Fyne Audio F501SP álló hangfal teszt

2021. február 25., csütörtök, 11:50

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Fyne Audio hangfal Fyne Audio hangfal teszt

A Fyne Audio megpróbálta betölteni azt az elég nagy űrt, ami az 500-as és 700-as sorozatok között keletkezett, így jött létre az 500SP, tehát Special Production széria, ami az előbbi tuningolt változatának tekinthető. Az 501SP és 502SP közül most mi a kisebbet vettük górcső alá, ami abszolút az audiofil kategóriába tartozik, de bőven ad kóstolót a high end szegmens belépő szintjéből is.

Fyne Audio F501SP hangfalFyne Audio F501SP hangfalFyne Audio F501SP hangfalFyne Audio F501SP hangfal hangszóróFyne Audio F501SP hangfal hangszóróFyne Audio F501SP hangfal hangszóróFyne Audio F501SP hangfal hangszóróFyne Audio F501SP hangfalFyne Audio F501SP hangfalFyne Audio F501SP hangfal csatlakozóFyne Audio F501SP hangfal csatlakozóFyne Audio F501SP hangfal

Helyezzük új szintre az 500-as sorozatot!

A Fyne Audio 500-as termékcsaládja remekül sikerült, igaz, hozzánk eddig csak az állványos F500 jutott el, az viszont Kiváló Termék titulust kapott, ami azért jelent valamit. A skót cég gondolt egyet, ami ugyan nem forradalmi, hiszen nem csak a hifi területén élnek vele, és a magasabb, ebben az esetben a 700-as sorozat hangszóróit emelte át a megfizethetőbb 500-as széria két modelljébe, így növelve meg azok nívóját. Az elsődleges cél az volt, hogy a két sorozat közötti űrt kitöltsék, hiszen árban jókora az ugrás, és átmenet sajnos nem igazán van. Legalábbis eddig nem volt. Az F501SP 288x984x318 mm-es méreteivel és darabonkénti 21 kg-os tömegével igazán impozáns és bútorszerű látványt nyújt, de ezt el is várjuk egy olyan gyártó termékétől, amely tulajdonképpen egyenes leszármazottja a szintén brit Tannoynak.

Fyne Audio F501SP hangfal hangszóró

A múltbeli kutakodás a hangszórók esetében is nyomon követhető, hiszen a Tannoy elsők között alkalmazta a koncentrikus hangsugárzót, ami jelen esetben a 150 mm-es IsoFlare mélyközépsugárzóban teljesedik ki, aminek a közepébe 25 mm-es magnézium alapanyagú, nyomókamrás dóm magassugárzó került. Ez a pontsugárzás tulajdonképpen minden hangsugárzó gyártó álma, de nekik többnyire csak több, külön hangszóró beépítésével sikerül megvalósítani, egyébként többnyire remekül. Gondoljunk csak a Focal megoldására, akik a pontsugárzást hajlított doboztesttel oldják meg, nem is akárhogyan, de annak meg is kell fizetnünk az árát, hiszen a spéci asztalosmunka sehol sem olcsó. A pontszerű hangforrás egyik lényege az, hogy akkor sem színezi a hangot, ha nem az axisban ülve hallgatjuk, azon belül viszont sokkal közelebb helyezhető el a hallgatási pozíciónkhoz. Mindezek mellett hosszabban hallgatható, nem terhel le, teljesen semleges és pontos hangképet képes reprodukálni.

Fyne Audio F501SP hangfal hangszóró

A koncentrikus hangszóró alá szintén 150 mm-es multi-rost mélysugárzó került, mindkettőt alumínium kosár, és sűrű csavarozás rögzít stabilan a doboztesthez, ami az alap F501-hez képest nem változott. Azt persze meg kell jegyeznünk, hogy ez a modell Skóciában készült, tehát külföldi szakemberek segítségét nem vették igénybe a gyártásánál. Az F501SP két és félutas, basszreflex hangsugárzó, a BassTrax rendszer kimenetét pedig alulra helyezték el. Hogy a levegő szabadon áramolhasson a tölcsérvégződésen át, fixen rögzített, alumíniumból készült, és gépek által gyémánttal megmunkált talpazatot alkalmaztak, ami a tüskék becsavarásával megfelelő távolságot nyújt a padló és a hangdoboz alja között.

Fyne Audio F501SP hangfal

Belül átdolgozott keresztváltót alkalmaztak, a csatlakozók pedig amellett, hogy a megszokott minőséget nyújtják, tehát aranyozottak és teflonszigetelést is kaptak, még földelési opcióval is ellátták, ami szintén a Tannoy berkein belül népszerű a mai napig.

A kivitelezés példás, az oldallapok fényes fekete vagy fehér bevonata makulátlan, a nálunk vendégeskedő, kicsit drágább dió burkolat pedig a klasszikus értékrendű hifisták szívét dobogtatja meg. Természetesen védőszövet is jár az F501SP modellhez, ami jó minőségű, mágnesesen illeszthető, és csak a hangszórókat fedi, a doboz további részét nem takarja. Hozzátesszük, kár is lenne érte, mert ami szép, azt bizony meg kell mutatni!

A Fyne Audio hangdobozok még nem voltak teljesen bejáratva, amikor hozzánk kerültek, így párszor bevetettük az IsoTek CD-t, hogy minden porcikáját átmozgassa, majd elővettük QED és Nordost kábeleinket, jött hozzá a csöves lejátszónk, valamint Parasound elő-végfokunk.

Amikor egy hangsugárzó a zenével akar minket meggyőzni, és ez így van rendjén

Hogy mi is a Fyne Audio F501SP erőssége? Tulajdonképpen minden. Nagyon egységes a hangképe, illik a megjelenéséhez. Akusztikus zenével kezdtünk a meghallgatást, ahol az előadók stúdióban elfoglalt helyét teljesen meg tudtuk határozni, éreztük a távolságot az énekes és a néha-néha megszólaló session zenész között, még azt is definiáltuk, hogy milyen távolságra vannak a mikrofontól. A gitár meleg és hosszú lecsengésű volt, de pontos és határozott, az aláfestést szolgáló dobos pedig éppen csak érintette a bőröket vagy a cint. A zeneisége és hangulatteremtése már itt adott volt, ami tovább fokozódott jazzrockon, vagy latinos beütésű tánczenén. Persze itt nem Jennifer Lopezre kell gondolunk.

Fyne Audio F501SP hangfal csatlakozó

Lendületes, de túlzásoktól mentes produkció hagyta el a Fyne Audio-t, aminek a ritmusérzékére a tervezők nagyon odafigyeltek. Nem volt hűvösség vagy kihegyezettség, pedig a részleteket nem hagyta elbújni, de inkább a testes, kissé a mélyszekció irányába húzó hangzást nyújtott, ami stílustól függetlenül minden zenének jót tesz. Ebből adódóan az F501SP-t nem stúdióba szánták, hanem a saját közegünkbe, arra viszont tökéletesen megfelel. Andalító, ha kell, a feelingre minden esetben nagy gonddal odafigyelt, viszont lustaságnak vagy lomhaságnak nyomát sem hallottuk. Kiegyensúlyozott, az egyszer biztos, valamint odaadó és természetes, a tartományokat pedig kellően szétválasztja, de az egységes hangkép a mérce, amit bőven elér.

Fyne Audio F501SP hangfal csatlakozó

Tulajdonképpen folytatja azokat a hagyományokat, amit a Tannoy már jóval korábban lefektetett, ám mindazt modernebb és frissebb köntösben tálalja. Mindenképpen ki kell emelnünk a férfi énekhangot, azon belül is Satchmo előadását, akinek jellegzetes baritonja összes rezdülését hallani lehetett, de ugyanez elmondható az őt kísérő nagybőgőről is. Nagyon enyhén kommerszebbre, viszont virtuózabbra váltva Marcus Miller követte, akinek ujjmozdulatait annyira pontosan követte a hangsugárzó, hogy kottázni tudtuk volna. A hangsugárzó is tempót váltott, de nem esett nehezére felvenni azt a ritmust és sebességet, amit az előadó képvisel, ráadásul a súly is megmaradt.

Az utóbbi az üstdob vagy az orgona esetében teljesedett ki, ahol ellátogattunk egy kicsit a pincébe, ahol a nyirkosság helyett továbbra is a meleg és zenei megoldás irányába billent a mérleg nyelve. Egy kis dobszólót is bevetettünk, ahol a Fyne Audio megmutatta, hogy koncerten is abszolút természetesen érzi magát. Életet adott a közönségnek, ahogyan a zenészeknek is, és még itt is meg tudta tartani a precizitását, amit be kell vallanunk, csak akkor vettünk észre, amikor jobban odafigyeltünk, mert az egységes előadás bizony magával tudott ragadni.

Fyne Audio F501SP hangfal

Az F501SP halkan is szépen elzenélget, valamint 20 nm alatt is egészen komfortosan érzi magát, de tudása legjavát ennél nagyobb térben és hangosabban mutatja majd meg, tehát ne pazaroljuk el a tehetségét holmi háttérzenélésre kényszerítve. Ráadásul nagyon jól viseli a terhelést, akár hosszú távon is, minket viszont nem nyom le az információáradat, mert a zeneisége megkérdőjelezhetetlen. Azt is mondhatjuk, hogy van olyan szép az előadása, mint a külseje, és ezzel nem is állítunk butaságot. Ez a Fyne modell bizony szépen, nagyon szépen muzsikál, általa pedig az alapvetően jól sikerült 500-as széria egy új szintre lépett. Ez még nem kifejezetten high end, de az audiofil kategória egyik stabil darabja, az alapmodellhez képest elkért, megduplázott ár pedig igencsak indokoltnak tűnik.

Fyne Audio F501SP hangfal

Talán nem egy újabb referencia, de igazi érték és egyéniség

A Fyne Audio F501SP a cég 500 és 700 sorozatuk közötti elég nagy űrt hivatott betölteni, és úgy látszik, ez sikerült is neki. Az utóbbi szériából átemelt hangszórók ebben a konstrukcióban is remekül helyt állnak, a gyártó zeneiséget megkövetelő filozófiája pedig szinte tapintható. Lényegében házon belüli tuningról van az esetében szó, mégis sikerült megalkotniuk egy új kategóriát képviselő hangsugárzót. Valamivel egymillió forint felett már sok a vetélytárs, ám az F501SP büszkén oda állhat eléjük, egy percig sem lesz oka arra, hogy zavarba jöjjön. Fehér és fekete kivitelben is mutatós, de a dió burkolat a legszebb, ami sajnos szerintünk elég jelentős felárral jár. Hogy megéri-e? Ha valaki nem a divatot tartja szeme előtt, hanem az örökkévalóságot, annak igen, ugyanis ez a kivitel tetszetős lesz évtizedek múlva is. Bármelyiket is válasszuk, az biztos, hogy kiváló termékkel van dolgunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.