Jamo P 404 aktív hangfal teszt

Csinos amatőr

2016. április 20., szerda, 15:05

Jamo audio hifi hangfal hifi hangfal aktív hangfal Jamo hangfal hangfal teszt Jamo hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt

Kevés hangfalról mondtuk, hogy a nappaliban, a konyhában és az irodában egyaránt el tudnánk képzelni. A Jamo P 404 éppen ilyen, ráadásul erősítő se kell neki. Mi több, az ára is csábító. Megütöttük a főnyereményt?

Jamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfal távvezérlőJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 hangfalJamo P 404 hangfalJamo P 404 aktív hangfalJamo P 404 aktív hangfal

Otthonra hangolva

A Jamo P 404 egy aranyos kis állványos hangfal, melyet kompakt kialakításának köszönhetően lerakhatunk a monitor/laptop két oldalára, de a televízió környékén, vagy a konyhapult végében is épp olyan csini lesz, köszönhetően az egész külsejét érintő polírozásnak. Ez volt a marketingszöveg. Semmi gond, szerencsére, a varázsból a gyakorlatban is kaptunk egy kicsit.

Az elmúlt években volt szerencsénk több aktív hangfalat is kipróbálni, többek között a Polk számítógépes hangsugárzóit, vagy Jamo testvérmárkájaként ismert Klipsch egyik típusát. Így sikerült felhalmozni némi viszonyítási alapot, hogy kijelenthessük, a Jamo P 404 az árához mérten jó ajánlatnak tűnik. A kb. 120 ezer forintért nem csak egy pár passzív dobozt kapunk, hanem beépített erősítőt is, tehát nem kell külön elektronika a meghajtáshoz. Ezen felül a P 404 DAC-kal is rendelkezik. Két optikai bemenet található rajta, melyekre ráköthetünk pl. televíziót, set top boxot, vagy játékkonzolt. Ezen kívül egy analóg sztereó RCA és 3,5 mm-es Jack aljzat is tarkítja hátoldalát, így számítógéphez vagy mobileszközhöz is csatlakoztatható.

Jamo P 404 aktív hangfal

Amikor a P 404 piacra került, még nem volt divat, hogy egy otthoni használatra optimalizált aktív hangfalpár USB DAC-kal rendelkezzen, mostanra ez a funkció alapkövetelmény lett. Jó hír, hogy található egy aktív mélysugárzó kimenet a doboz hátulján, tehát ha úgy tartja kedvünk, később "felturbózhatjuk" rendszerünket extra basszusokkal. Ugyancsak rendelkezésre áll egy 5 voltos USB töltő aljzat, okostelefon vagy tablet számára. Ekkor még továbbra is meg kell oldanunk a hangjel továbbítását (pl. egy Jack kábellel), ezért a Jamo többszörös frissítést kellene eszközöljön.

Jamo P 404 aktív hangfal távvezérlő

Ugyanakkor vannak kompenzáló tényezők, főleg a dizájn. A P 404 csinosabb és letisztultabb, mint általunk korábban kipróbált vetélytársai. Sarkait lekerekítették, amitől modern hatást kelt, ugyanakkor fényesre polírozták, hogy jól passzoljon a manapság menő, fényes fehér vagy fekete médiabútorokhoz vagy lapos televíziókhoz. Másfelől említést érdemel az aktuálisan lefaragott ár is. A forgalmazó egyedi akciót hirdetett meg a P 404-re, melynek fejében egy ajándék Bluetooth vevővel együtt kínálják 90 000 Ft-ért, így viszont versenyképes termékről beszélhetünk, amibe (szigorúan otthoni, multimédiás viszonylatban) valóban elég nehéz belekötni.

Kicsomagolás, beüzemelés

A hangfalak aránylag kompakt (25,6 x 16,6 x 23,8 cm) méretekkel lettek megáldva, így a valóságban egyáltalán nem dominánsak. A dobozok MDF-ből készültek, az aktív egység elektronikáját fekete szálcsiszolt alumínium lemezre rögzítették. Egyébként a P 404 kétutas rendszer, 14 cm-es polipropilén mélyközép sugárzóval és egy 25 mm-es lágy textil dóm magassugárzóval. A hangszórókészletet vékony rétegű, redők és ráncok nélkül feszített hangáteresztő vászonnal ellátott előlap tette láthatatlanná. Utóbbit csak vékony szerszám segítségével tudtuk eltávolítani, ám a "grill" levételét nem javasoljuk, vele sokkal szebb a kis hangfal. Az előlapon lévő, parányi Jamo embléma elegánsan csillogott, ha ráesett a fény, a felirat diszkrét méretbeli arányairól példát vehettek volna a C9 sorozat tervezésekor is.

Jamo P 404 aktív hangfal

A csomagolás a Jamo-tól megszokott, a dobozok mellé kaptunk egy tápkábelt és egy távvezérlőt is. Szerencsére a tápegységet beépítették az aktív egység belsejébe, tehát nem kellett még egy fél téglányi műanyag doboz elrejtésén fáradoznunk. A parányi távvezérlő kialakítása meglehetősen egyszerű, viszont jó volt használni. A hangerőszabályzó gombot jól elérhető részre tették, ráadásul basszus és magas hangszín szabályzást is kaptunk. Egyébként a jelszint egy, az aktív egység hátlapjának tetején lévő impulzus potméter segítségével is állítható. A kis távvezérlő utasításaira fürgén, de néha csak második nekifutásra reagált P 404.

Jamo P 404 aktív hangfal

A baloldali hangfal az aktív doboz, minden forrásunkat és az elektromos áramot is erre az egységre kell kötnünk. Innen a jobboldali hangdobozhoz hagyományos hangfalkábel vezet. Utóbbi érdekében a gyártó mellékelt egy több méteres hosszúságú, kb. 2 x 0,75 mm2 keresztmetszetű "alap" vezetéket. Mi nem követtük el azt a hibát, hogy ezzel a gyenge minőségű zsinórral üzemeljük be a rendszert, inkább elővettünk egy saját használatú, ugyancsak belépő kategóriás, de kétszer vastagabb kábelt. A banándugó-kompatibilis, szorítófejes aljzatoknak köszönhetően épp olyan könnyű volt összekötni a hangfalakat, mintha egy hagyományos hifi rendszert üzemeltünk volna be. A P 404 aktív jellegét csupán az árulta el, hogy bekapcsoláskor szolid kattanás hallatszott, és felgyúlt a baloldali egység előlapjába épített, kék fényű LED (készenléti állapotban piros fénnyel égett, de használaton kívül, pár perc után automatikusan kialudt).

Ha sötét szobában, a televízió közvetlen közelébe tettük a hangfalakat, akkor kicsit zavarónak bizonyult a folyamatos, erős kék fénnyel világító LED. Persze ha nem fordítottuk kifejezetten magunk felé a dobozokat, csak falra merőlegesen nézve raktuk őket, redukálódott a probléma. Ha másik lámpát felkapcsoltunk a helyiségben, vagy fényes nappal járattuk a rendszert, úgy még sokkal kevésbé volt frusztráló a kis fényforrás, ettől függetlenül a Jamo igazán beiktathatna a jövőben egy "dimmelés" opciót vagy egy jóval gyengébb fényerejű LED-et.

Jamo P 404 aktív hangfal

Hangminőség

A tesztelésre szánt két hét alatt végighallgattuk tesztfelvételeinket és néhány filmet is végignéztünk a Jamo P 404 társaságában. Forráseszköznek egy Sony LCD TV-t, annak beépített médialejátszóját használtuk, optikai kábellel rákötve a hangfalakra, illetve próbaképpen egy iPhone-t is csatlakoztattunk zenehallgatáshoz, a Jack bemenetre.

A P 404 fő előnyeként elkönyvelhető, hogy benne is dominált a Jamo-féle filozófia, mely szerint valakinek a "kellemes hang" és a "jó hang" fogalma egy és ugyanaz. Így egészen fülbemászó karakter kaptunk, kissé egyszerűen közölt, de hatásos dinamizmussal. A beépített DAC és/vagy az erősítő minősége meggátolta, hogy hajszálnyi részleteket vegyünk ki a zenék és filmek hangsávjaiból, de ettől még egységes, határozott, és összefüggő megszólalást kaptunk. A hangszínszabályzó használatát nem tartottuk indokoltnak, minden beállítással csak felborítottuk a "gyári" sémát, ettől még persze lehet, hogy másoknak pont az EQ alkalmazása után lesz meg az a plusz kiélezettség, amire vágynak. Annak ellenére, hogy a P 404 kis doboz, testes, és bátran leközölt basszusokat produkált, nem annyira kegyetlen, inkább melegségre törekvő, lágy stílusban.

Kedvenc hangszeres jazz felvételeinket hallgatva hiányoltunk olyan részeket, amiket csak audiofil rendszerek képesek visszaadni, viszont meglepetten vettünk észre bizonyos elemeket, melyeket a belépő kategóriától csak ritkán kapunk meg. Utóbbi alatt gondolunk a magas és mélyközép frekvenciák alapos összefésülődésére, és az erőlködéstől mentes dinamika kezelésre. A pergődob és a nagybőgő nem akartak külön irányba törni, egymással karöltve tették kerekké az élményt. Tény, hogy a hangszerek nem határolódtak el egymástól, inkább összeolvadtak, de ettől még a zene élénksége megmaradt, "iszaposság" vagy fátyolosság nélkül.

Jamo P 404 aktív hangfal

A rendszer nagy hangerőn, illetve az intenzív basszusok hatására enyhe háttérzörejt hallatott az aktív egység hátsó lemezénél. Lehet, hogy ez egyesek számára fel sem fog tűnni, mi kb. 2 méterről hamar észrevettük. A furcsa, alig érzékelhető rezgés főleg akkor jelentkezett, ha nagyobb terhelésen intenzív basszusokra került sor.

Tesztalanyunk hangszínpada tagoltságban érthetően elmaradt a dedikált komponensekből felépített hifi rendszerektől, inkább csak egy stabil, határozott "tömböt" húzott maga köré. A magas frekvenciák mellőzték a sebészi pontosságot, inkább csak simulékonyságra törekedtek, amitől elég korlátozott mélységérzetet kaptunk, persze egy belépő kategóriás hangdoboz nem is a virtuális távolságok feltárásában kell, hogy jeleskedjen. A középtartomány gyors, könnyed és közvetlen volt, a beszédhangok szépen a televízió köré libbentek. A szereplők dialógusa mögött felépülő "réteg" mindig a vártnál kicsivel nagyobb testet öltött, ettől a P 404 egy kis izgalmat, teltséget kölcsönzött a filmekhez.

Végszó

A Jamo P 404 egy kedves megjelenésű multimédiás hangrendszer, mely vitathatatlanul küzd néhány frissítendő tulajdonsággal, ám a jelenlegi árán nem találunk hasonló paraméterekkel és lakkozott külsővel rendelkező, aktív hangfalpárt. Alacsony vagy közepes hangerőn, kis lakásokban megállja a helyét és helytakarékossága mellett szól, hogy nem igényel külön erősítőt. A dedikált komponensekből épített hifi rendszerek több részletet, árnyalatot, finomságot tárnak elénk, de azok többe kerülnek. A P 404-et amúgy sem hifi géneket hordozó megoldásnak titulálnánk, sokkal inkább egy otthoni szórakoztató központ elemének, ami könnyed hallgatózásra teljesen jó választás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.