Jamo S7-17B állványos hangfal teszt

Váratlan visszatérés

2023. január 9., hétfő, 20:30

Jamo audio hifi hangfal hangszóró hangfal teszt hifi hangfal Jamo hangfal hifi hangfal teszt Jamo hangfal teszt

Az S7-17B skandináv dizájn, kedvező ár és új hangszórók kombinációjával emlékeztet arra, amiért sokáig Magyarországon is közkedvelt névnek számított a Jamo. Évekig tartó csend után porolta le önmagát a gyártó, de vajon a látványos arculatváltáson kívül mennyire állja meg helyét alsó-középkategóriás termékük?

Bevezető gondolatok

A Studio7 a Jamo visszatérése. A széria célja, hogy árához képest jobb minőséget és vizuális megjelenést nyújtson. Ami az árát illeti, párja e sorok írásakor kb. 230 000 forint. A gyártó letisztult megjelenésre törekedett, ami sok helyiségben jól mutat. A korábbi Studio széria ráncfelvarrogatása helyett teljesen új alapokra építkeztek. A magassugárzó 2,54 cm-es lágy dóm, amely a korábbi generációkhoz képest meredekebb és íveltebb hullámvezetőben fészkel. Mögötte réz Faraday gyűrű növeli az érzékenységet és csökkenti a nemlineáris torzítást. Utóbbi formáját a Jamo exkluzív COMSOL modellező szoftverének használatával tervezték. A végleges finomhangolást sok órányi hallgatói teszteléssel véglegesítették, alacsony és magas terhelésen egyaránt.

Jamo S7-17B hangfalJamo S7-17B hangfalJamo S7-17B hangfalJamo S7-17B hangfal hangszórókJamo S7-17B hangfal magassugárzóJamo S7-17B hangfal magassugárzóJamo S7-17B hangfal magassugárzóJamo S7-17B hangfal középsugárzóJamo S7-17B hangfal mélysugárzóJamo S7-17B hangfal mélysugárzóJamo S7-17B hangfalJamo S7-17B hangfal csatlakozóJamo S7-17B hangfal csatlakozóJamo S7-17B hangfal csatlakozóJamo S7-17B hangfal csatlakozóJamo S7-17B hangfal csatlakozóJamo S7-17B hangfal keresztváltóJamo S7-17B hangfalJamo S7-17B hangfalszettJamo S7-17B hangfal

A mélyközépsugárzó 17 cm-es, membránja papír. A kónuszon T alakú domborulatokból álló mintázat figyelhető meg, ezt illeti a gyártó "Thor kalapácsa" fantázianévvel. E részlet célja, hogy növelje a merevséget, segítse a jobb hangzást. Hét fokkal megdöntötték a dobozt, ami összecseng a Studio7 elnevezéssel, de akusztikai magyarázat is társul hozzá.

Jamo S7-17B hangfal középsugárzó

A ferde doboz ideális akusztikai középpontot nyújt a hangszóróknak, ami időhelyes megszólalást eredményez a hallgató felé. A gyártó közleménye alapján ilyen módon csökkenthetők a hagyományos hangdobozoknál előforduló időzítési anomáliák.

Jamo S7-17B hangfal mélysugárzó

Hogy ez milyen mértékben befolyásolja egy alsó-középkategóriás hangsugárzó karakterét, csak úgy lenne kideríthető, hogy eltávolítjuk az S7-17B talpát. Az viszont nem lenne jó ötlet, mert a hangfal talpa tartalmazza a keresztváltót.

Jamo S7-17B hangfal csatlakozó

Sok high end hangsugárzónál megfigyelhető, hogy a keresztváltásért felelős alkatrészeknek elkülönített, vibrációcsökkentett részt biztosítanak. Az elgondolásban van ráció. Termékleírásában azt is hozzáfűzi a Jamo, hogy az alkatrészek minőségére és azok topológiájára egyaránt nagy hangsúlyt fektettek. Polaritás nélküli elektrolit kondenzátorok, vas- és légmagos tekercsek, valamint 25 wattos ellenállások dolgoznak a hangszórók összefésülésében. A frekvencia-átvitel -6 dB esetén 51 Hz-től indul, ami nem indikál mélyláda jellegű basszust, de egy állványos hangsugárzó esetében bizakodásra adhat okot.

Jamo S7-17B hangfal csatlakozó

Küllem

A megszokott fekete vagy fehér színopciók helyett, skandináv tájak által ihletve, két egyedi színverziót ötlöttek ki a fejlesztők. Az egyik kék fjord (a valóságban inkább sötétszürke), a másik szürke felhő (rendkívül világos szürke) fantázianevet visel. Nálunk a sötétebb kiadás vendégeskedett, melynek szürke jellege kétségtelenül diszkrét, viszont matt, nem veri vissza úgy a fényeket, mint egy polírozott doboz. Emiatt nekünk kissé fakó, kőszerű hatást okozott, szubjektíven inkább a világos felhő kiadással tudtunk volna barátkozni. Hamarosan írni fogunk az S7-27F álló hangfalakról, melyek ilyen, kissé derűsebb hatású színben jöttek szerkesztőségünkbe.

Jamo S7-17B hangfalszett

A hangfalak előlapján egyetlen csavarfej sem látható. Hangszóróselyem is része a tartozékoknak, mágnesesen illeszkedik a doboz elejére és követi a kerekített sarkokat. Általa a hangfalak még jobban köddé (vagy inkább fjorddá?) válnak.

Jamo S7-17B hangfal magassugárzó

A keresztváltót tartalmazó kamra műanyag. Közelről nézve egy kicsit olcsó hatású, de a kedvező árért ezt el kell fogadni. A talp hátrafele megnyúlik, végéből merőlegesen felfelé néz egy-egy banándugó kompatibilis, műanyag szorítófejes csatlakozó.

Jamo S7-17B hangfal csatlakozó

Ugyanezt a formát alkalmazzák a Studio7 széria állódobozain, ahol a padló közelsége miatt kimondottan frappánsan mutat. Itt azonban, ha hangfalállványra tesszük, az S7-17B furcsán mutat a mögötte felfelé ívelő kábelekkel, de szerencsére nem sok szobában fogják hátulról nézegetni.

Jamo S7-17B hangfal csatlakozó

Tesztkörülmények

Alapos bejáratás után, 25 négyzetméteres szobában, Rotel RA-10 integrált sztereó erősítő társaságában teszteltük a hangfalakat. Kvarchomokkal feltöltött és Soundcare tüskékkel kiegészített B&W STAV24 hangsugárzó állványok emelték fülmagasságig a hangszórókat. Forráseszköznek Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszót és Loewe bild i.55 televíziót használtunk. Kétméteres távolságra tartózkodtunk a dobozoktól, amelyeket a tv síkjától kb. 20 centivel előrébb húztunk. Ha túl közel pozícionáltuk a sarokhoz vagy mögöttük lévő falhoz, akkor a basszus könnyen dominánssá vált. Emiatt nem hátrány, ha a leendő tulajdonosnak lesznek variációs lehetőségei az elhelyezést illetően.

Jamo S7-17B hangfal

Hangminőség

A Jamo S7-17B hangkaraktere más, mint az elmúlt évtizedben készült Jamo hangsugárzóké. Logikus, hiszen új fejlesztés. A régebbi Studio szériák gyengeségeit megkerülte, karaktere friss alapokra építkezett. Utóbbi másképpen fogalmazva azt jelenti, hogy ez a hangfal túllépett hasonló méretű elődjeinek szubjektív, de laikusok által is sokszor érezhető hiányosságain. Dinamikában, hangmező méretezésben, felbontásban és színességben is egyértelműen felülmúlta bármilyen korábbi Studio generációs, állványos doboz tudását. Itt véget is ér a korábbi kiadásokkal történő oda-vissza hasonlítgatás. Következzenek zenehallgatás közben szerzett tapasztalatok!

Jamo S7-17B hangfal mélysugárzó

Tetszett, hogy megfelelő műsor és elektronika esetén bármilyen zenei stílust kellemes részletességgel kaptunk vissza. Az S7-17B nagyzenekari műveket, klasszikus és elektronikus zenét is tisztán, dinamikusan jelenített meg. Basszusban hajlamos volt váratlan határozottsággal és lendülettel kiegészíteni a hangélményt. A középső és magas frekvenciák viszont legtöbbször józan, kiegyensúlyozott mértékűek voltak. A beszéd és énekhang közvetlenséggel, fedettség érzet nélkül röppent ki a méretes mélyközépsugárzók tengelyéről.

Jamo S7-17B hangfal magassugárzó

A magassugárzó azt a simogató érzetet nyújtotta, ami a lágy dómoktól megszokott. Viszont hullámvezető is társult hozzá, amitől a szórás megnőtt. A tölcsér által hatalmas nagy hangmező jött létre. 25 négyzetméteres szobánkat szépen betöltötték a hangok. Ráadásul a dobozok terhelhetősége is kellemes meglepetésként hatott. Intenzívebb járatás során sem váltak élessé a magashangok. A basszus feszesebb és töményebb lett, de a kiterjedtsége és tonalitása is viszonylag gazdag maradt. Az S7-17B kis és nagy terhelésen is részletgazdag, univerzális hangsugárzó benyomását keltette.

Jamo S7-17B hangfal magassugárzó

Kedvenc Yuja Wang előadásainkat hallgatva a zongoristanő gyors és hirtelen váltásai egész végig jól követhetők maradtak. A kísérő zenekar mellőzte a fásult, fedett érzett. Élénk és színes módon léptek be a hangszerek. A fúvósokat kicsit ellágyította a selyem dóm, illetve az üstdob és a mélyebb vonóshangok kicsit felületesek maradtak. A tökéletesen élethűtől elmaradó összképet kaptunk, de a hangulati elemek és gazdag tonalitás mégis pozitív irányba billentette a mérleget. Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas c. számát hallgatva ugyanez a vélemény fogalmazódott meg. Az énekhang jobban leválhatott volna a hangszórókról és a csúcspontnál berobbanó fúvósokból hiányzott a markáns él. Ennek ellenére a meleg mélyhangok és Porter közvetlensége, illetve a háttérben dinamikusan kiugró ütőhangszerek kellemes összhatást tudtak fenntartani.

Jamo S7-17B hangfal magassugárzó

Tesztalanyunk meghökkentő energiákat szabadított fel, ha elektronikus, hip hop vagy trap zenére került sor. Ahogy Deadmau5 - Saved c. számát elindítottuk, olyan illúzió valósult meg, mintha a padlóból és a falakból is a kanadai DJ heves ütemei törtek volna ki. Az S7-17B kifejezetten lelkesen reagált a modern zenei stílusokra. Elsőosztályú házibulis kiegészítő benyomását gyakorolta ránk. Erősebb terhelésen a basszus felkeményedett, de a hangfalak nem érződtek gyengének, erőlködőnek. A középső hangok kitörő, szétröppenő jellege megmaradt és a magashangok sem lódultak át a bántó szintre.

Az óriási hangmező megjelenítés által úgy éreztük, hogy a digitálisan úszkáló hangeffektek bekebelezik elménket. A basszus 50 Hz alatt megritkult, ami csak ideális ülőhelyből tűnt fel. Ha a fal tövében tartózkodtunk (ami sok nappaliszobában érvényes, mert legtöbben oda tolják a kanapét), máris mélyláda-szerű impulzusok árasztottak el. Sztereó hangrendszert építők első körben nyugodtan próbára tehetik a Jamo képességeit mélyláda nélkül is.

Filmnézés és videójáték során is lehetett kamatoztatni a nagy hangszórás és dinamikus, élénk karakter előnyeit. Az Everything, Everywhere All at Once (Minden, mindenhol, mindenkor) c. amerikai sci-fit nézve meggyőző energiákkal szólaltak meg a dimenzióugrásokhoz kevert impulzív hangeffektek. Az akciójeleneteket kísérő epikus zene jó részletességgel és nagy térrel egészítette ki a kung-fu ütéseket és a párbeszédeket. A Forza Horizon autós játékkal játszva gazdag részletességgel kaptuk vissza a motor hangját, a menetszél süvítését és a háttérzenét is.

Jamo S7-17B hangfal csatlakozó

A kevésbé tetsző tulajdonságokat el kellett fogadni a globális alsó-középkategóriásnak nevezhető, 230 000 Ft/pár összegért. Fentebb volt szó a selyem dóm által kissé lekerekített részletekről. Fúvós hangszereket hajlamos volt túlfinomítani és az atmoszférikus részletek, mélységek feltárására nem annyira fektetett hangsúlyt. A sztereó színpadkép közepe nem volt kimondottan pontos, inkább homogén térmegjelenítésre törekedtek a hangsugárzók. Nagy szórásuk által sok részletet tudtak szélességben és függőlegesen kiterjeszteni. De azzal együtt az énekhangok sok esteben inkább a hangfalak irányából és nem a holografikus középpontból jöttek elő. Kicsit jobban leválhattak volna a vízszintes központra szánt hangsávok a hangszórókról, de az a többször magasabb összegbe kerülő alternatívák hatásköre. Ezért ismét meg kell jegyezni, hogy az adott kategórián belül nehezen kifogásolható akusztikai csomagot sikerült összehozni a Jamo fejlesztőinek.

Jamo S7-17B hangfal

Végszó

A Jamo S7-17B kellemes hangú, mindenevő, állványos hangfal. Nagyobb az átlagnál, cserébe a hangszórása is jobban kiterjed. Karaktere hosszú távon is élvezhető és részletgazdag. alsó-középkategóriás hangsugárzóként kell mérlegelni, dinamika árnyalása ahhoz képest meglepő. Színpad tagolása lehetne felnőttesebb, de akkor vélhetőleg sokkal többe kerülne. Hamarosan álló testvérét, az S7-27F hangfalat is bemutatjuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.