Fyne Audio F1-5 high end állványos hangfal teszt

2023. február 28., kedd, 17:30

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Fyne Audio hangfal high end hangfal high end hangfal teszt Fyne Audio hangfal teszt

A Fyne Audio megújult 300-as sorozata után gondoltunk egy nagyot, és rávetettük magunkat egyenesen a high end szekciójukra, aminek F1 nevű sorozata minden téren kimagaslik a gyártó termékei közül, legyen az külső megjelenés és hangzás. Az F1-5 személyében egy olyan csúcskategóriás hangdobozt ismertünk meg, ami kis szobákba viszi el a legendás hangfalgyártó szinte minden igényt kielégítő elképzeléseit.

Fyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfal hangszóróFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfal hátlapFyne Audio F1-5 high end hangfal hátlapFyne Audio F1-5 high end hangfal csatlakozóFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfal hangszóróFyne Audio F1-5 high end hangfal BassTraxFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfalFyne Audio F1-5 high end hangfal

Egyéniség minden téren

A Fyne Audio az F701 személyében már megmutatta a szerkesztőségünk tagjainak azt, hogy mi is az elképzelése egy vérbő állványos hangfalról, azonban mi történik akkor Skóciában, ha annál magasabb szintet kisebb dobozból szeretnének nyújtani. Nem a csúcsot képviselő Vintage sorozatra gondolunk most, hiszen abban kizárólag nagyobb termetű és álló hangfalak vannak, hanem az F1-re, aminek 5-ös típusjelzésű darabja miniatűr méretben tálalja a Fyne Audio magasszintű tudását.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal hangszóró

Az F1-5 lényegében ugyanazt a technológiát tartalmazza, mint a nagyobb F1-8, azonban mindazt kisebb méretben. A Fyne Audio-nál, ahogy korábban a Tannoy-nál is, nagy keletje van ezeknek a produktumoknak, elég csak a legendás Autograph Mini-re gondolnunk, ami a skót csapat hasonló elképzelései alapján született. Abban az esetben viszont teljesen, a náluk klasszikusnak tekintendő hangfalépítés non plusz ultráját vitték el a redukálás maximumáig, addig itt a Fyne Audio a legújabb és legkiforrottabb technológiáit gyűjtötte egy csokorba azok számára, akik kis alapterületen szeretnének zenét hallgatni, viszont a minőségre nagyon kényesek.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal

Az F1-5 tulajdonképpen kisebb már nem is lehetne, így a gyártósoron dolgozóknak biztosan nagyon nehéz feladatuk volt, hiszen sokkal kisebb terep állt a rendelkezésükre az előállítás során, a lehető legapróbb felületen kellett dolgozniuk. Ez vonatkozik a tervezőkre is, hiszen a már bevált megoldásokat kellett arányosan csökkenteniük, majd azokból kihozniuk a maximumot.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal hangszóró

Az F1-5 rendkívül mutatós és egyedi is egyszerre, ez köszönhető a nagyon egyéni hangfalgyártási elvnek és a minőségi kivitelezés kombinációjának. A hangdoboz formáját nehéz szavakba foglalni, hiszen az IsoFlare hangszóró kiemelkedik az előlapból, és az ívelt oldallapból is, ezeket a részeket műbőr bevonattal látták el. A doboz oldalirányban kiteljesedik, majd a végén összeszűkül, a tetejére pedig egy szélesebb fedőelem került. A magasfényű dió bevonat igazán szemet gyönyörködtető, egy luxusbútort varázsol elénk, a hangszóró roppant egyéni megjelenésével együtt testesíti a klasszikus és ultramodern stílusjegyeket.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal

Kicsit most merüljünk bele a részletekbe, hiszen a gyártó ezen sorozatának eddig egy tagjával sem volt lehetőségünk megismerkedni! A központi elem ezúttal is a jellegzetes, IsoFlare elnevezésű pontforrás hangszóró, ami együttesen nyújtja a teljes hangtartományt. A hang egyetlen pontból jön létre, ami megőrzi az összetett szerzemények harmonikus szerkezetét, és jobban pozícionálható. A 125 mm-es, alumínium öntvénykosaras IsoFlare hangszóróhoz egy dupla mágnest illesztettek. FyneFlute nevű gumipereme a gyártó egyik jellegzetessége. A nagy teljesítményű, alumínium lengőtekercset tiszta rézből előállított rövidrezáró gyűrűvel látták el. A 19 mm-es, kompressziós, magnézium dóm magassugárzó hullámvezetője számítógéppel optimalizált geometriájú, hogy a lineáris terjedést és a lehető legsimább frekvencia-átvitelt biztosítsa. E mellett hatékonyan kezeli a membrán energiáját az aktuális hangerőtől függetlenül, az A szabadalmaztatás alatt álló BassTrax LF diffúzor-rendszert itt is alkalmazták. Ez az összetett, mégis kifinomult megoldás hangolt hullámvezető nyílással rendelkezik, ami a doboz megerősített alsó paneljéből nyílik, és egy stabil fém talapzatban végződik. Ez a terhelési technika csillapítórendszerként is működik, hiszen blokkolja a fő belső nyílás által keltett potenciális állóhullám keltette rezonanciákat. Az egyedülálló, matematikailag levezetett profil valódi 90 fokos szöget tart fenn a hullámfront minden metszéspontjában, így a sima hullám LF energiáját vízszintesen táguló, gömb alakú, 360 fokos hullámfronttá alakítja teljesen energiaveszteség nélkül. Ezeket a hullámvezetőket eredetileg a Voight alkalmazta tölcséres hangfalaknál az 1920-as években, manapság ez a megoldás szintén egyedülálló a Fyne Audio-nál.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal BassTrax

Az F1-5 keresztváltóját kézzel készítették és egy rezgéscsillapító farostlemezre illesztették. Az alkatrészei és kábelei a legjobbak közül valók, és finomhangoláson estek át. Alacsony veszteségű LF laminált magos kondenzátorokat, nem induktív vastagfilm ellenállásokat és a Claritycap hitelesített minőségű HF polipropilén kondenzátorait tartalmazza, továbbá Neotech PC-OCC belső kábelezést alkalmaztak, a bemenetek a WBT Nextgen típusai, amelyek mellett a földelést is megtaláljuk. A teljes összeszerelés és tesztelés után a keresztváltó mélykriogén kezelést kapott. Ez a szuperfagyasztási és lassú kiolvasztási folyamat enyhíti az alkatrészekben, a vezetékekben és a forrasztási csatlakozásokban jelentkező mikrofeszültségeket, maximalizálja a jelátvitelt és nagyobb átlátszóságot biztosít a hang számára.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal

Az F1-5 frontoldalán, a hangszóró alatt egy tárcsát is találunk, rajta presence felirattal. Ezzel finomhangolásra van lehetőségünk, amivel elsősorban a hallgató helyiséghez igazíthatjuk a hangdoboz karakterét. Alapvetően középső állásban érdemes használni, az apró rovátkákkal pedig mindkét irányban forgathatjuk a tárcsát, így téve még alkalmasabbá a doboz karakterét a szobánkhoz. Finomhangolásról van szó, tehát hatalmas változásokra ne számítsunk, de ez már nem is az a kategória, ahol ilyen egyszerű megoldásokkal élnének a tervezők, vagy nekünk lenne rá szükségünk. Konkrétan +/- 3 dB beállítást tesz lehetővé az alsó magas 2,5-5 kHz tartományban, amit egyszer ildomos elvégeznünk, tehát nem az aktuálisan hallgatott zene jellegétől vagy minőségétől függően kell élnünk a változtatás "jogával".

Fyne Audio F1-5 high end hangfal csatlakozó

A tökéletesség egy bizonyos varázsa

A kis ékszerdobozt a csöves CD-lejátszónkhoz valamint Naim streamerünkhöz kötöttük, az erősítést Parasound párosunk mellett a nálunk vendégeskedő Yamaha A-S3200-tól kapta. A QED és VIABLUE kábeleinkről ezúttal sem mondtunk le, ahogyan a márvány állványainkról sem, amelyek a megszokott helyükön, tehát a falaktól 1,5-2 méteres távolságban foglalták el a helyüket.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal

Amennyiben egyszerűen szeretnénk megfogalmazni azt, hogy mire képes a Fyne Audio F1-5, akkor csupán annyit írnánk, hogy megdöbbentő, de ennél valószínű többre vágynak a kedves olvasók. Szeretjük kihúzni a gyufát a hozzánk került termékeknél, így itt sem sokat gondolkoztunk, hogy mivel is indítsuk a meghallgatást. Mike Oldfield Amarokja úgy 30 éve a hifi show-k során kiemelt figyelmet kapott, mert nagyon aprólékosan van hangszerelve, ritka és hirtelen váltakozó dinamikai csúcsokat produkál. Továbbá mindenki igényét ki tudja elégíteni, akinek van szépérzéke, ugyanakkor kellően nyitott az újdonságra és a kavalkádra is, hiszen itt a nyugalom egy másodperc alatt vált káoszba, a halk hangjegyeket követő tobzódás pedig szinte kirobban a hangfalból. Szerintünk a mai napig az egyik legjobb tesztanyag, ráadásul azt se felejtsük el, hogy a muzsika roppant igényes és felnőtt. Ahogyan a Fyne Audio F1-5 is a feladathoz.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal hátlap

Olyan szintű tisztaságot és természetességet mutatott már ekkor is, ami nem csak ebben árfekvésben tekintendő példaértékűnek. Az albumon számtalan hangszer van, és mindegyik a maga tisztaságában volt hallható. Semmi színezettség, semmi meglepődés vagy erőlködés, hanem egyértelmű, megfogott és kizökkenthetetlen előadásban volt részünk. A Yamaha egy kicsit forszírozta néha a középtartományt, és próbálta erőből meghajtani a dobozt, aminek egyszerűen nem volt rá szüksége, pedig nem mondható magasnak az érzékenysége. Wattszám tehát kell elé, de kevesebb agilitással is beérte, amit inkább a Parasound párosa nyújtott jelen esetben. Az F1-5 karaktere rendkívül határozott, pontos és naturális, nem tudta semmi kizökkenteni a stabilitásából, ami köszönhető a kimagasló minőségű hangszórónak, a rendkívüli basszreflex rendszernek, és a nagyon merev doboznak. A basszreflex dobozok háklijait, jellegzetességeit itt nem tapasztaltuk, amelyek többnyire jól sülnek el, és a hangfalak döntő többségében ezt használják, azonban a lefelé irányuló kivezető nyílás, az alatta elhelyezett fémtalp és a BassTrax diffúzor egysége elsősorban a pontsugárzás előnyeit emelték ki, aminél jobb a jelenlegi ismereteink szerint nem létezik.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal

A Fyne Audio igencsak csúcskategóriás, ám aprótermetű dobozának másik védjegye a rendkívüli frissesség. Elővettünk egy-egy régi Mick Jagger és Elton John lemezt is, és egyszerűen olyan érzésünk volt, mintha tegnap rögzítették volna azokat. Nem, korántsem a mai dunsztos keverésre gondolunk ezúttal, hanem a tempóra, az életerőre és a lendületre. A középtartomány részletei és az apróságok megjelenítése szinte megdöbbentő jelenlétérzetet keltettek, az összkép pedig eléggé telt volt ahhoz, hogy a keverés felületességéért minden esetben kárpótoljon. A magastartományt a pontsugárzó jellegből kiindulva először megismerni, majd kicsit szokni kellett, egyesek számára hiányosnak is tűnhet, pedig végig ott volt, nagyon is határozottan és nem is a többiek árnyékában, egyszerűen csak el kell fogadnunk, ami egyáltalán nem esett nehezünkre.

Az F1-5 produkciója telt, magabiztos és izgalmas. Tényleg szinte hihetetlen volt, hogy ekkora, ráadásul koncentrikus hangszóróból, és pár liter űrtartalmú dobozból ilyen mennyiségű zenével megtöltött levegő szálljon felénk, és a muzsika izgalmasan, ugyanakkor határozottan jelenjen meg a helyiségben. A színpad szélessége példátlan volt 20 nm-en, ahogyan a mélysége is, a zenehallgatás közben a dobozok fizikumai teljesen eltűntek. Minden műfajon egy olyan nívót és tartalmat nyújtott, amit nem feltétlenül vártunk el bármely stílusú zenén, azonban megkaptunk. Klasszikuson Paganini és Chopin egyszerűen varázslatos volt, ilyen természetességet ritkán tapasztaltunk eddig ettől a kategóriától, pedig nem filléres dobozokról volt szó. Az Újévi Koncert vagy egy Verdi ária persze nagyobb mennyiségű levegőt kíván meg, ami a műfaj adottsága, de a kis Fyne ezeken a zenéken sem adta fel, és hozott egy olyan szintet, amit a fizikuma meg tudott engedni. És az bizony lazán fel tudta venni a versenyt nála kétszer nagyobb dobozokéval is.

Ez a modell nagyon is komoly produktum, azonban azoknak az igényeit is ki tudja elégíteni, akik szimplán szórakozni akarnak. Mi a nyolcvanas évek elején burjánzó hi-energy gépdobjait vetettük be, ahol semmi kopogás nem volt, de túlzás sem, a mélyhangok roppant határozottan és keményen léptek fel, és egyből a szobánkba varázsolták a korszak szellemét. Igen, ebben az időszakban ilyenje még a tánczenének is volt. A szintetikus hangjegyek stabil parkettet ábrázoltak, iszonyatosan szép, de nem túldefiniált teret rajzoltak felé, az egész előadásból sugárzott a dinamika, lendület és feeling. Már az F500SP és F701 esetében is arra a konklúzióra jutottunk, hogy a Fyne műhelyében valami egyéni varázslatra képesek. Azok a hangfalak nem voltak teljesen hibátlanok, de volt bennük valami nagyon egyéni és szerethető báj. Az F1-5 sem tökéletes alkotás, bár nehezünkre esne belekötni.

Fyne Audio F1-5 high end hangfal

Apró tündér nagy varázspálcával

Azt el tudjuk fogadni, hogy egyes emberek számára kissé testidegen lehet a Fyne Audio F1-5 megjelenése. Azt is, hogy a termetéhez képest az 1,7 milliós árcédula ijesztőnek tűnhet első nekifutásra. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy ez az igazi ékszerdoboz olyan természetességgel és zeneiséggel van megáldva, amit ilyen szinten sajnos kevesen tudnak képviselni ebben a kategóriában. Aki kételkedik a leírtakban, de 20 m2 alatti szobában hallgat zenét, kisméretű hangfalat keres és van ennyi pénze önmaga szórakoztatására, akkor egyszerűen sétáljon be a szaküzletbe, majd hallgassa meg. A Fyne Audio F1-5 ugyanis egy frenetikusan eltalált modell, amit csupán azért, mert kifogásokat keresünk vagy kreálunk, igazán kár lenne kihagyni a "mindenképpen meghallgatandó" nevű listánkról.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.