Jamo DS2 Bluetooth hangszóró teszt

Hangok a vadonban

2016. december 2., péntek, 23:30

Jamo audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer rádió Bluetooth mobil hangfal Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt Jamo hangfal teszt Jamo hangrendszer teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Akik túrázás, kempingezés és egyéb kültéri tevékenységek közben sem képesek meglenni zene nélkül, azoknak igazi csemege lehet a Jamo kaland-hangszórójaként hirdetett DS2.

Mit tud a kicsike?

Tesztalanyunk tudása nem különösen összetett, lényegében egy zsebméretű, vezeték nélküli hangrendszer, melyet a mobilitás és praktikum érdekében akasztó idommal is elláttak. Így felaggatható a táskánk pántjára, nadrág szélére, ruhaszárító kötélre és még ezernyi tárgyra. A mindössze tenyérnyi helyet foglaló, kerekded, jégkorong formájú eszköz egyike a Jamo idén bejelentett DS, azaz Digital Series termékcsaládjának. Ugyanebből a sorozatból volt szerencsénk nemrégiben tesztelni a DS1 kerékpáros hangszórót is, mely nem kevésbé mókás termék, viszont csak szűkebb felhasználói réteget céloz meg.

Jamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóró Micro SD kártya foglalatJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóróJamo DS2 Bluetooth hangszóró

A DS2 némileg drágább, mint például a DS1, de a prémium vezeték nélküli mobil hangrendszerekhez képest még mindig olcsónak számít. 17 999 forintért vásárolható meg, cserébe kapunk IPX5 por-, ütés- és cseppálló kialakítást is. A témában jártas olvasóink számára nem nehéz rájönni, hogy egyértelmű riválisa a korábban általunk is tesztelt JBL Clip 2-nek. Elsőre úgy tűnhet, hogy a Jamo koppintotta le a JBL elgondolását, és ez voltaképpen igaz, ám a DS2 tud olyat, amire a konkurensek közül sok drágább modell sem képes. Gondolunk itt a beépített micro SD kártya olvasóra és az FM rádió tunerre. Utóbbiak, noha nem létfontosságú extrák, viszont általuk a készüléket olyanok is fogják tudni használni, akik a mobiltelefont nem zenehallgatásra tartják.

Jamo DS2 Bluetooth hangszóró

A DS2 beépített, lítium-polimer akkumulátora egy feltöltéssel kb. 6 órányi üzemidőt nyújt, parányi (alig 4 cm átmérőjű) hangszóróját 3,5 W teljesítményű erősítő hajtja. Frekvenciatartománya 150 Hz-től indul, tehát ütős basszusokra ne számítsunk, ám ettől még nem érdemes alábecsülni a képességeit, ismerve számos korábban általunk is bemutatott, méreteit meghazudtoló hangzásra képes eszközt. A DS2-t épp úgy, mint vetélytársát, telefonos kihangosítóként is használhatjuk. Végül, de nem utolsósorban az eszköz FLAC és WAV fájlformátumokat is képes lejátszani micro SD kártyáról (48 kHz mintavételezési frekvenciáig). Más kérdés, hogy szerény paraméterei nemigen fognak stúdióminőségű hanggal megajándékozni minket, ettől függetlenül ez is olyan sajátosság, amit hasonló eszközöknél még nem láttunk.

Jamo DS2 Bluetooth hangszóró

Kicsomagolás, benyomások

Parányi méreteihez képest, elsőre meglepett minket a hangszóró 180 grammos tömege. Kialakítása nem különösebben bonyolult, sőt, egyszerűbb aligha lehetne. A köralakú, gumiszegéllyel határolt készülékházat felül íves híd töri meg, melyen egy szilikon pánttal rögzített, apró fém karabiner található. A gumiszalag mechanikai szempontból jobb a JBL megoldásánál, olyan értelemben, hogy általa rugalmasabb, kevésbé merev a hangrendszer felfüggesztése. Más kérdés, hogy a finom szilikon sérülése esetén alternatív megoldásra (pl. spárga) leszünk kényszerülve. Ettől függetlenül a Jamo DS2 készülékháza tartósságot sugall.

Jamo DS2 Bluetooth hangszóró

Baloldalt kis karika és háromszög, jobboldalt pedig plusz és mínusz jelű kezelőszerveket találtunk. Utóbbi értelemszerűen a jelszint állítására szolgál, előbbiek megismeréséhez fel kellett csapnunk a zsebkendő nagyságú felhasználói kézikönyvet. Rövid olvasgatás után kiderült, hogy mindegyik gombnak több funkciója van. Nem mindegy, hogy milyen hosszú ideig és hányszor nyomjuk le őket, derült ki a sorokból. Kijelző híján sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan böngésznek majd a memóriakártyán tárolt fájlok, ill. az FM rádióállomások között. A DS2 fenekén, a töltésre szolgáló micro USB bejárat és memória kártyarekesz mellett parányi fehér LED található. Ez az egy fényforrás jelez vissza, különféle ritmusú villanásokkal valamennyi utasításunkra. Néhány nap után a lámpácska kémlelése nélkül is rutinosan tudtuk kezelni a DS2-t, ettől függetlenül megismerése türelmet és megszokást igénylő folyamat volt.

Jamo DS2 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Bármennyire is furcsának tűnik, rádióműsorok hallgatásához kiemelten tudjuk ajánlani a DS2-t! Utóbbi során ugyanis az emberi beszédhangokat a méreteit meghazudtoló erővel, magabiztossággal tudta megszólaltatni. Egészen szürreális élmény volt a műsorvezetők testes, zengő orgánumát a hangszóró méreteihez mérten sokkal nagyobb, szélesebb szórt mezőből érzékelni.

A DS2 karaktere összességében jónak mondható. Egyetlen hangszórója alaposan fáradozott annak érdekében, hogy a frekvenciaspektrum aljáról és tetejéről is elcsippenthessünk néhány részletet. Nagy (60 % fölötti) terhelésen érezhető volt, hogy a kis membrán már úgymond izzad, erőlködik, de a kis méretre való tekintettel ezen nem is csodálkoztunk. Mindazonáltal nem szabad alábecsülni a DS2 teljesítményét. Bármilyen telefon vagy laptop beépített csipogóját képes határozottan maga mögé utasítani erőteljesség és jelszint terén is.

Egy relatív olcsó zsebhangrendszertől értelemszerűen nem audiofil teljesítményt várunk el, ezért nem is kifogásolhatjuk, hogy a DS2 szűk dinamikatartománnyal és egyszerűen, tömörítve leközölt frekvenciákkal reprodukálta felvételeinket. Felbontása nem szárnyalja túl a konkurens ultrakompaktokét, magas frekvenciáinak kiélezett, határozott jellege viszont segített némileg definiálni, artikulálni az információt. Így bármennyire is egyszerűen közölte a zenéket, tömörsége nem okozott tompa mellékhatást.

Jamo DS2 Bluetooth hangszóró

Végszó

Ha szigorúan csak a hangját vennénk figyelembe, akkor nehéz lenne értékelni a DS2-t. Ismerve vetélytársait, hangminősége nem múlja felül azokét, de nem is rosszabb. Praktikus extráinak köszönhetően viszont ajánlható lehet olyanoknak is, akik ritkán, vagy egyáltalán nem használnak mobiltelefont zene lejátszásra. Egy olyan szituációban, ahol nincsen áram vagy hifi rendszer, leendő tulajdonosa a Jamo DS2 tudását így is, úgy is kincsként fogja értékelni. Kedves karácsonyi ajándék lehet azoknak, akik szeretik szabadidejük nagy részét utazással, kirándulással tölteni és a zenéről, ill. a zene közösségi funkciójáról sosem mondanának le.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.