ELAC BS 314 állványos hangfal teszt

2014. április 23., szerda, 13:10

ELAC audio hangfal hifi audiofil high end BS 314 ELAC hangfal hifi hangfal high end hangfal hangfal teszt ELAC hangfal teszt hifi hangfal teszt

Az ELAC egyik legkülönlegesebb hangfalát, a BS 314-et tesztelve szürreális élmények és a zene megállíthatatlan áradata várt ránk. Hosszan kerestük a választ, hogy egy gyártó részéről, vajon érdemes-e egy ennyire különleges hangfallal előállni, vagy jobb a kipróbált receptet követni?

ELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfal hangváltóELAC BS 314 állványos hangfal hangváltóELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfalELAC BS 314 állványos hangfal impedancia-jelleggörbeELAC BS 314 állványos hangfal impedancia-jelleggörbeELAC BS 314 állványos hangfal süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramjaELAC BS 314 állványos hangfal - a hangsugárzó forgatásának hatása a frekvenciamenetreELAC BS 314 állványos hangfal impulzus-válaszfüggvény

Az ELAC kínálata bővelkedik érdekes modellekben, tesztalanyunk azonban még így is kitűnik a kínálatból. A BS 314 megértéséhez, vagy elfogadásához kétféle út létezik. Az egyik, hogy továbblépünk a termék fotójának és ártáblájának pár másodpercig tartó méricskélésén és elmerülünk a műszaki részletekben. Ez a rosszabb, de online véleményhuszárok által is járható út. A másik lehetőség, hogy leülünk a hangfalak elé és meghallgatjuk őket. Tény, hogy ehhez el kell menni a bemutatóterembe, de aki veszi a fáradtságot, arra különleges élmény vár. No de erről majd később! Most nézzük a külsőségeket és az egyszerű adatokat!

Az ELAC 300-as sorozata két csoportra osztható. A kisebb modellek, a 301.2 és 301.2 XL apró szatellit sugárzók, amiket aktív mélysugárzó társaságában kell használni. A középső BS 312 koncepciója külsőre nem szokatlan. A dobozforma alapján könnyen hétköznapi állványos, vagy monitor hangfalnak gondolhatjuk. Az alumínium, mint hangfal alapanyag ritkaság, de nem példa nélküli. A család legnagyobbja, a BS 314 azonban már első blikkre is megdöbbentő. A hatalmas mély/középsugárzó vizuálisan szétfeszíti a dobozt, ami kiszélesedik és pontosan illeszkedik a hangszóró által diktált formához, mintha a mérnökök a bizonyítási vágytól hajtva túl messzire merészkedtek volna a hangszórókészlet hizlalásában. Pedig a koncepció nagyon is átgondolt, ami meghallgatás közben szinte azonnal hallhatóvá is válik.

ELAC BS 314 állványos hangfal

Az extravagáns külső természetesen komoly belső tartalomra épül. A szokatlanul kis térfogat és nagy felületű hangszóró párosításához az ELAC fegyverarzenáljának legjava lett bevetve. A nagy membrán alumínium szendvics szerkezetű, ami nagy szilárdsága miatt jól tűri a közel 3 cm-es teljes kilengést is. A hangszóró alumínium kosarának hátsó végében nagy erejű neodímium mágneseket találunk, amik az egyedi tervezésű vasmaggal együtt, a szokásostól eltérő, hosszú mágneses légrést hoznak létre a tekercs körül, így biztosítva a stabilitást a nagyobb amplitúdójú jelek lesugárzásához is. A nagy felületű és nagy kilengésű membrán a kis térfogatú dobozban természetesen rengeteg megoldandó feladattal állította szembe a kieli gyár mérnökeit. Az egyik első probléma a reflexcső, aminek a végeit ívessé kellett tenni, hogy az ott be, vagy éppen kiömlő levegő ne rezgesse meg a csövet, mint valami orgonasípot. Gyárlátogatásunk alkalmával mi is láthattunk egy hangdobozt, amin éppen egy 3D nyomtatással készített reflexcsövet teszteltek. Vagyis afelől nincs kétségünk, hogy erre a problémára megfelelő figyelmet fordítanak. Azt viszont érdemes tudni, hogy a dobozhoz jár egy szűkítő gyűrű és a csöveket akár teljesen le is zárhatjuk az ELAC által tervezett dugóval. Ez utóbbi is érdekes darab, hiszen nem a szokásos szivacshengerrel, hanem egy gumiszerűen lágy, belül üreges, gombára emlékeztető formájú dugóval lehet elzárni a levegő útját.

ELAC BS 314 állványos hangfal hangváltó

Számunkra mégsem ez volt a BS 314 legizgalmasabb része, hanem maga a doboz, amit vizuális értelemben ugyan szétfeszít a hatalmas hangszóró, a valóságban viszont még intenzíven hajtva is szinte teljesen rezzenéstelen marad. Sok drága dobozt végigsimítottunk már munka közben és többségüket meg is kopogtattuk, ám amit az ELAC-nál tapasztaltunk, attól mégis leesett az állunk. No de nem csak mi voltunk így ezzel! A tesztek alatt akár kolléga, akár az Audiophile Szalon egy vásárlója érintette meg a dobozokat, mindenkin azonnal úrrá lett a döbbenet. Volt, aki csak kikerekedett szemekkel nézett, másvalaki hangosan felnevetett, mintha épp egy utcai bűvész tréfálta volna meg egy hihetetlen kártyatrükkel. A BS 314, ha alaposan meghajtjuk, keményen dolgozik, amit halunk füleinkkel és érzünk a kanapé gerendájából az ülepünk felé haladó rezgésekből is. A doboz azonban szinte tökéletesen rezzenéstelen.

Ha pedig már szilárdságnál tartunk, érdemes az állványról is szólni. Az ugyanis a szokásos tüskék mellett 2 db leszorító csavarral is rögzíti a dobozt. Ez egyrészt még szilárdabbá teszi az állvány és a hangdoboz kapcsolatát, másrészt megnyugtatja azokat, akik folyton csak azon aggódnak, hogy le ne verje valaki az értékes hangfalat.

ELAC BS 314 állványos hangfal

Persze írhatnánk még dicsérő szavakat a dobozba épített JET magassugárzóról, de ezt most kihagynánk, mert korábbi tesztjeinkben meséltünk már a technológiáról.

A hangfalat és az állványt hosszasan vizsgálgatva egyértelművé válik, hogy a tervezők nem a legegyszerűbb, hanem az elérhető legjobb megoldásokat használták. Az, hogy ezek szinte minden alkatrészben a legjobb nyersanyagokat és roppant komplex gyártási technológiát követelnek, már másodlagos. Még az olyan, látszólag egyszerű feladatok, mint az állvány kialakítása, is teli vannak meglepő megoldásokkal. A talp például nem a megszokott, egy darabból álló szerkezet, hanem egy öntvény és két esztergált idom egymáshoz csavarozásából született.

ELAC BS 314 állványos hangfal

A BS 314 külalakját az ELAC szerint az akusztikai tervezés diktálta, bár azt a gyártó sem titkolja, hogy a látványos külső önmagában is érték. A kétutas doboz alkatrészkészletéről könyvet lehetne írni. A mélysugárzó LLD (Long Linear Drive ? Hosszú Lineáris Meghajtás) rendszerű. Vagyis neodímium mágnesekkel, kis magasságú, rétegelt tekerccsel és titán csévetesttel biztosít +/- 16 mm stabil utat a nem hétköznapi membránnak. Ez utóbbi papír és alumínium szendvics szerkezetű, amiről Kielben tett gyárlátogatásunk alkalmával megtudtuk, hogy csak a felhasznált ragasztóanyagok kiválasztása több hónapos kutatómunka eredménye volt. No meg azt, hogy a recept hétpecsétes titok!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.