Fyne Audio F302 álló hangfal teszt

Pehelysúlyú ár érték bajnok

2019. március 18., hétfő, 05:10

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Fyne Audio hangfal Fyne Audio hangfal teszt

A Fyne Audio álló hangfal kínálatának belépő modellje az F302. A kétutas hangsugárzó néhány, az árához képest meglepő tulajdonsággal is bír amellett, hogy mindössze 13,3 kg-os súlyával még szállítása sem bizonyul nehéz feladatnak.

Kicsomagolás és kinézet

A Fyne Audio F302 megfelelő védelmet nyújtó, bár hungarocellel bélelt dobozban érkezik, kicsomagolása egyszerű és viszonylag könnyű. Tesztalanyunk fekete színű, a talpak, csavarok, tüskék és a hangszórórács külön csomagolásba kerültek a kartondobozokon belül. Ennek megfelelően e kiegészítők felszerelése a mi feladatunk, mint a legtöbb álló hangfal esetében.

Fyne Audio F302 hangfal tartozékok

Kissé meglepő a hangszórók elölnézeti elrendezése: a 25 mm-es poliészter szövet dóm egy fényes, szintén fekete, hajlított műanyag sávban foglal helyet a hangsugárzó tetejéhez közel, természetesen - fém - védőrács mögött, alatta láthatjuk a 150 mm-es, Fyne Flute - azaz bemetszett - kialakítású gumiperemmel ellátott és multi-fibre szálerősített membránnal rendelkező mélyközép sugárzót. Utóbbi fémkosaras, közepén fényes fekete fáziskúpot láthatunk egyszerű porsapka helyett.

Fyne Audio F302 hangfal hangszóró

A basszreflex nyílás a hangsugárzó hátulján helyezkedik el, ennek megfelelően érdemes a faltól legalább 25-30 cm távolságra elhelyezni és lehetőleg kerülni a sarkokat. Vezetékünk csatlakoztatására szimpla, banándugót is fogadó bemenet áll rendelkezésünkre, ebben a kategóriában nem is igazán merül fel a kettős erősítés igénye, viszont igényes, szerelt kábelek használatát meghálálja az F302. De nem minden a külső, alapos bejáratást követően hosszabb távon is meghallgattuk a Fyne Audio kis álló hangfalát.

Fyne Audio F302 hangfal hátlap

Teszteszközök és zenék

Az F302 tesztelése során kíváncsiak voltunk, hogy a hozzá párosított, eltérő kategóriát és kvázi stílust képviselő - ám minden esetben az „angol vonalat” erősítő - elektronikák milyen hatással vannak a megszólalásra. Minden esetben nagyfelbontású forrásanyagokat hallgattunk, MOTU MicroBook 2c DAC-al hajtva. Az erősítők csatlakoztatásához Triangle Symphonie hangfal-, tápellátásukhoz pedig IsoTek tápkábeleket használtunk.

Fyne Audio F302 hangfal

A következő elektronikákkal párosítottuk az Fyne Audio F302-t:

- Rotel RA-10

- Musical Fidelity M2Si

- Cyrus One HD

Szokásos tesztzenéinkkel hallgattuk meg a konfigurációkat: Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Mike Oldfield - Return to ommadawn, Wintersun - When Time fades away, illetve J.S. Bach - Brandenburgi versenyeinek egyes tételei.

Fyne Audio F302 hangfal

Meghallgatás

Árban az F302-höz körülbelül illeszkedő Rotel RA-10 erősítővel kezdtük tesztünket. Már az első pillanatokban feltűnt a Fyne Audio által közvetített igen nagy sztereótér és a középtartomány kiemelkedő megszólalása. Álló hangfal lévén a mélyhangok is kellemesen szólaltak meg, a kategóriához mérten megfelelő feszességgel és kontrollal. Bár a hangsugárzók mögötti fal befolyásolhatta a hangzást, az F302 javára írjuk, hogy a mélyek egyetlen esetben sem folytak szét vagy váltak kavargóvá, dacára a hátsó basszreflex nyílásoknak. Ugyanakkor sajnos mindenképpen meg kell említenünk két kisebb negatívumot: az egyik a magastartomány fátyolossága, a természetes csilingelés bizonyos fokú fedettsége valamint a kevéssé részletező hangzás.

Fyne Audio F302 hangfal hátlap

Értelemszerűen egy 160 ezer forintos, kétutas hangfaltól nem várhatunk kiemelkedően részletgazdag hangzást. Érdemes viszont kiemelni azt a szikár, határozott előadásmódot, ami a Fyne Audio-t jellemzi; egy pillanatra sem volt olyan érzésünk, hogy a túlzó játékosság a zeneiség rovására ment volna, azaz az F302 ilyen módon sem színezte túl a hangképet. A Rotel-t ekkor kicseréltük az általunk nagyon kedvelt Musical Fidelity M2si modellre, ami legalább eggyel magasabb ár és minőségi kategóriát képviselő erősítő. A lánc összes többi tagja ugyanaz maradt, tesztzenéinket újfent meghallgatva még nagyobb teret kaptak a muzsikák. A szoba falain azért nem terjeszkedett túl a hangszínpad illetve a nagyzenekari tételekben sem tudtuk megnevezni a zenészek pontos helyét, de a térérzettel összességében nagyon elégedettek voltunk. A basszus, ha lehet, még pontosabbá vált, viszont a magastartomány fátyolossága sajnos megmaradt. Valamivel nagyobb hangsúly került a középtartományra, ami így előtérbe helyezte a gitárokat, pergőket, néha a vonósokat.

Fyne Audio F302 hangfal magassugárzó

Elégedettségünk azonban még e két apróság ellenére is magas szinten maradt, így tovább léptünk a Cyrus erősítőre. A One HD körülbelül azonos kategóriát képvisel, mint az M2si, viszont beépített DAC-kal is rendelkezik. Tesztzenéink meghallgatásakor így körülbelül ugyanazt hallottuk, mint a Musical Fidelity-vel - talán a tér egy egészen kicsit szűkebbé vált, de ezen kívül jelentős eltérést nem tapasztaltunk. Hogy tesztünk még több oldalról megvilágítsa az F302 képességeit, és mert a Cyrus közvetlen optikai digitális csatlakoztatást is kínált, kipróbáltuk filmekkel és koncertanyagokkal is az így összeállított rendszert. Filmnézéskor elégedettek voltunk: a beszéd, illetve a középtartományt igénybe vevő hangok tekintetében az F302 hozta a formáját, basszusai pedig a robbanások és egyéb speciális effektusok megszólaltatásával mutatták meg erejüket. Koncertfelvételek hallgatása során ismét elcsodálkoztunk a kis állódobozok által közölt hatalmas sztereótéren, az eddigiekben említett pozitívumok - és hiányosságok - ugyanúgy megmutatkoztak, mint tesztzenéink esetében.

Fyne Audio F302 hangfal

Összegzés

A Fyne Audio csapatának szakmai múltja és minőség iránti elkötelezettsége ismeretében igen bizakodóan kezdtünk neki az F302 tesztelésének, ami nem okozott csalódást. Árához viszonyítva kifejezetten jó hangot, modern kinézetet és a már említett hatalmas teret kaptunk, tulajdonképpen elhanyagolható negatívumok mellett. Basszusai kiemelkedőek, szikár, precíz megjelenítése pedig példaértékű. Ha a hangdobozok értékét innen szemléljük, akkor bátran ki merjük jelenteni, hogy a piacon az egyik legjobb teljesítményt kapjuk a pénzünkért. Ha most ismerkedünk az audiofil világgal vagy nem szeretnénk milliós nagyságrendben hifi rendszerünkre költeni, mégis az áruházi, vagy all in one rendszerekhez képest komolyabb hangra vágyunk akkor mindenképpen fontoljuk meg a Fyne Audio ajánlatát, az F302-t.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.