Harman Kardon Citation vezeték nélküli házimozi rendszer teszt

Okosmozi

2019. augusztus 22., csütörtök, 19:50

Harman Kardon audio házimozi hangfal hangfalszett házimozi soundbar házimozi rendszer házimozi hangfalszett soundbar teszt hangfal teszt házimozi rendszer teszt Harman Kardon soundbar Harman Kardon hangfal Harman Kardon házimozi

A legokosabb soundbar filmhez és zenéhez! A Harman Kardon így reklámozza Google Assistant integrációval ellátott termékét, amelyhez külön megvásárolható mélynyomót és háttérsugárzókat is kínál. Összeállítottunk ezekből egy házimozi rendszert, majd elindítottuk kedvenc filmjeinket és Xbox játékainkat, hogy kiderítsük: van-e élet a kábelen túl?

Harman Kardon Citation Bar házimozi rendszerHarman Kardon Citation Bar soundbarHarman Kardon Citation Bar soundbarHarman Kardon Citation Bar soundbar hátlapHarman Kardon Citation Bar soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Bar soundbarHarman Kardon Citation Bar soundbar dobozHarman Kardon Citation Bar soundbarHarman Kardon Citation Bar soundbarHarman Kardon Citation Bar soundbarHarman Kardon Citation Sub mélyládaHarman Kardon Citation Sub mélyládaHarman Kardon Citation Sub mélyláda hátlapHarman Kardon Citation Sub mélyláda hátlapHarman Kardon Citation Sub mélyládaHarman Kardon Citation Sub mélyládaHarman Kardon Citation Surround háttérsugárzóHarman Kardon Citation Surround háttérsugárzóHarman Kardon Citation Surround háttérsugárzóHarman Kardon Citation házimozi rendszerHarman Kardon Citation Bar AppHarman Kardon Citation Bar App

Az AI visszavág

A Harman Kardon Citation Bar egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy beköltözött szoftverébe a hangalapú vezérlésre reagáló Google Assistant is. Így a felhasználó kapcsolatba léphet a Google mesterséges intelligenciájával. Kérdéseket tehet fel, lejátszhat zenét, vezérelheti a hangrendszert anélkül, hogy telefonjához nyúlna. Nem mellesleg multiroom hálózatba is beilleszthető a Citation Bar, amennyiben rendelkezünk Google Home-kompatibilis eszközökkel. A közelmúltban írtunk egy cikket, amelyben említettük a Harman Kardon hangrendszereiben lévő Google Assistant által nyújtott lehetőségeket és a segéd gyakorlati működését, használhatóságát. Bizonyára korlátozni fogja elterjedését, hogy magyarul nem beszél, angolra azonban egész gördülékenyen képes reflektálni.

Harman Kardon Citation Bar soundbar

A Citation Bar és társai

Az önmagában, egydobozos hangrendszerként is alkalmazható Citation Bar képezi az agy, vagyis a központ szerepét. 3 db 4K-képes HDMI bemenetével (melyek közül az egyik ARC-kompatibilis) készen áll arra, hogy a televízió oldalbordájaként vegye át a hangosítás szerepét. Emellett egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jacket és egy optikai bemenetet is kínál.

Harman Kardon Citation Bar soundbar hátlap

Akkor sem áll meg az élet, ha kikapcsolt tv mellett szeretnének zenét hallgatni, ekkor a beépített Bluetooth vagy WiFi veszi át az irányítást. Utóbbival nyílnak meg igazán a lehetőségek, hiszen általa érhetők el a Citation ún. okos extrái. A Citation Bar 9 db hangszórót tartalmaz (3 db magassugárzó és 6 db mély/középsugárzó), névleges összteljesítménye kb. 150 W, 1150x62x115 mm-es méretének köszönhetően pedig a legtöbb televízió alatt ízlésesen elhelyezhető, még falikonzol is jár mellé. Fogyasztói ára kb. 300 000 Ft.

Harman Kardon Citation Bar soundbar

A 200 W RMS teljesítményű Citation Sub egy 25 cm-es hangszóróval szerelt, vezeték nélküli mélysugárzó. Mindössze egy újraindító gomb található rajta, semmilyen más kezelőszervet nem tartalmaz. Ahogy csatlakoztatják az elektromos hálózathoz, onnan kezdve automatikusan kapcsolatot létesít a Citation Bar-ral. E kialakítás előnye, hogy megkíméli a felhasználót a finombeállítások és kábelkötögetés okozta fejfájástól. A Citation Sub kb. 250 000 Ft-ért vásárolható meg.

Harman Kardon Citation Sub mélyláda

A kétutas rendszerű Citation Surround háttérsugárzók páros kiszerelésben vásárolhatók meg. Nemcsak a Citation Bar, hanem a Citation Tower hangfalak mellé is illeszthetők (épp úgy, mint a Citation Sub).

Harman Kardon Citation házimozi rendszer

Használatukkal megtestesíthető a sokak által gyakran áhított, vezeték nélküli házimozi építése. Hozzátesszük, hogy a Citation Surround sem teljesen vezetékmentes, hiszen csak elektromos hálózatról képes működni, így a felhasználónak arra ügyelnie kell, hogy a hangfal közelében elektromos kiállás legyen. A hangfalak ún. borotva (vagy piskóta, kinek melyik elnevezés szimpatikus) tápaljzattal érkeznek, melybe a dugaszt alul, vízszintesen lehet csatlakoztatni. Csomagolásuk egy pár alumínium falikonzolt is tartalmaz, mely bizonyos mértékig elforgatható, de nem dönthető. A két Surround hangdoboz kb. 140 000 forintért rendelhető.

Harman Kardon Citation Surround háttérsugárzó

Használat közben

A beüzemelés gyerekjáték volt. A Google Home applikációt használva a Harman Kardon Citation Bar kb. 5 percen belül rácsatlakozott helyi WiFi hálózatunkra és még 5 percig vártunk, hogy automatikus szoftverfrissítést végezzen magán. A háttérsugárzók egyetlen gombnyomást követően csatlakoztak a rendszerhez. A Citation Sub még csak gombnyomást sem igényelt. Áramot adtunk neki, és fél percen belül kézbesítette az intenzív basszust.

Harman Kardon Citation Sub mélyláda

A mi ízlésünknek kissé túlzónak bizonyultak a mélyhangok, ezért bemásztunk a Citation Bar menürendszerébe. Az eszköz tetején lévő érintő kijelző épp olyan letisztult és könnyen átlátható menüt tartalmaz, mint a Citation 500, csak értelemszerűen kiegészülve néhány fontos funkcióval. Utóbbiak közé tartozik az ajakszinkron korrekció, amelyet optikai kábel használatakor szinte azonnal igénybe vettünk. Aki tehát jelentős hangcsúszást tapasztal a kép és hang között, annak érdemes emlékeznie erre az opcióra. Természetesen a Citation Sub hangerejéből is lefaragtunk egy kicsit, bár még nagy léptékre is aránylag szerény változást tapasztaltunk.

Harman Kardon Citation Bar soundbar kijelző

Itt szembesültünk egy jellemzővel, ami egyeseknek kötöttség lehet: a Citation Bar kizárólag a Citation Sub egységet képes mélyládaként vezérelni. Hagyományos aktív mélyláda kimenet ugyanis nincsen rajta. Így aki basszusra vágyik, annak el kell fogadni az aránylag költséges és nem éppen kompakt Citation Sub-ot, amely dizájnjával is megoszthatja a felhasználókat. Igaz, hogy kerek formái felüdülést jelentenek más, tipikus kocka mélynyomókhoz képest, de az ehhez társuló nagy méret miatt, kis túlzással egy háztartási gép benyomását keltheti. Más kérdés, hogy ezt pl. az IF dizájn gála zsűrije pozitívként értelmezte.

Harman Kardon Citation Sub mélyláda hátlap

Sokan bizonyára tisztában vannak vele, de azért illendő megemlítenünk az ARC-s HDMI előnyét is. Ha a televízió rendelkezik ARC-képes kimenettel és csatlakoztatjuk a Citation Bar ARC-vel jelölt aljzatához, akkor a két eszköz egyetlen távvezérlővel irányítható (legalábbis az olyan alapvető funkciók, mint a ki/bekapcsolás és a hangerő).

Harman Kardon Citation Bar soundbar

Hangminőség

A Citation Bar/Citation Sub/Citation Surround kombináció olyan hangmezőt generál, mintha minden irányból egy Citation 500 szólalna meg. Pontosan az a lelkes, erőteljes karakter jön vissza, csak értelemszerűen jóval kiterjedtebb és izmosabb basszussal megtámogatva. A tesztelés helyszínét, a kb. 20 négyzetméteres nappalit erőlködés nélkül betöltötte a rendszer. A Forza autós játékot elindítva már a bevezető animáció is alaposan megrázta a szoba légterét. A térhatás egész stabilan és érzékletesen létrejött. Kissé elnagyoltan, de sok esetben hallottuk a mögöttünk közeledő/távolodó gépjárműveket és környezeti zajokat. A térhatás élménydúsabbá tette a játékélményt és vegytiszta buli-hangulatot kovácsolt pl. a Just Dance c. táncolós játéknál.

Harman Kardon Citation Surround háttérsugárzó

Filmek esetében a párbeszédhangok élénken, jól hallhatóan törtek ki a televízió elé. A Citation Bar hangja nem volt bántó vagy harsány, de a Citation Sub nélkül erőtlennek, száraznak tűnt. Számunkra egyértelművé vált, hogy (még ha sokan hajlandók lemondani a háttérsugárzók által nyújtott extra térhatásról) a kettő együtt volt csak képes igazán magával ragadó és kerek hangélményt nyújtani. A rendszer terhelhetősége nagyon jónak bizonyult, ami persze a viszonylag magas vételárért cserébe el is várható.

Harman Kardon Citation Bar soundbar

Zenék esetén továbbra is ugyanazt a lendületességet produkálta a rendszer. Izgalmas, határozott basszust, kissé digitális, de bátran közölt középső frekvenciákat enyhén tömör, de egyáltalán nem bántó magashangokkal. Összességében jobban kamatoztatta képességeit filmek nézése és videojátékok során. Kellemes és szórakoztató hangélményt nyújtott, de nem érte utol mondjuk egy azonos értékű (kb. 700 000 Ft), passzív hangfalakból és diszkrét AVR-ből épített házimozi rendszer árnyalt zeneiségét. Hozzátesszük, hogy a két kategória nem is összetévesztendő egymással, hiszen a Citation egészen más igényeket kell, hogy kiszolgáljon.

Harman Kardon Citation Bar App

Végszó

A Citation Surround háttérsugárzók kellemes térélményt biztosítanak, de mivel vezeték nélkül kommunikál velük a Citation Bar, egy belépőszintű passzív háttérsugárzóhoz képest jelentősen drágábbak. Ráadásul önmagukban nem lehet őket megszólaltatni (tehát nem vihetők ki szólóban egy kerti partira, ahhoz másik Citation hangrendszerre lesz szükség), kizárólag a Citation Bar (vagy Citation Tower) egység alá rendelve, hátsó effektek keltésére használhatók. Emellett sok esetben kötöttséget jelenthet az, hogy a gyártó legfeljebb 5 méteres hatókörben garantál jelstabilitást. Tetszett viszont, hogy a rendszert öt perc alatt sikerült üzemképes állapotba varázsolni és az ajakszinkron, valamint a mélyhang erősség beállítása sem tartott tovább 2-3 percnél.

Összességében tehát a Harman Kardon Citation nem a kedvező ár/érték arányt és a lehető legjobb hangminőséget, hanem átlagos igényűek számára kellemes, élvezetes multimédiás élményt céloz meg, hogy a felhasználónak minél kevesebbet kelljen kábelekkel bajlódnia. Valódi nyerő kártyája a Google Home integráció, amelynek vezérlése egyelőre csak angolul lehetséges. Ezen extrák jelentőségét tehát a leendő tulajdonosnak kell majd mérlegelnie vásárlás előtt. Akiknek az intelligens funkciók nem fontosak, csupán egy soundbart és vezeték nélküli mélysugárzót keresnek, azoknak jobb alternatíva lehet pl. a jelenleg akciós szett-áron rendelhető Enchant 800 + Enchant Sub kombináció.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.