Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró teszt

Hangok az űrből

2023. június 14., szerda, 01:25

Harman Kardon HK Onyx audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal mobil hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt Harman Kardon hangfal

Sokan joggal unják a teatermosz kinézetű hangrendszereket. Többségük véges tudású, különösan akkor, ha házibuli jellegű igényekre kerül sor. A Harman Kardon Onyx Studio különc formájával és magas terhelhetőségével töretlen népszerűségnek örvend. Legújabb kiadása újrahasznosított műanyagot tartalmaz, de vajon a környezetkímélő gondolkodás nem ront a hangzáson?

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

Egy UFO, ami védi a földet

A Harman Kardon a JBL testvérgyártójának tekinthető, mindkettő a HARMAN cégcsoporthoz tartozik. Óriási kutatási és fejlesztési háttér áll rendelkezésükre, folyamatosan vizsgálják a modern technológiákat, így nem meglepő, hogy az Onyx Studio Bluetooth hangrendszernek már 8. kiadását mutatták be. Elődjéhez képest, melynek tesztje itt olvasható, látszólag nem történt radikális változás, ami a formatervre nézve igaz is. Apró módosításokat eszközölt a gyártó, melyeknek csak egy részét hozták nyilvánosságra. Ilyen részlet, hogy ebben már nem 4.2, hanem 5.2 verziójú Bluetooth található.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

20 dekát hízott elődjéhez képest, de nagyobb nem lett, sőt, magassugárzói a korábbi 25 mm helyett 20 mm-re módosultak. Középen 12 cm-es mélyközépsugárzót tartalmaz, amely passzív sugárzóval (sokan radiátornak nevezik) is kiegészül, de utóbbi méretéről nincs tudomásunk. Mindezt 50 W teljesítményű erősítő szolgálja ki, 50 Hz-es alsó frekvenciás határral, ami egy hordozható, viszonylag kompakt eszköztől meggyőző adat. 3 darab 250 mAh kapacitású akkumulátora egy ötórás feltöltést követően nyolcórás üzemidőt ígér a lejátszott zene és terhelés függvényében.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

Érdekesség, hogy az Onyx Studio 8 automatikus kalibrációt végez a körülötte lévő helyszín akusztikájához idomulva. A gyártó közleménye alapján így minden körülménynél a lehető legjobb hangzást nyújtja. Ha kettővel rendelkezünk, akkor összekapcsolhatók vezeték nélküli sztereó üzemmódba, megduplázva és kiszélesítve a hangélményt. Funkcióinak része kettős beépített mikrofon is, ami a leírása szerint akkor is tisztán érzékeli a beszédhangot, ha a szoba végéből szólalunk meg.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

Küllem

A Studio 8 továbbra is egy UFO benyomását kelti, amit az élére állítottak. Fémgyűrű veszi körül, ami egyszerre tölti be láb és hordozófül szerepét. A döntött, egymást átszelő kör alakú részek időtlen, elegáns hatást keltenek. Nem utolsó szempont, hogy az egyhangú "cső" vagy "kocka" formákhoz képest ezt az alakot több női ismerősünk is dicsérő szavakkal illette. A korábbról ismert fekete és kék színeken kívül immár egyértelműen nőiesebb, pezsgő kiadásban is rendelhető. Az ár cikkünk írásakor mindegyik esetben 120 000 forint.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

A csomagolás újrahasznosított műanyagot tartalmaz, de a gyártási minőségre és a külső anyagok érzetére nincs rossz befolyással. A szövet, mely mindkét oldalát takarja, újrahasznosított poliészter fonálból készült.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

Használat közben

A beüzemelés nem tartott tovább fél percnél. Telefonunk azonnal kapcsolódott a bekapcsolást és Bluetooth keresés elindítását követően. Prémium áráért cserébe az Onyx nem kizárólag átlagon felüli terhelhetőséget nyújtott, más praktikus részletekben is rálicitált átlagos riválisaira. Konkrétan a vezeték nélküli jelátvitel stabilitása erős maradt akkor is, ha a forrást (telefont) 10 méteres távolságra vittük. Az akkumulátoros üzemidőt nem tudtuk pontosan lemérni, de egy egésznapos grillparti során, délelőttől napnyugtáig (7 órán keresztül) hallgattuk rajta a zenét, közepes jelszinttel (hangerővel). Napnyugtakor sem merült le teljesen az akkumulátor. Jó hír azoknak, akik szeretnek a kertben, erkélyen bulizni, vagy bárhol, ahol nincs áram.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

A jelkésés elhanyagolható mértékű volt, így videós podcastok hangosítására, Netflix csemegézéshez is jól bevált tesztalanyunk. Egy Jack bemenetet is tartalmaz, így közvetlenül számítógéphez vagy tévéhez csatlakoztatva multimédiás hangrendszerként használtuk.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

A beépített telefonos mikrofonnal és kihangosítással vegyes tapasztalatokat szereztünk. Ha nyugodt szobai körülmények között, eleven háttérzaj nélkül használtuk, a másik fél gondtalanul értette szövegünket. Zajosabb szituációban, ha méterekre tartózkodtunk tőle, a kis földönkívüli logikusan nem tudta kizárólag a beszédet kiszedni a zajból. Egy csendesebb irodában viszont simán kihasználható ez a funkció. Más kérdés, hogy a vonal másik végén lévő felet csak tompán szólaltatta meg az Onyx, mint a fapados minőségű autós hangrendszerek. Ezért az árért örültünk volna, ha tisztábban jeleníti meg a hívott személy hangját. Ettől függetlenül a kihangosítás hasznos, legalább a hangrendszerrel is fogadhattunk hívást, amíg előhalásztuk a konkrét telefont.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A Harman Kardon Onyx Studio 8 ugyanazt a fellelkesült, erős basszusra épülő karaktert nyújtotta, amellyel elődjeinél találkoztunk. Kis terhelésen határozottan megemelkedett a mélyhang, de ha feljebb emeltük a jelszintet (hangerőt), akkor sem vált erőtlenné. Automatikusan érzékelte a környezeti viszonyokat és észrevétlen átmenettel igazította azokhoz a hangkaraktert. Így történt, hogy még egy többszáz négyzetméteres kert közepén, ahol semmilyen visszaverődő felület nem tudta felerősíteni a mélyhangokat, továbbra is ütős basszust kaptunk. A lapos formát nem kell alábecsülni, ez az UFO nem feltétlenül "békés szándékkal jött". Hozzá kell tenni, hogy órákon keresztül történő használat után sem fárasztotta fület, vagyis a bántó, harsány, fejfájdító hatást sikerrel mellőzte.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

A középső hangok kerekítettek voltak, a magas frekvenciák selymesen lágyak. Az élesebb tónusú zenék sem váltak bántóvá, a tömörített műsorok (közéjük sorolható a Spotify minősége is) zavaró hibái palást alá kerültek, a dinamika mégis élénk maradt. Tesztalanyunk gondosan ügyelt arra, hogy a halk és hangos részletek közti eleven különbséget megrajzolja. Olykor még rá is tett egy lapáttal. Ezért nem kellett feltétlenül intenzíven járatni, hogy a zene energikussága bólogatásra késztessen minket. A Thievery Corporation andalító darabjait ugyanolyan lelkesen kezelte, mint régi kedvenc Limp Bizkit számainkat. Jazz és klasszikus zene esetén mellőzte a hifis realizmust, ott jobban feltűntek a színezett frekvenciák, de az alapvetőbb hangulati elemeket és fontosabb részleteket megjelenítette.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

A méret és forma ismeretében nem várhattunk el széles sztereó színpadot. Két Onyx Studio 8-at össze lehet kapcsolni vezeték nélküli sztereó üzemmódba, de a kipróbálás esetünkben csak egy darabbal történt. A jobb és bal oldal információja egyetlen összefüggő blokkból úszott ki. A két magassugárzó előnye szerintünk nem a színpad szélesítésében, hanem szórásban mutatkozott meg. A zene nem egy keskeny pontból szivárgott, helyette óriási területet töltött be. Igaz, hogy csak egy irányból érkezett a hang, de 20-30 négyzetméteres helyiséget is ügyesen beterített.

Harman Kardon Onyx Studio 8 Bluetooth hangszóró

Végszó

A Harman Kardon Onyx Studio 8 stílusos megjelenésű, viszonylag karcsú hangrendszer, mégis óriásit szól. Karaktere nem kimondottan audiofil, de kétségtelenül fülbemászó, populáris. Akkumulátorának üzemideje elég egy egésznapos kerti bulihoz is. Erős alternatíva azoknak, akik a JBL Xtreme elegáns alteregóját keresik. Különc megjelenése nem mindenkinek tetszik, de legalább nem tucattermék benyomását kelti. Otthoni edzőtermet, dolgozószobát, erkélyt, ebédlőt, konyhát legtöbb esetben gondtalanul betölt zenével és e helyiségek között retikülként, zökkenőmentesen hordozható. Nekünk titkos képessége, a meghökkentően erős basszus okozott főleg meglepetést. Aki a keményebb zsánereket részesíti előnyben, ilyen eszközben izgalmas társra lel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.