyen házikó és fenyőfa ikonja látható (erre visszatérünk). Ez a különc űrmagnó 150 000 forintért kicsit drágának tűnik, de a következő bekezdésből kiderül, hogy mást is pakoltak bele hangszórókon és akkumulátoron kívül.

JBL Boombox Bluetooth hangszóró

Extrák

A Boombox IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát nem csak a rácsöppenő esővíz, hanem egy medencébe pottyanós baleset során is üzemképes marad. Utóbbi esetén, ha a hátsó oldalával lefelé kerül a hullámok közé, fennmarad a vízen és az ég irányába néző hangszórói továbbra is zenélni fognak.

JBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóró

És pontosan meddig? Ez függ attól, hogy mekkora hangerővel és milyen dinamika tartományú fájlokat játszunk le, de a gyártó leírása alapján egy teljes, kb. 6 óráig tartó feltöltést követően akár 24 óráig is bírja szuflával. A töltöttséget fehér LED pontok jelzik, nekünk 3 órányi folyamatos intenzív járatás után csak egy pöttyel jelzett kevesebbet.

JBL Boombox Bluetooth hangszóró

Akkubank funkciót is nyújt az eszköz, 2 db USB port található rajta, amelyekről képes telefon vagy tablet töltésére. Ha valaki kíváncsi lenne rá, akkor a jó öreg, 3,5 mm-es Jack csatlakozó sem maradt ki (elsőre komolytalan ötletnek tűnhet, de akár TV hangszóróként is helytállhat ezáltal). Mégis a vezeték nélküli extrái miatt figyelemre méltó a Boombox. Az új Connect Plus szolgáltatással a vele kompatibilis (azaz szintén CP-képes) JBL Bluetooth hangszórókkal láncba fűzhető, így akár 100 db is képes egyidejűleg ugyanazt a zenét megszólaltatni, vagy ha van nálunk egy második Boombox, akkor a kettőt sztereó módba állíthatjuk.

A hátoldali fenyőfás gombra visszatérve, a fejlesztők abból merítettek hasznot, hogy a rendszert digitális processzor (DSP) vezérli. Külön-külön EQ-t választhatunk ki annak függvényében, hogy szobában vagy szabad térben szól a Boombox, értelemszerűen utóbbi esetén kicsit több erő és élénkség kellhet.

JBL Boombox Bluetooth hangszóró

Használat közben

Az első Magyarországra érkező Boombox landolt szerkesztőségünkben, amelyet egy hétvégén keresztül volt alkalmunk tesztelni. Talán felesleges említeni, de a nagyon jó Bluetooth hatókör és a jó ergonómia olyan tulajdonságok, amik megalapozzák a felhasználói élményt. Az egyetlen jellemzője, amit egyesek talán kifogásolni fognak, hogy a hordozására szolgáló fül nem eltávolítható. Más tulajdonságba nem tudunk belekötni, a kisebb modellekkel szerzett tapasztalatok ezúttal is megmutatkoztak. A telefonunkkal történő párosítás és az applikáció (mert mobil szoftver is része a szolgáltatásnak) alapú vezérlés egyaránt gond nélkül történt.

JBL Boombox App

Hangminőség

Akik ismerik (és kedvelik) a JBL Bluetooth hangrendszereinek karakterét, azoknak a Boombox sem fog csalódást okozni. DSP áramköre szüntelenül dolgozott, aminek köszönhetően minden hangerőn igyekezett a belőle kipréselhető maximumot nyújtani dinamika és részletezés terén is. Furcsának tűnhet, hogy a jeltömörítésről hírhedt Bluetooth-t és a részletező képességet egy lapon említjük, de meg kell jegyeznünk, hogy a Boombox nem csak hangosabb, hanem árnyaltabb hangot is nyújtott, mint amit kisebb testvéreinél hallottunk. Mielőtt hifis körökig magasztalnánk, leszögezzük, hogy a Boombox is csak egy ún. bulihangrendszer, de azok közül a legnemesebb.

A basszusokkal kapcsolatban nem célszerű magas elvárásokat táplálni, mivel egy mélyláda-alapú házimozi rendszerhez képest még mindig kompaktnak számít a maga ötkilós össztömegével, ettől függetlenül tudott meghökkentően telt és intenzív basszusokat is pumpálni. A fentebb említett gyors EQ üzemmódválasztót benyomva, amikor épp egy parkban teszteltünk, meglóduló mélyhangok és bátrabb magas frekvenciák egyaránt előkerültek. A négy fal között automatikusan át akartunk állni a fenyőfáról a házikó ikonra, akkor ugyanis érthető okból túl domináns és ömlengő volt a Boombox. A helyes beállítással viszont egy fiatalos, lendülettel teli és gazdag, ugyanakkor nem zavaróan brummogó basszussal megtámogatott hangot kaptunk. A cikkhez tartozó bemutató videó ezt csak némileg képes illusztrálni, az eszköz a vártnál nagyobb szórása és élénk, nagy tereken is átsuhanó részletei a valódi életben sokkal jobban érzékelhetők.

JBL Boombox vízálló Bluetooth hangszóró

Záró gondolatok

A JBL Boombox kicsit szélesebbre feszítette a Bluetooth hangszórók határait, hangerő, basszusmennyiség és akkumulátor kapacitás tekintetében egyaránt. Értelemszerűen 150 000 Ft nem kevés pénz egy olyan eszközért, amely végső soron úgymond buli hangfal funkciót tölt be. Akik viszont intenzív közösségi életet folytatnak, legalább 5-10 fős társaságokban mozognak, és mobil megoldást keresnek zenei aláfestéshez (legyen ez akár edzőtábor, akár egész éjszakás buli a Balaton partján, netalán medenceparti, kerti sütögetés stb.), azoknak elég egy rövid kipróbálás és nem akarnak majd kimenni az üzletből, csak egy Boombox-szal a hónuk alatt. Kicsit bumfordi teremtés lett, cserébe jelenleg nem tudunk nála jobb méret/teljesítmény arányú eszközt mutatni a mai kínálatból.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.