HECO Aurora 700 álló hangfal teszt

2018. január 4., csütörtök, 18:45

HECO audio hifi hangfal hangszóró HECO hangfal hifi hangfal hangfal teszt HECO hangfal teszt hifi hangfal teszt

Korábbi híradásunknak megfelelően, a német HECO, ismét egy remek alternatívát kínál azoknak, akik kedvező áron szeretnének egy mutatós és méretes hangfalat birtokolni. Az új Aurora család a hasonló jegyekkel rendelkező Music Style széria utódjaként lépett hadszíntérre, mellyel egy alaposan zsúfolt piacon kell helytállnia.

HECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangszóróHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfalHECO Aurora 700 hangfal csatlakozóHECO Aurora 700 hangfal csatlakozóHECO Aurora 700 hangfal csatlakozóHECO Aurora 700 hangfal hátlapHECO Aurora 700 hangfal hátlapHECO Aurora 700 hangfal talpHECO Aurora 700 hangfal talpHECO Aurora 700 hangfal talpHECO Aurora 700 hangfal talpHECO Aurora 700 hangfal keresztváltóHECO Aurora 700 hangfal belsőHECO Aurora 700 hangfal belső

A német precizitás

Ez a fogalom szerencsére nem csak a prémium termékekre jellemző, mellyel azonnal szembesülhettünk a hangfalak kicsomagolásakor. A doboz kidolgozása nemcsak egyedinek mondható, hanem minden részletében egy igényes és precíz tervezés és kivitelezés végeredménye. Nevezzük nevén a gyereket, a HECO Aurora 700 átkozottul jól néz ki! Természetesen ez, ahogy lenni szokott, ízlés kérdése, de ahogy a selyemfényű fehér előlap végighúzódik a hangsugárzó frontján, majd a tetején a hátlapig, elkülönülve az elefántcsont fehér faerezetes doboztesttől, az egyszerűen szemet gyönyörködtető.

HECO Aurora 700 hangfal

A legtöbb modern nappaliban manapság hasonló médiabútorok jelennek meg, így legyen szó bármelyik színváltozatról (feketében is kapható), feleség legyen a talpán, aki a HECO Aurorát a kinézete alapján vétózná meg. Pedig az ár mellett ez szokott lenni a döntő ok, de ebben az esetben még az is egy barátságos határon belül marad. A 700-as típusjelzést kapott hangdobozokért ugyanis 300 000 Ft-ból nem adnak vissza jelen pillanatban, ami ránézésre több mint korrekt ajánlat egy ilyen párosért. Természetesen hangsugárzót nem csak a külseje miatt választunk, de erre majd visszatérünk, ha már kellően kiveséztük azt.

HECO Aurora 700 hangfal talp

A sajtófotók alapján kifejezetten piszkálta a fantáziánkat a dobozok talpa, ami ránézésre, jóval magasabb kategóriát idéz. Nos, félig meddig meg is lepődtünk a megoldáson. A pontosan ugyanolyan selyemfényű talpak anyaga ugyanis egyszerű, könnyű és olcsó, de jól merevített és igényesen kidolgozott műanyag, ám a tüskék már három részből összeálló, forgácsolt alumínium darabok, melyekkel tökéletesen beállítható és stabilizálható a méretes hangfal. Fa padlóhoz a tüske helyett a mellékelt "gumituskókat" érdemes használni.

HECO Aurora 700 hangfal talp

A fehér HECO Aurora 700 számunkra talán egyetlen stilisztikai gyengesége, éppen a hangszóró készlet. Valahogy ezek a koromfekete membránok, nem illenek ebbe az összképbe, de hát erre a nyűgünkre megoldás a fekete verzió, amibe már tökéletesen beleolvadnak.

HECO Aurora 700 hangszóró

Az Aurora 700 esetében egy 28 mm-es, ferrofluid hűtéses, Fluctus felfüggesztésű selyem dóm magassugárzó valamint két darab 170 mm-es, acél kosaras, Kraft papír membrános mély- és egy mélyközép sugárzó gondoskodik az erősítőből érkező jelek hanggá alakításáról.

HECO Aurora 700 hangszóró

Amennyiben valaki ragaszkodik a fehér színű verzióhoz, de szeretné mégis eltakarni a fekete hangszórókat, úgy ezt egy mágneses rögzítésű, igényes kivitelű, világos színű hangszóróselyem felhelyezésével pillanatok alatt megoldhatja.

HECO Aurora 700 hangfal

A hangfal hátulján sem okoznak csalódást a részletek. A két darab, csavarral rögzített reflexnyílás a használat során nyílván nem látható, kidolgozásukból adódóan mégis olyan mutatósak, mint egy sportautó kipufogó végei. Kettős kábelezésre/erősítésre alkalmas, fémtalpas kábelcsatlakozó terminálja is kifejezetten gusztusos.

HECO Aurora 700 hangfal csatlakozó

A hangszórókat eltávolítva a doboz belsejében is körülnéztünk kicsit. A fáziskorrigált keresztváltó jó minőségű alkatrészekből áll, merevítései és belső szigeteltsége is alapos munkára utalnak. Ezek után már valóban kíváncsiak voltuk az Aurora 700 hangzására is.

HECO Aurora 700 hangfal keresztváltó

Meghallgatás

Szokásunkhoz híven, az éles teszt előtt hagytunk közel egy hetet a HECO párosnak, hogy "felkészülhessen" a vizsgára. A tesztkörnyezetben több különböző erősítőre is rákötöttük, így valóban ki tudtuk hozni az Aurorákból ami bennük rejlik. A méret nem minden, ahogy szól a mondás, és ha egy ekkora hangsugárzó "csak" 20 kg és alulról súrolja a 300 000 forintos vételárat, akkor természetesen az elvárásainkat is ehhez igazítjuk. Természetesen vetettünk egy pillantást az adatlapra is miközben az első dallamok felcsendülnek, hogy azok hitelességét is ellenőrizhessük. Nos, az adatok nem hazudnak, bár a 25 Hz-es alsó tartomány előcsalogatásához bizony már határozottan a hangsugárzó kvalitásán és kategóriáján túllépő erősítőre van szükség, ami már nem feltétlenül ésszerű kombináció. Az éppen nálunk vendégeskedő Parasound elektronika azonban sok mindenben segített nekünk az A-B hangsugárzó lehetőséggel, ugyanis így több azonos kategóriájú dobozt tudtunk a HECO mellé kötni és egy egyszerű gombnyomással ide-oda kapcsolgatni.

HECO Aurora 700 hangszóró

Az első és azonnali észrevételünk az, hogy a HECO Aurora 700, "hangosabb" volt az összes vetélytársánál. Ez bizony egy nagy előnyt jelent számára az ellenfelekkel szemben, hiszen a 92 dB-es érzékenység lehetővé teszi, hogy alacsonyabb teljesítményű (akár olcsóbb csöves) erősítőkkel is meg tudjuk hajtani. A korábban említett, méretes hátsó reflexnyílásoknak köszönhetően, tisztességes basszusokat kaptunk már egészen alacsony jelszinten is, ám tekintettel kellett lennünk a megtermett doboz és a két 170 mm-es mélysugárzóból származó légmozgásra is, melynek bizony helyre van szüksége, hogy ne gerjedjen és váljon zavaróan brummogóssá. Ezt orvosolhatjuk egy megfelelően csillapított nappalival (szőnyegek, bútorok, függönyök stb.) és természetesen azzal, hogy megfelelő mértékben (legalább 40-50 cm) elhúzzuk a hangsugárzókat a mögötte és mellette lévő falaktól.

HECO Aurora 700 hangszóró

Kellemes tapasztalat volt, hogy amikor a mélyhangokra ható optimális beállításokat megtaláltuk, a beforgatással már nem volt túl sok dolgunk. A HECO szerint a magassugárzó körüli optimalizált hullámvető - ami ebben az esetben valóban hullám formájú - segít kiszélesíteni az úgynevezett "sweet point"-ot, azaz az optimális hallgatói pozíciót. Kijelenthetjük, hogy ez sikerült, a hangkép kellően szélesre nyúlt és nem volt szükség folyamatos helyezkedésre a kanapén. Akusztikus hangszereket előnyben részesítve, szeánszunk első fázisában a jazz, blues, és szimfonikus zenék birodalmában barangoltunk az Aurora 700 előadásában. Bár konkrét teszt során még nem sok HECO-val találkoztunk, de természetesen volt már alkalmunk többet is meghallgatni a német gyártó kínálatából, és kijelenthetjük, hogy az Aurora család, méltó tagja lehet a HECO középkategóriájának. Hangzásvilága semleges, de mégis megvan benne az a jellegzetes karakter, ami a márkát jellemzi. A fúvós hangszerek érces erőteljes hangja nagyon élethűen áramlott a hangszórókból, a nagybőgő basszusai pedig alaposan megrezgették alattunk a kanapét. Éreztük, hogy erőben nincs hiány, de a méreteiből adódóan az a bizonyos kifinomultság bizony hiányzott. A magassugárzó rendkívüli részletességgel árasztotta el a teret, de a tapasztalataink szerint, egy harsányabb erősítővel bántóvá, zavaróvá váltak a magasabb frekvenciák. Lágyabb, melegebb hangú erősítővel (Pl. NAD, Naim, Cyrus) jóval élvezetesebb volt a HECO előadása, így amennyiben valaki ebben a hangsugárzóban látja meg a következő (vagy az első) zenei partnerét, úgy mindenképp azt javasoljuk, fáradjon el a forgalmazóhoz egy tesztre, és amennyiben már megvan az erősítő/kábel kombója, úgy azt is érdemes elvinni. Ahogy említettük, itt nem is annyira az elektronikák értéke, ami nagyban befolyásolta a hangzást, hanem inkább azok karaktere.

HECO Aurora 700 hangszóró

Tovább barangolva tesztzenéink között, egyre inkább kezdtük megtalálni a HECO előadásában a pozitív pontokat. Énekhangjai erőteljesek, jó pozícionáltak és testesek, térleképzése megfelelően széles és mély volt. Azonban nagyzenekari felvételeken még DSD fájlok esetében is homályosan pozícionálhatóak voltak a különböző hangszerek, de ez az ilyen kategóriájú álló hangsugárzók esetében teljesen természetesnek vehető. A HECO Aurora 700, áránál fogva sem a minden részletre kiterjedő, kifinomult komolyzenére kifejlesztett audiofil hangfal, ettől függetlenül remekül megállta a helyét ebben a közegben is. Hol érezte magát igazán jól? A könnyűzene, pop, rock, és az elektronikus muzsikák forgataga az, ahol a HECO Aurora 700 igazán elemében volt. A rockzenék dinamikus, pörgős dallamai energikusan járták át a közel 30 négyzetméteres szoba minden szegletét. A feszes erőteljes dobok, tiszta éles gitárszólók és csengő cintányérok kavalkádja önkéntelen bólogatásra késztette a hallgatót, aki ha nem elvakult rocker, úgy Trentemoller, Massive Attack, vagy Etherwood elektronikus impulzusaival teletűzdelt hangzásvilágára váltva is átélheti azt az élményt amit mi is.

HECO Aurora 700 hangfal

Összegzés

A HECO sok mindent figyelembe vett az Aurora 700 megalkotásakor. Továbbfejlesztett technológiával megtartotta, sőt javította hangzásvilágát, egy olyan modern köntösbe csomagolva, amellyel minden modern otthon díszévé válhat. Remek választás lehet azoknak, akik belépő szintű sztereó vagy házimozi hangsugárzójuktól komolyabb szintre szeretnének lépni, vagy azoknak a kezdőknek, akik hajlandóak egy kicsit nagyobb ráfordítással hosszútávra egy jó ár/érték arányú hangfalszettet vásárolni. A HECO Aurora 700 egy nagyon jó hifi hangfal, de megvannak a korlátai. Egy jól megválasztott környezetben megbízható partner lehet szinte minden zenei stílushoz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.