Fyne Audio F302 álló hangfal teszt

Pehelysúlyú ár érték bajnok

2019. március 18., hétfő, 05:10

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Fyne Audio hangfal Fyne Audio hangfal teszt

A Fyne Audio álló hangfal kínálatának belépő modellje az F302. A kétutas hangsugárzó néhány, az árához képest meglepő tulajdonsággal is bír amellett, hogy mindössze 13,3 kg-os súlyával még szállítása sem bizonyul nehéz feladatnak.

Fyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfal magassugárzóFyne Audio F302 hangfal magassugárzóFyne Audio F302 hangfal hangszóróFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfal középsugárzóFyne Audio F302 hangfalFyne Audio F302 hangfal hátlapFyne Audio F302 hangfal hátlapFyne Audio F302 hangfal csatlakozóFyne Audio F302 hangfal tartozékok

Kicsomagolás és kinézet

A Fyne Audio F302 megfelelő védelmet nyújtó, bár hungarocellel bélelt dobozban érkezik, kicsomagolása egyszerű és viszonylag könnyű. Tesztalanyunk fekete színű, a talpak, csavarok, tüskék és a hangszórórács külön csomagolásba kerültek a kartondobozokon belül. Ennek megfelelően e kiegészítők felszerelése a mi feladatunk, mint a legtöbb álló hangfal esetében.

Fyne Audio F302 hangfal tartozékok

Kissé meglepő a hangszórók elölnézeti elrendezése: a 25 mm-es poliészter szövet dóm egy fényes, szintén fekete, hajlított műanyag sávban foglal helyet a hangsugárzó tetejéhez közel, természetesen - fém - védőrács mögött, alatta láthatjuk a 150 mm-es, Fyne Flute - azaz bemetszett - kialakítású gumiperemmel ellátott és multi-fibre szálerősített membránnal rendelkező mélyközép sugárzót. Utóbbi fémkosaras, közepén fényes fekete fáziskúpot láthatunk egyszerű porsapka helyett.

Fyne Audio F302 hangfal hangszóró

A basszreflex nyílás a hangsugárzó hátulján helyezkedik el, ennek megfelelően érdemes a faltól legalább 25-30 cm távolságra elhelyezni és lehetőleg kerülni a sarkokat. Vezetékünk csatlakoztatására szimpla, banándugót is fogadó bemenet áll rendelkezésünkre, ebben a kategóriában nem is igazán merül fel a kettős erősítés igénye, viszont igényes, szerelt kábelek használatát meghálálja az F302. De nem minden a külső, alapos bejáratást követően hosszabb távon is meghallgattuk a Fyne Audio kis álló hangfalát.

Fyne Audio F302 hangfal hátlap

Teszteszközök és zenék

Az F302 tesztelése során kíváncsiak voltunk, hogy a hozzá párosított, eltérő kategóriát és kvázi stílust képviselő - ám minden esetben az „angol vonalat” erősítő - elektronikák milyen hatással vannak a megszólalásra. Minden esetben nagyfelbontású forrásanyagokat hallgattunk, MOTU MicroBook 2c DAC-al hajtva. Az erősítők csatlakoztatásához Triangle Symphonie hangfal-, tápellátásukhoz pedig IsoTek tápkábeleket használtunk.

Fyne Audio F302 hangfal

A következő elektronikákkal párosítottuk az Fyne Audio F302-t:

- Rotel RA-10

- Musical Fidelity M2Si

- Cyrus One HD

Szokásos tesztzenéinkkel hallgattuk meg a konfigurációkat: Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Mike Oldfield - Return to ommadawn, Wintersun - When Time fades away, illetve J.S. Bach - Brandenburgi versenyeinek egyes tételei.

Fyne Audio F302 hangfal

Meghallgatás

Árban az F302-höz körülbelül illeszkedő Rotel RA-10 erősítővel kezdtük tesztünket. Már az első pillanatokban feltűnt a Fyne Audio által közvetített igen nagy sztereótér és a középtartomány kiemelkedő megszólalása. Álló hangfal lévén a mélyhangok is kellemesen szólaltak meg, a kategóriához mérten megfelelő feszességgel és kontrollal. Bár a hangsugárzók mögötti fal befolyásolhatta a hangzást, az F302 javára írjuk, hogy a mélyek egyetlen esetben sem folytak szét vagy váltak kavargóvá, dacára a hátsó basszreflex nyílásoknak. Ugyanakkor sajnos mindenképpen meg kell említenünk két kisebb negatívumot: az egyik a magastartomány fátyolossága, a természetes csilingelés bizonyos fokú fedettsége valamint a kevéssé részletező hangzás.

Fyne Audio F302 hangfal hátlap

Értelemszerűen egy 160 ezer forintos, kétutas hangfaltól nem várhatunk kiemelkedően részletgazdag hangzást. Érdemes viszont kiemelni azt a szikár, határozott előadásmódot, ami a Fyne Audio-t jellemzi; egy pillanatra sem volt olyan érzésünk, hogy a túlzó játékosság a zeneiség rovására ment volna, azaz az F302 ilyen módon sem színezte túl a hangképet. A Rotel-t ekkor kicseréltük az általunk nagyon kedvelt Musical Fidelity M2si modellre, ami legalább eggyel magasabb ár és minőségi kategóriát képviselő erősítő. A lánc összes többi tagja ugyanaz maradt, tesztzenéinket újfent meghallgatva még nagyobb teret kaptak a muzsikák. A szoba falain azért nem terjeszkedett túl a hangszínpad illetve a nagyzenekari tételekben sem tudtuk megnevezni a zenészek pontos helyét, de a térérzettel összességében nagyon elégedettek voltunk. A basszus, ha lehet, még pontosabbá vált, viszont a magastartomány fátyolossága sajnos megmaradt. Valamivel nagyobb hangsúly került a középtartományra, ami így előtérbe helyezte a gitárokat, pergőket, néha a vonósokat.

Fyne Audio F302 hangfal magassugárzó

Elégedettségünk azonban még e két apróság ellenére is magas szinten maradt, így tovább léptünk a Cyrus erősítőre. A One HD körülbelül azonos kategóriát képvisel, mint az M2si, viszont beépített DAC-kal is rendelkezik. Tesztzenéink meghallgatásakor így körülbelül ugyanazt hallottuk, mint a Musical Fidelity-vel - talán a tér egy egészen kicsit szűkebbé vált, de ezen kívül jelentős eltérést nem tapasztaltunk. Hogy tesztünk még több oldalról megvilágítsa az F302 képességeit, és mert a Cyrus közvetlen optikai digitális csatlakoztatást is kínált, kipróbáltuk filmekkel és koncertanyagokkal is az így összeállított rendszert. Filmnézéskor elégedettek voltunk: a beszéd, illetve a középtartományt igénybe vevő hangok tekintetében az F302 hozta a formáját, basszusai pedig a robbanások és egyéb speciális effektusok megszólaltatásával mutatták meg erejüket. Koncertfelvételek hallgatása során ismét elcsodálkoztunk a kis állódobozok által közölt hatalmas sztereótéren, az eddigiekben említett pozitívumok - és hiányosságok - ugyanúgy megmutatkoztak, mint tesztzenéink esetében.

Fyne Audio F302 hangfal

Összegzés

A Fyne Audio csapatának szakmai múltja és minőség iránti elkötelezettsége ismeretében igen bizakodóan kezdtünk neki az F302 tesztelésének, ami nem okozott csalódást. Árához viszonyítva kifejezetten jó hangot, modern kinézetet és a már említett hatalmas teret kaptunk, tulajdonképpen elhanyagolható negatívumok mellett. Basszusai kiemelkedőek, szikár, precíz megjelenítése pedig példaértékű. Ha a hangdobozok értékét innen szemléljük, akkor bátran ki merjük jelenteni, hogy a piacon az egyik legjobb teljesítményt kapjuk a pénzünkért. Ha most ismerkedünk az audiofil világgal vagy nem szeretnénk milliós nagyságrendben hifi rendszerünkre költeni, mégis az áruházi, vagy all in one rendszerekhez képest komolyabb hangra vágyunk akkor mindenképpen fontoljuk meg a Fyne Audio ajánlatát, az F302-t.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.