Focal Aria 936 álló hangfal teszt

2019. június 13., csütörtök, 15:55

Focal audio hifi hangfal hifi hangfal Focal hangfal Focal Aria hangfal teszt Focal teszt Focal hangfal teszt hifi hangfal teszt Focal Aria hangfal Focal Aria hangfal teszt

Lassan de biztosan haladunk a népszerű francia gyártó Aria sorozatának csúcsmodellje felé, de jelen tesztünkben még egy állomással előtte álltunk meg, hogy teljes képet kapjunk a modellcsalád tagjainak eltéréseiről. A korábban bemutatott Focal Aria 926 után az egyel nagyobb, Aria 936-ot láttuk vendégül, melynek szembetűnő különbségeitől eltekintve arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kapunk egy plusz mélyhangszóróért, némi térfogatért és kb. 150 ezer forintért cserébe.

Családon belül marad

A Focal Aria sorozat minden egyes tagja annyira jól eltalált darab, hogy nincs olyan hifi őrült, akinek így vagy úgy ne tetszenének. Ebből kiindulva, miért is térnének el egymástól lényegesen?

Az Aria 936 pontosan ugyanazokat az anyagokat, színeket, hangszórókészletet és kiegészítőket kapta, mint a kisebb modellek, csak valamivel nagyobb házban tesznek szolgálatot.

Focal Aria 936 hangfal Flax hgangszóró

A továbbra is háromutas rendszerként működő hangfalban ugyanazt a szőtt lenrost anyagú, könnyű és nagyon merev 16,5 cm-es Flax ("F" Sandwich) membránokat találjuk, mint a kisebb testvérekben, de a 936 már három mélysugárzót kapott a szintén Flax közép és az alu/magnézium TNF magassugárzók mellé. A 115 cm magas hangdobozokban tehát nemcsak a lég térfogat nőtt meg, hanem a megmozgatott levegő mennyisége is, így a 926-hoz képest érezhető változást ígér a gyártó a basszusok terén, 45 helyett 39 Hz-es az alsó határérték.

Focal Aria 936 hangfal mélysugárzó

Ami a külsejét illeti, mi jobban kedveljük a visszafogottabb látványt, de mindenképpen telitalálat a mennyiség fétisisztáknak a négy hangszórós felépítés. A keskeny, de magas masszív MDF doboz minden kétséget kizáróan szobadíszként fog tetszelegni, bármilyen nappaliban kap helyet, függetlenül attól, hogy melyik faerezetes vagy éppen lakk fekete oldallal ellátott verzió egészíti ki az elő- és hátlap műbőr bevonatát. Az Aria 926-hoz képest annyi eltérést találtunk még, hogy az egy nagy front reflexnyílás helyett, két kisebb szolgáltatja a mélyhangszórók által mozgatott légtömegek kijuttatását, ezt szintén mindenki döntse el magának, hogy tetszik vagy sem.

Focal Aria 936 hangfal

A hangszóróselyem szintén ismerős darab a korábbi tesztekből, az Aria 936 is ugyanazt a teljes méretű, erős szerkezetű, mágnessel rögzülő rácsot kapta, mint a többiek. Funkcióját tekintve tökéletesen megvédi a hangfal elejét a sérülésektől (macska/kutya köröm, mindent megtapogató gyermek ujjak és egyéb romboló elemek), valamint egy könnyed mozdulattal eltávolíthatjuk, hiszen minden szép részletet kitakar. Negatívumként itt is meg kell említenünk, hogy bár valóban minden milliméterét megóvja a hangsugárzónak, a továbbra is gyenge mágneseknek hála, kis túlzással egy erősebb tüsszentés hatására is képe lepottyanni a védőselyem. Reméljük akkor nem egy gyerekre fog esni, mert valóban nem egy szalvéta súlyú dologról beszélünk!

Focal Aria 936 hangfal logo

A hangfal alsó része felé haladva, szerencsére szintén ugyanazt a masszív öntvénytalpat találtuk, melyeket már korábban az egekig magasztaltunk. Súlyos, stabil, nagyon precízen és könnyen szintezhető bár kissé nehézkesen tisztítható az Ariák talpa, de véleményünk szerint ez is egy olyan pontja a hangsugárzónak, amiről példát vehetne a legtöbb gyártó.

Focal Aria 936 hangfal talp

A szemmel látható eltéréseken felül a gyári adatokban is eltérő Aria 936 várhatóan egy csipetnyivel magasabb érzékenységet és több basszust ígért, ami hasznos lehet egy nagyobb méretű szobában, de mi ugyanott állítottuk csatasorba, ahol a 926-ot is nyúztuk, bár az elektronikák eltértek egymástól.

Focal Aria 936 hangfal csatlakozó

Meghallgatás

Ahogy már írtuk, a Focal Aria 936 ugyanabban a 25 négyzetméter körüli, átlagosan berendezett helyiségben kapott lehetőséget, ahol kisebbik testvére is, így valóban reális képet kaptunk a különbségekről. A tesztkörnyezet valamelyest változott, ugyanis a Norma és NAIM elektronikákat Moon és NAD készülékek váltották, illetve csempésztek a hangba egy csipetnyit a saját személyiségükből is.

Focal Aria 936 hangfal

A teszt megkezdésekor tökéletesen visszaköszönt az a nyugodtság és kiegyensúlyozottság, amit már megszokhattunk az Aria modellektől, de tény és való, az 936 többet nyújtott.

Ez a hangfalpáros egyértelműen otthonosabban érzi magát 20-25 négyzetméter felett, mert egy kisebb helyiségben egyszerűen nem tudja kifutni magát és maximális teljesítményt nyújtani. Basszusai érezhetően testesebbek, mint a kisebb modellé, ami nem csak annyiban jelent meg, hogy mélyebbre jutott (persze ez is), hanem összességében testesebb, megfogottabb és kellemesebb mélyhangokkal árasztotta el a szobát.

Focal Aria 936 hangfal középsugárzó

Elektronikánk közül számunkra a Moon hangzása közelebb állt a szívünkhöz, mint a NAD, bár előbbi kisebb teljesítménnyel rendelkezett. A csatornánként 50 W (A/B osztály) teljesítmény elegendőnek mondható, de a dinamikából sokszor hiányzott az, amit egy komolyabb erősítő nyújthat. Tény, hogy a 936 érzékenysége magasabb, mint a korábban tesztelteké (92 dB) mégis érvényes az öröknek mondható törvény, hogy "kakaóból" sosem elég, ha azt megfelelő minőségben kapjuk meg.

Focal Aria 936 hangfal

Kár lenne ismételni magunkat, hiszen az Aria 936 hangkaraktere lényegében tökéletesen visszaidézi a 926-ét, de a plusz méret és az egyel több mélyhangszóró érezhetően kifejtette hatását az alsóbb frekvenciák visszaadásában. Sajnos azonban továbbra sem éreztük elemében a párost a dögösebb rock, esetleg pop zenék világában, de azt már több ízben is tapasztaltuk, hogy a Focal a minőségi, hangszeres zenei műfajok szakértője és ebben a közegben bizony kiemelkedőt is nyújt. Az Aria 936 meglepetésünkre nagyon jól szólt minőségi elektronikus zenékkel, köszönhetően a plusz mélytartománynak, ami nagyon egységesen szólalt meg a közép és magas frekvenciákkal.

Továbbra is bennünk maradt az az érzés, hogy a Focal Aria válogatós a források közt és számunkra a lágyabb melegebb karakterű elektronikák (Naim, Moon, esetleg csöves) hangzása volt a kedvencünk, de ez természetesen sok-sok apró részleten és persze egyéni ízlésen is múlhat.

Focal Aria 936 hangfal

Összegzés

A Focal Aria 936 hűen tükrözi a korábban tesztelt Aria modellek irányvonalát, és kategórián belüli egyéniségét. Kidolgozása és anyaghasználata példaértékű, igazi audiofil szobadísz, mely méreteiből adódóan nagy teljesítményre képes, de meg is követeli azt minden téren. Alapvetően nem mindenevő sem a zenei stílusok, sem az elektronikai környezetet nézve, de amennyiben az egyéni ízléseknek is megfelelő láncba kerül és minőségi akusztikus muzsikákat kell prezentálnia, azonnal egyértelművé teszi, hogy miért is van akkora rajongótábora, amekkora.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.