ELAC FS 78 házimozi hangfalszett teszt

2015. május 22., péntek, 20:30

ELAC audio hifi hangfal hangfalszett házimozi ELAC hangfal akciós hangfal házimozi hangfalszett ELAC házimozi hangfal teszt hangfalszett teszt házimozi hangfalszett teszt ELAC hangfal teszt

Az ELAC 70-es sorozata az észak-németországi gyártó legkisebb hagyományos hangfal családja. A márkára jellemző, egyszerű formavilágot követő hangdobozok azonban a megszokottnál egyszerűbb technikát rejtenek.

ELAC FS 78 házimozi hangfalszettELAC FS 78 házimozi hangfalszett az Audiophile SzalonbanELAC FS 78 házimozi hangfalszett az Audiophile SzalonbanELAC 70-es szériás hangfalakELAC FS 78 álló hangfalELAC FS 78 álló hangfalELAC FS 78 álló hangfalELAC FS 78 álló hangfalELAC FS 78 álló hangfal hangszóróiELAC FS 78 házimozi hangfalszett az Audiophile SzalonbanELAC BS 73 állványos hangfalELAC BS 73 állványos hangfalELAC BS 73 állványos hangfal fehér színbenELAC CC 71 centersugárzóELAC CC 71 centersugárzóELAC FS 78 álló hangfal impedancia-jelleggörbeELAC FS 78 álló hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diagramjaELAC FS 78 álló hangfal süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramjaELAC FS 78 álló hangfal frekvencia-torzítás diagramELAC FS 78 álló hangfal - a hangsugárzó forgatásának hatása a frekvenciamenetre

Miben más a 70-es család?

Ahogyan az a fotókon is látszik, a hangszórók egyszerűbbek. Nagy, fekete papír membránok és selyem dóm magassugárzó mosolyog ránk a képekről. Az ELAC-ra jellemző, JET magassugárzót és alumínium szendvics szerkezetű mély- és középsugárzó membránokat ezúttal nem kapjuk meg, de ez ne vezessen félre senkit! Az elérhető árú hangfalakon kívül ott találjuk papír mély- és középsugárzó membránokat, illetve a selyem dóm magassugárzókat a high end világ ezernyi termékében is. Vagyis ennyire felszínes módon vizsgálva az alkatrészeket, lényegében semmi hasznosat nem tudtunk meg a hangfalakról. Az is fontos, hogy az ELAC sajátos személetét eddig a gyártó összes termékén megfigyelhettük, kivétel nélkül. Vagyis az ELAC által ígért minőség egyik alappillére a nagy terhelhetőség és az ezzel járó, strapabírás és dinamikus hangzás. Ehhez még hozzá jön az észak-németországi üzemből kikerülő hangfalak, igényes összeszerelése. Ottjártunkkor láttuk, hogy a gyár alsó szintje teli van minőség-ellenőrzéshez használt gépekkel, és a tesztek egy jelentős része, napi 24 órában zajlik, még vasárnap is, no és ott vannak a szakemberek, akik napi 8 órában keresik, akad-e bármi is, ami a minőség és megbízhatóság útjába állhat.

ELAC FS 78 házimozi hangfalszett az Audiophile Szalonban

Térjünk a lényegre!

Az igazán fontos kérdés, nem az, hogy mit nem kapunk vagy, hogy milyen reményeink vannak! Inkább az érdekes, hogy mi is van a 70-es sorozatú hangfalakba zárva.

A dobozok a szokásos, masszív darabok, belső merevítéssel és korrekt lakkozással. A magassugárzó selyem dóm, az FS 78 középsugárzója kúpos porsapkával szerelt, felületkezelt, papír membránt kapott. Az FS 78 mélysugárzói és a család többi tagjának mély/közép hangszórói homorú porsapkás papír membránt használnak. Nagyjából ennyit tudunk. Az egyes modellek műszaki alap paraméterein kívül, ezeknek a hangfalaknak a technológiájáról nem sokat árul el a gyártó. Igen, az az ELAC, amely amúgy évek óta félbevágott hangfalakkal szórakoztatja az érdeklődőket, ezúttal a több oldalas technológiai leírás helyett annyit ír, hallgassuk meg a hangfalait és elvezzük a zenét. Még egy pár soros marketing süketelést sem kapunk! Mi mást is tehetünk ilyenkor? Meghallgatjuk!

ELAC FS 78 álló hangfal

Hogyan szól az ELAC?

A tesztre kapott hangfalszett bejáratva érkezett hozzánk, ennek ellenére, az igazi tesztet csak a rendszer több napos működtetése után kezdtük meg.

Kevés hangfal mutatkozik be ennyire látványosan. Az FS 78 az első pillanattól lehengerlően magabiztos, dinamikus volt. A mélyek egyszerűen kolosszálisak, amihez persze nélkülözhetetlen a jó erősítő is. Az ELAC-ra jellemző erő és magabiztosság kétségtelenül érezhető a 70-es családon!

ELAC FS 78 házimozi hangfalszett az Audiophile Szalonban

A sztereó tesztek első körében Marvin Gaye muzsikájával a hangzás könnyű volt, de nem kapott szárnyra igazán. Majd jöttek az ismerős felvételek, amiket külön-külön nem is sorolunk, mert hol a beteljesült, hol a hajszolt zenei élmények űztek minket sorban, egymás után. A rendszer elképesztően energikus, a mélyek feszültséggel teltek, és hang gyakran tűnik közvetlennek, nyitottnak. A térérzet jó, a színpad tágas, de az egyes hangszerek helye nem egyértelmű. Ez az, amiben a gyártó magasabb kategóriás hangfalai egyértelműen jobbak! A hagyományos tesztfelvételek (klasszikus, jazz és hasonlók) többségével, élményeink többsége ugyanazt tükrözi. Némely hangszer közvetlenségéből hiányzik egy csipetnyi.

Modernebb stílusokkal, mint Lykke Li dalai, az élmény megborzongat. A hangfal kétségtelenül remekel, miközben most első alkalommal úgy érezzük, nem kezeli olyan hatékonyan a nagy erejű basszusokat, mint a nagyobb testvérei. A magasak sem olyan részletezőek, mint egy JET magassugárzós típusnál, de ez tulajdonképpen érthető is. Tovább pörgetve az ismerős dalokat, koptatva az unalomig hallgatott lemezeket, ismét a mélyekre terelődik a figyelmünk. Ez energikus és tetszetős jellege ellenére, a hangok megformálásában elmarad a szendvics membrános modellektől. Vagyis, ha előítéleteinket szeretnénk igazolni, arra itt az alkalom.

Zenével az ELAC vegyesen teljesített. Klasszikus, jazz és bármely olyan zenére, amely a finoman cizellált részletei miatt is érdekes számunkra, az FS 78 határozottan szerényebb a drágább modelleknél. Saját árkategóriájában főleg a határozott, agilis természetével szerezhet rajongókat magának. Modern, elektronikus felvételekkel elemében van és nem egyszer hátborzongató. Nehéz a társaságában nyugton maradni, mert a zene magával ragadó.

Házimoziban

Az már a rendes, teszt előtti használatban is megmutatkozott, hogy az ELAC 70-es család 5.1-ben és 5.0-ban is elemében van! Nem csak a szokásos, akciódús filmekkel brillírozott, de az olyan, már klasszikus vígjátékokkal is, mint Ferris Bueller's Day Off, ami magyarul a Meglógtam a Ferrarival címen jelent meg, majdnem három évtizeddel ezelőtt. A szinkron is nagyon szórakoztató volt, de az eredeti, angol hang egyszerűen letaglózott. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy harminc éve is tudtak remek hangot keverni, akár egy szimpla kis vígjáték alá is!

ELAC CC 71 centersugárzó

A teszt alatt sorra vettük a szokásos filmrészleteket. Az első a Drive néhány jelenete volt, ami megfelelt, de a film sajátos atmoszférájából viszonylag sokat veszítettünk. A húsos hang miatt egy kicsit a szokványos akciófilmek felé sodródott a film. A TRON: Legacy, a Fountain és az Iron Man 1-2 teljesen elemében volt. A Serenity a megszokottnál is élvezetesebb volt, ami a jó centernek is elismerése. Ez a film ugyanis a szokásos sci-fi/akció csinn-bumm mellett, Joss Whedon jellegzetes humorára, a párbeszédek megállíthatatlan harcára is épít. Mi pedig minden szót és apró intonációt kiélvezhettünk, amiért dicséret jár az ELAC-nak. A The Forgotten (Felejtés) és a Prometheus is jól szóltak, de ezekből valami hiányzott. Ismét eszünkbe jutottak a nagyobb ELAC modellekkel szerzett tapasztalataink és éreztük, hogy oka van az árkülönbségnek.

ELAC FS 78 házimozi hangfalszett az Audiophile Szalonban

Érdekes módon, minden vagánysága ellenére, a készlet nem hanyagolja a magashangokat, inkább valami furcsa egyensúlyvesztés ingatja meg időről időre. Hol az effektek, hol egy férfihang veszít a karakteréből. Az erő és határozottság nem mindig képes feledtetni, hogy ez a modell nem annyira kidolgozott, mint a többi. Mindezek ellenére, a 70-es család előtt kalapot emelünk, mert remekül szórakoztat.

Bűnös gondolatok:

A házimozi elválaszthatatlan része az aktív mélyláda,  de ezen sokan szeretnének spórolni. Tudjuk, hogy egyesek csak pár hét 5.0 használat után ébrednek rá, hogy mennyire fontos a kiegészítő .1 csatorna. Az ELAC FS 78 használatával, ez az idő könnyen kitolódhat, mert ezeknek az álló hangdobozoknak fantasztikus mélyei vannak! Persze ettől még feltétlenül kell a szubláda, csak éppen nem vesszük észre olyan hamar.

Ítélkezzünk felette!

A sztereó teszt eredménye alapján ezt a szériát elsősorban a könnyűzenének beskatulyázott felvételekhez ajánljuk. Azokhoz viszont nagyon, mert egy jó erősítővel hatalmas, önfeledt szórakozás vár ránk! A jazz és klasszikus, avagy a finomabb muzsikák apróságait figyelemmel élvező hallgatásra azonban a gyártó drágább modelljei közül érdemes választani!

A házimozi teszt eredménye is pozitív volt, kisebb, még elfogadható hibák mellett. A húsos, vagány hang remekül szórakoztat, miközben a centersugárzó is becsülettel helytáll. Az összhatásra a már korábban is említett vagány karakter jó hatással van. Mégis, néha fel-feltűnik, hogy ez az ELAC más? Mondjuk ki! A 70-es család kevesebb, mint a többi. Persze mi mást is vártunk?

Végül, ez is egy ELAC. A márkára jellemző, energikus hangzást hatalmas adagokban kapjuk. Nem egy finom műszer, de határozottsággal kárpótol. Sokan imádni fogják és lesznek irigyei is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.