GamuT MinenT M3 állványos hangfal teszt

2014. június 19., csütörtök, 13:15

GamuT audio hifi hangfal high end hifi hangfal hangfal teszt GamuT teszt GamuT hangfal GamuT hangfal teszt high end hangfal

Legalább annyira szeretjük az állványos hangfalakat, mint az állókat, ezt sosem titkoltuk. Ezért a dán GamuT The M?inent M3 érkezésének hírére izgalom lett úrrá rajtunk. Talán említenünk sem kellene, hogy tesztelésre kaptuk forgalmazójától, az Audiophyl Kft-től.

A GamuT összesen három sorozatot készít hangfalakból, az M3 a középső legkisebb tagja. A külsejét nehéz leírni, hiszen ugyan hátrafelé szűkül, de korántsem hagyományos módon. Az ív mindkét oldalon eltérő, és az utóbbi évek divatját mellőzve kihagyták a lekerekítéseket is. Az impulzus optimalizált basszreflex doboz anyaga, valódi fával borított, laminált, hajlított MDF, amely szekezetének viselkedését belső merevítés és nyomásszabályozó részek szabályozzák. A reflexnyílás áramlás-optimalizálást kapott, a végét pedig magas nyomással, 3 mm vastag polymerrel borították be.

GamuT The Minent M3 high end állványos hangfal terminál

A bikábelezésre is alkalmas csatlakozók anyaga bronz és alumínium kombinációja, ezek és az összekötő elemek aranyozottak. A GamuT a csupasz drótvégeken kívül 8  mm-es villát, vagy 4 mm-es banándugókat ajánl a veszteségmentes jelátvitelhez, belül pedig a saját fejlesztésű "Worm Hole Signature" kábeleket alkalmazta.

GamuT The Minent M3 high end állványos hangfal mélysugárzó

A 7 hüvelykes mély/középsugárzó a ScanSpeaktől származik, de saját tervezésű, a kónusza kézzel készített, az egész pedig dinamika optimalizált. A magassugárzó, (szintén ScanSpeak) a GamuT leírása szerint, impulzus és rezonancia optimalizált dupla ring-radiátor, melyet rozsdamentes acél hullámvezetővel láttak el. A doboz tervezésénél figyelembe vették azt is, hogy kellő szabadsággal helyezhessük el a szobában, de természetesen itt is legkézenfekvőbb, a leggyakrabban alkalmazott háromszög pozíció, tehát kissé befelé fordítva hallhatjuk a maximumot.

GamuT The Minent M3 high end állványos hangfal magassugárzó

Az előlapot mindezek mellett egy olyan MDF kerettel fedték le, amely kialakításának köszönhetően akusztikailag átjárható, tehát nem állja útját egyetlen hangnak sem. Az M3 érzékenysége 87,5 dB, tehát  nagyteljesítményű erősítőt igényel, tömege pedig darabonként 20 kg, így alá egy megfelelően stabil állvány nélkülözhetetlen. Opcióként választható hozzá, de összeszerelve is szállítja a forgalmazó, mi is ezt a konfigurációt kaptuk meg. A 10 kg-os állvány festett MDF, belül pedig üreges, a tömeg egyensúlya érdekében. A talpában 4 darab eloxált alumínium tüske van, amelyek elvezetik a rezonanciákat, de alátétet is találunk a dobozban, hogy ne sérüljön a parketta a nappaliban.

GamuT The Minent M3 high end állványos hangfal állvány

Az M3-at több elektronikával is meghallgattuk, de a maximumot, tehát igazi, teljes valóját a Gamut Di150 duál monó integrált erősítő, CD3 lejátszó párossal mutatta. Ezen talán nem is kell csodálkoznunk, hiszen a cég filozófiája minden egyes termékében megmutatkozik. Azt sajnáljuk, hogy nem állt rendelkezésünkre hangfalkábel is tőlük, de az alkalmazott Nordost is mindent megtett azért, hogy ne lógjon ki a sorból. Mindegyik hangsugárzó igényel bejáratást, a GamuT M3 ezen a téren is különc. A gyártó szerint legalább 80-100 óra szükséges, a forgalmazó viszont ennek a dupláját ajánlotta. Nem is nagyon ellenkeztünk velük, bő két hétig csak járattuk a dobozokat, szóltak akkor is, amikor még csak a közelükben sem voltunk, a villanyszámlát pedig majd odaadjuk a forgalmazónak. Az M3 hangfalak meghajtásához ugyanis hatalmas teljesítmény kell, és a hangerővel sem szabad fukarkodni. A főbb erősségei ugyan már halkan is nyilvánvalóak lesznek, de a valódi arculatát csak szobahangerőn vagy annál hangosabban mutatja meg. Először is azt kell elkönyvelnünk, hogy ilyen méretű doboztól ne várjunk irdatlan mélyeket. Természetesen hangolhatták volna lejjebb a tervezőmérnökök, hiszen a kasztni roppant masszív, a membránfelület és mágnes pedig elég nagy, de más volt a tervük. Egy olyan high-end hangfalat szerettek volna létrehozni, amelynél az egységes hangképnél nem létezik fontosabb tényező, ahol a két hangszóró minden körülmények között együtt tud dolgozni.

GamuT The Minent M3 high end állványos hangfal

A basszus egyébként nagyon feszes és pontos, ugyanakkor dallamos, maszatolástól soha nem kell tarrtanunk. A magastartományról csak a legmagasabb elismeréssel lehet beszélni. Iszonyú tárgyilagos, semmit nem ad hozzá vagy vesz el, mégis megmarad barátságosnak. A közepek jellege őszinte és lényegre törő, ugyanakkor édes és vonzó is, nélkülözve a tolakodást. Itt nem alsó, középső vagy magastartományt kapunk, hanem egy hangképet, ami végtelenül koherens, egységes és finom. A dobozok az elhelyezésükre különösebben nem háklisak, de a már említett háromszög beállítás mellett érdemes a tőlünk való távolsággal is kicsit játszadozni. Az M3 ugyanis szereti azt, ha megfelelő teret biztosítunk számára, és nem 2 négyzetméteren kell szórakozni- szórakoztatni. A sztereó hatás a pozicionálás után rendkívül széles és mély, a nyíltság pedig még ebben a kategóriában is példaértékű. A GamuT lényege azonban mindenekelőtt a zeneiségben keresendő. Hallgatása közben nem ad sok választási lehetőséget, pillanatok alatt a hatása alá kerülünk, ahonnan még a lemez végéhez érve sem nagyon lehet szabadulni. Létrehoz egy olyan világot, amelyben öröm minden pillanat, az élvezetével pedig rövidtávon nem lehet betelni. Ez a világ természetes, megtaláljuk rajta az összes kontinenst, minden óceánt és tengert, virágokkal, madarakkal, fákkal. Viszont a sivatagot sem felejti el, ahogyan tragédiát és a halált sem. A GamuT M3 ugyanis olyan, mint a létezés, annak minden előnyével és hátrányával. Nem titkol el semmit, de baljós felhőket sem rajzol, ha nem muszáj. High-end hangsugárzóról van szó az esetében, aminek arról kell szólnia, hogy a valóságot kapjuk. A valóság viszont, mint minden, relatív. Az M3 szerint semleges, természetes, de egy picit édeskés és puha, és minden tekintetben szeretni való. Barátkozó típus, hiszen már az elején közel enged magához, csak egy kis törődést (bejáratást) igényel. Utána viszont nem enged, és mi nem is akarunk szabadulni tőle. A műfajok között nem válogat, egyedül a vehemensebb elektronikus zenékkel vagy a metállal lesz pici hiányérzetünk. Ez a hiányérzet pedig csupán egy állódobozzal küszöbölhető ki, tehát konkrét hibáról ezen a téren sem beszélhetünk. Az ára magas, nagyon magas, de ebben a kategóriában már felesleges azon gondolkozni, hogy megéri-e. Ez ennyibe kerül és kész. Ennyi pénzért rengeteg hangfal közül választhatunk már, viszont itt kapunk egy olyan megfoghatatlan érzést, amit nagyon kevesen tudnak nyújtani. Mindenki döntse el, hogy megér-e ennyit neki az egyéniség, a minőség ezen szintje és az, hogy kap egy olyan világot, amiből csak egy létezik?és az a világ egyedül az övé.

GamuT The Minent M3 high end állványos hangfal tüskék

Összegzés

A GamuT M3 hangfalát nem csak Gamut elektronikák tudják megfelelően kiszolgálni, de az elérhető legjobbat velük kapjuk meg. Ez pedig egy olyan hang, amit órákig vesézgethetnénk még, akkor sem lehetne leírni azt a produkciót, amit nyújt. Hihetetlen felbontás, élő hangszerek, természetes megszólalás, tapintható valóság. Tulajdonképpen mindent megkapunk, amit ebben a kategóriában egy állványos doboz nyújthat, és még annál is többet. Igazi egyéniséget.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.