Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró teszt

Elegáns dimenzió

2023. október 25., szerda, 09:45

Harman Kardon HK Onyx audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal mobil hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt Harman Kardon hangfal

A vezeték nélküli hangrendszerek világában már nemcsak filléres, zörgő-kotyogó műanyag szappantartók közül lehet válogatni. A minőségre szomjazók számára prémium opciók ugyancsak elérhetők. Közéjük tartozik a Harman Kardon Luna, mely az eleganciát kompakt mérettel és gondosan populárisra szabott hangzással kombinálja.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóró frontHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóró hátlapHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóróHarman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

Elegáns útitárs

A Harman Kardon Luna hasonló méretű, mint egy JBL Charge hordozható hangrendszer, viszont megjelenése komolyabb. Mindkét név, illetve gyártó a HARMAN International cégcsoport része, viszont míg a JBL a fiatalosabb, sportosabb megjelenésről híres, addig a Harman Kardon általában felnőttesebb motívumokat alkalmaz a formaterveiben. A Luna koncepciója egyszerű: bárhol elférő hordozható hangrendszer, ami elegáns megjelenést, hosszú üzemidőt és jó hangzást ígér. Hétköznapi szituációkhoz szánja a gyártó azoknak, akik teázás, reggeli kávé vagy kanapén heverős kikapcsolódás és hasonló tevékenység közben szeretnének zenét, podcast műsort hallgatni. Akár kint a szabadban is.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

Az eszköz IP67 tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy fröccsenő víz- és porálló kialakítású. A legfrissebb verziójú Bluetooth (5.3) található benne, bár a kodekek támogatottságát illetően csak annyit lehet tudni, hogy az A2DP 1.3 és AVRCP 1.6 profilokat támogatja. Egy LDAC vagy aptX HD még férhetett volna a tudástárába. Viszont jó hír, hogy akik szeretnék megtöbbszörözni a teljesítményét, dönthetnek úgy, hogy két HK Luna hangrendszert vezeték nélkül összekapcsolnak. Ilyen esetben sztereó hangzás valósul meg.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

A Luna beépített, 4800 mAh kapacitású akkumulátora kb. 12 órás üzemidőt ígér egyetlen feltöltéssel. Egy 20 mm-es magassugárzót és egy 48x90 mm-es mélyközépsugárzót tartalmaz, melyeket külön erősítők szolgálnak ki. Zenei összteljesítménye 40 W, alsó frekvenciás határértéke pedig 60 Hz. Nem kimondottan a hangzással áll összefüggésben, de említést érdemel, hogy a gyártó tudatosan törekedett az újrahasznosított anyagok széleskörű alkalmazására. A Harman Kardon Luna házán lévő poliészter szövet 100%-ban, házának műanyag részei pedig 85%-ban újrahasznosított műanyagból készültek (az alumínium részek fele szintén). Mindez a cikk írásakor 70 000 forint körüli összegért kapható.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

Használat közben

Tesztelés előtt feltöltöttük a Luna beépített akkumulátorát, majd az első bekapcsolást követően másodpercek alatt párosítottuk egy okostelefonnal. Vezérlése könnyedén történt, pont olyan egyszerűséggel, mint bármelyik JBL vagy Harman Kardon Bluetooth hangrendszeré. Tetszett, hogy a tetőn lévő gombok kevésbé erős nyomást is jól érzékeltek. A bekapcsolás és kikapcsolás komótosan zajlott, néha akár 2-3 másodpercig is eltartott, de azt leszámítva nem igazán találtunk zavaró részletet. Az alumínium tető közepén fehér LED sor mutatta az akkumulátor töltöttségét, a plusz/mínusz gombok megnyomása esetén pedig a jelszintet (hangerőt).

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

Összességében gördülékeny felhasználói élményt nyújtott az eszköz, egyszerűsége által nem okozott fejtörést a beállítása és a vezérlése. Nem mértük stopperórával, de az akkumulátor által biztosított üzemidő kielégítőnek bizonyult. Ha minden nap használtuk 1-2 órán át, akkor is kibírt majdnem egy hetet egy töltéssel. Hozzá kell tenni, hogy a tényleges várható üzemidő függ a terheltségi szinttől és lejátszott műsortól is. Mindenesetre a Bluetooth hatókör (10 méter körüli) és jelstabilitás piros pontot érdemelt. Ha a szolgáltatásokkal kapcsolatban muszáj bármit kifogásolni, akkor egyesek hiányolhatják az akkubank funkciót, vagy vonalszintű Jack bemenet, netalán telefonos hangosítás meglétét.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró hátlap

Hangminőség

A HK Luna populáris hangkarakterrel rendelkezett, inkább lágy és meleg tónusokkal jelenítette meg a zenéket. A basszusa kellemesen élénk volt, torz búgás nélkül, bár méretéből adódóan a legmélyebb régiókat inkább mellőzte. A középső frekvenciák intenzívek és előtérbe nyomulók voltak, élénk textúrával. A magashangok inkább puha és visszafogott jelleggel jelentek meg, de csak alacsonyabb terhelésen. Intenzívebb járatás esetén a frekvenciák aránya kissé felborult, a basszus felduzzadt, de túlságosan önálló réteget képezett. A magas frekvenciák feszülős, nyomott dinamikával tudtak csak szólni, ha 70% fölötti terhelésre került sor. Számunkra a Harman Kardon Luna inkább halk és közepes terhelésre optimalizált eszköz benyomását keltette.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

Mista Savona és Julito Padron - Trumpet Interlude c. számát hallgatva telt, energikus basszus jelent meg, bátor trombita hanggal és markáns, nehéz ütős kísérettel. A kis hangrendszernek nem volt célja lineáris hifi hangzást nyújtani, inkább vidám és energikus karaktert célzott meg, ami kísértetiesen hasonlított a korábban kipróbált, JBL nevet viselő alternatívákéhoz. Bonobo - Bambro Koyo Ganda c. száma sok kellemes részletet tartalmazó zene, tapsolással, keverve afrikai népi elemeket, vonós hangszereket és elektronikus effekteket. Ezt a művet hallgatva tűnt fel a Luna korlátozott szórása. Ha nem egyenesen felénk nézett az előlapja, a magashangok halkultak, emiatt a részletesség is csökkent. Viszont pozitív, hogy hosszú távon (ha nem léptünk 70%-s terhelés fölé) egyszer sem tapasztaltunk harsány, fejfájást okozó, túlszínezett részleteket.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró

Alternatívák

Aki kevesebb összegért szeretne hasonlóan energikus hangzást, annak a JBL Charge 5 cikk elolvasása javasolt. Nem ennyire prémium kivitel és basszusban továbbra is korlátozott, de az Audio Pro P5 izgalmas B opció lehet azoknak, akik kompakt hangrendszert keresnek. Ami inkább megnehezíti a Luna dolgát, hogy 50-100 000 Ft között már nagyobb méretű Bluetooth hangsugárzók is léteznek, több basszussal és jobb magashang szórással. Közéjük tartozik a Dynavoice CL-14A vagy ha nem kell akkumulátor, a Klipsch The One. Mindkettő nagyobb testtel jeleníti meg a zenét, bár hozzá kell tenni, hogy cserébe nagyobbak és nehezebbek.

Harman Kardon Luna Bluetooth hangszóró front

Végszó

A Harman Kardon Luna kellemes karakterű Bluetooth hangrendszer elegáns megjelenéssel. Kis méretéből eredően nem lehet erőteljes, kanapé rezgető basszusokra számítani, de a maga módján megpróbál erőt adni az ütemekhez. Kifinomult formaterve szemgyönyörködtető, használata egyszerű, akkumulátoros üzemideje ekkora mérettől több, mint jó. Szórása viszont lehetne nyíltabb, szélesebb. Nehezíti a dolgát, hogy ezért az árért több alternatíva közül is lehet csemegézni. Elég a JBL nevű rokonság kínálatát felmérni, bár azok formaterve nem ennyire exkluzív. A nap végén visszatérünk ahhoz a kérdéshez, hogy kinek mi jelent prioritást? A kompaktság és stílus, vagy az erő fontosabb? A HARMAN cégcsoport mindenki igényét célba veszi. A kis Luna kielégítheti a háttérzenére, podcast hallgató társra vágyókat, közülük is inkább az eleganciára és minimális helyigényre vágyókat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.