JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró teszt

2020. július 17., péntek, 05:10

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer vízálló hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

Mióta a JBL lényegében egyeduralkodó lett a kis és közepes, hordozható hangkeltők világában, talán a Boombox volt az egyik legnagyobb durranás, amivel létrehozták az igazi hordozható buli hangszórót. Logikusnak tűnt a döntés, hogy egy amúgy is nagyon jó konstrukciót kicsit még jobbá tegyék, és ami azt illeti, sikerült.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóróJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró PartyBoostJBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró dobozJBL Bluetooth hangszórók 2020

A második bumm...

Több napig vigyorogtunk az első Boombox tesztje után, mert azt mocskosul eltalálták! Persze nem fér be egy kistáskába, bringa kulcstartóba vagy egy túrazsákba, de cserébe hatalmasat szólt és nem is akármilyen minőségben. A recept tehát adott volt, egy kis ráncfelvarrás itt-ott, egy kis teljesítménynövelés, és egy pici árcsökkentés. Ennyi. Kész a JBL Boombox 2, ami a jelek szerint nem csak a marketing osztályon győzi le az elődjét.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Nézzük először a külsőségeket! Néhány méterről, vagy akár képekről szinte érthetetlen, hogy miben is van itt nagy fejlődés. Közelebbről nézve már jobban feltűnnek az apró, de annál hasznosabb fejlesztések. A fogantyúja a korábbi sima felület helyett kapott egy határozottan jó fogású és mondhatni, jól kinéző részt, mellyel kizárt, hogy vizesen kicsússzon a kezünkből. A fogantyú tetején immáron nem magába az anyagba nyomták bele a feliratot, hanem egy külön kis szürke lapba, ami szerintünk nem feltétlenül néz ki jobban, mint elődjénél.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Az eleje és a klasszikus logó nem változott, bár az összképbe beletartozik, hogy az oldalsó passzív radiátorok peremei markánsabbak és valamivel szélesebbek lettek, valamint az akkumulátor töltöttségét jelző LED pöttyeit egy függőleges sávra cserélték, ami szerintünk pozitívum. Apropó passzív membránok. Bár a Boombox 2 több mint fél kilóval nehezebb lett elődjénél, ezek a membránok műanyagból készültek a korábbi alumínium helyett. Az előző verzió igényesebb benyomást keltett, még akkor is, ha az új még határozottabb JBL logóval és felkiáltójelekkel ellátva rángatózik a basszusok hatására.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

A hátsó részen találtuk a legkomolyabb változtatásokat. A korábbi modellről ismert "belső/külső" használat kapcsoló eltűnt, bár ezt megértjük, mert sok értelmét mi magunk sem láttuk, valamint a csatlakozók szigetelt fedele kb. a felére csökkent. Ennek legfőbb oka, hogy amikor kisebb erőfeszítéseket követően (mivel brutálisan szigetel) sikerült felnyitni a fedelet, már csak egy USB-A csatlakozót találtunk a korábbi kettő helyett, a többi (AUX, micro USB, táp) maradt változatlan. Ez azt jelenti, hogy méretes akksijával már csak egy készüléket tudunk feltölteni, bár ez talán nem egy komoly hiányosság.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Mivel tud többet?

Ahogy már írtuk, a Boombox 2 több mint fél kg-mal nehezebb, mint elődje, melynek a technikai okai is megvannak. Az új modell hálózati és akkumulátoros teljesítménye is megnőtt 10 wattal, azaz 2x40 W RMS (AC mód) 2x30 W RMS (akkumulátoros üzemmód) áll rendelkezésre. Komoly előrelépést jelent, hogy a korábbi Bluetooth 4.2 helyett már az 5.1-es verzió üzemel, mellyel sokkal stabilabb kapcsolatot ígér a Boombox 2, tapasztalataink szerint még nagyobb hatótávval.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

A hangszórókészlet lényegében ugyanaz maradt, kivéve persze a már említett passzív radiátorokat, valamint a beépített nagyteljesítményű akkumulátor is hasonló paraméterekkel rendelkezik. Utóbbi elvben 24 órán át biztosítja a működést, kb. 6,5 óra töltéssel éri el a maximum kapacitást, ami ugyan nem kevés, de valamit valamiért.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Felsoroltunk egy rakás pozitív fejlesztést, de most jöjjön valami, amivel nem igazán tudunk magyar fejjel mit kezdeni. A kezelő gomboknál felfedeztük a JBL újítását (már megint) ami egy végtelen-jel szerű valamit szimbolizál. Ezt most úgy nevezték el, hogy PartyBoost funkció. Ez a legújabb verziója annak az összekapcsolási lehetőségnek, amit korábban a Connect (2 hangszóró) és a Connect+ (sok hangszóró) tudott, de a PartyBoost még gyorsabban, még stabilabban, még kisebb áramfogyasztással és még több hangszórót tud összekapcsolni. Igen, de CSAK PartyBoost kompatibilisakat. Tehát ahogy korábban szívtunk, amiért a Connect és Connect+ hangszórókat nem lehetett párosítani egymással, most íme, itt egy újabb processzor ami miatt fiókozhatjuk a korábbi készülékeinket, amennyiben erre a célra is használnánk őket.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Természetesen megértjük az üzletpolitikát, hogy vegyük meg mindig a legújabbat, de nagyon nem rajongunk érte, főleg ha belegondolunk, hogy nemsokára jön majd a PartyBoost+, amivel esetleg a jelen verziót is lehetetlenné fogják tenni. Reméljük nem így lesz!

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Használat közben

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert saját tulajdonunkban is van Boombox, így tökéletes összehasonlítást tudtunk végezni az új jövevénnyel. Mielőtt komolyabban nekiestünk a tesztnek, néhány napig járattuk otthon, irodában, úton-útfélen, majd jött a vizsga. Első észrevételünk az volt, hogy az első generációnál jobban tetszett az, amikor a létrejött BT kapcsolat hatására a készenléti fény kékre váltott, így csak odapillantottunk és tudtuk, hogy munkára kész a hangszóró. Sajnos a Boombox 2 ezt így nem tudta nekünk megmutatni, de ahogy rányomtunk a lejátszásra, tudomásunkra hozta, hogy ki az új góré! Több erő, finomabb hangzás és olyan drasztikus javulás a mélyhangokban, hogy az valami hihetetlen. A teljes frekvencia-tartomány javult, a magashangok fényesebbek és finomabbak lettek, a basszusok pedig lényegesen teltebbek és jóval mélyebbre tudtak menni. A középső frekvenciák nagyon hasonlóak az elődhöz képest, de szerencsére ezen a téren nagyon jól teljesített az első Boombox is. Tény, eddig azt hittük, hogy a többiben is, de bizony van még új a nap alatt. Az IPX7 szabvány megléte továbbra is lehetővé teszi, hogy medencébe dobáljuk, kerti slaggal lefröcsköljük, vagy éppen egy legénybúcsúra bérelt vitorlásról ugráljunk vele a Balatonba, melyekből valamelyiket éles körülmények között is teszteltük, a legnagyobb elégedettséggel. Fontos: a víz alatt a Bluetooth jel nem kellően aktív, tehát ha elhallgat, nem a hangszóró romlott el.

JBL Boombox 2 vízálló Bluetooth hangszóró

A használható hatótávolság is javult az 5.1 verziónak hála, és a finomabb hangszeres zenéket hallgatva is egy csipetnyivel jobb hangminőséget kaptunk, bizonyítva továbbá azt is, hogy a Boombox, ha nem is sztereó rendszer, mégis nagyon kellemesen szólt rajta Norah Jones, Fink, vagy Dave Brubeck.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró PartyBoost

Ahogy az előd, a Boombox 2 is inkább a vidámabb könnyűzenék, hip-hop, rock, de főleg a basszusokban bővelkedő elektronikus muzsikákkal remekelt. Méreteihez képest még teltebb és élettelibb lett, akár bent akár a kertben.

JBL Boombox 2 Bluetooth hangszóró

Összegzés

A JBL Boombox 2 nem csak szoftveres fejlesztéseken esett át, hanem a hangzásában is alaposan felrázták a JBL egyik legkedveltebb hangszóróját. A külső változtatások hasznosak és impozánsak is, néhány fontosnak nem mondható funkció megszűnt, de nem is hiányoltuk őket. Az új PartyBoost kapcsolat valóban jobb lett a korábbi Connect verziónál, de a JBL agyasai már kitalálhatnának valamit, hogy kommunikáljon a korábbi verziókkal is.

Hogy megvennénk-e a Boombox 2-t? Igen, és meg is fogjuk, mert minden téren jobban szól az elődjénél, és mert már most 110 000 forint körüli áron juthatunk hozzá bevezető akciós áron, szemben az első generáció 150 000 Ft-os akkori belépő árával. Összességében imádtuk, és bátran merjük ajánlani bárkinek, akinek ez a méret és súly belefér a hordozhatóság kereteibe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.