Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró teszt

Tenyérnyi zajkeltő

2017. december 29., péntek, 00:10

Denon Envaya audio hifi hangfal hangrendszer hangszóró Bluetooth mobil hangfal mobil hangrendszer Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangszóró Envaya Pocket Denon Envaya hangfal teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt

Legtöbben egy strapabíró, vezeték nélküli kis hangrendszerről álmodoznak, ami nagyot is szól. A Denon Envaya Pocket ezt az álmot igyekszik valóra váltani, de elődjéhez képest csak a neve lett más? Épp ellenkezőleg, szinte teljesen megváltozott!

Az Envaya háttér

Néhány éve kipróbáltuk a Denon első Envaya szériás hordozható hangrendszereit, melyek közül különösen a kis hasáb alakú Envaya Mini lepett meg minket. Ennek alapjaira, csak éppen még kisebb (rövidebb) készülékházzal épült az Envaya Pocket. A Denon ugyanis nemrég úgy döntött, hogy bővíti, háromfelé osztja az új Envaya Bluetooth hangszórókat. Ezek méretben finom átmeneteket képeznek és tesztalanyunk közülük a legkisebb.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró tartozékokDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóróDenon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

Mit tud?

A Denon Envaya Pocket legfőbb előnye kis mérete. Az energiaitalos doboznál alig hosszabb ház mindössze 163x56x58 mm, emellett tömege is csupán 390 gramm. A hasonló küllemű, más gyártóktól származó Bluetooth rendszerekhez képest tehát néhány milliméterrel kisebb és picivel könnyebb is. Emellett további előnyös adottsága, hogy rendelkezik IP67 tanúsítvánnyal, azaz víz és porálló. Előbbit, mivel tél van, nem tudtuk medencében kipróbálni, de a folyóvíz alá tartás, vízzel teli tálba merítés meg se kottyant neki. Emellett telefonos hangosításra is képes, beépített akkumulátora pedig egy 2,5 órás feltöltést követően kb. 10 órányi üzemidőt ígér. Belsejében 2 db 40 mm-es szélessávú hangszóró található, amelyeket megtámogat egy 40x83 mm-es passzív radiátor, a rendszer legfeljebb 2x6,5 W összteljesítményre képes. További hab a tortán az Envaya Link funkció, amivel két (azonos) Envaya eszközt párosíthatunk össze vezeték nélkül. Mivel egyetlen DSB-50BT-t kaptunk tesztelésre, így ennek eredményességét nem volt módunk kipróbálni.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

Küllem, használat

Akik ismerik vagy netalán rendelkeznek Denon Envaya Minivel, azoknak nem lesz újdonság a Pocket külseje. Más lett viszont a hangszóróvédő rács, amely különleges szőtt anyagának köszönhetően taszítja a vizet és ad egy kis retró jelleget (amennyiben a tweed hatású, fekete/szürke csíkos változatról értekezünk).

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

A kezelőszervek oldalt találhatók, érzékenységük és reakciójuk lehetne kicsit jobb (semmilyen hanggal vagy kattanással nem jeleznek vissza), valamint kicsit hiányoltuk a lejátszás/megállítás gombokat, persze a felhasználók zöme úgyis telefonját fogja navigációra használni. Meglepve tapasztaltuk viszont az átlagosnál jobb hatókört: a gyártó 30 méteres távot ígér, ami külső helyszínen a mi méréseink szerint 27-28 méter lett, de irodánkban, falakkal és folyosókkal határolt környezetben is sikerült 20 métert elérni, ami szép teljesítmény egy ilyen kis dobozkától. Egyébiránt az Envaya Pocket használata pofonegyszerű, töltöttségét az előlapjába rejtett LED sor mutatja.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

Elsőre megnehezítette dolgunkat, hogy telefonunktól különállóan is vezérelhettük a hangerőt (az eszköz saját hangerejét a rajta lévő gombokkal állíthatjuk), ráadásul egyik esetben sem mutatta a LED füzér az aktuális szintet, csak a leghangosabb/leghalkabb fokozatokhoz érve adott fényjelzést. Amikor ki akartuk próbálni, hogy mit bír a kis Denon, rajta és iPhone-unkon is teljesen feltekertük a hangerőt. Ekkor szakadozni kezdett a lejátszás és a rendszer kikapcsolt. Valószínű, hogy a váratlan terheléstől letiltott a benne lévő DSP, remélhetőleg egy firmware frissítéssel feloldják ezt a korlátozást.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Az Envaya Pocket teljesítménye nagyobb volt, mint amekkorát a méret alapján sejtettünk. Mindazonáltal nem tudtuk és nem is akartuk a legmagasabb jelszinten hajtani, mivel ekkor vagy az elektronikája tiltott, vagy pedig a benne lévő DSP végzett kompressziót annak érdekében, hogy picike hangszórói ne szakítsák keresztül a védőhálót. Mindenkinek érdemes élőben megtapasztalnia, amit a kis rendszer tud, ugyanis még ha nem is kezdett vibrálni körülötte a levegő, egyfajta kellemes testességet kis és közepes hangerőn is képes volt garantálni.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

Frekvencia-átvitelével nem kívánta meghazudtolni a fizika törvényeit, kb. 100 Hz alatt már egyáltalán nem adott ki hangokat, ami összességében érthető és megbocsátható. Így akik a diszkós műfajokat, elektronikus zenét, kemény ütemeket preferálják, azok vélhetőleg karcsúnak találják a Pocket basszusait, ettől függetlenül mégsem tanácsos elítélni, ugyanis kis és közepes terhelésen meglepően határozott dinamikával dolgozott. Dinamika alatt a leghalkabb és a leghangosabb részletek közti különbségek érzékeltetése, ábrázolása értendő, ebben tényleg remek munkát végeztek a Denon mérnökei.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

A szélessávú hangszórók tiszta és jóleső módon ábrázolták az éneket, viszont nagy hangerőn sértővé vált a vokál és dobozszerű kongással tudott csak fennmaradni. A The DALI CD Vol2 referencia válogatást elindítva Toto - I Will Remember c. száma szinte kirepítette az éneket a kis dobozkából, a dob meglepő árnyaltsággal szólt, emellett persze a basszus értelemszerűen korlátokba ütközött. Ezután következett az Elvis Presley - Fever, melyben vicces módon a csettintések meglepően könnyedén és tisztán rajzolódtak ki, mintha a hangszórón kívülről érkeztek volna. Egyébiránt - ami a kis méretet figyelembe véve érthető is - hangszínpadot nem tanácsos elvárni, másfelől ún. háttérzenei bevetés során irodánk túlsó végéből is kellemes és tiszta maradt a kis Denon által megszólaltatott zene, ami minden általunk ismert laptop csipogót maga mögé tudott utasítani.

Denon Envaya Pocket DSB-50BT Bluetooth hangszóró

Végszó

A Denon Envaya Pocket azoknak lehet ideális társ, akik sokat utaznak és ezzel arányosan rendszeresen hallgatnak zenét laptopról vagy telefonról akár szűkebb társasági összejövetelek alatt, akár nyugodtabb szituációkban. Nagy hangerőn egyértelműen megmutatta korlátait a kis rendszer és szolgáltatásai a jó ár ill. kis méret érdekében limitáltak, ettől függetlenül a maga kategóriájában, ésszerű terhelés mellett hamar megkedvelhető, tiszta hangot nyújt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.