FiiO SP3 aktív hangfal teszt

2023. szeptember 18., hétfő, 09:50

FiiO audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal FiiO hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt FiiO hangfal teszt hifi hangfal teszt FiiO aktív hangfal

Csak idő kérdése volt. De vajon megérte várni? A FiiO korábban hordozható zenelejátszóival és asztali D/A konvertereivel került a köztudatba. Majd hallójárati fülmonitor kategóriában is erős pozícióra tett szert. Ott nyugodtan megállhattak volna, de ahogy az alábbi cikk bizonyítja, végül tovább merészkedtek. Az SP3 tisztességtudóan elvégezte a kisméretű aktív hangfalak házifeladatát. Sose látott-hallott még a világ FiiO hangfalat, amiben az a durva, hogy jobban sikerült, mint egyes cégek évek óta létező próbálkozásai.

FiiO SP3 aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfal magassugárzóFiiO SP3 aktív hangfal magassugárzóFiiO SP3 aktív hangfal mélyközépsugárzóFiiO SP3 aktív hangfal mélysugárzóFiiO SP3 aktív hangfal hátlapFiiO SP3 aktív hangfal hátlapFiiO SP3 aktív hangfal hátlapFiiO SP3 aktív hangfal hátlapFiiO SP3 aktív hangfal R7 DACFiiO SP3 hifi rendszerFiiO SP3 fehér aktív hangfalFiiO SP3 aktív hangfal R7 streamer FT3 fejhallgató

Ez nem az ő asztaluk(?)

A FiiO SP3 aktív hangfal, beépített erősítőt tartalmaz. Analóg bemenetéhez illeszthető bármilyen forrás: számítógép, televízió, játékkonzol, okostelefon, akár lemezjátszó is. De a gyártó sugallata, hogy akkor járunk a legjobban, ha a korábban bemutatott FiiO R7-et alkalmazzuk forrásként. Természetesen nem kötelező, hogy FiiO DAC legyen a forrás, de kétségtelen, hogy a két eszköz jól mutat egymás mellett. A hangminőségről lentebb alkotott szubjektív véleményt FiiO R7 használatával fogalmaztuk meg.

FiiO SP3 hifi rendszer

Különös, hogy a FiiO hangfalat gyárt? Szerintünk is. De azért sokan várták ezt a pillanatot. Ráadásul nincsen az elején díszesen csillogó embléma. Ettől ugyancsak szemtelenül ravasz a cég. Tudják, hogy nem egy névvel, hanem a puszta tudásával kell eladni frissen debütáló terméküket, főleg úgy, hogy először lépnek e kategóriába. A kisméretű hangfalak értékesítői és felhasználói oldalról is vonzók. A modern irodai felhasználó mindennapjai túlnyomó részét számítógép/laptop/okostelefon közelében telnek. De lehet célközönség a hangminőségre vágyó játékfüggő tinédzser, otthonából dolgozó személy is, vagy bárki, aki kis rendszerrel kíván jó hangzást elérni.

FiiO SP3 aktív hangfal

A FiiO évek óta készít kisméretű D/A konvertereket és hordozható lejátszókat, melyek otthoni zenehallgatásra megfelelő kiegészítéssel (erősítő és hangfal vagy aktív hangfal hozzáadásával) gondtalanul bevethetők. A FiiO saját fórumot is fenntart, temérdek visszajelzést kap külsős személyektől, meglévő és potenciális vásárlóktól. Feltételezhető, hogy feltűnt számukra követőtáboruk preferenciája. Meghallották azok óhaját, akiknek kéne egy jó kis hangrendszer, ami nem olyan bumfordi, mint a klasszikus hifi láncok, a professzionális stúdió monitorok zöméhez viszonyítva olcsóbb és elfér egy asztal sarkán. Kedves FiiO, menni fog?

FiiO SP3 aktív hangfal hátlap

Használat közben

A FiiO SP3 kicsi hangfal, ami kicsomagolás során különösen meglepő. Ugyanakkor nehéz. A vezérlést tartalmazó doboz 1,8, a másodlagos pedig 1,6 kg. Az áramellátást külső, laptop töltőre hasonlító tápegység végzi. Kicsit nagy, de könnyen elrejthető az íróasztal alatt. A tartozékok között szerepel még egy Jack-RCA és egy speciális csatlakozókkal szerelt összekötő kábel. Utóbbit kell a két hangsugárzó közé illeszteni. A tartozékok része még egy szokásos útmutató és két pár gumitalp. Az egyik vízszintes, a másik 7 fokban döntött elhelyezést eredményez. Utóbbit akkor érdemes használni, ha az SP3 fülmagasságnál lejjebb üzemel.

FiiO SP3 aktív hangfal magassugárzó

FiiO DAP és fülhallgató tesztelés során is feltűnt, hogy a gyártó szereti mintákkal díszíteni termékeit. Az SP3 formája nem az unalmas kerekített sarkú téglatest. Oldalain ívelt és tetőtől talpig vízszintes, barázdált sávok futnak körbe rajta. A magassugárzóra előrelátóan védőrácsot helyeztek. Apró figyelmesség, hogy a dóm köré egy hullámvezetőt formáló mélyedést is terveztek. Mindezt kiegészíti a menő látványú, szénszál membrános mélyközépsugárzó és a világító talp. Utóbbi megosztó lehet, de aki sokallja, kikapcsolhatja. Szerintünk a kezdeményezés jó. Egy gamer íróasztalán íratlan szabály, hogy minden elektronikus eszköznek váltakozó RGB színben kell pompáznia. Az alsó LED csak alacsony fényerővel világít és különböző színprofilok közül lehet választani.

FiiO SP3 aktív hangfal

Az összkép egyszerre funkcionális és extravagáns. A Genelec és Razer ötvözete, ez jutott először eszünkbe, ahogy ránéztünk. Bóknak is tekinthető a vállalat felé, amely korábban elzárkózott a hangfalaktól. Tudomásunk szerint hamarosan fehér változat is lesz belőle (a FiiO R7 fehér kiadása már jelenleg is rendelhető).

FiiO SP3 fehér aktív hangfal

Az aktív hangdoboz hátulján egy-egy RCA és 3,6 mm-es Jack bemenet fogadja az analóg jelet. Fölöttük egy apró, könnyen forgatható jelszint (hangerő szabályzó) és basszusvezérlőt találtunk. Kerekített szélű reflextölcsérről is gondoskodtak a fejlesztők. A kivitel hozta a FiiO-tól elvárt szintet, az illesztések és az összeszerelés minősége kifejezetten tetszett. Amit kifogásoltunk, pusztán a talpak rögzítésének hiánya volt. A hangsugárzó és a gumitalpak között nem volt összefogó rész. Ha odébb toltuk, a kis doboz könnyen levált a talpról. Bár nem arra készült, hogy tologassák.

FiiO SP3 aktív hangfal hátlap

Hangminőség

A FiiO SP3 széles sztereó színpaddal borította be íróasztalunkat. Egy 27 colos iMac mellé helyeztük, de a kis hangfalak a jókora képmegjelenítő társaságában is egységes középpontot tudtak megjeleníteni. Az énekhangok szépen leváltak a hangszórók síkjáról, a félreeső részletek pedig elmélyülő, nyílt térben jelentek meg.

FiiO SP3 aktív hangfal R7 DAC

A basszus kellemes volt és feszes, annak ellenére, hogy 55-60 Hz-től lejjebb nem szívesen vállalt pluszmunkát a kis hangfalpár. A legmélyebb, morajló, búgó effektusokat udvariasan mellőzte. Így az írasztal nem rezgett, de egy kis lendület és melegség még belefért az összképbe. Sok zenei energia megmaradt, csak kisebb méretben. Pink Floyd - Time c. klasszikusát hallgatva a basszusgitár dallamai jelen voltak, a dobjáték eleven volt és szeparált, az elektromos gitár pedig még az iMac tetejéig is felúszott. Nem csapódtak mellkashoz a lábdob ütemei, de a zene mágikus atmoszférája és általános tisztaságérzet kárpótolt érte.

FiiO SP3 aktív hangfal mélysugárzó

Egy Gramatik válogatás alatt néhány milliméterrel feljebb kellett tekerni a basszus vezérlőt, de az pont elég volt, hogy mosolygó bólogatással folytatódjon a zenehallgatás. A mérsékelt basszus ellenére agilis dinamika kezeléssel jelentek meg az elektronikus elemekkel fűszerezett, combos ütemek. A kis FiiO korlátain belül maximálisan lelkes és határozott maradt annak ellenére, hogy kis hangszóróval kellett gazdálkodnia. Hozzá kell tenni, hogy mindez 13 négyzetméteres szobában, másfélméteres hallgatói távolsággal történt.

FiiO SP3 aktív hangfal mélyközépsugárzó

A kritikus középső hangok frissen, tisztán, holografikus lebegéssel jelentek meg. A magas frekvenciák mellőzték a túlzó csilingelést, viszont gyors és transzparens ábrázolással hozták vissza a cintányérok, zongorabillentyűk és érdesebb énekhangok finomabb részeit. A FiiO mérnökei ügyesen összekovácsolták a selyem dómot a szénszál membrános mélyközépsugárzóval. Nem ütött el egymástól a két anyag, finom integrációval dolgoztak. Meg kell említeni a vártnál jobb terhelhetőséget is. Amikor intenzívebb járatást kapott az SP3, megőrizte tiszta, fegyelmezett karakterét. A több hangerő kicsit keményített a basszuson, ami rámutatott a legalsó regiszterek hiányára. Viszont az énekhang tisztaság és zenei atmoszféra egységes, stabil maradt akkor is, ha a zene már-már elnyomta a mellettünk ülő beszédét.

FiiO SP3 aktív hangfal

Végszó

A FiiO nehezen okoz csalódást. Az SP3-at saját kategóriájában nehéz kifogásolni, mert számítógépes hangsugárzók viszonylatában esztétikus külsejű, szépen szól és helytakarékos. Öt másodperc elég, hogy kiderüljön, közel sem nagyáruházi színvonal. Esetleg építhettek volna rá egy aktív mélysugárzó kimenetet, mert a legmélyebb basszusokat nem adja vissza. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsenek mélyhangok. Hangminősége kellemes meglepetésként hatott, igényes fülűek számára is megér egy kipróbálást.

Meghálálja a minőségi forrást, de ugyanez szinte bármelyik vetélytársára igaz. Napokon át tanakodtunk: ha mi készítenénk átlagfelhasználásra való aktív hangfalat 120 000 forint körül, akkor mit terveznénk másképp? Úgy véljük, hogy a FiiO csapat és mi is egészen közeli ízlésvilággal rendelkezünk. Talán az RGB LED kicsit túlzás, de aki diszkrécióra vágyna, kikapcsolhatja. Kisebb szobákban, íróasztal tetejére nem kell több. Alá esetleg egy mélyláda.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.