Focal Chora 806 állványos hangfal teszt

2019. november 26., kedd, 22:50

Focal audio hifi hangfal hifi hangfal Focal hangfal Focal Chora hangfal teszt Focal teszt Focal hangfal teszt hifi hangfal teszt Focal Chora hangfal Focal Chora hangfal teszt

Amint arról korábban már egy híranyagunkban beszámoltunk, a Focal bemutatta a vadonatúj Chora szériáját, ami jelenleg a cég belépő sorozatának felel meg. Pillanatnyilag kettő álló, valamint egy állványos hangsugárzó jelenti a felhozatalt, amelyek közül elsőként az utóbbit sikerült megszereznünk egy teszt erejéig.

Nem akarjuk a Focal-JMlab történetét részletezni, hiszen arra mindenkinek lehetősége van az interneten keresztül, viszont a húsz évvel ezelőtt debütált Chorus szériát mindenképpen meg kell említenünk, hiszen most a Chora azt váltja le. A Chorus egy egészen szép sikersorozatot indított el annak ellenére, hogy a cég akkor a külsőre még nem fektetett nagy hangsúlyt, bár így is jól meg lehetett különböztetni a termékeit más gyártóéktól. Ha visszaemlékszünk, az első Utopia is inkább a termetével és darabosságával vonta magára a figyelmünket, a dizájn terén a finomítások és a gondos munka csak az ezredfordulót követően vált felfedezhetővé. A Chorus sorozat három generációt élt meg, legutóbb bő tíz éve nyúltak hozzá érdemben, így elérkezett az idő egy alapos átalakításnak. A név Chora lett, az ár továbbra is megfizethető, a külseje megfog, a belső értékek pedig elvileg megtartanak.

Focal Chora 806 hangfal

A Focal mérnökei újra egy olyan belépő szintet akartak alkotni, ami bárki számára elérhető, minőség terén viszont annál feljebb léptek. Ennek egyik fő kritériuma az, hogy a tervezést és gyártást nem engedik ki a kezeik közül, minden a saját, francia gyárukban történik. A Chora 806 már a típusjelében is utal arra, hogy a Chorus 700 fölött helyezkedik el, akár a szintén kifutott Cobalt utódjának is tekinthetjük.

Focal Chora 806 hangfal hangszóró

A Chora 806 esetében kétutas, basszreflex konstrukcióval van dolgunk, ráadásul teljesen új hangszórók kerültek beépítésre. A 165 mm-es mélyközép Slatefiber fantázianévre hallgat, és palahatású a színe, ami a hőre lágyuló polimernek és az újrahasznosított, szövésmentes szénszálaknak köszönhető. Ezek által a membrán sokkal könnyebbé vált, a csillapítás és a merevség viszont nőtt. Az innovatív megoldás révén a középhangok még dinamikusabbak és tisztábbak lettek, ami eleve a cég filozófiájának mindig is szerves részét képezte.

Focal Chora 806 hangfal hangszóró

A másik védjegy a 25 mm-es, inverz dóm magassugárzóban ölt testet, ami alumínium és magnézium ötvözete, védelméül pedig sűrű és fix rács szolgál, ami nem befolyásolja a hangok terjedését és minőségét. Kettőjük munkája révén figyelemreméltó színpadképpel és valós, nagy hanghűséggel kecsegtet a Focal Chora 806.

Focal Chora 806 hangfal magassugárzó

A külső újításaként mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a nagyokból merítve a mélyközép sugárzó saját védőrácsot kapott, ami mágnesesen rögzül. A mágnes viszont csak három ponton került a masszív takaróelemre, így azt szemből kell ráhelyezni, ha azt szeretnénk, hogy ott is maradjon.

Focal Chora 806 hangfal selyem

Az előlapon, alul elhelyezett reflexnyílás is megmaradt, a pereme természetesen le van kerekítve, hogy simább és egyenletesebb legyen a hangok terjedése. A Chora 806 összesen három kivitelben, világos és sötét fa, valamint fekete színben kapható, ezekhez a színekhez illeszkedik a hangszórókat és a reflexportot is körbeölelő díszítőelem.

Focal Chora 806 hangfal

A furnérozás a kategóriának megfelelő, nincsenek illesztési vagy felületi hibák, azonban itt is bevetettek még egy dizájnelemet. A világos fa előlapja még világosabb, a nálunk vendégeskedő sötété pedig kékes. Csupán némi fantázia kérdése az egész és tessék, máris kapunk egy igazán tetszetős és egyéni megoldást. Felül csupán a cég emblémáját láthatjuk, hátul pedig egy szimpla csatlakozóterminált, ami hétköznapi, de igényes kivitelű.

Focal Chora 806 hangfal csatlakozó

A Chora 806 a felhasznált anyagok és az igencsak tetszetős külső alapján magabiztosan indulhat a 200 ezer forintos ársávban, de az említett tulajdonságok révén elvileg már át is adható bestbuy díjért bizony most is hanggal kell bizonyítani.

Focal Chora 806 hangfal hátlap

A Focal a Chora 806 hangdobozt 20 m2-ig ajánlja, amit bőven teljesít. Ha már megemlítettük a korai dizájn "hiányosságait", szót kell ejteni a hangban történt változásokról is. Korábban elsősorban technicista megközelítéséről volt híres a cég, amin sikerült gyökeresen változtatni. A részletek feltárásából ugyan nem engedtek, de a hangkép már nem az a hűvös, mérnöki pontosságú, mint régebben, hanem sokkal szelídebb, barátságosabb, allrounderebb. Az első dolog, ami feltűnt, a specifikációban megadott 58 Hz, ami azt sejtetné, hogy a mélyhangból nem kapunk sokat. Vagy az adat nem stimmel, esetleg az 58 Hz már más értéket képvisel, de az is lehet, hogy a hallójárataink alakultak át, mert a Chora 806-nak rendkívül tisztességes mélyei vannak. Hallottunk ugyan már definiáltabbat hasonló termetű dobozból, izgágábbat és pontosabbat is, itt viszont inkább egy keskenyebb álló hangsugárzó jutna az eszünkbe. Korábban ez a mélytónus nem volt jellemző a cégre, örömünkre szolgál, hogy már erre is nagyobb figyelmet fordítottak.

Focal Chora 806 hangfal keresztváltó

Nem állítanánk azt, hogy a Chora a kategóriájában bármilyen téren kimagaslót nyújt, hiszen sem a magas-, közép- vagy mélyhangok területén nem sziporkázik, viszont ezek együtteséből alkotott valamit, ami kivívta az elismerésünket. Egyszerűen jó hallgatni. Már alacsony hangerőn is lazán betöltötte a szobát, hangosabban pedig koncertteremmé varázsolta. Nem stadionná, csak 20 m2-es klubbá, de ott nem hagyott szabad területet. Izmos erősítővel hajtottuk meg, nincs is olyan hangsugárzó, ami ezt ne hálálná meg, így a Chora 806 is nagyon örült neki. Biztosan elegendő lenne 50 W is, hiszen teljesen hétköznapi az érzékenysége, de ha lehetőségünk van, akkor ne spóroljunk a kakaóval.

Focal Chora 806 hangfal állvány

Az extrém zenéktől eltekintve minden stílusban adtunk neki feladatot, és egyiknél sem vérzett el, de még enyhe kobakvakarást sem tapasztaltunk. Jazzen olyan mélységig ment a nagybőgővel, ami elég nagy meglepetésre adott okot, ráadásul nem brummogást hallottunk, hanem a húrokat, azok rezdüléseit. Nem precíziós a doboz, nem is minimonitor, ne várjunk hát tőle stúdiójellegű felbontást. A méretei által eleve nem lepődtünk meg azon, hogy nagyot szólt, hiszen itt állványos sugárzóról van szó, ebben pedig mindig is erős volt a Focal, már a JMlab-os időkben is.

Focal Chora 806 hangfal hangszórók

A reflexport elől helyezkedik el, belekukkantva pedig látttuk, hogy a bélelőanyaggal sem spóroltak. A dobozokat masszív állványokra helyeztük, a hátsó és oldalsó falaktól bő egy méterre, és ezt követően sem jutott az eszünkbe, hogy a helyzetén változtassunk, egyszerűen nem volt szüksége a külső rásegítésre. Egységes, erős hangképet alkotott, ahol mindennek egyforma szerepet adott. Bejáratás alatt előfordulhat némi grízesség nagyobb hangerőn vagy összetettebb zenéken, de ez lényegében pár hét alatt el fog tűnni. Ez idő alatt élvezkedjünk, hallgassunk rajta dögös, akár elektronikus zenéket, majd jöhet a bensőséges jazz, vagy akusztikus muzsika. A Chora 806 ugyanis mindegyiken nagyon élvezetes perceket fog okozni.

Focal Chora 806 hangfal

A Focal Chora családjának egyetlen állványos doboza a Chora 806 egy roppant egységes hangsugárzó lett. 200 ezer forintért igényesen összerakott és kivitelezett külsőt kapunk, ami stílusos, egyéni, és még a részletekre is odafigyeltek a tervezésénél. A hangzása is hasonló, hiszen a zeneiségen, az előadáson van a lényeg. Ebben megmaradt a franciás lazaság, a mélytartományon jócskán emeltek, az összkép pedig tényleg egységes. Az audiofil kategória legalsó szegmensét képviseli, ám azon néhány jellemzőjével túl is lép, ahogyan azt a cég ígérte. Üde színfolt, klasszikus értékekkel. Egy olyan hangdoboz, ami bizony megéri az árát. Ajánlott Vétel, nem vitás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.