Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition álló hangfal teszt

2019. április 4., csütörtök, 08:40

Jamo audio hifi hangfal hangszóró hangfal teszt hifi hangfal Jamo hangfal hifi hangfal teszt Jamo hangfal teszt

Az elmúlt évtizedekben kevés olyan sokarcú hangfalgyártóval találkozhattunk, mint a Jamo. Az eredetileg dán vállalat minden létező szintet képviselt már, az egészen egyszerű, olcsó dobozoktól kezdve az olyan high end monstrumokig, mint pl. az Oriel. Az utóbbi években a Jamo is beállt abba sorba, amely inkább a profitra, mint a presztízsre hajt, de a Klipsch-sel való fúziója óta beszivárgott tőkét nagyon jól hasznosítva, újra friss, jó minőségű és szerethető modellekkel árasztották el a piacot. Mostani tesztalanyunk sokkal inkább egy régi kedvencnek tiszteleg, a nagy sikereket megélt D 590 50-ik jubileumát ünneplő, limitált darabszámú modelljét vizsgáltuk meg.

A legenda visszatér

Ha manapság kiejtjük a Jamo nevet, nagyon vegyes érzéseket vált ki több évtizedre visszanyúló termékpalettája. Ha az egykori kis elektronikai üzletek polcáról is leemelhető, 30-40 ezer forintért vesztegetett Studio 160-180 dobozokra gondolunk, inkább mosolygós fejcsóválás lesz a vége. Ám aki már hallott megfelelő elektronikával támogatott Oriel-t, Concert 8-at vagy 11-et, melyek már húz évvel ezelőtt is egy jobb autó árával vetekedtek, azonnal más megvilágításba helyezi a gyártó hozzáértését. Ezeket a fantasztikus hangsugárzókat először talán éppen a D 570, D 590 vagy éppen a D 707 modell tudta megközelíteni mind megépítésben mind hangminőségben, de jellegzetes formájuk miatt ezek sokkal inkább kapcsolódnak aktuális vendégünkhöz.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal

A D 590 50th Anniversary Special Edition külsőre ugyanúgy néz ki, mint az említett elődök. Az ívelt oldalakkal ellátott doboz nagyon jól bevált konstrukciónak mondható, ami az állóhullámok kialakulásának meggátolását illeti, ám a keskeny előlap miatt itt sem férnek el nagyobb méretű hangszórók.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal belső

A D 590 SE belső megépítése szintén példaértékű. A különböző kamrák gondosan el vannak választva egymástól mellyel egyszerre hatékony merevítést is kapott a doboz, és mindezt precízen kibélelték tompító szivacsokkal. Szükség is van erre, hiszen Joseph D'Appolito úr által megálmodott első hangszóró elrendezést (két mélyközép hangszóró között egy magassugárzó) nagyon jól fókuszált hangját, továbbra is (itt csak) egy 20 cm-es mélysugárzó hivatott támogatni. Ennél a modellnél azonban már nem két egymással szembe fordított hangszóró dolgozik, hanem csak egy lefele néző.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal mélysugárzó

A részletek

A háromutas rendszerű hangfal masszív MDF anyaga és merevítései tehát méltó alapot biztosítanak a jó hangminőséghez, a többi már a belsőségeken múlik. Az előlap visszaidézi az elődök világát, de alaposan felfrissítve azt. Az alsó harmadot hasonló stílusú zsák textil borítja, mint amit a Jamo legújabb hangsugárzóinál is láthattunk, mely megegyezik a hangszórókat védő selyem anyagával is. Ennél a pontnál negatívumként szolgált számunkra a gumihüvelyekbe való rögzítési mód, amit 600 000 Ft-ért már nem szívesen látunk, de a selymet felhelyezve, nagyon elegáns és modern hatást kelt.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal

A selyem mögött bújnak meg a 127 mm-es, üvegszál szövésű membránnal ellátott, ABS kompozit kosaras közép-, és a 25 mm-es lágy dóm magassugárzók. Ezek felett egy elegáns üveglap díszeleg, és egyben védi is a karcoktól a fedőlapot.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal hátlap

A szintén keskeny hátlapon található a jól megtermett reflexnyílás, egy szálcsiszolt alumínium plakett mely többek közt azt is megmutatja nekünk, hogy a 250 darabban limitált hangsugárzó (bár néhol 500 db-ot írnak) hányadik példánya van előttünk, alatta pedig a kettős kábelezésre alkalmas minőségi csatlakozó.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal

Ezt kiszerelve láthattuk meg a keresztváltót, melynek komponensei és kábelezése hozzák az elvárható szintet, de kimagasló minőséggel sajnos nem találkozhattunk. A hangszórókészlet ezzel ellentétben, nagyon igényes középsugárzókból áll, melyek anyaga nagy merevséget és gyorsaságot ígér.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal keresztváltó

A selyem dóm magassugárzó viszonylag egyszerű darabnak mondható, ennél talán jobbat is megérdemelt volna a D 590. A legtöbb gyári leírás szerint a középsugárzókkal egyetemben, a doboz aljában elhelyezkedő 203 mm-es mélysugárzó is egy hasonló, üvegszál szövésű, gumiperemes membránnal ellátott egységnek kellene lennie.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal hangszóró

A talp eltávolítása után mi ezzel szemben egy egyszerű szivacs peremű papírmembrános légmozgás keltőt találtunk, melynek a súlya talán csak a mágnesének méreténél volt elenyészőbb. Nem feltétlenül bizalomgerjesztő részlet ez, de mint tudjuk, a "puding próbája az evés" így előre nem ítélkeztünk.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal mélysugárzó

Meghallgatás

A meghallgatást egy 30 négyzetméteres átlagosan felszerelt nappaliban végeztük, bő egy hetes bejáratási procedúrát követően. A hangsugárzókat 40-50 cm-re elhúztuk a falaktól, de ha lehetőség van rá, ennél még többet javaslunk. A D 590 50th Anniversary hangja már a bejáratás alatt is nagyon jól fókuszált és nyugodt volt. A különböző hangszerek valósághűen és tisztán szólaltak meg, de egy csipetnyivel több fényességet el tudtunk volna viselni. A részletek visszaadásában nem volt hiány, de a basszusok terén bizony többet vártunk. Egy extra mély hangsugárzóval ellátott ilyen méretű dobozból húsos, igazi szubbasszusra számítottunk.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal

Tovább barangolva az akusztikus zenék világában, az az érzésünk volt, hogy vendégünknek hosszabb bejáratás szükségeltetik, mint amennyit mi biztosítani tudtunk, melynek köszönhetően simulhatnak és testesebbé válhatnak a basszusok, valamint a középső és magas frekvenciáról eltűnhet az a leheletvékony fátyol, amit az elején éreztünk.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal

A D 590 50th Anniversary magasabb hangerőn és lendületes, dinamikus zenéknél kezdett inkább éledezni. A sztereó tér nagyon jól fókuszált, pontosan tagolt volt, de többszöri állítgatás után sem tudott szélesre nyúlni. Háromdimenziós ábrázolásába nem tudtunk belekötni, az énekes és a zenekar közti távolságot, valamint a magasságokat remekül megmutatta. Előadásmódjára sokkal inkább volt jellemző a nyugodtság, a precíz kimértség és a magabiztosság, mint a mesterkélt, hatásvadász mellkas döngetés. Semleges, és nagyon kellemes közép és magas frekvenciája mellőzött mindenféle tolakodást, így hosszan hallgatható és élvezetes maradt. Basszusai hallhatóan hosszú bejáratást igényelnek, mert olykor diszkrét búgásra lettünk figyelmesek, de ezt bizonyos szintig az elhelyezésre is ráfoghatjuk. Egy ilyen méretes reflexnyilásnak egyszerűen hely kell, erre mindenképp érdemes odafigyelnie annak, aki ebben a hangsugárzóban gondolkodik.

Jamo D 590 50th Anniversary Special Edition hangfal

Összegzés

A Jamo ismét egy nagyon mutatós hangfalpárost adott a rajongói számára, ám 600 000 Ft-os kiskereskedelmi árával már nagyon combos konkurenciával kell megküzdenie. Ahány helyiség annyi hangzás, ezért érdemes odafigyelni ezekre az adottságokra, mert a D 590 50th Anniversary Special Edition nem mindenhol fogja tudni kifutni magát. 90 dB-es érzékenysége ellenére, meghálálja az erőt és a minőségi forrásanyagot, de ami az igazi unikum a ritkaságokra vadászó hifisek számára, az a limitált darabszám, és a valóban kifogástalan megépítés, mellyel valódi szobadísszé válhat akár dióbarna, akár fekete kőris faerezetes színben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.