JBL Authentics 200 multiroom hangrendszer teszt

Koktélbár otthonra

2023. október 29., vasárnap, 17:50

JBL audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró WiFi hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangfal JBL hangszóró JBL teszt hangfal teszt hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt

JBL Authentics széria azokat veszik célba, akik a régies megjelenést modern funkciókkal szeretnék kombinálni. Ehhez kapcsolódik még az ütős hang, ami a helytakarékos kivitelt ismerve ellentmondásosnak tűnhet. A kis Authentics 200 azonban minden okossága mellett azért szerethető, mert szükség esetén vadulni is lehet vele. Próbálja egy miniatürizált jukebox benyomását kelteni, de valójában szteroidkúrán átesett internetrádiót kapunk. Ez lenne a hifi jövője?

Megint a rádió, de nem úgy

A legtöbb átlagfelhasználó ezt akarja: kis hangrendszer, ami nagyot szól, tartalmaz Bluetooth vagy WiFi funkciót, esetleg lehessen rákötni egy külső eszközt (tévé vagy lejátszó) és azért mutasson jól a szobában. A JBL Authentics 200 formaterve egy molett rádió és egy JBL L100 hangfal nászából jött létre. Adott az ikonikus, négyzetrácsmintás előlap, amely meghatározó részlet volt az 1970-es években gyártott, otthoni használatra szánt JBL hifi hangsugárzókon. Erre a történelmiségre oly büszkék amerikai cimboráink, hogy még aranykeretbe is foglalták, amin jól olvashatóan díszeleg a cégalapítás dátuma.

JBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfalJBL Authentics 200 hangfal hangszóróJBL Authentics 200 hangfal hangszóróJBL Authentics 200 hangfal hangszóróJBL Authentics 200 hangfal hangszóróJBL Authentics 200 hangfal mélysugárzóJBL Authentics 200 hangfal mélysugárzóJBL Authentics 200 hangfal mélysugárzóJBL Authentics 200 hangfal hátlapJBL Authentics 200 hangfal hátlapJBL Authentics 200 hangfal hátlapJBL Authentics 200 hangfal hátlapJBL Authentics 200 hangfal hátlapJBL Authentics 200 App

Az Authentics 200 hadat üzen olyan slágerneveknek, mint a Sonos, Bluesound, Bose Home vagy Denon Home. Olyan szolgáltatáskoktélt tartalmaz, amelyre a legtöbb átlagfelhasználó igényt tart. Található benne Bluetooth (5.3 verziójú) és WiFi, utóbbival Chromecast támogatottságot nyújt, AirPlay és Spotify elérés ugyancsak lehetséges. Ha Google Home rendszerünk számára láthatóvá tesszük, akkor arra is van lehetőség, hogy otthonunk szobáiban több Authentics hangrendszer elhelyezésével multiroom élményben legyen részünk.

JBL Authentics 200 hangfal hangszóró

Említést érdemel, hogy az eszköz Ethernet csatlakozót szintén tartalmaz, ami különösen jól jön gyenge WiFi lefedettségű helyeken. 3,5 mm-es Jack bemenetére szinte bármilyen forráseszköz csatlakoztatása lehetséges, továbbá egy USB-C csatlakozó is található rajta, ami telefontöltéshez praktikus részlet.

JBL Authentics 200 hangfal hátlap

A több mint háromkilós dobozban két 25 mm-es magassugárzó és egy 127 mm-es mélyközépsugárzó szólaltatja meg a hangokat. Zárt kivitel, lefelé néző passzív sugárzóval kiegészítve.

JBL Authentics 200 hangfal hangszóró

Küllem

A JBL Authentics 200 alig nagyobb egy kenyérpirítónál, aminek köszönhetően szinte bárhol elfér. Érdekesség, hogy kartondobozának nyomtatását szójatintával végezték, a műanyag alkatrészek pedig javarészt újrahasznosítottak. Kicsomagolást követően elég bedugni egy tápkábelt és a hangrendszer azonnal automatikusan bekapcsol. Ilyenkor a JBL Bluetooth hangszóróktól megszokott, futurisztikus hangeffektus hallható. Szemből kifejezetten kellemes és exkluzív látványt nyújt az arany embléma és vele azonos színű keret.

JBL Authentics 200 hangfal

A készülék oldalát bőrhatású sáv díszíti. A tetőn besüllyesztett részben található egy zenei navigációra és jelszint vezérlésre (hangerő szabályzás) szolgáló, valamint egy mélyhang és magashang beállításra való tekerőgomb. Mindegyik interaktív fehér háttérvilágítást kapott. Rajtuk kívül Bluetooth párosító és egy szívet ábrázoló gomb látható. Utóbbival bármikor előhívhatunk kedvenc lejátszási listát, vagy, ahogy a gyártó nevezi, pillanatot (moment), előre meghatározott hangerővel. Minden bemenet a műanyag hátsó oldalban fészkel, egy kis mélyedésben, az IEC-C7 szabványú "piskóta" tápcsatlakozó társaságában.

JBL Authentics 200 hangfal hátlap

Az összkép olyan, mintha a Gattaca c. film egyik kellékével szembesülnénk. Szellemes kombinációja az asztali rádióknak, egydobozos multiroom eszközöknek és vintage megjelenésű ereklyéknek. Ha feltétlenül kifogásolni kellene valamit a kivitel kapcsán, akkor a fenti műanyag rész nem illeszkedik az elegáns összképbe. A kerek vezérlők kicsit olcsó hatásúak, szerintünk túl könnyen forognak és érzékenyen reagálnak. Más kérdés, hogy telefonos alkalmazással ugyanazok a funkciók elérhetők, amelyekre az említett kezelőszervek szolgálnak.

JBL Authentics 200 hangfal

Használat közben

Aki sokat lóg a telefonján, annak gyerekjáték az Authentics 200 vezérlése. Jól áttekinthető telefonos alkalmazást fejlesztett hozzá a JBL, mely magyarul nem tud, de felépítése logikus és percek alatt áttanulmányozható. Az eszköz nem igényelt akár egyetlen érintést sem. Automatikusan bekapcsolt, ha parancsot kapott a helyi hálózaton keresztül. Mindössze akkor kellett manuálisan bekapcsolni, gombjaihoz nyúlni, ha nem hálózatról vezéreltük. Például amikor Jack bemenetről vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül használtuk.

JBL Authentics 200 App

A telefonos alkalmazásban lehetőség van a virtuális asszisztensek beállítására, vagy éppen letiltására. Továbbá hangszínszabályzót, zenei navigációs felületet és szoftverfrissítési opciót is tartalmaz. Tetszőleges név megadására ugyancsak nyújt lehetőséget. Ahogy a képen látszik, mi a Dolgozószoba nevet adtuk a tesztelt eszköznek.

JBL Authentics 200 hangfal mélysugárzó

Hangminőség

Szemből diszkrét kis rádiónak tűnt, de a JBL Authentics 200 nem azt a kopogós, zörgős kis dobozhangot nyújtotta, amire a régi teleszkóp antennás szappantartók hivatottak. Ezt a hangrendszert alaposan megtöltötték amerikai izommal, pumpáló basszust és élénk részleteket sugárzott az első pillanattól fogva. Sarokba és falhoz közel kifejezetten felerősödtek a mélyhangok, ezért hasznos volt a dedikált hangszínszabályzó gomb megléte. Basszus megszállottaknak nem árt tudni, hogy 50 Hz körül megállt a hangrendszer. Nem kimondottan mélyláda-szerű élményt kínált, de gyengének semmiképp nem gondoltuk.

JBL Authentics 200 hangfal hangszóró

Különösen tetszett, hogy apró termete ellenére a kis doboz széles szórást biztosított, bizonyára az enyhén kifelé néző magassugárzó is szerepet játszott benne. A középső hangok elevenek voltak, de alapbeállításon erőteljesen túldominálta azokat a basszus. Némi EQ játszadozást követően fegyelmezettebb, jobban artikulált karaktert kaptunk. Egy belépőszintű hifi rendszert már-már megközelítő részletességet értünk el. A karakter összességében érzékeltette a digitális kontrollt. Ezért hangszeres zenéknél nem minden részlet volt tökéletesen élethű. Könnyűzenénél azonban a lüktető ütemek, tiszta részletek és arcra kiülő mosoly belénk fojtotta a kritikust.

JBL Authentics 200 hangfal

A gondosan vezérelt hangszórók jó dinamikával szóltak kis terhelésen is, ezért a kis JBL háttérzenei eszköznek egyaránt bevethető volt. A vártnál jobban bírta a terhelést, de 20 négyzetméter fölötti térben, 50% fölötti hangerőn felkeményedtek és kissé monotonná váltak a mélyebb tónusok. A méretet számításba véve mégis felülmúlta az elvárásokat. Az UNKLE - Restless c. számot hallgatva berezonált alattunk a kanapé, 15 négyzetméteres szobában. Apashe - Majesty c. darabját nem kevésbé húsos basszussal és lelkességgel adta vissza. Klasszikus és ambient stílusú zenéket is szívesen hallgattunk rajta, bár a zongorát, vonós hangszereket hajlamos volt kissé vastagabb kontúrral, felesleges súlyossággal megjeleníteni. Árát ismerve mégis kijelenthető, hogy a populáris karakterrel és ravasz basszus kontrollal ügyesen céloztak fejlesztői.

JBL Authentics 200 hangfal hangszóró

Alternatívák

A korábban bemutatott Ruark R1s kisebb teljesítményű, de 15 négyzetméter alatti szobákba, háttérzenére szerintünk elég, hangja kiegyensúlyozottabb. Viszont e sorok írásakor 10 000 forinttal drágább, mint a JBL Authentics 200, multiroom funkciót nem tartalmaz és közelébe nem ér az amerikai rivális basszusának. Akit zavarnak a fényes műanyag elemek és nyugodtabb hangzásvilágot keres, annak ajánlott az Audio Pro C10 MKII teszt elolvasása. Utóbbi már 150 000 forint körül kapató, erős konkurense a JBL-nek, bár Ethernet csatlakozó nincsen rajta.

JBL Authentics 200 hangfal

Végszó

A JBL Authentics 200 remek kikapcsolódást nyújthat leendő tulajdonosának. Ár/érték arány szempontjából akkor üt főleg, ha hálózati funkcióit kihasználják. Számos vetélytárssal kell szembenéznie, melyekkel szemben fő fegyvere az ikonikus megjelenés és az ütős, bátor hang. A kivitel helyenként lehetne kifinomultabb, de a hangnyomásszint, szórás és általános "energiabomba" karakter felülírja, amit ekkora mérettől legtöbben elvárnak. Ki kell próbálni, anélkül lehetetlen fogalmat alkotni a teljesítményéről. Izgalmas irányt céloztak meg a JBL mérnökei, mely a kisméretű mikro hifi rendszerek képességeit nyújtja egyetlen dobozba zárva. Kár, hogy csak feketében készül, de kétségtelenül vidám időszakként éltük meg, amíg nálunk vendégeskedett. Vajon mit tudnak nagyobb testvérei? Hamarosan kiderül!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.