Focal Aria 926 álló hangfal teszt

2018. január 16., kedd, 09:25

Focal audio hifi hangfal hifi hangfal Focal hangfal Focal Aria hangfal teszt Focal teszt Focal hangfal teszt hifi hangfal teszt Focal Aria hangfal Focal Aria hangfal teszt

Mindig izgalommal tölt el minket a pillanat, amikor egy olyan hangfal kerül a kezeink közé, melynek korábban már volt szerencsénk egy kisebb méretű, vagy alacsonyabb szintű verzióját tesztelnünk. A körülbelül másfél évvel ezelőtt nálunk járt Focal Aria 906 igen jó benyomást tett ránk, ezért kíváncsian vártuk nagytestvére, az Aria 926 álló hangfal bemutatkozását.

Focal Aria 926 hangfalFocal Aria 926 hangfalFocal Aria 926 hangfal hátlapFocal Aria 926 hangfalFocal Aria 926 hangfalFocal Aria 926 hangfal selyemFocal Aria 926 hangfal magassugárzóFocal Aria 926 hangfal magassugárzóFocal Aria 926 hangfal magassugárzóFocal Aria 926 hangfal középsugárzóFocal Aria 926 hangfal középsugárzóFocal Aria 926 hangfal középsugárzóFocal Aria 926 hangfal középsugárzóFocal Aria 926 hangfal mélysugárzóFocal Aria 926 hangfal Flax sandwichFocal Aria 926 hangfal talpFocal Aria 926 hangfal talp

Ismétlés a tudás anyja...

Ahogy a mondás is szól, ám mi mégsem fogjuk minden milliméterét újra bemutatni ennek a francia szépségnek, hiszen korábbi beszámolónk során már alaposan kiveséztük a részleteket. Mostani tesztünk alkalmával, inkább arra keressük a választ, hogy mit kaphat az ember egy ugyanazon technológiát felsorakoztató, jóval nagyobb testű, álló hangdoboztól. Az Aria 926, hasonlóan az állványos verzióhoz, oldalburkolatából adódóan kétféle árat kapott, melyből hozzánk a drágábbik, lakkozott fekete színű érkezett, szemben a kedvezőbb árú diófa borításúval. Ami a külsejét illeti, ugyanazokat a lenyűgözően igényes részleteket találjuk, mint az Aria 906-nál, de itt jókorára felnagyítva. A doboz testének oldalai apró ívvel indítva keskenyednek hátrafele, melynek lakkfekete felülete ekkora méretben valóban gyönyörű látvány. A szem kényeztetése azonban messze nem ér itt véget. Hátlapját teljes egészében (valljuk be, praktikusan ennek azért sok értelme nincs) műbőr borítás fedi, melyben szinte szúrja az ember szemét az olcsónak ható, műanyag kábelcsatlakozó terminál.

Focal Aria 926 hangfal hátlap

A banándugó fogadására is alkalmas csatlakozó pár (így igaz, nincs lehetőség kettős kábelezésre/erősítésre) ha már nélkülöz is minden exkluzivitást, legalább ergonomikus kiképzésű. A hangfal tetejét egy üveglap védi a takarításból adódó karcolásoktól majd továbbhaladva az előlapra, szintén a már említett a fekete műbőr borítással találkozunk.

Focal Aria 926 hangfal magassugárzó

A hangszóróvédő keret mágnessel illeszkedik az előlaphoz, ami amúgy egy merev szerkezetű műanyagra feszített fekete anyag, mely tökéletesen ellátja szerepét, bár véleményünk szerint nem a legmutatósabb darab.

Focal Aria 926 hangfal selyem

A hangszórókészlet megegyezik az Aria 906-éval, természetesen háromutas mivoltából kifolyólag, itt már két darab 165 mm-es, szintén szendvics szerkezetű Flax len rost mélysugárzó támogatja az ugyanilyen méretű mélyközép sugárzó basszusait. Ez szendvics a szerkezet lényegében azt jelenti, hogy az amúgy helyben termesztett len anyag szálait, két 0,04 mm vastag rendkívül könnyű és merev üvegszál réteg közé préselik. Ez a sok éven át fejlesztett technológia nem csak hatékonyabb működést eredményez a korábbi cellulóz anyaggal szemben, melyet az Aria 906 remek hangja is bizonyított, hanem (véleményünk szerint) nagyon mutatóssá is teszi a hangsugárzót.

Focal Aria 926 hangfal Flax sandwich

A magas frekvenciákért szintén az Aria 906 modellel megegyező, inverz kiképzésű, alumínium magnézium ötvözetű magassugárzó gondoskodik. Az említett mélyközép- és mélysugárzók okozta légmozgást a látvánnyal ellentétben nem csak a hangsugárzó előlapján tátongó reflexnyílás hivatott a szabadba (vagy a szobába) bocsátani, hanem a doboz alján is találunk egy nyílást, (Powerflow) mely a középen domborított öntvénytalpra tolja a levegőt. Ezzel a kettős megoldással a Focal basszusai elvben, függetlenné válnak a hangsugárzó mögötti fal távolságától, de mégis dinamikus és erőteljes mélyeket kaphatunk.

Focal Aria 926 hangfal talp

Ezek az alumínium öntvény talpak is megérnek néhány dicsérő szót. Korábban egy ilyen kategóriájú álló hangfal esetén az is nagy szó volt, hogy különálló talpat kapott, és nem a doboz négy sarkába rejtett menetekbe tekergethettük a tüskéket. A Focal fejlesztői azonban jól láthatóan valós felhasználók, és vélhetően ők is sokat bíbelődtek már egy-egy hangsugárzó szintezésével. Nos, a hifi társadalom nevében is szeretnénk megköszönni, hogy egy felső-középkategóriás doboznál, végre egy stabil és masszív talpba, felülről, játszi könnyedséggel csavargatható megoldással, végtelenül egyszerűvé tették ezt a folyamatot. Természetesen átlagos felhasználás esetén, ezt csak egyszer kell belőni, de például olyan szerencsés helyzetben, mint a miénk, ahol akár napi szinten is állítgatni, cserélgetni kell a hangfalakat, ez maga a megváltás!

Focal Aria 926 hangfal talp

Miután szépen elhelyeztük és egy könnyed mozdulattal beállítottuk az Aria 926-okat, a beüzemelés előtt elismerő mosollyal arcunkon nyugtáztuk, hogy ez a látvány valóban nem mindennapi. Ha visszagondolunk, hogy az Aria család elődei, vagy akár a még korábbi JM-lab hangfalak milyen puritán, egyszerű külsőt kaptak, elámul az ember az Aria 926 apró, kifogástalan részleteiben. Bár ez a modell az álló Aria hangsugárzók legkisebbje, mégis olyan tekintélyesen tornyosulnak a szoba sarkaiban, hogy öröm őket nézegetni, ám mi nem szoktuk beérni a látvánnyal.

Focal Aria 926 hangfal

A hangpróba

Sok éves tapasztalat, hogy egy korábban már hallott állványos hangfalétól nem sokban különbözik padlón álló rokonának hangkaraktere, így volt némi elképzelésünk arról, hogy mire számíthatunk. A Focal a weboldalon is segít nekünk abban, hogy mekkora helyiségre és milyen egymástól lévő távolságra optimalizálták terméküket. Az Aria 926 esetében minimum 20 négyzetméteres szobában, egymástól és a hallgatótól lehetőleg 3 méter távolságot tartva ajánlott elhelyezni a dobozokat. Ezt elfogadva mi így is tettünk. A tesztkörnyezetet első körben referencia Norma Revo IPA-140 erősítőnkkel indítottuk, de korábbi tapasztalataink szerint az olasz műszer harsánynak mondható karaktere, a hasonlóan hivalkodásra hajlamos Focal hangfalakkal nem biztos, hogy a legjobbat hozzák ki egymásból. Ettől függetlenül természetesen rászántunk néhány órát és albumot, hogy lehetőséget adjunk ennek cáfolatára is.

Focal Aria 926 hangfal magassugárzó

Az első ütemek és dallamok hallatán, nem is tűnt olyan rossz ötletnek ez a felállás. Tisztában voltunk erősítőnk képességeivel, és Focal hangsugárzót is hallottunk már, de az első tapasztalatok pozitívabbak voltak a vártnál. Határozottan feszes, semleges és tiszta hangzásvilág jellemezte a francia párost. Apró igazításokat végeztünk a beállításon, ami meghozta gyümölcsét. A sztereó tér meggyőzően nyitott, és szellős lett. Érezhető volt a Norma lehengerlő erejéből fakadó precíz és megfogott dinamika, ami azonnal nyilvánvalóvá tenné egy vak számára is, hogy itt bizony nem állványos dobozok muzsikálnak.

Focal Aria 926 hangfal mélysugárzó

A mélyhangszórók tisztességes basszusokkal támogatták az előadást, de mégsem akartak aktív mélysugárzó jelleggel dübörögni. Basszusgitárnál, dobnál, nagybőgőnél, kifejezetten természetes, testes mélyeket kaptunk, ám egy masszívabb üstdobnál, vagy akár elektronikusan gerjesztett mélyszekciónál, már hagyott némi hiányérzetet a teljesen hitelesnek tűnő 37 Hz-es alsó frekvencia. Ahogy az Aria 906-nál úgy itt is érződik, hogy a  926 nem elektronikus zenék döngetésére, hanem kifinomult, akusztikus hangszeres muzsikák érzelemvilágának átadására készült. A magassugárzó rendkívüli részletességgel tolmácsolta az albumon rejtőző apró rezdüléseket, neszeket, ám itt a mi fülünknek néha mégis kissé túlzónak tűnt szeretett Norma erősítőnk karaktere. Szerencsénkre, a hazai forgalmazótól szinte a hangsugárzókkal egy időben kaptuk meg a Naim Uniti Atom erősítővel egybeépített hálózati zenelejátszós "All in One" készüléket, amit természetesen össze is kötöttünk tesztalanyunkkal. Érdekes élmény volt, hogy ugyan 100 W mínuszban volt csatornánként az olasz fenevadhoz képest, mégis valahogy egy nyugodtabb, lágyabb és melegebb hangzással szólaltatta meg a Focalokat. Mindenképp hasznosnak tűnt a csere, mivel így ízelítőt kaphattunk az Aria 926 tudásából abban az esetben is, ha valakinek nem áll módjában egy high end szintűnek nevezhető sztereó erősítővel meghajtani azokat. Magas érzékenységének köszönhetően (91,5 dB) nem igényel erőművet, melyre remek példa, hogy a Naim csatornánkénti 40 W teljesítménye is kellő dinamikát kölcsönzött a méretes dobozoknak már egészen alacsony jelszinten is.

Focal Aria 926 hangfal középsugárzó

Egy lágy meleg karakterű csöves erősítővel vélhetően csodákra lenne képes. Térábrázolása magával ragadóan vonzotta be a hallgatót a zene történéseibe. A színpadkép pontosan tagolt volt, precízen helyezte el az énekest a tér közepére, a hangszerek pedig szinte körülölelték a tiszta és erőteljes vokált. Összességében nagyon hasonló tapasztalatokról számolhatunk be, mint az Aria 906-nál, de itt kétségtelenül nagyobb teljesítményt kaptunk a francia szépségektől. Nem mernénk azt állítani, hogy minden műfajra jó választás, és az sem bizonyos, hogy nem fog válogatni az elektronikák közt, de azt nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy amennyiben a megfelelő környezetbe kerül, és a muzsikáról akusztikus hangszerek gondoskodnak, úgy a Focal Aria 926 olyan élménydús zenehallgatással fogja megajándékozni hallgatóját, amire csak kevés vetélytársa képes.

Focal Aria 926 hangfal

Összegzés

A Focal Aria 926 semleges tiszta kellemes hangjával nagyon jól vizsgázott nálunk töltött ideje alatt. A zenei stílusok között nem mindenevő, ahogy az sem mindegy, hogy mivel etetjük. Ez ugyanúgy vonatkozik az elektronikára, ahogy arra is, amit lejátszani kívánunk rajta, azonban, ha igazán jó minőségű zenei anyagot kap egy megfelelő készülékláncban, úgy nem csak impozáns külsejével fogja lenyűgözni a hallgatóját. Árcéduláját tekintve nem mondhatnánk alkalmi vételnek, ám aki arra a stílusra keres hangfalat, amire ezt a Focal-t megalkották, az hosszú távú partnerre lel majd benne.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.