JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró teszt

Három, azaz háromutas

2022. november 23., szerda, 15:05

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer vízálló hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

A JBL Boombox sikere töretlen. Fiatalok körében rendkívüli népszerűségnek örvend, parkolóbulik, grillpartik és házibulik alapkellékeként hivatkoznak rá, de tánctermek és fitnesz helyiségek polcain is találkozni vele. Az általunk is tesztelt első, majd második generációhoz képest feljebb ment a 3. kiadás ára, de kapott néhány praktikus újítást, miközben a hangszórókészlet háromutasra változott.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 3 App

Szolgáltatások

A JBL Boombox 3 (e sorok írásakor 220 000 Ft) Bluetooth hangszóró, mely saját, beépített akkumulátorával, egy feltöltéssel 24 órányi üzemidőre képes. Utóbbi terheléstől és a lejátszott műsortól függően lehet kicsivel több vagy kevesebb, de kijelenthető, hogy reggeltől estig hallgatható rajta a zene. A korábbi generációk kétutas kivitelűek voltak, ez a modell viszont háromutas. Ez azt jelenti, hogy külön magassugárzót (2 db 2 cm-es), 2 db 80,9 mm-es középsugárzót és 2 db 114 mm-es mélysugárzót tartalmaz. Utóbbiak kivételével minden hangszórót diszkrét erősítő hajt, a mélysugárzók egy erősítőn osztoznak. A zenei összteljesítmény akkumulátorról 136 W, elektromos hálózatról 180 W. Így a gyártó közleménye alapján termékük még nagyobb érzékenységű és részletesebb hangzásra alkalmas.

JBL Boombox 3 vízálló Bluetooth hangszóró

Említést érdemel még az IP67 tanúsítványnak megfelelő, víz és porálló kialakítás. Esőben, medencebuliban zökkenőmentesen használható marad a hangrendszer. A csatlakoztatás 5.3 verziójú Bluetooth-szal, vagy egy hátul elrejtett analóg sztereó Jack aljzattal lehetséges. Az említett helyen USB-A csatlakozó is található, melyről tölthető tablet vagy okostelefon. Az elődök töltéséhez külső tápegységre volt szükség, tőlük eltérő módon a Boombox 3-hoz elegendő egy hagyományos borotva (másik nevén piskóta) tápkábel.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

Továbbra is kihasználható a PartyBoost funkció, kettő vagy több PartyBoost-kompatibilis JBL hangrendszer vezeték nélküli összekapcsolásához. Telefonos alkalmazás is része a szolgáltatásoknak, melynek lehetőségeiről lentebb, a Használat közben c. bekezdésben írunk részletesebben.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

Küllem

Külsőleg két nagy változtatás történt. A korábban tesztelt JBL Xtreme 3 mintájára sokkal nagyobb embléma díszíti az előlapot. A korábban műanyag bevonatú fogantyút fémre cserélték, amitől jobb a minőségérzet. Ezeken kívül maradtak az elődöknél bevált részletek, beleértve a töltöttségjelző LED csíkot és a két oldalra néző, basszus rásegítés céljából alkalmazott passzív mélysugárzókat.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

A tetőn lévő gombokkal szokásos Bluetooth hangszórós parancsok végezhetők: zenei navigáció, be- és kikapcsolás, valamint a korábban említett PartyBoost funkció engedélyezése.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

A JBL Boombox 3 külső részét szinte teljes egészében műszálas szövet borítja, amely víztaszító réteggel is kiegészül. Esetleges hátrány, hogy nincsen olyan gazdag színválaszték, mint a kisebb modellek esetében. Egyelőre csak fekete, vagy terepszínű opciók közül lehet választani. A JBL bizonyára jól tudja, hogy mely kiadásokat érdemes kereskedelmi szempontból megtartani, ettől függetlenül szívesen látnánk még további árnyalatokat, mintákat tőlük.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

A hangsugárzó a középső részén lévő, keskeny talpon áll. Így jóval könnyebben elhelyezhető, mintha hagyományosan, a négy sarkára kellene állítani. Szállíthatóságát talán annyival lehetne fokozni, ha a fogantyú eltávolítható, vagy lehajtható lenne. Viszont feltételezhető, hogy leendő tulajdonosainak többsége nem fog aggódni emiatt, mert egy autó csomagtartójában a jelenlegi formájában is könnyedén elfér. Kézben tartva is hordozható rövidtávon, de pár perc séta után már alkarizom edzés veszi kezdetét a 6,7 kilós tömeg miatt.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

Használat közben

A Boombox 3 használata kifejezetten egyszerű, könnyebb aligha lehetne. Bekapcsolását követően pillanatokon belül párosítható vele telefon, tablet vagy számítógép. Egyidejűleg kettő forráseszközt is képes kezelni, ami praktikus, ha példának okáért két személy szeretne rajta felváltva zenét hallgatni. A vezeték nélküli hatókör szituációtól függően 10-15 méter is lehet, épületekben inkább 5-10 méterre érdemes számítani. A jelstabilitás szinte minden esetben kifogástalan volt, de egyes androidos okostelefonokkal akadozásra került sor, ha aktivitásmérő (okosóra) is csatlakoztatva volt a forráshoz. 

JBL Boombox 3 App

A telefonos alkalmazásban hangszínszabályzót is találtunk, amellyel a basszus, középső és magashangok erősségét lehet változtatni. A Boombox hangjelzésekkel adta tudomásul üzemállapotait (bekapcsolás, kikapcsolás, Bluetooth keresés, sikeres párosítás). Ezeket szükség esetén szoftveresen lenémíthattuk. Az alkalmazás felhasználói kézikönyvet is tartalmaz, ami iránymutató elgondolás. Vajon eljutunk oda, hogy papírhulladék termelés nélkül, digitálisan érhessük el minden Bluetooth hangszóró dokumentumait?

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A szokásos JBL hangkarakter nem szűnt meg, csak részletesebbé vált. Megmaradtak az erőteljes, masszív mélyhangok, az intenzív középső hangok és a markánsan rajzolt, de nem bántó magas frekvenciák. Kétségtelen, hogy a Boombox könnyűzenével érvényesült leginkább. Ott tudta leghatásosabban érvényesíteni a benne lakozó erőt. Minden ütemre rátett még egy lapát mélyhangot. A kanapét nem feltétlenül remegtette meg alattunk, de hallható basszusai kolosszálisnak érződtek, ezért gyengének egy pillanatra sem tűnt.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

A The Killers - The Man c. számát hallgatva minden zenében elásott hangulati elem azonnal szétterjedt a Boombox 3 által betöltött térben. Könnyedén betöltött nemcsak 25 négyzetméteres szobát, hanem akár egy kisebb kertet is. Teljesítménye 5-10 fős házibulikhoz is elegendő lett volna, de hozzá kell tenni, hogy már a korábbi generációk hangnyomásszintje is megütötte azt a szintet. A Boombox 3 árnyaltabb és jobban elkülönülő ének, illetve beszédhanggal múlta felül elődjeit. Gregory Porter - Liquid Spirit c. darabjának feldolgozott változatát (Claptone Remix) elindítva olyan dinamikával és árnyaltsággal jelent meg az énekhang, ami már-már hifi hangsugárzók felbontásához közelített. A jazzénekes sávja kristálytisztán és élénken jelent meg, miközben a basszus egyáltalán nem nyomta el a magasabb hangokat. A hátrébb játszó zongora és az elektronikus alap effektjei is gazdagon kirajzolódtak. Sztereó tér nem várható el egybeépített Bluetooth hangsugárzótól, ebben tesztalanyunk sem volt kivétel. Nem ábrázolt maga köré színpadképet, a térmélységre sem fektetett különösebb hangsúlyt.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

A Boombox 3 nem azon ügyködött, hogy koncerttermek közepére invitáljon minket. Térmegjelenítési korlátjaitól függetlenül egész földszintes házat is lazán betölthettünk vele. Vagyis szórás tekintetében nehéz lett volna kifogásolni. Amikor minden szobába átszűrődött a zene, még akkor sem vált bántóvá, harsánnyá a karakter. Intenzív járatás mellett is megőrizte energikus, lendületes arcát. Ugyanakkor, ha halkan szólt rajta a zene, a benne dolgozó elektronika ügyesen kihangsúlyozta a basszust. Kis jelszinten (hangerőn) is megmaradt a mélyhang húsos, nehéz jellege és az általános élénkség érzet. A magashangok kicsit műanyagosak maradtak, mikro-dinamikát nem várhattunk el a fúvós-vonós hangszerek és cintányérok ábrázolásánál. Ettől a csilingelőbb, magasba húzó részletek mesterkélt, technikai érzettel tudtak csak megjelenni, de utóbbi az átlagfelhasználót valószínűleg a legkevésbé sem zavarja.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

Alternatívák

Aki kicsit letisztultabb formára vágyik és hordozható hangsugárzóját multiroom rendszer részeként kívánja vezérelni, annak javasolt az Audio Pro A15 vagy C10 MKII teszt elolvasása. Utóbbiak teljesítményben nem érik el a Boombox 3 robbanékony érzetét, de formatervet tekintve diszkrétebbek, skandináv stílust képviselnek. Hozzátesszük, hogy a JBL Boombox 3 vízállóságát és akkumulátoros üzemidejét nehéz felülmúlni, legalábbis azokkal a Bluetooth hangszórókkal, amelyeket eddig kipróbáltunk.

JBL Boombox 3 Bluetooth hangszóró

Végszó

A JBL Boombox megőrizte elődjeinek fő pozitívumait, miközben kivitele és hangja is tovább fejlődött. Inkább könnyűzene kedvelőknek ajánlott és azoknak, akik a Ghetto Blaster életérzés modernizált kiadását keresik. Akik eleve rendelkeznek korábbi generációs kiadással, azoknak nem feltétlenül javasolt a váltás. Hangminőség és kivitel tekintetében a 3. kiadás az eddig legjobb, ezért akik még a korábbiak vagy e között hezitálnak, jobban megéri az újat választani, ha nem bánják a pár tízezer forintos felárat. Funkcionalitás, teljesítmény és akusztikai részletesség szempontjából még ennyiért is csak kevés vetélytárs jöhet szóba és egyiknek sem lesz klasszikus JBL hangzása. Esélyes, hogy ez a gyártó titkos sikerreceptje.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.