Gold Note XT-7 high end álló hangfal teszt

2023. november 7., kedd, 10:05

Gold Note audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal hangfal teszt high end hangfal hifi hangfal teszt Gold Note hangfal teszt high end hangfal teszt

Tavaly nyár óta az Extreme Audio termékpalettáját a neves Gold Note cég készülékei is színesítik, mint azt egy korábbi híranyagunkban meg is írtuk. Azóta sajnálatosan csak néhány terméküket ismertük meg, most viszont egy kicsit belehúzunk, mert rengeteg gyöngyszem található az olasz cég kínálatában. Ne is aprózzuk el, jöjjön high end álló hangfaluk az XT-7!

Gold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfal Extreme AudioGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfal hátlapGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfal hangszórókGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfal csatlakozóGold Note XT-7 hangfalGold Note XT-7 hangfal keresztváltóGold Note XT-7 hangfal keresztváltó

Fából faragott királyfi

A Gold Note 2022-ben ünnepelte a tizedik évfordulóját, tehát egy fiatal cégről van szó, kínálatukból mégis összeállítható egy vérbeli audiofil lánc is, hiszen mindent kínálnak, ami egy átlagos vagy nagyobb nappalit meg tud tölteni minőségi előadással. A Gold Note az olasz hang megtestesítőjének nevezi magát, hiszen a Firenze peremén működő gyárban mindent saját maguk terveznek és készítenek, filozófiájuk a szakértelem, a kreativitás és a szépérzet párosítása az erőlködésmentes, áramló hangzással. Legyen analóg vagy digitális rendszer, a Gold Note valóban számos alternatívát kínál, de az odaadásukat és a létrehozott minőséget meg kell fizetni, ezért a kínálatuk nem a kezdő hifistáknak szól. Ahogyan a most bemutatásra kerülő XT-7 álló hangfal sem, aminek darabja 50 kg, a méretei tekintélyesek, az ára pedig magas. Persze minden relatív, mint tudjuk.

Gold Note XT-7 hangfal

A Gold Note második legnagyobb, XT-7 típusú hangfala termetes darab, a formavilága nagyon egyedi. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a mélyszekciót teljesen különválasztották a másik kettőtől, a doboz megalkotásáért pedig a legjobb asztalosmesterek voltak a felelősök. Egyedülálló kialakítása egy megerősített testen alapul, amely fából, pontosabban faragott, többrétegű panelekből készült, hogy kivételes kontrollt érjen el a nem kívánt rezonanciák felett. A tízévnyi kutatás után kifejlesztett XT-7 gondosan kiválasztott nagy teljesítményű komponenseket kínál, amelyek rendkívül alacsony torzítást és természetes, kiegyensúlyozott, sima zenei reprodukciót tesznek lehetővé. A jelentős tömeget masszív, fecskefarkú állvány tartja állítható tüskékkel, hogy a tökéletes stabilitást garantálják. A hangszórók sem mindennapiak, vegyük azokat szépen sorba!

Gold Note XT-7 hangfal hangszórók

A magassugárzó ribbon, amit a gyártó most alkalmazott először. A doboz legfelső szegmensébe került, AMT Ultra Linear egység fém csillapító hátsó kamrával van kibővítve, és egy új, egyedi hűtőtekercs radiátorral rendelkezik, amelyet a rezonancia csökkentésére és a hosszabbítási linearitás növelésére terveztek.

Gold Note XT-7 hangfal

Alatta, de vele egy kamrában helyezték el a 150 mm-es középsugárzót, amit a neves hangszóróspecialista SEAS-szel karöltve fejlesztettek ki, majd az egészet egy szabadalmaztatott fémházzal bővítették. Az edzett polipropilénből készült egyedi, ívelt membrán belső csillapítása első osztályú, a mozgó részek tökéletesen illeszkednek egymáshoz az egyenletes és kiterjesztett frekvenciaátvitel érdekében. A speciális, megerősített, alacsony veszteségű gumiperem csökkenti a rezonanciákat, az egyedi rézfázis a lengőtekercs hőmérséklet-változásai miatt létrejövő kompressziót redukálja, elkerülve a porvédő sapka és a pólusdarab között fellépő rezonanciát, miközben növeli a hosszú távú teljesítménykezelést. Ezekhez jön még a tekercs körüli nehéz rézgyűrű, ami csökkenti a torzítást és az intermodulációt.

Gold Note XT-7 hangfal

A dupla 165 mm-es mélysugárzó megalkotásában szintén a SEAS volt a Gold Note segítségére, és ugyanúgy edzett polipropilént használtak a membrán gyártásánál. Az alacsony torzítású tekercs extrém kimozdulásra is alkalmas, ennek érdekében a mágnesrendszer egy masszív hátlappal rendelkezik. A T alakú pólus alatti nehéz rézgyűrű csökkenti a nem lineáris és modulációs torzítást. A cég a mélyátvitel alját gyárilag 35 Hz-re lövi be, amit abszolút reálisnak tartunk, de majd a fülünk eldönti, hogy ez mennyire közelíti meg a valóságot. Valószínű, hogy eléggé.

Gold Note XT-7 hangfal keresztváltó

A hangszórók keresztváltó nélkül nem sokat érnek, így az XT-7-hez egy "deluxe crossovert" fejlesztettek ki a Mundorf és a Clarity által biztosított legkorszerűbb alkatrészekből. A passzív keresztváltó 280 Hz-en és 3000 Hz-en vág, kialakítása lehetővé teszi az ultralineáris működést. Minimálisra csökkentették a tápegységek feszültségét még 4 Ohm névleges impedanciánál is, és kézzel készített légmagos tekercseket is bevetettek a teljesség érdekében.

Gold Note XT-7 hangfal keresztváltó

Míg a közép- és magassugárzót kínáló dobozrész teljesen zárt, hogy a belső visszaverődést csökkentsék, addig a mélyszekció basszreflex kivitelű, aminek kimeneti nyílása és a cső hossza is jókora, az alapanyaga alumínium, a pereme pedig karakteresen le van kerekítve, hogy ezen se vérezzen el a basszus pontossága és a levegőtömeg határozott és egyenletes kiáramlása. Alájuk helyezték el egy külön panelen a csatlakozókat, amelyek nagyon masszívak és egyediek, tehát nem a megszokott, és tulajdonképpen mindig is bevált arany és teflon kombinációját alkalmazták.

Gold Note XT-7 hangfal csatlakozó

Stílusos, öntudatos előadás, olaszos temperamentum

A meghallgatáshoz elsősorban az AVM Evolution CS 5.3 valamint az AVM Ovation CS 6.3 mindenes készülékét használtuk, ami eleve nem egy gyerekjáték, majd később emeltük a szintet a Vitus Audio RI-101 Mk.II sztereó erősítője, a Vitus Audio Signature SIA-025 Mk.II integrált sztereó erősítője és az SCD-025 Mk.II CD-lejátszója által, amelyek még magasabb szintet képviselnek a high end világában.

Gold Note XT-7 hangfal Extreme Audio

A Gold Note XT-7, ahogyan írtuk is, termetes hangfal, de a darabonként 50 kg-ot valamiért másképpen képzeltük el eddig. Az olasz gyártó hangfala ezt a jelentős tömeget elsősorban a felhasznált anyagoknak köszönheti, hiszen a hangszórók, a falak és az elektronikák elég fajsúlyos darabok, hiába csak 150 és 165 mm-es hangszórók, és a 365x1110x525 mm-es méretek által sem titulálható Góliátnak. Magyarra lefordítva, egy amerikai hangfal ekkora tömeggel külsőre kétszer ekkora lenne, tehát más filozófia alapján készülnek. A Gold Note XT-7 már halkan is teljesértékűen szólalt meg, hiszen elég jó az érzékenysége. Mindenképpen átlagos, vagy annál nagyobb szobába született, de jó hír, hogy a hallgatási távolságot nem csökkentve, alacsony kivezérlési szinten is teljesértékű produktumra képes. Ez nem mondható el minden hasonló specifikációjú, termetű és kategóriájú hangfalról.

Gold Note XT-7 hangfal

A SEAS által gyártott hangszórók tényleg nem titulálhatók nagynak, inkább átlagosnak, viszont első osztályú darabokról van szó, ezért nem okozott számukra kihívást az életnagyságú hang prezentálása. A specifikációk abszolút valósak, nagyon apró részleteket, torokból jövő éneket, misztikus és kontúros seprűt, nagyon erős basszust, pontosságot és hosszú lecsengéseket, valamint többtónusú magastartományt hallottunk. A részletekből tehát nem volt hiány, a külön kamrás megoldásnak köszönhetően brutális basszustartományt ismerhettünk meg, amiről sokszor hittük azt, hogy külön mélyláda is van a szobában. Volt ugyan, de nem bekötve. Jan Garbarek vagy Makiko folyamatos és gördülékeny volt, igazi nagyvolumenű hangot és előadást hallottunk, ami a nyugalom és az adrenalin kontrasztja volt.

Gold Note XT-7 hangfal

Imany felvételén szinte filmzenei világgal ismerkedtünk meg pergő ütősökkel, a fiatal, de érett énekhang szinte újradefiniálta a természetességet, amit gyors és gördülékeny vonósok kísértek, az egésznek annyira életszerű, nagyvolumenű összértéke volt, amit már sokszor kerestünk ebben az árfekvésben, amit elvárnánk, de nem minden esetben kaptunk meg. A Gold Note XT-7 valódi hangszerként viselkedett, mintha olasz kézművesek egy all in one műremeket szerettek volna először megalkotni, aztán közben szóltak nekik, hogy ez bizony egy hangfal lesz.

Max Richternél a természetes hegedűt selymes kíséret vonta be, az előadás gördülékeny és tempós volt, ki lehetett kapcsolni teljesen, szinte felelevenedett a film is, aminek egyik betétdala, vagy inkább főcímdala volt. Bár a szerzőnek van Vivaldi átirata, mi most inkább a bőven a halála után igazán értékelt hegedűs-szerző egyik operájához nyúltunk a 38 közül, ahol megszólalt a csend, benne a részletek. A francia kiadású lemez eredendően audiofil minőségű, általa gyönyörű tisztaságot, pontos arányokat, szinte szédítő és széles skálán mozgó női éneket hallottunk, ami egyszerre volt játékos és drámai, szédítő és incselkedő, az arányosan emelkedő dinamika végig a vonzásában tartott minket, igazán bensőséges és emberi volt, zseniális mélységű hangokkal.

Gold Note XT-7 hangfal hátlap

Az elektronikus zene sem maradt ki a repertoárból, amit most a Deadmau5 és a Dwell képviselt, a Gold Note XT-7 ezen a téren sem okozott csalódást. Elemi erő, hatásos részletek, a szoba méreteit teljesen kihasználó tér és leváló hangjegyek jellemezték, amiben az elementáris basszus elegyedett a könnyedséggel és a zeneiséggel, már amennyiben ebbe a műfajba belefér ez a jelző. A Tool legutóbbi albumával a mélység eddig nem ismert bugyrait hallottuk, döngetést, száraz basszusgitárt, végig követhetővé vált, igazi mélysége volt a zenének, mint annak mondanivalójának.

Gold Note XT-7 hangfal

A Vitus Audio Signature SIA-025 Mk.II integrált erősítő és az SCD-025 Mk.II lejátszó páros segítségével még teltebb lett a hangkép, meleg, analógos hangzást kaptunk, igazi kiegyensúlyozottságot és balanszot, hatalmas erőt, bestiális megfogottságot. A Muse a koncerthez fogható erővel nyomult, igazi színpadképet kaptunk, mint a valóságban, Mike Oldfield Amarok című roppant egyéni és összetett albumán minden részlet megjelent, életre kelt, semmi karcot nem hallottunk, pedig a bő 30 éves felvételnek van néhány keverési hibája, és a HDCD formátum is hajlamos túltolni és megélesíteni a magastartományt. Már az AVM elektronika ki tudta teljesíteni a Gold Note hangfalat, viszont ebben a felállásban éreztük azt, hogy a maximumot nyújtja. Rendben, más elven készült és más kategóriájú elektronikákról volt szó, az utóbbi az erejéből kiindulva jóval termetesebb és érzéketlenebb hangfalat is meg tudott volna hajtani, de a szimbiózis létrejött, és azt a lenyűgöző érzést kaptunk, amit joggal el is vártunk. Természetesen van még feljebb, hiszen az XT sorozatnak létezik egy nagyobb hangfala is, viszont ahhoz már egy nagyobb tér, elhelyezés és életvitel is szükséges.

Gold Note XT-7 hangfal

Összefoglalás, végszó

A Gold Note XT-7 álló hangfal egy remekmű. Termetes, de mégsem tolakodó a fizikuma, ahogyan a külseje is inkább a klasszikus formavilágot idézi, egyéni megoldásokkal, mintsem a divatosat, tehát időtálló. Ez a hangjára is megállapítható. A SEAS hangszórók kifogástalan munkát végeztek, a speciális falszerkezet és a minőségi elektronikák pedig pompás párost szültek. Nagy nappaliba ajánljuk azoknak, akiknek szükségük van az ember és életnagyságú előadásra, annak erejére, részleteire, tisztaságára és egységére. Valódi high end produktum, egy élő hangszer habitusával, annak elsöprő lendületével, energiájával, odaadásával. A zenei stílusok között nem válogat, a felvételeket a legjobb formájában mutatja, annak ellenére, hogy a hibákat feltárja. Mindkét összeállításban megmutatta legfőbb kvalitását, az őserő és a tapintat kategóriához méltó keresztmetszetét, ami által joggal nevezhetjük ennek az ársávnak az egyik legjobb hangszerének.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.