Denon Home Sound Bar 550 soundbar teszt

2021. június 30., szerda, 09:05

Denon audio hifi házimozi soundbar hangfal hangszóró Denon hangfal Denon soundbar hangfal teszt soundbar teszt Denon hangfal teszt Denon soundbar teszt

A Denon már számtalan hálózati hangszóróval gyarapította a Home családot, így várható volt egy soundbar megjelenése is, mellyel már valóban teljesnek mondható a kollekció. A kérdés, hogy a Home 550 soundbar hozza-e azt a szintet, amit a többi Home családtagtól megszokhattunk? Erre kerestük a választ.

Denon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbar házimozi hangfalszettDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbarDenon Home Sound Bar 550 soundbar hátlapDenon Home Sound Bar 550 soundbar hátlapDenon Home Sound Bar 550 soundbar csatlakozókDenon Home Sound Bar 550 soundbar falikonzolDenon Home Sound Bar 550 soundbar távvezérlőDenon Home Sound Bar 550 soundbar távvezérlőDenon Home Sound Bar 550 soundbar távvezérlőDenon Home Sound Bar 550 soundbar AppDenon Home Sound Bar 550 soundbar AppDenon Home Sound Bar 550 soundbar AppDenon Home család

Így teljes a kép

És persze a hang is. Nem fogunk mellébeszélni, imádjuk a Denon Home rendszereit. Imádjuk a hangjukat, ahogy kinéznek, és a HEOS applikációt is az összes tulajdonságával. Az eddigi Home hangszórók alkalmasak önállóan is fantasztikusan zenélni akár a kis (Home 150) akár nagyobb terekben (Home 250/Home 350), nagyon igényes sztereó rendszert állíthattunk össze belőlük, sőt, még háttérsugárzóként is remekül helytállnak. Az egyetlen hiányzó láncszem az igazán, külsőben, kompaktságában és teljesítményében is hozzájuk passzoló soundbar volt. A Home 550 soundbar személyében lett igazán teljes a kép, akár szó szerint is értve.

Denon Home család

Több Denon vagy HEOS soundbar fordult már meg a kezeink közt, és ami azt illeti, vegyes eredménnyel is zárultak ezek a tesztek. A Denon Home Sound Bar 550 nem igazán tartozik a "low budget" kategóriába, így az árcédulájához mérten az elvárásaink is magasak voltak.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar

Tömörített fullextra

A mindössze 65x7,5x12,2 cm-es hangrúd semmiképp sem a méreteivel hívja fel magára a figyelmet. A Home család tetszetős génállománya szerencsére öröklődött, így a szépen ívelt formák, a masszív és igényes ház, valamint a szemet gyönyörködtető szövetborítás tökéletesen illik a többi Home hangsugárzóhoz, amennyiben szettben gondolkodunk, és persze önmagában is igen csinos darab. A tetején kezünk közeledésére felvillanó kijelző segít minket az irányításban, bár hála a távvezérlőnek, és még inkább a HEOS applikációnak, innen nem sűrűn kell az ujjlenyomatokat törölgetni.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar App

A lényeg természetesen nem is annyira kívül található, hanem sokkal inkább a csini szövetborítás mögött. A Home Sound Bar 550 4.0 rendszerének hangszórókészlete igen különlegesnek mondható. Egyrészt az aktív hangszórókból összesen hat darabot találunk (4 db 55 mm-es mélyközépsugárzó, 2 db 19 mm-es selyem dóm magassugárzó) de sajnos nincs különálló center szekció, így a párbeszédek még kiemeléssel sem biztos, hogy ütősek lesznek, de van három db ovális passzív radiátor, ebből kettő elöl, egy pedig hátul, ami nagyban hozzájárul a basszusok létrehozásához.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar

A csatlakozók több mint elegendő lehetőséget kínálnak digitális és analóg külső egységeinkhez, de egy soundbar-nál talán a legfontosabb az AUX és optikai aljzatok mellett, hogy sima és ARC HDMI is rendelkezésre áll.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar csatlakozók

Ez is dicséretre méltó, de az igazi tudás itt is hálózat nélküli képességekben, és a jelfeldolgozásban rejlik. A HEOS platform által a Home Sound Bar 550 szerves részévé válhat egy komplett HEOS multiroom rendszernek, melynek vezérlő applikációján keresztül minden említésre méltó zenei streaming szolgáltató, (Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz, Soundcloud stb.) saját tároló (USB, NAS stb), és internet rádió elérhető. A nem olyan rég történt szoftverfrissítésnek köszönhetően ugyanitt tudjuk bővíteni a rendszert pl. a DSW-1H mélysugárzóval, illetve bármelyik Home (150, 250, 350) hangsugárzóval akár háttérsugárzóként is.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar házimozi hangfalszett

A Denon Home Sound Bar 550 soundbar másik vitathatatlan erőssége, hogy a felszereltségéhez mérten szinte túl széleskörű jelfeldolgozást képes végrehajtani, de inkább több legyen, mint kevesebb, nem igaz? Zenei anyagokat tekintve a szokásosnak mondható MP3, FLAC, WAV és ALAC (legfeljebb 24 bit/192 kHz) felett akár DSD 2,8 és 5,6 MHz fájlokkal is elbír, bár erősen kétséges, hogy ettől audiofil élményben lesz majd részünk. Természetesen a forráskészülékünkön tárolt zenei anyagok is átjuttathatóak AirPlay 2 segítségével, azonban az Android felhasználók legfeljebb Bluetooth-on továbbíthatják tartalmaikat Chromecast hiányában, ami a szemünkben fekete pontot jelent.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar App

A filmek világában is igen széles körben válogathatunk a lehetőségek közül, a Home Sound Bar 550 ugyanis lényegében minden valamirevaló formátummal megbirkózik. Bár a hangrúd nem tartalmaz sem oldalsó, sem mennyezetre sugárzó hangszórókat, mégis 3D térhangzást hivatott létrehozni a Dolby Digital Plus, DTS, DTS:X vagy éppen a Dolby Atmos támogatás segítségével. Sajnos rossz tapasztalatok sorából adódik, hogy előbb hiszünk a fülünknek, mint egy-egy menő cég marketingeseinek, így mindig szkeptikusan állunk egy 60 cm széles egy irányban sugárzó hangszórónál az "Atmos" megnevezéshez, de ki tudja, hátha.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar távvezérlő

Meghallgatás

Bár az audio jelek feldolgozása példaértékű, ezen a területen mégsem töltöttünk túl sok időt. A legtöbb akusztikus kedvencünknél hiányoltuk a középtartomány természetességét, és ami azt illeti, a basszusok dinamikájától sem estünk hanyatt, de a Home Sound Bar 550 védelmében szóljon, hogy a 30 m2-es teszthelyiség talán kicsit nagy falat volt neki. Az ének és hangszer hangok műanyagosan, erős digitális "ízzel" szólaltak meg, de a részletességbe és a hangok tisztaságába nem tudtunk belekötni. Alapvetően egyik soundbar sem erre a célra van kitalálva, a Denon mégis kihozta a maximumot, amit egy ekkora hangrúdból lehetett. A sztereó színpad megdöbbentően tágas, több dimenziós, de a tagolása már elég homályos volt, alig tudtuk betájolni a különböző hangszereket vagy zenészeket. Elektronikus, vagy pörgősebb rock zenéknél, bár nem szokásunk, mégis kicsit belenyúltunk az EQ-ba ami egyértelműen javított a magas- és mélyhangokon, de a közép szekció továbbra sem hozta azt amit szerettünk volna. A hangerő növelése 60 % felett már nem nagyon javasolt, ekkor már túl sokat nyúlt bele a DSP védelme, és hajlamossá vált szétcsúszni a hangkép. A Denon DSW-1H mélysugárzó beiktatása rengeteget segített a helyzeten, illetve koncertfelvételeknél egy pár Home 150 háttérsugárzóval már nagyon kellemes atmoszférát varázsolt körénk a Home szett, mégis azt javasoljuk, hogyha valaki nagyobb részben zenei célokra keres rendszert, inkább maradjon egy olcsóbb sztereónál. A Denon Home Sound Bar 550 ugyanis mozi "műszer", így nem várhatjuk el tőle sem, hogy koncert, sem pedig, hogy audiofil sztereó rendszerré váljon.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar

A saját vadászterületén azonban már más volt a helyzet. Atmos képes soundbar-ok esetére tartogatunk egy erre alkalmas gyűjteményt Dolby Atmos filmekkel (Jurassic World, Alita: Battle Angel, Rush, Ready Player One) illetve néhány rövid demó anyagot is, és bizony többször is előfordult, hogy kellemes meglepetés ért minket.

Első körben le kell szögeznünk, hogy bár a három passzív radiátor segítségével testesebb, feszesebb és megfogottabb basszust produkált a Home Sound Bar 550, mint a legtöbb hasonló méretű basszreflexes ellenfele, filmekhez a mélysugárzó beiktatását mindenképp javasoljuk. A párbeszéd kiemelés végig be volt kapcsolva, de a center szekció hiánya miatt így is volt egy kis hiányérzetünk. A DTS:X és Atmos filmek térábrázolása olykor szürreális volt, persze ehhez kellenek a megfelelő visszaverő felületek, a jól berendezett környezet. A Home 550 sajnos nem alkalmaz semmiféle szobakorrekciós szoftvert, mégis remekül használja a környezetet arra, hogy komplett hülyét csináljon a fülünkből. A Ready Player One "teljesíthetetlen" kulcsszerző versenyének hang kavalkádját nem egyszerű ábrázolni, de a Home 550 úgymond faltól falig, padlótól a plafonig, kb. a szoba közepéig nyújtotta a "hallható vásznat", és tökéletesen rángatta a hangokat balról jobbra, fentről le és fordítva, amikor azok a képen is történtek. Nagyon fontos a hallgatói pozíció és a HEOS app-ban is a megfelelő beállítás, de amikor minden stimmelt, nagyon meggyőző alakítást nyújtott a kis Denon. Olykor leválasztottuk a mélysugárzót, de ez csak még inkább megerősített mindet a létjogosultságában, ellenben a Home 150 háttérsugárzóként nem feltétlenül adott annyit az élményhez, mint amennyibe kerülnek.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar

A Home 550 soundbar önmagában 15-25 m2 körüli helyiségben tudná kihozni a legtöbbet magából, de a nagy hangerőt ott sem szeretné. Az olyan filmeknél, ahol nem feltétlenül robbantják fel a mi világunkat, meg még az összes többit is, Atmos ide vagy oda, nekünk ott tetszett a legjobban a Home Sound Bar 550. Nagyon szerettük a Whiplash ütemeit, a Ray, vagy hasonló zenei betétekkel megáldott részeit, ahol valóban kijött az a tulajdonsága, hogy a Home 550 a minőséget részesíti előnyben, nem pedig a mennyiséget. A többi HEOS rendszerű hangsugárzóhoz hasonlóan, a kezelése példaértékű volt, de a hangrúdon mindenképp lehetne több visszajelzés számunkra az egyetlen LED csíkocskán kívül.

Denon Home Sound Bar 550 soundbar

Összegzés

Vegyes érzelmekkel búcsúztunk el a Denon Home Sound Bar 550-től. Hangzásban volt, ahol nagyon tetszett, de olyan is, ahol átlagos teljesítményt nyújtott, márpedig 250 000 forintért elvárnánk, hogy minden pillanatban leessen az állunk. Ez talán a mi hibánk is, mert egyszerűen jobban szeretjük az adott összegért jobb hangzást és kevesebb funkciót. A Home Sound Bar 550 azonban más volt. Ahogy a Home család többi tagja is, rendkívüli szolgáltatáscsomag dolgozik a háttérben, mellyel rugalmasan integrálható, hangzása kivételesen formálható (EQ, basszus fokozás, párbeszéd kiemelés stb.) további hangszórókkal bővíthető kedvünk és pénztárcánk szerint, szinte az összes audio és videó formátummal kompatibilis, amire csak szükségünk lehet. Vezérlése kimagasló, akár a saját távvezérlőjét, akár pedig a HEOS applikációt nézzük, tehát összességében nézve az egyik legélvezetesebben használható, talán az egyik legszebb, és legokosabb soundbar-t ismerhettük meg a Denon Home 550 személyében, és így már talán nem is túlzó az az árcédula.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.