Gato Audio FM-15 állványos hangfal teszt

2022. szeptember 13., kedd, 13:15

Gato GatoAudio audio hifi hangfal Gato Audio hifi hangfal hangfal teszt Gato Audio hangfal Gato hangfal teszt hifi hangfal teszt

Ahogyan arról egy híranyagunkban is beszámoltunk már, a dán illetőségű Gato Audio termékpalettája már megtalálható az Extreme Audio üzleteiben. A Gato Audio a legmagasabb szintű esztétikai, műszaki és hangminőségű elektronikákat és hangfalakat kínálja, melyek közül nekünk először az utóbbiak egyikére esett a választásunk, konkrétan az FM-15 állványos hangsugárzóra.

Gato Audio FM-15 hangfalGato Audio FM-15 hangfalGato Audio FM-15 hangfal magassugárzóGato Audio FM-15 hangfal magassugárzóGato Audio FM-15 hangfal magassugárzóGato Audio FM-15 hangfal mélysugárzóGato Audio FM-15 hangfal mélysugárzóGato Audio FM-15 hangfal mélysugárzóGato Audio FM-15 hangfal mélysugárzóGato Audio FM-15 hangfal mélysugárzóGato Audio FM-15 hangfal hangszórókGato Audio FM-15 hangfal hátlapGato Audio FM-15 hangfal hátlapGato Audio FM-15 hangfal csatlakozóGato Audio FM-15 hangfal csatlakozóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfal keresztváltóGato Audio FM-15 hangfalGato Audio Extreme AudioGato Audio FM-15 hangfalGato Audio FM-15 hangfalGato Audio FM-15 hangfal

Kívül hagyományos, belül forradalmi

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe - és az élvezetbe -, egy kicsit ismerkedjünk meg magával a gyártóval, amely így definiálja termékeit: "A szépséggel, egyszerűséggel, funkcionalitással és rendkívül elegáns felhasználói felülettel Dániában tervezett és épített Gato Audio elektronika nyers erővel és kifinomultsággal rendelkezik, hogy a legfinomabb zenei részleteket is precízen és tekintéllyel keltse életre. A Gato Audio hangfalak a legfinomabb anyagokból készültek, laminált felületekkel, korszerű, csúcsminőségű dán hangszórókkal és gondosan kalibrált, nagy teherbírású keresztváltóval, hogy lélegzetelállító koncerttermi élményt nyújtsanak gyönyörű, mégis kompakt formában. A Gato Audio a legkorszerűbb teljesítményt és minőséget hozza a gyönyörű életbe."

Gato Audio Extreme Audio

A Gato Audio a kezdetektől fogva komplett high end hangrendszert kínál a digitális forrástól az erősítésen át a hangfalakig, ráadásul kimagasló teljesítménnyel, ami a speciális tapasztalatok és a mérnöki ismeretek kombinációjára épül. A cég elkötelezte magát amellett, hogy a technológiai innováció élvonalában maradjon, és folyamatosan keressen új és jobb módszereket a zene reprodukálására az emberi érzelmek érintetlenségével. A Gato Audio-nál fontosnak tartják azt, hogy lassítsunk, és szánjunk időt arra, hogy teljes mértékben feltárjuk a technológia hatását a hallgatási élményre, és ezzel a filozófiával mi is teljesen egyetértünk.

Gato Audio FM-15 hangfal

A dán cég termékkínálatát elnézve, valóban szinte mindent megtalálunk elektronikák terén ahhoz, hogy egy komplett láncot építsünk; hangfalakból kettő álló, szintén kettő állványos, valamint egy falba szerelhető típust kínálnak. Az állványosok közül a nagyobb, FM-15 került most hozzánk, ami a divatos magasfényű fekete, fehér vagy dió színben kapható, amúgy egy klasszikus megjelenésű, normálméretű, és minden feltűnést mellőző kétutas hangfallal van dolgunk első látásra. Belül viszont egyáltalán nem!

Gato Audio FM-15 hangfal

A Gato Audio FusedMASS elnevezésű doboztestének többrétegű a felépítése, így rendkívül magas belső csillapítást, minimális rezonanciát és extra szilárdságot, valamint anyagstabilitást biztosít. A FusedMASS vastag, közepes rezonancia-frekvenciájú MDF lapokból, vékony, ultraalacsony rezonancia-frekvenciájú, puha és nehéz bitumenrétegből és végül egy nagy rezonancia-frekvenciájú HDF lapból készült közepes rétegű szendvics, amelyek között speciális ragasztó van. Mindegyik rétegnek megvannak a saját rezonancia és rezgési jellemzői, de nagy nyomás alatt összeragasztva aktív támogatást és csillapítást biztosítanak egymás esetleg fellépő negatívumához. Ez elég spéci és átgondolt megoldásnak tűnik, ráadásul a belső merevítéssel és csillapítóanyaggal sem spóroltak a 15 literes belső térfogatban, és ide került a PurePHASE fantázianevű keresztváltó, aminek tervezésekor három fő szempontjuk volt. Az egyes hangszórók pontos akusztikus fázisszabályozása, az alacsony lineáris csoportkésleltetés biztosítása, ami imponáló dinamikát és impulzusválaszt garantál, valamint a széles lineáris szórás, aminek segítségével koherens és természetes hangzást biztosítanak még bármilyen akusztikai környezetben.

Gato Audio FM-15 hangfal hangszórók

Térjünk most át az előlapra, amibe összesen kettő darab hangszórót szereltek vaskos és fényes alumínium keretbe, védelmüket mágnesesen illeszthető, kör alakú védőszövetek látják el. 38 mm-es, gyűrűs magassugárzót alkalmaztak, amihez erős ferrit mágnest illesztettek és optimalizált kamrába helyezték.

Gato Audio FM-15 hangfal magassugárzó

A 170 mm-es mélyközép hangszóró membránja ásványi anyaggal erősített polipropilénből készült. A magassugárzó formája kicsit megtévesztő lehet, hiszen a közepe be van nyomva, de nem kell megijednünk, ez nem egy, a gyárban ólálkodó kisgyerek műve, hanem a tervezés része!

Gato Audio FM-15 hangfal mélysugárzó

Puha és alacsony veszteségű, kis memóriájú természetes gumit választottak felfüggesztésnek, ami még a legkisebb hangjelre reagálva is biztosítja a szabad membránmozgást. A mágnesrendszer belső pólusvasa köré egy nehéz, tiszta rézgyűrűt helyeztek, amely minimalizálja az örvényáramot és a hiszterézist, tovább csökkenti a lengőtekercs által okozott indukciót és az általános torzítási szintet. Az ásványi anyagokkal töltött polipropilén membrán remek kombináció a kis tömeg, nagy merevség és optimális belső csillapítás eléréséhez. A nagymértékben optimalizált membrángeometria biztosítja a szabályozott szórást, valamint zökkenőmentes átmenetet a magassugárzóra.

Gato Audio FM-15 hangfal keresztváltó

A gépészeti tervezés és konstrukció minden részlete az optimális légáramlást szem előtt tartva készült, így a lehető legalacsonyabb kompresszió biztosítja, hogy a lengőtekercs hatékonyan oszlassa el a kialakult hőt, javítva a teljesítménykezelést és minimálisra csökkenti a dinamikus kompressziót, amikor nagy hangnyomásra van szükség. Ezenkívül a membránt nem korlátozza a beszorult levegő, így az egész hangkép hallhatóan nyitottabbá és szabadabbá válik. A hangszóró motorjának két fő része a mágnes és a lengőtekercs. Mindkét komponenst úgy optimalizálták, hogy a hiszterézis minimális veszteséget okozzon. A csévetest üvegszálból készült, ami az alumíniummal ellentétben nem generál örvényáramot, így nem csillapítja a membrán mozgását.

Gato Audio FM-15 hangfal csatlakozó

Az FM hangsugárzóknak, így ennek is egy másik különlegessége, hogy beállíthatjuk vagy testre szabhatjuk a hangzásukat. Így a saját ízlésünkhöz, erősítőnkhöz vagy szobánkhoz igazíthatjuk az FM-15-öt, hiszen a hallható frekvenciák spektrumát felosztja és hozzáigazítja a hangdoboz dedikált meghajtójához, miközben fenntartja a lapos frekvenciamenetet és a rendszer könnyű terhelési impedanciáját. Ehhez segítségünkre van a hátlapon, a reflexnyílás alatt elhelyezett kétállású jumper, ami alatt már csak a dupla, aranyozott, teflon szigetelésű, és műanyag védelemmel ellátott bemenetek találhatók. Mivel az FM-15 bevonata minden oldalon lakk, ezért a sérülések elkerülése érdekében vékony filcbetéteket is mellékeltek hozzá, valamint egy-egy szivacsot, amelyek a jókora mélységű reflexcsőbe illeszthetők, amennyiben a kapott basszust kicsit soknak tűnne bizonyos zenéken vagy felvételeken.

Gato Audio FM-15 hangfal hátlap

Erős, erősebb, FM-15

A Gato Audio FM-15 ránézésre nem hivalkodó, mégis elég erőteljes a kisugárzása, amire jókora adagot rápakol a hangszórókat körül ölelő fémgyűrű is. Az előadása ezzel egyenesen arányos! Először egy alacsonyabb kategóriájú, és relatíve kis teljesítményű erősítővel kötöttük össze, amivel már lehetett érezni ebből valamit, de sajnos egy fátylat is, ami az egész hangképet eltakarta. Nem volt vitás, hogy a megszokott Parasound láncukba illesszük be tehát, ezen kívül a Gato Audio DIA-250S hálózati sztereó erősítővel végeztük el a tesztet. A teljesítmény mérvadó lehet akkor, amikor a hangfal érzékenysége csupán 86 dB, de itt inkább az erőtartalékra volt szükségünk, mert az erősítőnk hangerő szabályzóját alig ötödállásba kellett csak tekernünk, és a 30 m2 már meg is telt nagyon vaskos, domináns hangokkal. Mi jelen esetben maradtunk a Gato Audio DIA-250S hálózati sztereó erősítőnél, Parasound elő-végfokunknál, forrásnak Naim NDX 2 streamerünket, csöves kimenetű CD-lejátszónkat is igénybe vettük, kábelekből AudioQuest, QED valamint VIABLUE gyártmányokat használtunk. A hangdobozokat masszív és nehéz márvány állványunkra helyeztük, a távolságukat addig növeltük, ameddig csak lehetett, mert a sztereó kép még 4-5 méteres távolságban sem lukadt ki. És mindezt továbbra is szobahangerőn volt képes produkálni, tehát tényleg van benne szufla bőven.

Gato Audio FM-15 hangfal

A Gato Audio nagyobbik állványos doboza nem hiába tartalmaz spéci megoldásokat minden téren, hiszen ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kapott eredményt nagyon sokáig tartani tudja, mi pedig élvezhessük, akár órákról, akár évekről van szó. Igen, az FM-15-öt nem csak arra tervezték, hogy egy kellemes délutánt vagy estét töltsünk el vele, hanem arra is, hogy nagyon hosszú ideig ne akarjunk megválni a társaságától, mert a megálmodott karakteréből nem akart engedni bármilyen kemény terhelés alatt és idő után sem. Tehát nem azért született, hogy olyan vásárlók kezeibe kerüljön, akik alig a bejáratást követően szeretnének valami újat kipróbálni, mert megengedhetik, az a fránya hifibogár pedig nem akar kimászni a fülükből. A Gato Audio elsősorban azokra gondolt, akik hosszútávra keresnek egy olyan hangfalat, ami roppant erőteljes előadásával, méretével ellentétben akár még le is tud taglózni, karakteres jelleme pedig nem engedi, hogy szobadísznek tartsuk meg csupán. Talán ezért is született meg ez a kissé visszafogott, klasszikus külső, ami nem is feltétlenül mutatja a hangfalak árát és értékét, ahhoz szabadjára kell engednünk, tehát hallgatnunk.

Gato Audio FM-15 hangfal mélysugárzó

Hogy mi milyen zenékkel tettük? Mark Knopfler és zenekara elengedhetetlen volt, ahogyan Tori Amos és George Michael is, aztán váltottunk a tempón a Toto koncertfelvételére. Ezt követte Jan Garbarek bámulatos világa, Petrucciani élő felvétele, majd egy kis Paganini. A szimpla, de igényes szórakozás terén Tina Turner és a Safri Duo állt most a rendelkezésünkre, majd az Iron Maiden segítségével eveztünk keményebb vizekre.

Gato Audio FM-15 hangfal keresztváltó

Természetesen a meghallgatás során variáltuk a doboz hátsó felén található módokon is, aminek során az összekötő jumperek cseréje könnyen ment, nem szorult, majd egyből betaláltunk vele a helyére, tehát mindenképpen érdemes kísérletezni vele, hogy a szobánk hangképének és ízlésünknek legmegfelelőbb eredményt kapjuk meg. A váltás a tapasztalataink alapján egyik esetben sem olyan szintű, mint egy vérátömlesztés, a változást viszont hallottuk, a végső megoldás egyértelműen a leendő gazdájára van bízva. Ha már kitapasztaltuk azt, hogy melyik opció miben tér el, vagy nyújt többet, akár zeneszámok közben is eszközölhetjük a cserét, persze ilyenkor ne felejtsük el a hangerő gombot letekerni, a lejátszót pedig legalább pillanat állj opcióba tenni, hogy elkerüljük a bajt.

Gato Audio FM-15 hangfal keresztváltó

A Gato Audio FM-15-nek van egy karaktere, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, akkor sem, ha az önmagában csupán természetes és nagyon erőteljes. Az említett előadók dalai során azok a jelzők jutottak eszünkbe, hogy domináns, testes, egységes, teljesértékű és impozáns, és ezek mindegyike végig helytállt. Az összes tartományban lakozott egy hatalmas szintű energia, mindemellett a basszus valami bődületes tudott lenni! Ez már akusztikus zenén is megmutatkozott, a koncertfelvételeken tovább erősödött, a zongora húrjait olyan erős kezekben tartotta, amilyet ebben a kategóriában eddig csak elképzelni tudtunk. Az egész mégsem volt erőszakos, inkább a megszokottnál határozottabb, karakteresebb és pontosabb. Az összképben megtalálható volt minden részlet, a gitárhúrok apró rezdülései sem kerülték el a figyelmét, még azt is észrevettük, hogy mikor használtak pengetőt, és mikor csak körmöt a zenészek, mégsem ezek kiemelésére összpontosított.

Gato Audio FM-15 hangfal mélysugárzó

Ennél a hangfalnál a lényeg a felesleg nélküli, határozott és nagyon erőteljes előadás, amit már szobahangerőn elénk tudott tárni, magasabb kimeneti szinten pedig képes volt belenyomni a fotelünkbe, ráadásul audiofil szinten. Tehát nem egy érzékeny lelkületű dobozról van szó, ezért a finomabb ízléssel megáldott zenerajongóknak nem ő lesz a legjobb választás, bár Celine Dion egyenes, feszes fizikumát lazán elénk tudja rajzolni, ahogyan Barbra Streisand klubhangulatát is, csak fogadjuk el, hogy a zenekar is ugyanolyan fontos szerepet kap az előadásban, mint maga az énekesnő.

Gato Audio FM-15 hangfal mélysugárzó

A komfortzónájába viszont akkor került igazán, amikor a pénzünkért kézzelfogható, pontosabban hallható értéket kívántunk, mert az FM-15 bizony minden esetben a tudása legjavát mutatta. A ritmusérzéke kiváló, a speciális magassugárzó hangja tapintható volt, és nem mutatott sem puhaságot, sem felesleges élt, egyszerűen, de határozottan prezentálta a rábízott tartományt. Az énekesek minden esetben kihasználták a mikrofon adta lehetőséget, így tisztán és testesen váltak le a dobozról ezek a hangok is, a ritmusszekció és a kíséret pedig nagyon egységes támaszt adott alá. A legtöbb felvétel végén azt éreztük, hogy igen, most kaptunk valamit, hiszen a melankólia hiánya ellenére abszolút allroundernek nevezhetjük a Gato Audio hangdobozokat, amik elénk tudták tárni a kedvenc zenéinket, és megmutatni, hogyan is kell azoknak megszólalni, ha valódi, nagyvolumenű zenehallgatásra vágyunk.

Gato Audio FM-15 hangfal

Természetesen-odaadóan

A Gato Audio FM-15 állványos hangfal első ismerkedésünk a gyártóval, a konklúziónk pedig az, hogy ez a cég nem veszi félvállról a zenealkotást. Ez a hangfal a méreteit abszolút meghazudtolja, basszusa a pokol bugyraiból erednek, előadása lendületes, vehemens, naturális és odaadó. Nem színez, nem is igazán tapintatos, hanem a természet erejét használja fel, amiben hatalmas a dinamika és a sokszor szinte letaglózó hangáradat. Speciális doboza és hangszórói révén mindezt lazán adja, és a részletekről sem feledkezik meg, de nem matematika tanárok alkották, az biztos. Viszont zeneszeretőkből ültek bőven a tervezőasztalnál, akiknek az volt az elképzelésük, hogy egy normálméretű állványos hangdobozból kihozzák a maximumot, ami az igazán erőteljes előadást illeti. Ez sikerült is nekik, ráadásul mindezt audiofil szinten. Jobb bemutatkozást egy cégtől nem is nagyon tudtunk volna elképzelni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.