Fyne Audio F302i álló hangfal teszt

2022. december 17., szombat, 00:45

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Fyne Audio hangfal Fyne Audio hangfal teszt

A Fyne Audio-nak az F301i által - tapasztalataink alapján - sikerült stabilizálni a pozícióját a megfizethető, belépő szintű, állványos hangdobozok között. A megújított szériából jöjjön most ennek a modellnek az álló változata az F302i, aminek elődje szintén egy sikertermék volt az elmúlt négy évben! Ezért mindenképpen érdemesnek találtuk megismerni, hiszen biztosan sokan kíváncsiak rá azok közül, akik kompakt, álló hangfalat keresnek.

Fyne Audio F302i hangfalFyne Audio F302i hangfal hangszórókFyne Audio F302i hangfal hangszórókFyne Audio F302i hangfal középsugárzóFyne Audio F302i hangfal középsugárzóFyne Audio F302i hangfal középsugárzóFyne Audio F302i hangfal középsugárzóFyne Audio F302i hangfal középsugárzóFyne Audio F302i hangfalFyne Audio F302i hangfalFyne Audio F302i hangfal csatlakozóFyne Audio F302i hangfal keresztváltóFyne Audio F302i hangfal keresztváltóFyne Audio F302i hangfal talpFyne Audio F302i hangfal talpFyne Audio F302i hangfalFyne Audio F302i hangfalFyne Audio F302i hangfalFyne Audio F302i hangfalszett

Semmi flanc, a lényeg az érdembeli változásokon van

A Fyne Audio F301i, ahogyan a bevezetőnkben is írtuk, abszolút hozta a formáját, tehát mindazt megkaptuk, mint az elődtől, de annál érzékelhetően többet is. Szintet ugyan nem sikerült ugraniuk, ahogyan azt a gyártó sejttette, de mindenképpen minőségi lépést tettek a kategóriáján belül, és ez nem elhanyagolható, főleg annak a tudatában, hogy sok módosítást nem alkalmaztak, azok viszont jelentősek. Nézzük most ennek a kis doboznak az álló változatát az F302i-t, amin első slukkra szintén annyi eltérést láthatunk, mint két tojás esetében, ami továbbra sem feltétlenül baj.

Fyne Audio F302i hangfal

Az MDF alapanyagú oldallapok maradtak egymással párhuzamosak, fekete kőris, dió vagy világos tölgy színű furnérral választhatjuk, és álló típus révén kapunk talpat is, ami műanyagból készült, és fém tüskéket is csavarozhatunk bele. Az utóbbival nincs gond, akár szintezhetjük is vele az F302i-t, de a talpak kicsit sűrűbb, stabilabb anyagból is készülhettek volna. Az egész hangdoboz bő 13 kg, tehát nem nehéz, a szerepét valószínű, hogy jól el tudja látni, de a kategóriában találkoztunk már valamivel minőségibb megoldással is. A hangdoboz megjelenése és a kivitelezése egyébként rendben van, nincsenek hibák, illesztési problémák, amit viszont már drágább hangfalak esetében is láttunk.

Fyne Audio F302i hangfal hangszórók

Az F302i kétutas, basszreflex hangfal, amihez összesen kettő darab hangszóró tartozik. Az előlap felső szegmensében található 150 mm-es mélyközépsugárzó érintetlen maradt, tehát öntvénykosaras, a gumiperem a cégre jellemzően bordázott, porvédő sapka helyett fáziskúpot alkalmaztak, a membrán alapanyaga pedig rostokkal dúsított.

Fyne Audio F302i hangfal középsugárzó

Védelméül apró, csak az őt takaró védőszövet szolgál, ami tulajdonképpen jelképes, így a felhasznált anyag is, de ez is csak zárójeles megjegyzés. Az első, és talán legfontosabb változást egy sűrű, de akusztikailag semleges fémrács mögött találjuk. A korábbi poliészter dómot ugyanis leváltotta az F500-ból átemelt 25 mm-es titán magassugárzó, ami bizony csettintésre ad okot.

Fyne Audio F302i hangfal keresztváltó

Ezen kívül a keresztváltót cserélték le egy minőségibb darabra, kettőjük eredményeként, a gyártó állítása szerint ez a kompakt állódoboz a korábbinál részletgazdagabb, pontosabb közép- és felsőtartományt biztosít. Az abszolút saját fejlesztésű hangszórók a merevített dobozkialakítással együtt dolgozva sztereó és házimozi rendszerben is megállják a helyüket, mi a szokásunkhoz híven megmaradtunk a jó öreg zenehallgatásnál.

Fyne Audio F302i hangfal keresztváltó

Így a hátul található reflexnyílás alá helyezett szimpla kábelezésre alkalmas, minőségi kivitelű csatlakozókba illesztettük QED és VIABLUE kábeleinket, hozzá csatlakozott a Pro-Ject MaiA DS3 integrált erősítő, valamint a csöves kimenetű CD-lejátszónk és Naim streamerünk.

Fyne Audio F302i hangfal csatlakozó

Tulajdonképpen jellegzetes Fyne Audio hang, a kategóriájának megfelelően

A Fyne Audio F302i hasonlóan az elődjéhez, az állványos változat állóvá avanzsált változata, aminek eredményeként nem csupán az állványokat felejthetjük el, hanem jóval nagyobb levegőtömeg mozgatását kaphatjuk, és akár jelentős mélyhang-többletet. Itt már meg is jelezzük, hogy a gyártó által megadott, és az adatlapon is szereplő 36 Hz finoman fogalmazva is túlzás, ennek ellenére basszusban valóban elég erős továbbra is az F302i. Johnny Cash vagy Mark Knopfler dalainál ez ugyan még nem dominált, hiszen magukon a felvételeken sem volt hallható elsöprő mélyhang áradat, viszont a lelkes, kiegyensúlyozott előadásból bőven kaptunk már itt is. Nem izgága ez a hangfal, inkább nyugodtan és kiegyensúlyozottan szórakoztat, és az ilyen jellegű zeneszámoknál inkább a közép és magastartomány terén nyújtott jelentőset. A kategóriájában teljesen megfelelő szintet hozott, amit bevont a gyártójára jellemző plasztikus, enyhén homogén mázzal, az egészet pedig levegősen és pontosan tálalta.

Fyne Audio F302i hangfal középsugárzó

Szépen sikerült elkülönítenie a zenészeket, tehát kellően figyelt mindegyikükre, így a díszítéseket sem hagyta elsiklani, de a fő erénye mégis az egység létrehozása volt, ami hosszútávon nagyon is jól jött. Nem vált olyan mélabússá, mint amennyire azt a fekete ruhás férfi megérdemelte volna, és Knopfler hangja sem jött nagyon előre a színpadon, ami pozitívumnak tekinthető, hiszen a zenéjükben minden előadóra ugyanolyan hangsúllyal van szükség. A slide gitár fémessége is valamelyest kontrollálva lett, és a szólógitár sem vált egyeduralkodóvá, de önmagában szórakoztató előadásban volt részünk, és a hangulatteremtés is hozta azt a szintet, amit elvártunk.

Fyne Audio F302i hangfal

A felsőbb régióból átemelt magassugárzó szerepe vitathatatlan volt, magabiztosan és élektől mentesen játszotta a szerepét, továbbá igazi csapatjátékosnak bizonyult. Ez a váltás a Fyne Audio részéről egyértelműen jó döntés volt, hiszen a zenét sikerült általa egy magasabb régióba emelni a nyíltabb és részletesebb összképpel, és ez minden műfajon érezhető volt. A felsőbb tartomány sokkal hátrébb nyúlt, mint az előd modellé, ami nagyban segített még abban is, hogy magát a hangfalat könnyebben pozícionáljuk. Jan Garbarek dalainál talán még egyértelműbb volt a jótékony hatása, a szaxofonból több levegő és nagyobb nyíltság áradt, ezáltal komolyabbá, de jobban élvezhetőbbé is téve a skandináv világot.

Fyne Audio F302i hangfal talp

Marcus Millerrel tettük először próbára a mélytartományát, ami nagyon is tisztességes volt. Húsz évvel korábban el sem lehetett képzelni egy hasonló kialakítású dobozból ilyen szintű basszust, ráadásul egyetlen 150 mm-es mélyközép hangszóróból. Ez most sikerült, és bár továbbra is távol állt a megadott adatoktól, nem mondhatjuk azt, hogy nagy űrt hagyott maga után a dal. A ritmikája is rendben volt, a többi, kísérő zenészt sem nyomta el, elegendő teret adott nekik, így lazán, de feszesen kísérték a basszusgitár fenomént. A két tartomány egy hangszóróból való tolmácsolása is megfelelő volt tehát, amiben a keresztváltónak nagyon fontos szerep jutott.

Fyne Audio F302i hangfal

Az F302i nem esett túlzásokba, a gyártójához méltó hangkaraktert biztosította, ami a pontsugárzás legfőbb előnyeit még nem tudta hozni - eleve ez nem egy pontsugárzó -, de a legfontosabb szabályokat betartotta. A megnövelt test és megmozgatott levegő miatt természetesen nagyobb volumenű előadásra volt képes, mint a kistestvére, ami elsősorban stabilabb, határozottabb színpad formájában jelent meg. E modell választásával tehát nem csupán egy állvány árát spóroljuk meg, hanem testességből és magabiztosságból is többet kapunk. A bejáratás alatt némi zártságot még tapasztaltunk, amiből egy foszlánynyi a későbbiekben is megmaradt, de ezt a jellegzetességet nem hiányosságnak tudtuk be, hanem karakternek, stílusnak.

Fyne Audio F302i hangfal középsugárzó

Ez a Fyne Audio kompakt álló hangfal ugyan feszegette a mérete határait, de lényegében sosem jött zavarba, nem erőlködött, és túl sem produkálta magát. A Megadeth során meglepően határozottan és dominánsan hozta a ritmusszekciót, ami a torzított gitárokra már nem minden esetben volt mondható el rá. A Kill the King-nél rendesen odatette magát, de a korábbi, összetettebb dalok esetében hajlamos volt összemosni a zenészeket, és a bonyolult, továbbá súlyos riffek sem igazán feküdtek neki. Aki a technicistább metálért rajong, azt nem fogja csalódás érni, viszont a töményebb szerzemények kedvelői picit szívhatják a fogukat. Elboldogult ugyan velük, de hiányérzetben sajnos akadt részünk.

Fyne Audio F302i hangfalszett

Talán nagyot váltottunk ezután George Michael albumával, de megérte, mert az F302i már sokkal jobban érezte közben magát. A magasszekció ismét brillírozott, a tisztaság vegyült a hangulatteremtéssel, ezáltal egyszerűen fogalmazva jó volt hallgatni akár pop, akár populárisabb jazz irányába fordult a brit művész a zenekarával. Nehéz is volt megszabadulni tőle, de a szimfonikus zenét nem hagyhattuk ki a repertoárunkból, ahol a kategóriájában elvárható könnyedebb műveknél érezte jól magát a hangfal. Chopin nagyon tetszett neki, ahogyan a Négy Évszak is, még Lussier jazzátirataiban is, azonban Bach orgonájánál már lehetett érezni némi bizonytalanságot. Hiába, az egy magasabb szintű muzsika, ezáltal magasabb kategóriájú elektronikát és hangfalat is érdemel meg, ebben az esetben igazi meglepetés is lett volna, ha teljes elégedettséget tudott volna okozni.

Fyne Audio F302i hangfal

Érezhető javulás, érezhető feljebb lépés

A Fyne Audio F302i kompakt álló hangfala nem esik túlzásokba, és a kategóriája által elvárt szintet is hozza. Az állványos testvéréhez hasonlóan itt is egyértelműen érezhető a felsőbb sorozatból átvett magassugárzó és az új keresztváltó munkája, de a tapasztalataink alapján a mélyközépsugárzó is megérdemelt volna némi ráncfelvarrást, és akkor talán nyugodt szívvel adhatnánk oda az Ajánlott Vétel címkét. Így viszont, szintén az F301i-hez hasonlóan, apróságok miatt nem bátorkodunk díjazni ezt a teljesítményt. Konkrét hibát ugyan nem róhatunk fel neki, kiemelkedőt sem tudott produkálni, viszont egyértelműen jól muzsikált, és a gyártójára jellemző plasztikus, semlegesebb, ugyanakkor lendületes és egységes hangképet is birtokolta. Némi plusszal a dizájn és kivitelezés területén, valamint univerzálisabbá tett mélyközépsugárzóval nem is tudtunk volna mást írni, csak azt, hogy egyszerűen jó az F302i, így viszont nem tudott kiemelkedni a kategóriájából, ahol rengetegen állnak még sorban az elismerésért. Fyne Audio-val szimpatizáló, és ebben az ársávban és méretben keresgélő leendő hangfal tulajdonosok viszont mindenképpen ismerkedjenek meg vele, mert az biztos, hogy az apró hiányosságai és bizonytalanságai ellenére egy jól sikerült darabról van szó.

Lehetne slusszpoén, de inkább sokak számára értékes info, hogy hamarosan akciós áron, 250 ezer forintért vihető haza ez a hangfalpár, ami karácsony előtt az érdeklődőknek szerintünk egy nem elhanyagolható szempont, és ezért az árért már nálunk is fél ponttal megnőtt az F302i ár/érték aránya.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.