Jamo S 626 HCS 5.0 házimozi hangfalszett teszt

2016. február 26., péntek, 10:35

Jamo audio házimozi hifi hangfal mélyláda Jamo hangfal hifi hangfal házimozi hangfal házimozi hangfalszett hangfal teszt hangfalszett teszt Jamo hangfal teszt Jamo hangfalszett teszt házimozi hangfalszett teszt

Tesztalanyunk, a Jamo klasszikus házimozi hangfalszettje olyasmi, ami hazánkban mindig is divatos volt. Vagyis egy erős sztereó hangfalpár és hozzá 3 db kisebb kiegészítő hangdoboz. Olyan összeállítás, amiben a sztereó az első, a házimozi pedig a ráadás.

A rendszer alapja, az álló Jamo S 626, a manapság annyira divatos, oldalra épített mélysugárzót használja. Így a doboz hátrafelé elnyújtott, de szemből aránylag karcsú, ami könnyebbséget jelenthet a hangfalak elhelyezésében. Persze nem azért karcsú a doboz, hogy szekrények és komódok közötti résekbe tologassuk be. A hátul elhelyezett reflexcső és az oldalra fordított, 20 cm-es mélysugárzó is igényel egy kis teret maga körül.

Jamo S 626 hangfal oldalsó mélysugárzó

Az előlapon két darab 12,7 cm-es középsugárzó dolgozik, fekete fáziskúpokkal, ami a márka dán gyökereiről árulkodik. Igen, ezek csupán gyökerek, hiszen a Jamo termékeit ma már Amerikában fejlesztik a Klipsch mérnökei. Persze felhasználva a névhez fűződő hagyományokat, megoldásokat és talán azoknak hangbéli jellegzetességeit is.

Jamo S 626 hangfal

Visszatérve az alkatrészkészletre, a magassugárzók 25 mm-es, selyem dómok, a frontsugárzók frekvencia-átfogása 42 Hz és 20 kHz közötti. Egy pillanatra itt is szeretnénk megállni, mert tudjuk, hogy ma már egyes hordozható hangdobozkák is ígérnek ennél magasabbat. Nos, ígérni lehet, bármit. Különösen, ha csak frekvenciákat említünk, azokhoz tartozó hangnyomás értékek nélkül. Vagyis papíron talán nem tűnik soknak a 20 kHz, de a valóságban, ha ez jól kivitelezett, akkor bőven elég lehet, a teszt alatt pedig elégnek és jónak is tűnt.

Jamo S 626 hangfal

A front hangfalakhoz vastag fémlábak, tüskék és műanyag tüske-papucsok is járnak, ami könnyen felszerelhető, és valóban praktikus. A súlyos hangfalak stabilan állnak szőnyegen és parkettán is, és a tüskék sem szúrják át egyik felületet sem.

Jamo S 62 CEN centersugárzó

A center- és a háttérsugárzók 102 mm-es közép hangszórókat és 25 mm-es magassugárzókat használnak. A fali rögzítéshez szükséges kis akasztókat a gyártó eleve felszereli a dobozokra, aminek mi egyrészt örülünk, másrészt nem tartjuk jó megoldásnak, ugyanis a reflexcsövek a hátlapján vannak, ami az efféle elhelyezést erősen korlátozza. Annak ellenére, hogy ezek a dobozok amúgy nem vállalnak komoly részt a mélyhangok átadásában, a basszreflex konstrukció "lefojtása" nem tűnik szerencsésnek. Pozitívum, hogy a hátlap széleire ragasztott gumi bakocskákkal a dobozok megfelelő támasztás és egy kis légrést is kapnak.

Jamo S 622 háttérsugárzó hátlap

Építési minőség

Ebben az ársávban tökéletesen megfelelő, illetve kikezdhetetlen. A hangfalak hátlapján aranyozottnak tűnő csatlakozók sorakoznak, amiknek még a szorítócsavarja is fém, igaz, nem a legdrágább típus, de a hangfal sem az. A frontok kettős kábelezésre/erősítésre is alkalmasak, aminek tapasztalataink szerint ebben az ársávban még nincsen nagy jelentősége, legalábbis zeneiség szempontjából. Persze bizonyos erősítőkkel, kettős erősítést használva, nem kizárható, hogy egy csipetnyivel dinamikusabb lesz az összhatás. A dobozok összeillesztése megfelelő, a frontsugárzók tömege pedig bíztató. Már amennyiben nem cipelni kell őket. Általában a nehéz hangfalaknak örülni szoktunk, de mivel itt az összes hangfalat egyetlen dobozba csomagolták, most akad egy kis kihívás is. A szállítás minimum kétemberes feladat.

Jamo S 626 hangfal csatlakozó

"Elfelejtheti a külön mélynyomót"

Egyebek között ezzel a szlogennel hirdeti az S 626 típust a Jamo és ez az a pont, ahol sokan máris felhorkannak, hogy ilyet tenni nem illik és ez bizony jogos. Az aktív mélyláda álló hangfallal helyettesítése nem jó ötlet, csupán egy kompromisszum. Akkor elfogadható, ha első körben nem jutna keret egy szubládára. Legyünk őszinték, megesik, hogy fontosabb egy kuplung javítás vagy a gyerek új biciklije, mint az új házimozi. Ennek fényében az aktív mélyláda nélküli tesztet csak kiegészítésként végeztük el, tudva, hogy lesznek néhányan, akik egy ideig így szeretnék a készletet használni, de alapvetően nem ajánljuk ezt a felállást.

Hogyan szól a szett?

Első körben Onkyo TX-NR646 házimozi erősítővel hoztuk össze a Jamo szettet, ami kellemesen muzsikált, de mint később kiderült, nem hozta ki a maximumot a szettből. Amikor később bekötöttük a Yamaha RX-V679 erősítőt, egyértelműen többet és jobbat kaptunk ebben a felállásban a Jamo készlettől.

Jamo S 62 CEN centersugárzó

Mindjárt az elején megdicsérjük, mert filmekkel a párbeszédek tiszták, jól érthetőek, annak ellenére, hogy a centersugárzó nem egy különösebben nagy darab. Ugyanakkor, talán éppen ezért, a középső csatorna hangja pontszerű is volt, nem alkotott igazán egységet a frontsugárzókkal. Ha csak egy morzsányival is kisebb volna a centersugárzó, már követelnénk a nagyobbat. Némileg hasonló volt a helyzet a háttérsugárzókkal is.

Jamo S 626 HCS házimozi hangfalszett

Amikor a rendszert aktív mélysugárzó nélkül használtuk, a frontsugárzók jól teljesítettek. A mélyeikkel megdöngették a szobát, újból és újból odarúgva egy adag basszust. A leütések szépek, az alsó frekvenciák aránylag széles tartományban képesek szórakoztatni és bár magától értetődően nem olyan közvetlenek, mint egy három-négyszázezer forintos sztereó pár, összességében elégedetten pipálhattuk ki a tesztnek ezt a szakaszát.

A rendszert kiegészítve a Jamo J12 aktív mélysugárzóval, egy komoly lépést tettünk előre, a mélyhangok energiája nagyságrendekkel jobban átjárta a teret. A mélyláda hangján éreztük, hogy a doboza masszív és erővel is jól áll. Ugyanakkor a hátra vezetett reflexcsővel és a hangolással egy kicsit magamutogató a hangkaraktere. Vagyis gyakran hallottuk és éreztük a láda munkáját, de pontosságban és zeneiségben nem múlta felül saját árkategóriáját.

Jamo J12 SUB aktív mélyláda

Az Onkyo erősítővel az arányok jól eltaláltak, a magasak és közepek az adott árkategóriában elvárható részletező képességet mutattak. Talán a mélyek változatlanul elkent és egyhangú jellege az, amit hibaként megemlíthetünk. Vagyis ez az, ami esetleg zavaró lehet, egészen addig, amíg rá nem nézünk az árcédulára. A Yamaha azonban mindent felforgatott! Bár erőben, dinamikában jól esett volna egy kis többlet, a rendszer mintha kategóriát lépet volna kifinomultságban. A magasak dalra fakadtak, a mélyek táncra perdültek. A moziélmény egésze sokkal pezsdítőbbé vált. 

Zenével

A tesztek elmaradhatatlan része a zenei meghallgatás. Természetesen az első tesztfelvételek között ott volt egy sor jazz és klasszikus CD, amiket nagyságrendekkel drágább hangfalak tesztelésekor is bevetünk. Persze nem voltak túlzott elvárásaink, és a hangfalak nem is igazán akartak minket lenyűgözni. A mélyek az erőt mérettel és egy kis pontatlansággal vegyítették. Ennek ellenére, inkább a közép- és magastartomány játékosságára alapozó muzsikák voltak azok, amelyek gyakran remekül szórakoztattak. Az énekhangok és a fúvósok ugyan vékony fátyol mögé rejtőztek, ám gyorsasággal és dinamikával kiegészülve, maga az összhatás selymes, kellemes és szerethető volt. Igaz, a magasak lehetnének pontosabbak, de nem ilyen áron. Még Kari Bremnes dalai között is volt néhány, amit élvezettel hallgattunk. A nyolcvanas évek popzenéje is otthonosan érezte magát a Jamo dobozaiban. Majd átnyergeltünk néhány olyan lemezre, amiket mostanság Grammy jelöléssel vagy díjjal szokás jutalmazni és a Jamo továbbra is tisztességgel állta a sarat. Sorra vettünk egy jó adag friss, az elmúlt pár évben felvett zeneanyagot és egy kedves fiatal ismerős megfogalmazta, mit is hallottunk: ez már bulika! 

Tény, hogy az olyan zenékkel, mint a Moderat Bad Kingdom-ja, vagy a Gesaffelstein lemeze, a hatás nagyon pozitív volt, még akkor is, ha tudtuk, volna még itt helye egy kis kifinomultságnak.

Azok után, hogy oly sok, a Jamo készletnél nagyságrendekkel drágább hangfalat hallottunk, természetesen képesek lennénk belekötni a hangjukba, mégis, majdnem beleszerettünk ebbe az összeállításba.

Jamo S 626 HCS házimozi hangfalszett

Ajánlás

A Jamo igazodott a tipikus vásárlói elvárásokhoz és a frontsugárzókba lényegesen többet tett, mint a többi elembe, így egy egészen sokoldalú, és remekül teljesítő szettet állított össze. Ez nem a mozi Kánaán és nem is audiofil nirvána, hanem a mindennapok filmnézős és zenehallgatós rendszere. Ha egy valóban hozzá passzoló erősítővel kötjük össze, egy kimagasló ár/érték arányú szett birtokosai lehetünk, ami tényleg kihozza a maximumot a belé fektetett pénzből.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.