Harman Kardon Esquire 2 ultrakompakt mobil hangrendszer teszt

Irodai szórakozás, avagy a zenélő zsebnotesz

2015. október 2., péntek, 00:05

Harman Kardon HK Esquire audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hordozható hangrendszer Bluetooth hangfal mobil hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Harman Kardon hangfal Harman Kardon hangszóró

A menedzser füzetek eleganciája és a Bluetooth hangszórók kompaktsága vált eggyé a Harman Kardon Esquire 2 megjelenésében, melyhez nekünk is volt szerencsénk, és e cikkbe igyekeztünk minden tapasztalatunkat összesűrítve leírni, mit is tud ez a díszes dobozka?

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

A Bluetooth hangrendszerek Maseratija?

A Harman Kardon mindig is igyekezett fenntartani egy olyan termékvonalat, ami a stílusos megjelenésről, és az ügyesen tálalt extrákról szólt. Mostanra, hogy már szinte minden hifi gyártó cég kínál mobil hangszórót, ők sem hagyhatták ki ezt a ziccert, így bizonyos tekintetben a Harman Kardon Esquire 2 is egy a sok közül ugyanazzal a céllal. Kis méretből produkál nagy hangot, használható telefon kihangosítóként, és persze jól néz ki. Utóbbi az, amit pár szóval még nem lehet összefoglalni, ugyanis tesztalanyunk esetében a dizájn kulcsfontosságú.

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

A tükörsimára csiszolt élű, folyamatos sávként körbehaladó fém oldallemez lehet, hogy tízből kilenc embernek az iPhone-t juttatja eszébe, de ettől még beláttuk, hogy az Esquire2 - bármennyire különc vagy nem - nagyon szép készülék. Bekapcsolás nélkül is eleganciát sugall, minden oldaláról küld nekünk egy pici csillogást, de inkább diszkréten elegáns, semmint giccses. Mindebben közrejátszik a makulátlan összeszerelés is, tényleg minden lemez és alkatrész szépen a helyére került, az egyetlen mozgékony résznek a hátsó oldalból kihajtható, ferde támaszték bizonyult. Utóbbi egyetlen gyengesége, hogy csak egy bizonyos dőlésszögben volt képes megtartani az Esquire2-t, persze még így is jobb, mintha nem lehetett volna felállítani. Az előlapon díszelgő márkafelirat helyett, akár valamilyen jól menő ruházati vagy luxusautókat gyártó cég nevét is kitehették volna, ennyire univerzális az Esquire 2 eleganciája. Nem gondoltuk volna, hogy 4 db hangszórót sikerült a fejlesztőknek betuszkolni e mindössze 34 mm mély készülékházba, de megoldották, így az egyenként 32 mm-es membránok akár 2 x 8 W erősítés mellett is használhatóak. Vicces, de igaz, hogy néha kimondatlanul is alulöltözöttnek éreztük magunkat mellette.

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

A készülék sarkai lekerekítettek, valamint a hangszórókat takaró rács és a hátsó műbőr réteg szélei is elvékonyodnak, hogy a hangfalacska vizuálisan karcsúbbnak tűnjön. Külseje minimalista, mégis minden oldalára került valamilyen hasznos elem, vagy funkció. Balról nézve például öt db mákszemnyi mélyedéssel találkoztunk, melyek gyakorlatilag a Charge 2-nél alkalmazott, akkumulátor töltöttséget jelző LED-füzér másolatai. Az alsó élen parányi gumitalpacskák találhatóak, melyek a hátsó támasz nyitásakor megakadályozhatják, hogy a kis hangrendszer csúszkáljon az íróasztalunkon. Jobbra érve fogadott minket az akkubank funkciót kínáló USB-A port, egy analóg 3,5 mm-es Jack bemenet és egy töltésre szolgáló micro USB aljzat.

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

Használat

Tetszett, hogy a ki/bekapcsoló gombot csak egy rövid pillanatig kellett lenyomnunk, utána szinte azonnal felfénylett az előlap felső részébe rejtett fehér LED majd kb. 2 másodpercen belül üzemképes állapotba került a kis hangrendszer. A Bluetooth párosítás 10 másodpercen belül megtörtént, ekkor az előbb említett lámpácska fehérről kék fényre váltott. Egyébként a baloldali, töltöttséget jelző LED-ek csak akkor kezdtek világítani, amikor a billentyűzetet megérintettük, ezt követően 30 másodperc múlva hunyt ki a fényük.

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

A beépített, 3200 mAh kapacitású akkumulátor a specifikáció szerint akár 8 órányi üzemidőt is biztosíthat, de a gyártó korrekt módon hozzáfűzte azt is, hogy az Esquire 2 készenléti ideje függ attól is, hogy milyen hangosan használjuk. Esetünkben kb. 7 óra valósult meg 60 %-os terhelés mellett, ami jónak mondható. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy az Esquire2 feltöltése időigényes folyamat: laptopról akár 5-6 óráig is eltarthat, így ha sokat utazunk érdemes az eszköznek is félretenni egy 5 V-os USB adaptert, utóbbival a töltés ideje 3-4 órára szűkíthető. Egyébként a tesztidőszak alatt, az egyetlen hiányolt kiegészítő egy védőtok volt. Megértjük azokat, akik egy ilyen igényes dobozkát csak összeszoruló szívvel tesznek el a táskájukba, mivel a hátoldal és a fém idomok is karcolódhatnak. A megoldás, hogy vigyázzunk rá, vagy idővel szerezzünk valamilyen kellően rászabott tároló alkalmatosságot.

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Mivel a gyártó felhívta figyelmünket a készülék konferenciahívásokhoz kihegyezett funkciójára, itt külön megemlítjük a telefonálás során szerzett tapasztalatokat. A hangszórókat védő rács alatt összesen 4 db mikrofon található, melyek négyfelé, 360 fokos irányítottsággal érzékelik a környezeti hangokat. Laikusok azt gondolhatnák, hogy az Esquire 2-től kb. egyméteres távolságból már fennhangon kell intéznie szavait ahhoz, hogy a vonal másik végén értsék mondanivalónkat. Ennek szinte az ellenkezője történt, úgy társalogtunk beszélgetőpartnerünkkel, mintha épp mellettünk lett volna, és minden szavunkat értette, holott szinte már motyogtunk. Nyilván egy visszhangos, üres helyiség hangvisszaverődései nem tesznek jót a beszéd érthetőségének, de egy közepesen jó akusztikájú szobában, telefonáláshoz már tökéletesen használhatónak bizonyult az Esquire 2.

Harman Kardon Esquire 2 Bluetooth hangszóró

No és a hangzás? Tesztalanyunk testessége egyértelműen felülmúlta az elvárásainkat, egy bizonyos jelszintig. Napokon keresztül, míg szerkesztőségünkben használtuk, az íróasztal teteje valósággal vibrált a könyökünk alatt, ahányszor kicsit dinamikusabb zenéket hallgattunk. A készülékházat megfogva, folyamatosan érezni lehetett a basszusok által okozott rezonanciákat, mintha csak egy berregő tabletet tartottunk volna kézben (természetesen zavaró zörgés nélkül). Az iPhone hangerő csúszkáját viszonyítási alapnak véve, kb. 50 %-ig bőven meggyőző mennyiségű basszust és lendületességet kaptunk, mely kissé fátyolos, mondhatni Bluetooth-szos magashangokkal és simulékony, könnyed középső frekvenciákkal párosult. 50 %-fölé tekerve egyre csak halmozódtak a hibák és hiányosságok, ezért úgy éreztük, egyszerűen nincs értelme bömböltetni az Esquire2-t. Kb. fél terhelésen nagyjából elérkezett kiegyensúlyozottságának határához, onnantól kezdve csak csökkent a dinamizmus, és egyre jobban elfogytak a basszusok is. Utóbbin egy pillanatra sem csodálkoztunk, hiszen a hatalmas hangerő áldozatokkal jár, amennyiben ilyen aprócska hangrendszerre bízzuk a munkát. A készülék pici mélysége megkövetelte, hogy hangszórók síkban kerüljenek bele, közel egymáshoz, ennek következtében sztereóra, széles szórásra nem érdemes számítani, mindig, messziről is hallottuk, hogy pontosan a Harman Kardon embléma jobb, ill. bal széléről érkeztek a hangok. Amúgy a H/K egy szóval sem említette, hogy az Esquire 2 házibulizásokra termett, érdemes inkább elhinni azt, amit a külseje sugall, és beüzemelni egy esztétikusabb, inkább hivatalos, semmint fiatalos környezetben. Amikor épp nem telefonhívásainkat hangosítjuk ki vele, az ebédszünet és a délutáni prezentáció között pont jól fog jönni, hogy egy kis háttérzene duruzsoljon nekünk. És ha nem visszük túlzásba a hangerőt, meglepően testes, jóleső ütemekben lehet részünk.

Záró sorok

Ahogy cikkünkben többször is megerősítetésre került, a Harman/Kardon Esquire 2 inkább a Bluetooth hangrendszerek komolyabb, prémium szekciójába sorolható, bár kb. 70000 Ft-os árcédulája nem annyira a műszaki teljesítmény, sokkal inkább a vitathatatlanul elegáns megjelenés megalapozója. Mindazonáltal magunkban fejet hajtottunk a fejlesztők előtt, amiért ilyen vékony készülékházból is képesek voltak hallható basszusok létrehozására, emellett a megnövelt mikrofonszám is érdekes, és jól működő megoldásnak bizonyult. Egy előkelőbb dolgozószobában vagy tárgyalóban, ahol nincs idő, kedv vagy lehetőség közönséges rádió vagy mini hifi torony elhelyezésére, igazi hiánypótló, és ne feledjük, hogy munka közben vagy után magunkkal vihetjük bárhová!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.